Da li je moguć? Ima dosta tema na netu i predlažu Recuvu i slične programe ali mi ne pronalaze moje prijašnje verzije filea. Problem je da sam greškom sejvao jedan projekt preko drugog, naravno previous versions od Windowsa mi je isključen pa tu nema pomoći, ali da li nekako mogu pronaći te prijašnje verzije kao da je file obrisan?
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Prva stvar ugasiti računalo i ne bootati više s tog diska, ili snimati neš na taj disk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bootnuti neku livecd distru ili hirens boot i potražiti dal je možda kojim slučajem word ostavio .tmp fajl tog dokumenta (pretpostavljam da si već bio zatvorio word pa zbog toga je prva stvar ugasiti računalo). Ako je potraga bila neuspješna sa livecd distre ili hirens boota pokrenuti neki od softvera za file recovery, držati palčeve i nadati se najboljem.
Loša situacija je to što kada jednostavno obrišeš file njegovi podatci još ostanu na disku samo je dozvoljeno prepisivanje preko njega, u slučaju kada prepišeš neki file velika je vjerojatnost da su i bitovi na disku jednostavno prepisani pa je povrat podataka uzaludan.
Moja preporuka za ubuduće,backupiraj na neki od besplatnih servisa za pohranu podataka na webu (npr. google disk/mega/dropbox) kada radiš neš važnog, na taj način si siguran da negdje imaš barem stariju verziju onog što si radio.
Da li je moguć? Ima dosta tema na netu i predlažu Recuvu i slične programe ali mi ne pronalaze moje prijašnje verzije filea. Problem je da sam greškom sejvao jedan projekt preko drugog, naravno previous versions od Windowsa mi je isključen pa tu nema pomoći, ali da li nekako mogu pronaći te prijašnje verzije kao da je file obrisan?
Ako si prepisao preko starog novi projekat onda nema povratka jer ti si aktualizirao taj file, to nije brisanje da možeš vratiti file nazad da jest bio bi u korpi za smeće na desktopu
HDD lakse je vratiti podatke cak i ako su visesteuko prebrisani jer magnetska igla prilikom zapisivanja ima odstupanje tako da se nezapise tocno u tako reci milimetar na isto mjesto, gledaj kao zapise na 0.9% ili 0.99% tako da ima sanse povrat dobrog dijela podataka ako nije previse zapisano s dobrim algoritmom i malo kriptoanalize obrog placenog alata. Barem je tako bilo u starim hdd, noviji su valjda imaju preciznije zapisivanje pa je manja sansa tocnijeg vracanja.
SSD radi drukcije jer brise nego zapise prostor za trim funkciju tj prebrisivanje s drugim podatcima ali posto je po funkciji kao ram plus usb a ne latena namagnetizirana ploca tako reci l, pa su sannse za povrat su blizel nuli iako neki tvrde i ima alata koji vracaju cak i sa formatiranih usb-ova (vlastorucno testirao) pronalazeci rezidualne tragove tj promjene u sastavu hm cipa kako god se to moglo tehnicki opisati
inace alate koje vecinom nude se vecinom su reklamno smece koje radu jednako kao da imas kantu u kanti za smece
nazalost nesjecam se onog jednog alata iskljucivo za hdd koji bi pretrazivao sektor po sektor po vise puta i onda algoritmom slagao u smislene spise ako je nesto tu bilo, ali probaj s recover my files i malo prolistaj po ostalim odgovorima koji se ponude u trazilici mozda se nabasa na jos koji dobri manje spominjani alat jer danas se sve takve stvari drzi dalje od prvih pet stranica pretrazivanja

Sve mi se backupa na NAS, i taman je sat vremena poslije i taj na NASu presnimljen :) perfect storm. Ma niš onda, ponovo ću morat jer kažem, sa nekoliko programa sam probao i sa Get data back koji imam kupljen od prije i niko mi nije ponudio više verzija filea, samo taj jedan koji je pobrisan.
Hvala.
Sve mi se backupa na NAS, i taman je sat vremena poslije i taj na NASu presnimljen :) perfect storm. Ma niš onda, ponovo ću morat jer kažem, sa nekoliko programa sam probao i sa Get data back koji imam kupljen od prije i niko mi nije ponudio više verzija filea, samo taj jedan koji je pobrisan.
Hvala.
-zato jer ne znaš osnovna pravila.. (več rečeno zerocool, ugasiš..)
-kao i killuina opaska.. može se. Samo je pitanje isplati li se i rezultat je nepoznat.. ali ako si dovoljno uporan, možda.
-npr ntfs get may data back, ovisno o stanju može neko prethodno stanje ali to nije kao ugrađena opcija u win (versions..) tako da se čitav disk 'spašava' zbog jednog filea, koji možda radi (idealan slučaj, baš ono što želiš) ili je oštećen itd.. ili je star recimo godinu dana..
Za to moraš imati pripremljene alate (liveboot, npr hirens.. ili svoj pripremljen) kao i dovoljno diskova na kojima ćeš pokušavati... Ili nađeš profesionalce koji to možda uspiju ali svakako naplate.
btw, alati će prijavljivati 'stanje' diska/filea, npr zeleno-crveno (valjda je jasno) pošto je u pitanju dokument, rekonstrukcija i oštećenog je vrlo moguća, da je u pitanju npr .exe tad bi bilo kao kriptiranje.. još bolje kad bi se pronašao temp-doc file ali njega ne možeš tražiti po nazivu, samo po logici, timestampu i sl.
-potrebna je i neka količina sreće..