Automatska svjetla

poruka: 2
|
čitano: 106
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
Sigurnost?

Teza: imam osjećaj kako EU uz pomoć auto mode svjetala štedi na uvozu nafte, ali riskirajući ljudske živote - i to konkretno svaki puta kada se npr. u tunelu ili po kiši na autocesti jednostavno ne upale zadnja svjetla.

U svakom slučaju sam za pametnije korištenje, ali nije li u tehnološkom smislu još prerano?

Pitanja

Postoji li EU regulativa koja obvezuje autoproizvođače na to?

Postoje li kakve stručne sigurnosne studije po tom pitanju?

Postoje li podaci o auto nesrećama s ovim faktorom?

16 godina
moderator
Re: Sigurnost?

Zakon o sigurnosti prometa na cestama

Članak 101.
Na vozilu u prometu na cesti noću i u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti upaljena svjetla

Članak 147.
Vozač motornog vozila dužan je za vrijeme kretanja kroz tunel držati na vozilu upaljena kratka svjetla za osvjetljavanje ceste.

Nije problem ni EU ni proizvođači, problem su vozači bez mozga u glavi koji ne znaju kako vozilo funkcionira ni koja su svjetla trenutno upaljena na njemu.
Više puta sam vidio vozila koja nemaju automatska svjetla sa ugašenim svjetlima kod slabe vidljivosti, nego vozila s automatskim svjetlima.
Također je tu i nedostatak edukacije, a i represije od strane policije kako bi se vozači pridržavali prometnih pravila.

Vozač je odgovoran za sebe i svoje vozilo te je dužan voditi brigu o svjetlima koja jesu ili nisu upaljena.

“The saddest aspect of life right now is that science gathers knowledge faster than society gathers wisdom.” - Isaac Asimov
Poruka je uređivana zadnji put danas u 15:06 (XXX-Man).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice