Asrock je postao kvalitetna marka,gigabyte je postao smeće,ko bi gori sad je doli.
BIOSTAR i ECS imaju super ploče, i jedni i drugi ih označavaju "Black" odnosno "Black Line",
nekad i "Black Line Dragon series" za BIOSTAR.
Šteta što nemamo JetWay ploča kod nas, super su za mizernu cijenu. Kad kupujete Sapphire ploču,
to je u biti JetWay. A kad kupujete Sapphire napajanje, to je u biti Enermax.
Anyway, rado bih imao Sapphire ploču, kupio sam tetku jednu u Austriji, 890GX serija, 3 godine jamstva.
Predobro. Kod nas ASBIS daje 2 godine na Sapphire ploče, makar imaju vani svuda 3.
Ogromna većina Biostara i ECS-a što su bile dobavljive kod su bile totalni šrot, ali i Biostar i ECS imaju serije ploča koje su kako kvalitetom tako i cijenom mogu bez ikakvih problema uspoređivati sa najboljima.
Onda mi nađi neku ekvavilentu ploču koja kvalitetom i svime ostalim parira ASUS Rampage III Extreme. Baš mi frend ovih dana kupuje sebi računalo a planira tu ploču (Nije iz HR).
http://www.evga.com/products/prodlist.asp?switch=5
http://hr.msi.com/product/mb/Big-Bang-XPower.html
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=X58%20Extreme6
ASRock bar ima 6x SATA3 i 6x SATA2 + 6x USB3.0...
Ni EVGA ni ASUS to nemaju, al nema veze..
Bitno je da ćeš i na EVGA i na ASUS ploči dobiti 100MHz viši takt, zbog kojeg vrijedi dati 100USD više... NOT!
http://www.evga.com/products/prodlist.asp?switch=5
http://hr.msi.com/product/mb/Big-Bang-XPower.html
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=X58%20Extreme6
ASRock bar ima 6x SATA3 i 6x SATA2 + 6x USB3.0...
Ni EVGA ni ASUS to nemaju, al nema veze..
Bitno je da ćeš i na EVGA i na ASUS ploči dobiti 100MHz viši takt, zbog kojeg vrijedi dati 100USD više... NOT!
Prve dvi ništa, daj mi ECS neku, i još ASRock i nabaci koji review ako ima pa da prosljedim drugaru.
ECS i BIOSTAR nećeš baš naći, nisu koncetrirani na High End segment, nema se baš love.
ECS od tri ploče, ni jedna po mom ukusu.
BIOSTAR TPower izgleda ok (samo pazi da nije A model, on je slabiji):
http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=390
Al nemam pojma kakva je u praksi.
Od JetWay-a BI-600 izgleda predobro:
http://www.jetway.com.tw/jw/motherboard_view.asp?productid=601&proname=BI-600
Sapphire pure black je presexy:
http://www.sapphiretech.com/presentation/product/?cid=2&gid=1039&sgid=1051&pid=1045&psn=&lid=1&leg=0
Za ASRock ploču reviewi su ti odmah ispod, samo klikaš redom:
ECS i BIOSTAR nećeš baš naći, nisu koncetrirani na High End segment, nema se baš love.
ECS od tri ploče, ni jedna po mom ukusu.
ali i Biostar i ECS imaju serije ploča koje su kako kvalitetom tako i cijenom mogu bez ikakvih problema uspoređivati sa najboljima.
Za AMD naravno, ali za Intela - teško. Pogledaj MSI i ASUS ploče, te u zadnje vrijeme i ASRock - svi guraju Intela - za AMD segment mnogo manje.
ECS i BIOSTAR krpaju te dijelove - AMD-u daju više.
Evo ti review:
Extreme6 više od UD9.
To buy Gigabytes UD9 or the ASUS Rampage 3 Extreme, boards which the Extreme6 is competing with, costs £300-£430 ($350-$600). The ASRock Extreme6 costs £181/$240, if that's not good value we don't know what is!
...
ali i Biostar i ECS imaju serije ploča koje su kako kvalitetom tako i cijenom mogu bez ikakvih problema uspoređivati sa najboljima.
...
Kao što DonKihoty kaže, a ja sam u svom postu zaboravio napomenut, radi se o jako kvalitetnim pločama za AMD. Za Intel i nemaju baš ekvivalentne modele.
ASRock je nesumnjivo napredovao, ali da može stati u rang najveći to je i dalje glupost. Napredovali su pogotovo u marketinškom smislu, dok su perfomanse - I dalje neki prosjek.
ECS, Biostar... Su lošiji od ASRock-a, pogotovo ECS (Krš nad kršom). ASRock je prosjek neki današnjice. ASUS je za mene i dalje No.1. Gigabyte ima isto popriličnu dobru kvalitetu.
Ja se ne bi bas slozio sa ovim,svi to govorite jer je ASrock najjeftiniji pogledajte njegove top modele ni malo nisu losiji od top Gigabyteovih ili top Asusovih...
Nisu loši - Odli na službene stranice i vidi im sve natrpano marketinških forama. Mene to ne zanima, nego me zanima kakva je ploča u praksi a tu se ASRock nije pokazao da ima dostojnog konkurenta Rampage III Extreme ploči.
Dakle mogu ja zamaskirat na službenoj stranici nešto u plavoj, rozoj boji, al to ne jamči kvalitetu. Pogledao sam sve top modele i nitko mi nije dao review gdje dokazuje da ASRock u svakom segmentu parira najboljim pločama na tržištu trenutno.
Rampage II Ije u rangu UD7, a Extreme6 se pokazala bolja od UD9...
Hmmm..
Ex6 > UD9 > UD7 > RAIII
Samo price ....
ASUS i Gigabyte su pripremili konkurenciju AsRocku na ploce sa PCIE 3, bit ce objavljene kroz dan dva
Samo price ....
ASUS i Gigabyte su pripremili konkurenciju AsRocku na ploce sa PCIE 3, bit ce objavljene kroz dan dva
Wau, ali to više nije konkurencija kad kasni...
Prvi se pamti.. Baš me briga što je AMD napravio grafike sa dual BIOS-om.
Galaxy je to imao još 2004.
ako cemo tako, asus gigabyte dfi foxcon najbolji oceri sve ovo smece
Evo lista ploča koje podrzavaju 22nm INTEL procesore i PCIE 3 a di je asrock sa 22nm
http://www.gigabyte.com/press-center/news-page.aspx?nid=1048
Pa gdje ti je logika?
Ako je PCI-E3.0 kod svih Gen3 ASRock ploča, a to dolazi uz IVY BRIDGE koji je 22nm,
onda je logično da sve te ploče podržavaju IVY BRIDGE odnosno 22nm...
Jao jao, fulao si ceo fudbal...
slažem se sa tobom
Možeš ostati na starom BIOS-u na Asusu, samo od novijih CPU-a ništa.
A šta ti nije radilo? Evo meni i na ASRock i na MSI ploči sve radi. Ali volim uvjek imati zadnji BIOS, čak i BETA BIOS-e kao sada.
Šta je loše što imaš redovit BIOS update? Bolje nego kod Gigabytea, kad ti povuku pol BIOS-a sa Web-a, ako nemaš arhivu, nayebo si.
Recimo na jednoj ploči imam F4b BIOS koji radi super, stavim F6 BIOS i više ništa ne radi kako treba, i hop, na Giga webu više nema F4/F4b BIOS-a, nema ništa osim F3, F5 i F6.
Clap-clap, pljesak molim. Sa F5 malo bolja situacija, ali OC nije tako dobar.
MSI nikako ne daje BETA BIOS-e, dobro da ima raznih MSI based foruma da se pribave BIOS-i.
Imaš problem, pošlješ mail, ASRock pošalje BIOS, problem riješen. Meni je to super stvar. Bolja podrška od DFI-a.
Njima je trebalo 5-6 dana da riješe problem, ali su BIOS-e isto redovito slali mailom.
Yebeš takvu podršku od MSI-a, ASUS-a i Gigabytea, kad BETA BIOS-e dobijaš na kapaljku, i to samo ako si nekakav suradnik itd.
Meni je to sranje. Platio sam proizvod, daj mi podršku za njega bar dok je u garantnom roku. I ne miči yebene BIOS-e sa WEB-a.
Don ti iskreno pričaš stvari koi su lazi i nepovezano, pro googlaj ako je problem ...
Evo uzet cemo Gigabyte MA770-UD3P mislim da je ta ...
Na WEB-u je bio F1, F2 , F3, F4 i maknuli su F2 bios i bilo je navedeno u zutom prozorircu da je BIOS uklonjen jer su ljudi ukopčavali HIBRYD ACC i imali problema, pa za takve stvari se necudim da se brisu, i lako ti zamolis GIGABYTE na mail da ti posalju BIOS jer na FTP su svi biosi
I ova voda da na ASUS moraš promijenit pa šta na ASROCK nemoraš daj mi takvu matičnu onda.
Jedan razlog od nošenja GIGABYTE ploča, najpoznatiji crkne mrežna kartica kad gromi ili onaj defektni nVidia chipset, tako mi je rečeno u servisu u netcom i links.
I one sa defektnim REALTEK zvučnim čipom i ako ništa GIGABYTE na stranicu bar objavi da je bilo par revizija ploča a ne asrock stavi kao da je ista,
Možeš ostati na starom BIOS-u na Asusu, samo od novijih CPU-a ništa.
Ko i na svim drugi, pločama uključujući ASRock.
A šta ti nije radilo? Evo meni i na ASRock i na MSI ploči sve radi. Ali volim uvjek imati zadnji BIOS, čak i BETA BIOS-e kao sada.
Šta je loše što imaš redovit BIOS update? Bolje nego kod Gigabytea, kad ti povuku pol BIOS-a sa Web-a, ako nemaš arhivu, nayebo si.
Recimo na jednoj ploči imam F4b BIOS koji radi super, stavim F6 BIOS i više ništa ne radi kako treba, i hop, na Giga webu više nema F4/F4b BIOS-a, nema ništa osim F3, F5 i F6.
Clap-clap, pljesak molim. Sa F5 malo bolja situacija, ali OC nije tako dobar.
MSI nikako ne daje BETA BIOS-e, dobro da ima raznih MSI based foruma da se pribave BIOS-i.
Imaš problem, pošlješ mail, ASRock pošalje BIOS, problem riješen. Meni je to super stvar. Bolja podrška od DFI-a.
Njima je trebalo 5-6 dana da riješe problem, ali su BIOS-e isto redovito slali mailom.
Yebeš takvu podršku od MSI-a, ASUS-a i Gigabytea, kad BETA BIOS-e dobijaš na kapaljku, i to samo ako si nekakav suradnik itd.
Meni je to sranje. Platio sam proizvod, daj mi podršku za njega bar dok je u garantnom roku. I ne miči yebene BIOS-e sa WEB-a.
Osobno sam se uvjerio da čak i šalju beta verzije prošlih verzija na upit. Maknu ih sa weba jer uvijek postoje retardi, koji skidaju stare verzije, ili jednu po jednu i onda svaki apliciraju i dovode u mogućnost kvara ploče, odnosno EEPROM čipa.
ABIT je uvjek bio par kopalja iznad ASUS-a i Gigabyte-a.
No ABIT-a je prebio DFI sa Lan Party serijama ploča, uzeo im najveći dio tržišta.
A onda taj isti DFI propadne.
Takva je sudbina velikih igrača.. Pojavi se netko novi, pa strepe. Pogledaj MSI.
Sve manje i manje ploča za AMD izdaju, za Intela još koliko-toliko..
Da MSI ima za FM1 samo jednu ploču i ta im je sasvim solidna
ABIT je uvjek bio par kopalja iznad ASUS-a i Gigabyte-a.
No ABIT-a je prebio DFI sa Lan Party serijama ploča, uzeo im najveći dio tržišta.
A onda taj isti DFI propadne.
Takva je sudbina velikih igrača.. Pojavi se netko novi, pa strepe. Pogledaj MSI.
Sve manje i manje ploča za AMD izdaju, za Intela još koliko-toliko..
NF7-S je bila legendarna ploča sa nFORCE 2 chipsetom, ali kasnije su sve više i više tonili...
Osobno sam se uvjerio da čak i šalju beta verzije prošlih verzija na upit. Maknu ih sa weba jer uvijek postoje retardi, koji skidaju stare verzije, ili jednu po jednu i onda svaki apliciraju i dovode u mogućnost kvara ploče, odnosno EEPROM čipa.
Hmm čemu ih je strah?
EEPROM ima trajnost do 10.000 zapisivanja. Mene nije strah flashnuti moju ploču 100 puta dnevno,
ako ću time dobiti željeni rezultat.
A i čemu onda "Dual BIOS" promocija, kad ih je strah da se nešto ne syebe?
Zato što kad flashneš stariji BIOS, često imaš problem da ti se backup BIOS nameće i opet ti vrati na noviji.
Riješenje? Kratko spojiš treći i sedmi vod na backup ROM-u, i preflashaš sve normalno..
Dual BIOS - samo problemi, ne riješenje.
Hmm čemu ih je strah?
EEPROM ima trajnost do 10.000 zapisivanja. Mene nije strah flashnuti moju ploču 100 puta dnevno,
ako ću time dobiti željeni rezultat.
A i čemu onda "Dual BIOS" promocija, kad ih je strah da se nešto ne syebe?
Zato što kad flashneš stariji BIOS, često imaš problem da ti se backup BIOS nameće i opet ti vrati na noviji.
Riješenje? Kratko spojiš treći i sedmi vod na backup ROM-u, i preflashaš sve normalno..
Dual BIOS - samo problemi, ne riješenje.
Nije bit u tome koliko se EEPROM može puta formatirati i nanovo zapisati, bit je u tome obično što su ti korisnici neinteligentni kada već skidaju takve verzije (iako postoje oni napredni koji baš žele točno TU verziju a nju mogu dobiti kontaktiranjem na support) pa će vjerovatno nešto shebati tjekom flashanja i onda - pogodi - ploča ide u ruke servisera, a budući da on nema EEPROM programator, ide dalje, a to njima ne pogoduje pa je bolje skloniti sve.
Dual BIOS je više marketinška stvar.
Dakle, postoji više razloga zašto skloniti sve verzije sa sajta:
a) Da nebi korisnici skidali bezveze bete koje su nestabilne i imaju problema za razliku od finalne
b) Zbog urednosti sajta
c)Ako i poželiš možeš dobiti svaku verziju na svoj mail
Ne vidim po čemu je ASRock napredniji od Gigabytea u tom segmentu...
Vi ste pukli, DUAL Bios je zakon, kad postavke nevaljaju nakon 3 puta za upalit ide na backup bios i ljepo podesim a ne baterijicu vadit
Osobno, flashao sam tisuće ploča, nikad mi ni jedna nije vrisnula, osim par asusica, ali riješenje je čupanje sve sa ploče i resetiranje CMOS-a,
i onda sve opet radi, i bios je uredno flashan (neobjašnjiv fenomen nePOST-anja poslije flashanja sa USB sticka).
Godinama flasham iz DOS-a, u zadnje vrijeme preko USB-a, i nikad problema.
PS - urednost sajta - jedna linija više-manje, nema razlike.
A BETA BIOS-i ne moraju biti službeno dostupni, ali bar stare verzije vrati na web. Dakle ne smeta nigdje F4 verzija, ako je F9 već vani, nekome možda treba.
Najgore od svega, kad ju dobijem od suporta, više to nije taj BIOS. Vidim na OC-u. FSB zid na 270, onda rupa do 307, a preko 312 nejde.
Sa F4b je bez muke išlo do 230. Al eto, sam sam kriv, idem updateati ploču radi jednog novog procesora... Fail me.. Fail gigabyte..
Vi ste pukli, DUAL Bios je zakon, kad postavke nevaljaju nakon 3 puta za upalit ide na backup bios i ljepo podesim a ne baterijicu vadit
To nema ništa sa dual BIOS-om, to ti je auto korekcija nepodržanog setinga.
Imaš i kod ASUS/ASROCK/MSI ploča.
Možeš čak "retry count" promjeniti. Recimo staviš da je count = 5. Ako 5 puta ne prođe POST,
lupiš jednom reset i vrate ti se zadnje radne postavke. Ništa to nema sa dual BIOS-om.
Osobno, flashao sam tisuće ploča, nikad mi ni jedna nije vrisnula, osim par asusica, ali riješenje je čupanje sve sa ploče i resetiranje CMOS-a,
i onda sve opet radi, i bios je uredno flashan (neobjašnjiv fenomen nePOST-anja poslije flashanja sa USB sticka).
To se dogada zbog toga što kada se novi BIOS upiše u čip postavke se zblesiraju. Onda ih treba restartati na standardne - A rješenje je Clear CMOS postupak. Kod nekih ploča je napisano već u BIOS code-u da prilikom flashanja obavi softverski Clear CMOS na standardne postavke.
Godinama flasham iz DOS-a, u zadnje vrijeme preko USB-a, i nikad problema.
DOS je za mene prošlost. Ja kresnem uvjek iz Windowsa, samo pogasim antivirus, steam, i ostalo da me nebi netko ometao tjekom postupka.
PS - urednost sajta - jedna linija više-manje, nema razlike.
A BETA BIOS-i ne moraju biti službeno dostupni, ali bar stare verzije vrati na web. Dakle ne smeta nigdje F4 verzija, ako je F9 već vani, nekome možda treba.
Urednost sajta - O tome po tome.
I njih možeš dobiti (vjerujem), a reci mi koja to točno ploča nema sve starije verzije?! Gledam im malo sajt i vidim za većinu verzija da ima čak i changelog uz starije verzije. Tih par modela što nema vjerovatno je bila velika greška u staroj verzij pa su maknuli.
Najgore od svega, kad ju dobijem od suporta, više to nije taj BIOS. Vidim na OC-u. FSB zid na 270, onda rupa do 307, a preko 312 nejde.
Sa F4b je bez muke išlo do 230. Al eto, sam sam kriv, idem updateati ploču radi jednog novog procesora... Fail me.. Fail gigabyte..
Do tebe je. Da je BIOS isti to potvrduje checksum istoga.