Osobni podatci...

poruka: 17
|
čitano: 6.810
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Osobni podatci...

Tematski je teško klasificirati, ako MODovi vide bolju podgrupu može mooving..

Bilo bi dobro malo o tom raspraviti:

Što su osobni podatci?

Zaštita i zakon o zaštiti OP, obaveza onih koji prikupljaju podatke.

- Jedan od povoda za temu je najavljena mogućnost obavezne prijave na forume-blogove tema 'Smrt Komentara..' ...

evo što daje googlanje; zakon, prikupljanje, ...

odmah izdvajam jedan zaokružen link jer ima dobre primjere i definicije.

Recimo da ću za početak koristiti te citate. Možda otkrijemo novije zakone-pravilnike itd, pa se stvar korigira (smisao teme).

Osobni podatci su:

Osobni poda­tak — poda­tak o osobi
Za poče­tak, dobro je razu­mjeti što osobni poda­tak uis­tinu jest — mnogi bi se začudili.

Zakon defi­nira osobni poda­tak kao svaku infor­ma­ciju kojom je fizička osoba iden­ti­fi­ci­rana ili kojom se fizička osoba može iden­ti­fi­ci­rati, izravno ili neizravno.

Posebno je osobni poda­tak onaj poda­tak koji razot­kriva bilo kakva obi­lježja koja su spe­ci­fična za fizički, psi­ho­lo­ški, men­talni, gos­po­dar­ski, kul­turni ili soci­jalni iden­ti­tet osobe.

Osobni poda­tak je, dakle, adresa e-pošte, tele­fon­ski broj, broj ban­kov­nog računa, pa i vaša foto­gra­fija. Dodatno na to, rasno i etničko podri­je­tlo, vjer­sko i drugo uvje­re­nje, sin­di­kalno člans­tvo, zdrav­lje, spolni život, podaci o kaz­ne­nom i pre­kr­šaj­nom pos­tupku su posebne kate­go­rije osob­nih poda­taka o kojima se mora voditi dodatna briga i za koje se mora osi­gu­rati posebna zaštita.

Facit. Držim da je osobni poda­tak svaka infor­ma­cija o meni. Ja sam osoba i svaki poda­tak o meni je poda­tak o osobi, iliti osobni podatak.

Zakon:

- Pri­kup­ljati se smije samo nužne podatke. (?) -već u primjeru je dato kako se to ne provodi.. zašto?

- Ispi­ta­nik uvi­jek ima kon­trolu nad svo­jim podacima. (?) to tek nitko ne provodi...

- Zbirke osob­nih poda­taka se moraju registrirati. (?)

... Svatko tko skup­lja osobne podatke stvara zbirku osob­nih poda­taka. Osim u nekim zako­nom odre­đe­nim slu­ča­je­vima, taj mora takvu zbirku una­pri­jed evi­den­ti­rati pri Agen­ciji za zaštitu oso­bih podataka.

.. primjer izjave o čuvanju OP:

Izjava o zaštiti osobnih podataka namijenjena je prvenstveno zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Stranice Bookingpoint.net možete bez bilo kakve obveze pregledavati. Za pregledavanje stranica ne morate otkriti svoj identitet, niti bilo kakve osobne podatke.

Odlučite li se za jednu od naših usluga, molimo vas da upišete svoje osobne podatke. S time ćemo uslugu rezervirati i sklopiti ugovor. Vaše ćemo podatke čuvati sukladno pravilniku o zaštiti osobnih podataka Bookingpoint.net, usvojen na temelju Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Jamčimo vam da ćemo zahtijevati samo one podatke koji su neophodni za nesmetan postupak sklapanja ugovora i nuđenja usluga prema ugovoru.

U nastavku objašnjavamo vam namjenu prikupljanja osobnih podataka, način njihove obrade i razinu zaštite istih.
... -kao i ostali uvijeti koje jasno definiraju na toj stranici.

.. što me dovodi do ovog (cilja):

Gdje ste blo­geri i drugi webmajstori?
Uvje­tu­jete li komen­ti­ra­nje svog bloga ostav­lja­njem osob­nih poda­taka — imena i adrese e-pošte? Imate li forum na koji se regis­tri­raju članovi? Mogu li se vaši posje­ti­te­lji pret­pla­titi na kakav »news­let­ter«?

Ako da, tre­bate li tako pri­kup­ljenu zbirku osob­nih poda­taka regis­tri­rati pri Agen­ciji za zaštitu osob­nih poda­taka? Ako da, tre­bate li kao vodi­telj zbirke osob­nih poda­taka sebe jasno iden­ti­fi­ci­rati? Jeste li odgo­va­ra­juće zašti­tili zbirku od slu­čajne ili namjerne zlo­upo­rabe, uni­šte­nja, gubitka, neo­v­la­šte­nih pro­mjena ili dostupa?

-zakon predviđa, ovisno o nivou potrebne zaštite (kao novca, podataka itd.) posjedovanje i određenih certifikata-dokaza o osposobljenosti za čuvanje ''nečega'', pa i podataka (npr zdravstvo).

ima li zainteresiranih, kritičara, savjetnika.. ? bilo što u vezi OPa ili zaštite?

Jer eto i facebook postaje ID, uvode se razna ograničenja... -možda ispradne protuzakonito?

Treba razgovarati prije nego se do tog dođe, pa dajte ideje (i loše)... {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

2 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Osobni podatci...

evo odmah jedne interesantne situacije

ja sam prodavatelj

ako ti meni platiš on-line bankarstvom (što je danas omiljeni sport svakog informatičara), ja moram izdati R1 račun, nebitno tome što si privatna a ne pravna osoba

kako je račun R1 - porezna uprava traži da na računu uz ime kupca mora biti i OIB - ja takav račun ne mogu izdati kao "račun građana" bez imena

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Osobni podatci...
Darky kaže...

.. 

kao što kažeš 'interesantna situacija', jer pravno je svatko tko skuplja informacije odgovoran (i postoje određeni preduviejti...).

Problem nedorečenosti, čak ako i postoji zakon, praksa nema nikakve veze s njim.

Kao što je i primjer da će se tražiti registracija na forumu... tj nije problem to uvjetovati, ali tad po sili zakona firma mora osigurati sigurnost tih podataka, garancije da neće biti zloupotrebljeni, izgubljeni.. itd.

17 godina
neaktivan
ihush kaže...
Darky kaže...

.. 

kao što kažeš 'interesantna situacija', jer pravno je svatko tko skuplja informacije odgovoran (i postoje određeni preduviejti...).

Problem nedorečenosti, čak ako i postoji zakon, praksa nema nikakve veze s njim.

Kao što je i primjer da će se tražiti registracija na forumu... tj nije problem to uvjetovati, ali tad po sili zakona firma mora osigurati sigurnost tih podataka, garancije da neće biti zloupotrebljeni, izgubljeni.. itd.

ali gle, čim je R1 račun OIB je ispisan na računu i svatko tko vidi račun vidjeti će i tvoj oib

kako ga misliš sakriti????

ja račun moram čuvati do znam koliko godina (3 i više mislim)

e sad zaštita je da postoji xxxxxxx računa stoga se tvoj račun izgubi u masi, ali je i dalje dostupan.

17 godina
Darky kaže...
..

ali gle, čim je R1 račun OIB je ispisan na računu i svatko tko vidi račun vidjeti će i tvoj oib

kako ga misliš sakriti????

ja račun moram čuvati do znam koliko godina (3 i više mislim)

e sad zaštita je da postoji xxxxxxx računa stoga se tvoj račun izgubi u masi, ali je i dalje dostupan.

- OIB nije tajni broj, on je zamjena za JMBG u kojem se moglo vidjeti datum i mjesto rođenja, sam OIB je beskoristan ... (potreban je pristup u sistem npr policija i slične ustanove).

-drugi razlog, ''svatko tko vidi račun''? -tko ga može vidjeti? jedan račun je kod kupca, drugi kod pordavatelja, inspektor... dakle nema 'opasnosti' i sam OIB nije problem (ali samo OIB, ni jedan drugi podatak npr Ime nesmije biti).

17 godina
neaktivan

ti ne čitaš

kad je napišem R1 na računu mora biti

Ime i prezime

OIB

adresa

toliko o tajnosti podataka

pogotovo ako se roba šalje i dostavom

17 godina
Darky kaže...

ti ne čitaš

kad je napišem R1 na računu mora biti

Ime i prezime

OIB

adresa

toliko o tajnosti podataka

pogotovo ako se roba šalje i dostavom

(da, malo sam brzoplet.. užurbano..)

btw, R1 je za obračun PDVa, za krajnjeg korisnika (maloprodajni kupac) nije potreban jer nema prebijanja poreza-predporeza, tako da nema (ovako brzopotezno) potrebe za izdavanjem R1 računa, što bi eliminiralo potrebu za ostalim podatcima.. ali jasno mi je da 'organi' to traže. ... -nedorečenost? ... edit: može biti 'običan' račun, ne R1 ili R2.

taj komentar se odnosio na to tko će (može) vidjeti te podatke, osim kupca i prodavača, nitko. Dostava recimo nema veze s OIBom niti je on dio adrese.

- pošiljke moraju sadržavati naziv (ime) primatelja i adresu, to je besmisleno skrivati dok se ne uvede npr barkod šifrirano označivanje jednako kao i OIB.

- smisao OIBa, kao i JMBGa, MBa .. je identifikacija, ali OIB nije tajni (osobni) podatak, nasuprot, to je javni podatak, usporediv s registarskom oznakom na vozilu, za kojeg da bi bilo koristi moraš biti u sistemu (bazi) iz kojeg možeš nešto saznati, inače je beskoristan.

Razlika, trgovac nema nikakvu osnovu pitati kupca npr za ime ili adresu, ali ako kupac želi dostavu, tad mu mora dati adresu, dakle to nije podatak koji kupac mora dati, nego dragovoljno daje. Usporedivo s tim tko smije na ulici tražiti dokumente (osobnu), samo policajac. (primjer... ne za temu, ali primejr jer kontrolor nema zakonske ovlasti..).

Osobni podatci kao datum rođenja, spol, vjera, stručna osposobljenost itd. pa do zdravstva, bankovnih podataka i sl. su oni podatci koji se moraju štititi i koje nitko nema pravo (osim onih koji imaju..) ni zatražiti ih.

Ime i prezime ili naziv firme, adresa.. nisu takvi podatci i u slučaju dostave naravno da ih kupac daje.

Trgovac pak, nesmije te podatke koristiti nizašto drugo (npr izradu nekog adresara, adresari su vrlo tražena roba, nesmije ih dati-prodati itd.), na stranu zakonska obaveza čuvanja izdanih računa, to je čuvanje računa (ne podataka na računu), ali svaki vlasnik čuva te račune i ne daje ih nikome, tako da taj dio nije problematičan u praksi (mada teorija nije razrađena....).

- najvažnije, nesmiju te podatke (prikupljene po toj osnovi) spajati-prikupljati, s npr anketom, drugom podatcima, kao recimo bankovnim, slip, swift.. recimo nešto što rade google i facebook, praćenjem navika (često i nečim više od tog).

-ako imaš bazu npr OIB i spojiš je s nekim anketnim pitanjem, opet baza, recimo po OIBu, (u prvom postu, dat primjer-Konzum), to je vrlo kažnjivo (na papiru), jer si dobio kompletne osobne podatke. Do kojih anketar nije ni smio doći.

Svi podatci koji su javni, ime, adresa.. se nalaze npr u telefonskom imeniku nemogu biti 'tajni' niti ima potrebe za tim.

Ja se pitam, ne kako konkretan problem R1 rješiti, nego kako sve zajedno gledajući da zakoni već postoje, smo nema nikakve provedbe, kontrole.. -mrak. Država (organi, nadležni) uopće ne govori o toj stvari.

-opet, malo smotan text, žurba i prekidanje.. -ponekad se i radi :))

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.9.2011 12:49 (ihush).
17 godina
neaktivan

ma daj kaj kompliciraš

gle, meni porezna kaže, ako je račun plačen virmanski moraš izdati R1 po pravilniku

uopće nije bitno da li ćeš ti tražiti povrat poreza.

dalje, ljudi se sa računima ponašaju potupno nemarno i ne znaš koliko ljudi vidi tvoje osobne podatke čak i slučajno

gle ja imam bazu od 35000 kupaca što telefonskih brojeva, što email adresa

kako ćeš ti znati da sam baš ja prodao te podatke nekome?

osim toga pogledaj kaj se događa u nekim dućanima (getro i diona)

platiš karticom, a oni ti skeniraju broj kartice u svoju blagajnu, ne samo POS uređaj, nego i u blagajnu i vlastitu bazu

znači dovoljno je noću provaliti u poslovinicu dione, haknuti kasu, kopirati bazu sa brojevima kartica, i na kraju porazbijati par boca i maznuti koju šunku, tek toliko da misle da je neki pijanac provalio...

i kad tip ima broj tvoje maestro, master, diners i amex kartice tebi je bitan OIB ili JMBG?????

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.9.2011 13:15 (Darky).
17 godina
Darky kaže...

ma daj kaj kompliciraš

gle, meni porezna kaže, ako je račun plačen virmanski moraš izdati R1 po pravilniku

uopće nije bitno da li ćeš ti tražiti povrat poreza.

dalje, ljudi se sa računima ponašaju potupno nemarno i ne znaš koliko ljudi vidi tvoje osobne podatke čak i slučajno

gle ja imam bazu od 35000 kupaca što telefonskih brojeva, što email adresa

kako ćeš ti znati da sam baš ja prodao te podatke nekome?

osim toga pogledaj kaj se događa u nekim dućanima (getro i diona)

platiš karticom, a oni ti skeniraju broj kartice u svoju blagajnu, ne samo POS uređaj, nego i u blagajnu i vlastitu bazu

znači dovoljno je noću provaliti u poslovinicu dione, haknuti kasu, kopirati bazu sa brojevima kartica, i na kraju porazbijati par boca i maznuti koju šunku, tek toliko da misle da je neki pijanac provalio...

i kad tip ima broj tvoje maestro, master, diners i amex kartice tebi je bitan OIB ili JMBG?????

-slažem se (jel se meni čini, ovo je postao dialog?) :))

-govorim (mislim) na nešto sasvim drugo. O osobnim podatcima. Ne o firmama, ne o R1 ... btw, virmanski plaćaju firme, ne privatno osobe krajnji maloprodajni kupac, tu je razlika o čemu pokušavam govoriti.

-primjer koji si dao s 'provalnikom' je zapravo ono o čemu bi (mlatio praznu slamu). Tj zakonom predviđena obavezna zaštita, jednako kao što banke imaju sef, zaštitare ... podatci moraju biti odgovarajuće zaštićeni, samo firme koje udovolje tim standardima smiju skupljati takve podatke. No to je samo slovo na papiru.. -to bi ako s edržimo propisa morali svi pa u neku ruku i BUG-forum zadovoljiti, recimo u slučaju da policija traži podatke, BUG ih mora čuvati određeno vrijeme, naravno nikom neovlaštenom ne dati te podatke. - Tko to kontrolira, kako? (ne mislim na sam BUG nego kao primjer).

14 godina
neaktivan
Osobni podatci...

Piše se podaci.

0 4 hvala 0
17 godina
Defa.psd kaže...

Piše se podaci.

-hvala, i to je sve?

15 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

Piše se podaci.

Koliko znam i "podatci" i "podaci" je tocno.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
rustweaver kaže...
Defa.psd kaže...

Piše se podaci.

Koliko znam i "podatci" i "podaci" je tocno.

opet, hvala. (Ali nije potrebno jer se tema pretvara u lektorat).

Može nešto o Osobnim podacima? Koji se mogu pisati i podatcima ali se ugl čitaju podacima, bez obzira na taj bitan podatak, zanimljivije mi je o zakonu. :)

15 godina
neaktivan
Defa.psd kaže...

Piše se podaci.

If applications are created with vb.net, what created vb.net ?
15 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Defa.psd kaže...

Piše se podaci.

Jedno je biti grammar nazi, ali sasvim nova razina faila je biti grammar nazi koji je u krivu!

I jedno i drugo je točno.

Dečki, samo nastavite, volim pratiti ovu temu. :)

Za mene je grammar nazi svatko tko uslijed bilo kojeg razgovora, teme ili komunikacije se utrpa i počne govoriti šta je točno izrečeno a što ne. Slična stvar vrijedi i za cpt. obvijusa

If applications are created with vb.net, what created vb.net ?

2 0 hvala 0
17 godina
Osobni podatci...

... a tema je? (kvasina) {#}

kako se; štite, čuvaju, dijele, .. itd. poda(t)ci?

0 0 hvala 0
17 godina
Osobni podatci...

(bump), s linkom na povezanu temu, dio oko registracije na forumu-blogu.. (by hrvooje).

- možda se nastavi u osobnim podatcima? Pravila, kakva jesu ili bi trebala biti?

Poruka je uređivana zadnji put sub 1.10.2011 13:30 (ihush).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice