Tematski je teško klasificirati, ako MODovi vide bolju podgrupu može mooving..
Bilo bi dobro malo o tom raspraviti:
Što su osobni podatci?
Zaštita i zakon o zaštiti OP, obaveza onih koji prikupljaju podatke.
- Jedan od povoda za temu je najavljena mogućnost obavezne prijave na forume-blogove tema 'Smrt Komentara..' ...
evo što daje googlanje; zakon, prikupljanje, ...
odmah izdvajam jedan zaokružen link jer ima dobre primjere i definicije.
Recimo da ću za početak koristiti te citate. Možda otkrijemo novije zakone-pravilnike itd, pa se stvar korigira (smisao teme).
Osobni podatci su:
Osobni podatak — podatak o osobi
Za početak, dobro je razumjeti što osobni podatak uistinu jest — mnogi bi se začudili.
Zakon definira osobni podatak kao svaku informaciju kojom je fizička osoba identificirana ili kojom se fizička osoba može identificirati, izravno ili neizravno.
Posebno je osobni podatak onaj podatak koji razotkriva bilo kakva obilježja koja su specifična za fizički, psihološki, mentalni, gospodarski, kulturni ili socijalni identitet osobe.
Osobni podatak je, dakle, adresa e-pošte, telefonski broj, broj bankovnog računa, pa i vaša fotografija. Dodatno na to, rasno i etničko podrijetlo, vjersko i drugo uvjerenje, sindikalno članstvo, zdravlje, spolni život, podaci o kaznenom i prekršajnom postupku su posebne kategorije osobnih podataka o kojima se mora voditi dodatna briga i za koje se mora osigurati posebna zaštita.
Facit. Držim da je osobni podatak svaka informacija o meni. Ja sam osoba i svaki podatak o meni je podatak o osobi, iliti osobni podatak.
Zakon:
- Prikupljati se smije samo nužne podatke. (?) -već u primjeru je dato kako se to ne provodi.. zašto?
- Ispitanik uvijek ima kontrolu nad svojim podacima. (?) to tek nitko ne provodi...
- Zbirke osobnih podataka se moraju registrirati. (?)
... Svatko tko skuplja osobne podatke stvara zbirku osobnih podataka. Osim u nekim zakonom određenim slučajevima, taj mora takvu zbirku unaprijed evidentirati pri Agenciji za zaštitu osobih podataka.
.. primjer izjave o čuvanju OP:
Izjava o zaštiti osobnih podataka namijenjena je prvenstveno zaštiti osobnih podataka naših korisnika. Stranice Bookingpoint.net možete bez bilo kakve obveze pregledavati. Za pregledavanje stranica ne morate otkriti svoj identitet, niti bilo kakve osobne podatke.
Odlučite li se za jednu od naših usluga, molimo vas da upišete svoje osobne podatke. S time ćemo uslugu rezervirati i sklopiti ugovor. Vaše ćemo podatke čuvati sukladno pravilniku o zaštiti osobnih podataka Bookingpoint.net, usvojen na temelju Zakona o zaštiti osobnih podataka.
Jamčimo vam da ćemo zahtijevati samo one podatke koji su neophodni za nesmetan postupak sklapanja ugovora i nuđenja usluga prema ugovoru.
U nastavku objašnjavamo vam namjenu prikupljanja osobnih podataka, način njihove obrade i razinu zaštite istih.
... -kao i ostali uvijeti koje jasno definiraju na toj stranici.
.. što me dovodi do ovog (cilja):
Gdje ste blogeri i drugi webmajstori?
Uvjetujete li komentiranje svog bloga ostavljanjem osobnih podataka — imena i adrese e-pošte? Imate li forum na koji se registriraju članovi? Mogu li se vaši posjetitelji pretplatiti na kakav »newsletter«?
Ako da, trebate li tako prikupljenu zbirku osobnih podataka registrirati pri Agenciji za zaštitu osobnih podataka? Ako da, trebate li kao voditelj zbirke osobnih podataka sebe jasno identificirati? Jeste li odgovarajuće zaštitili zbirku od slučajne ili namjerne zlouporabe, uništenja, gubitka, neovlaštenih promjena ili dostupa?
-zakon predviđa, ovisno o nivou potrebne zaštite (kao novca, podataka itd.) posjedovanje i određenih certifikata-dokaza o osposobljenosti za čuvanje ''nečega'', pa i podataka (npr zdravstvo).
ima li zainteresiranih, kritičara, savjetnika.. ? bilo što u vezi OPa ili zaštite?
Jer eto i facebook postaje ID, uvode se razna ograničenja... -možda ispradne protuzakonito?
Treba razgovarati prije nego se do tog dođe, pa dajte ideje (i loše)...