Opera prelazi na WebKit

poruka: 20
|
čitano: 2.629
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Opera prelazi na WebKit
I'm Afraid of Americans

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Opera prelazi na WebKit

Potencijalno smrtonosan potez za operu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
Re: Opera prelazi na WebKit
Katastrofa, Chrome se pogoršava novijim webkitom
R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. R.I.P. Steve Jobs 6.10.2011. 1955. - 2011.
13 godina
neaktivan
Opera prelazi na WebKit

Tuzna vijest. Od ovoga ce Chrome imati vece koristi, jer ce Opera sigurno dobro unaprijediti Webkit. Ali bojim se da to Operi nece donijeti nista dobro, jer ce biti samo jedni u nizu Webkit based browsera sa razlicitim UI-jem.  {#}

0 0 hvala 0
14 godina
Opera prelazi na WebKit

Totalna greška, Chrome drži na tom području...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Koliko si puta čuo da Opera ne prikazuje dobro stanice?

Krivica je do developera, a Opera nije imala šta drugo već da prihvati poraz.

Da, poraz. Zato što se Opera iako bila kompanija koja je radila na zatvorenom (za razliku od Mozile koja radi na otvorenom) borila sa otvorene web standarde.

Čitajući ovaj članak znao sam da će sledeći korak Opere biti prelazak na WebKit.

Ipak, Opera je kompanija koja radi zbog profita, i zbog njihove dobrobiti ovo je pametna odluka.

Sa druge strane, ovo je loše po web standarde i sam otvoreni web.

13 godina
neaktivan
Opera prelazi na WebKit

Jedini plus za Operu ce biti kompatibilnost. Ali nisu bili kompatibilni zbog toga sto Presto nije nesto podrzavao, vec zbog glupih developera koji kodiraju stranice samo za webkit.

S druge strane, minusa je mnogo. Odmah u stratu ce biti duplo veci installer. Vise ce memorije zauzimati. Nece se vise moci otvarati bruku tabova i da stabilno tadi. Ja nemam nikad puno otvoreni tabova, najvise mozda oko 20, ali ima ljudi koji nikada ne gase Operu i imaju po 100+ otvorenih tabova i vec se zale kako nijedan drugi browser ne moze ni blizu otvoriti toliko tabova.

Nece oni lako odustati od ovoga, bez obzira na negativne komentare. Isto kao sto nisu odustali od gasenja Opera Unite i widgetsa. Ali se nadam da ce se brzo vratiti na Presto kad vide da to nece bas funkcionisti kako su zamislili.

Ali trebali bi izbaciti barem jos jednu verziju Opere na Prestu, jer su nedavno dodali jos specifikacija u Presto. http://www.opera.com/docs/specs/presto2.12/ Na ovoj stranici zadnja verzija Presto enginea je 2.12.417, a na zadnjoj verziji Opere je 2.12.388.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
icecold kaže...
g12356 kaže...

Krivica je do developera, a Opera nije imala šta drugo već da prihvati poraz.

Da, poraz. Zato što se Opera iako bila kompanija koja je radila na zatvorenom (za razliku od Mozile koja radi na otvorenom) borila sa otvorene web standarde.

Čitajući ovaj članak znao sam da će sledeći korak Opere biti prelazak na WebKit.

Ipak, Opera je kompanija koja radi zbog profita, i zbog njihove dobrobiti ovo je pametna odluka.

Sa druge strane, ovo je loše po web standarde i sam otvoreni web.

Nijednom...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
18 godina
g12356 kaže...
icecold kaže...

Nijednom...

bude toga poprilicno. bas mi je nedavno bio simpatican ...nazovimo ga ispad .. opera blokirala pristup MS skydrive-u. nekoliko domacih portala ima problema sa prikazom.  inace ona je moj omiljeni mobilni preglednik i na tabletu sam uber zadovoljan sa punom mobile inacicom... a o onoj maleckoj mini, ne treba ni pricati.

na desktopu je nikako nemogu provariti,a krivac je i bracna zajednica izmedju mene i mozille :)    premda rado,sve ostale desktop browsere svako malo pokrenem u portabilnim verzijama.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
17 godina
torrente kaže...
g12356 kaže...
icecold kaže...

Nijednom...

bude toga poprilicno. bas mi je nedavno bio simpatican ...nazovimo ga ispad .. opera blokirala pristup MS skydrive-u. nekoliko domacih portala ima problema sa prikazom.  inace ona je moj omiljeni mobilni preglednik i na tabletu sam uber zadovoljan sa punom mobile inacicom... a o onoj maleckoj mini, ne treba ni pricati.

na desktopu je nikako nemogu provariti,a krivac je i bracna zajednica izmedju mene i mozille :)      premda rado,sve ostale desktop browsere svako malo pokrenem u portabilnim verzijama.

Opera nije blokirala Skydrive, već suprotno. MS, Google, Yahoo... stalno blokiraju Operu pod izlikom da je zastarijeli browser.

Opera je prijavila grešku na Skydriveu (ne znam koliko miliona null karaktera je Skydrive slao bez veze, ili namjerno... ako si mislio na to)

...............................

Što se tiče WebKit--Chromium--Chrome, Opera će prijeći na prva dva, dok Chrome ipak ima interni sandboxing i Googlovu preradu, pa ipak mislim da zauzeće Opere neće biti kao u Chroma.

I'm Afraid of Americans
18 godina
Opera prelazi na WebKit

hvala.  na to sam mislio. 

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
noob007 kaže... 

Što se tiče WebKit--Chromium--Chrome, Opera će prijeći na prva dva, dok Chrome ipak ima interni sandboxing i Googlovu preradu, pa ipak mislim da zauzeće Opere neće biti kao u Chroma.

Da, Opera ce preci na webkit koji je open source i nema veze sa Googleom, ali je najpoznatiji po Chromeu i svi ce zvati novu Operu Chrome klonom. Iako je webkit pokrenuo Apple i prvo je koristen u Safari browseru.

Moguce da nece zauzimati memorije koliko i Chrome, ali ipak ce zauzimati vise nego sto trenutno zauzima. Webkit je puno tezi. I jos jedan problem ce biti sa starijim operativnim sistemima. Opera moze raditi i na Windowsu 98, Free BSDu, dok sa webkitom nece moci. Nece moci ni na starijim androidima. Chrome za Android radi tek od 4. verzije Androida...

Opera je imala puno bolji koncept za hardversko ubrzanje, gdje bi ubrzavali sve hardverski. Ne samo neke stvari. I sve to bi radilo i na starijim operativnim sistemima. Hardversko ubrzanje na webkitu nije radilo ni na XP-u.

Presto je puno bolji engine od webkita, samo ga yebe kompatibilnost, jer su ovi privukli developere da rade stranice samo za webkit.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.2.2013 23:45 (Bilal).
15 godina
neaktivan
Opera prelazi na WebKit

U biti Opera navodno želi preći na webkit zato jer je apple na iuređajima zabranio sve browsere osim webkita ili tako nešto...

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Opera prelazi na WebKit

Tako nekako. Pogledaj Chrome na iOS-u koji je 6 (čini mi se) puta sporiji nego Safari, ali ipak je tu zbog brenda i web tražilice (Google).

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 0:10 (icecold).

0 0 hvala 0
14 godina

--dupli

WordPress ❤
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.2.2013 0:23 (OriginalEXE).
14 godina
Bilal kaže...

Jedini plus za Operu ce biti kompatibilnost. Ali nisu bili kompatibilni zbog toga sto Presto nije nesto podrzavao, vec zbog glupih developera koji kodiraju stranice samo za webkit.

S druge strane, minusa je mnogo. Odmah u stratu ce biti duplo veci installer. Vise ce memorije zauzimati. Nece se vise moci otvarati bruku tabova i da stabilno tadi. Ja nemam nikad puno otvoreni tabova, najvise mozda oko 20, ali ima ljudi koji nikada ne gase Operu i imaju po 100+ otvorenih tabova i vec se zale kako nijedan drugi browser ne moze ni blizu otvoriti toliko tabova.

Oprosti ali navedi mi jedan dobar razlog za držati otvoreno 100+ tabova?

Jedan jedini.

WordPress ❤
15 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...
Bilal kaže...

Jedan jedini.

Razlog:-ne želim ih zatvoriti.

13 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...
Bilal kaže...

Jedan jedini.

Nisam rekao da ih ja imam toliko otvorenih. A oni koji imaju vjerovatno imaju i razlog...

14 godina

Teško mi je zamisliti takav razlog. Čak i ako se baviš web development-om, sigurno ti ne treba toliko tab-ova odjednom. Za to služe bookmarci.

Evo kako to izgleda sa 80 tabova: http://pbrd.co/15dBH4g Upotrebljivo?

Više nisam mogao otvoriti odnosno izlaze izvan okvira, na laptopu sam pa je mala rezolucija.

Svi tabovi normalno rade, nema lagga i koji god da otvorim odmah radi.

Zaključak: ti koji ti pričaju priče pričaju bajke.

WordPress ❤
15 godina
neaktivan
OriginalEXE kaže...

Teško mi je zamisliti takav razlog. Čak i ako se baviš web development-om, sigurno ti ne treba toliko tab-ova odjednom. Za to služe bookmarci.

Evo kako to izgleda sa 80 tabova:  http://pbrd.co/15dBH4g Upotrebljivo?

Više nisam mogao otvoriti odnosno izlaze izvan okvira, na laptopu sam pa je mala rezolucija.

Svi tabovi normalno rade, nema lagga i koji god da otvorim odmah radi.

Zaključak: ti koji ti pričaju priče pričaju bajke.

Ma netreba ti razlog,to se jednostavno dogodi.A dosta ljudi ne vole koristiti bookmarke.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice