Da samo nakon dva tjedna kad mu je vrijednost bila samo 240 dolara,bitcoin je posljednih nekoliko dana prema mtgoxu probio vrijednost od 460 dolara te se uduplao.Sumnja se da je razlog toliko velikoj vrijednosti same decentralizirane valute povećanja trgovina preko silkroada i slicnih site-ova.Inace onaj tko je kupio 2009 i 2010 bitcoin za male novce ovo je prava prilika da se obogati.
Lopovska posla!
Lopovska posla!
Zašto?
Pitam se hoce li jos rasti?!
Pitam se hoce li jos rasti?!
vec je bio na 500-600 ali pao je samo nekoliko dana poslije
BTW Bitmit odlazi u povijest (ako ga netko ne kupi).... postoji li kakva dobra alternativa?
Lopovska posla!
Zašto?
Savršeno pranje novca!
danas je 493$,oslobodi bože!
Savršeno pranje novca!
Da, kao i:
- offshore računi
- otkup zlata i ostalih plemenitih metala
- autootpad
- zalagaonice
- aukcije (čak i sudske!)
tj., bilo koja djelatnost gdje imaš voljnog gazdu koji će za 10% "zažmiriti".
Ali glavno da nitko ne vidi dobre strane decentralizirane, anonimne valute bez vanjske kontrole. Za razliku od novca kojeg inače koristimo (fiat novac) koji ima umjetno "napumpanu" vrijednost, ovo je dobro kao i svako drugo i vrijednost mu ovisi o ponudi/potražnji a sustav je tako napravljen da je praktički nemoguće izmanupulirati vrijednost. I da držiš 90% svih Bitcoina, imaš otprilike 1% utjecaja. Za razliku od centralnih banaka koje mogu "štimati" vrijednost kako god žele.
Da, samo za razliku tih "mogućnosti" koje si naveo, Bitcoin je savršeno pranje novca a pomenute nisu savršene (lako se mogu kontrolisati).
Savršeno pranje novca!
Da, kao i:
- offshore računi
- autootpad
- zalagaonice
Ali glavno da nitko ne vidi dobre strane decentralizirane, anonimne valute bez vanjske kontrole. Za razliku od novca kojeg inače koristimo (fiat novac) koji ima umjetno "napumpanu" vrijednost, ovo je dobro kao i svako drugo i vrijednost mu ovisi o ponudi/potražnji a sustav je tako napravljen da je praktički nemoguće izmanupulirati vrijednost. I da držiš 90% svih Bitcoina, imaš otprilike 1% utjecaja. Za razliku od centralnih banaka koje mogu "štimati" vrijednost kako god žele.
Sve to stoji sto kazes ali ajmo jos dublje onda, zasto je Bitcoin toliko popularan? upravo zbog crnog trzista (anonimnog).... dok se tamo neki drogiraju, narucju ubojstva, siluju druge, prodavaju ljude kao robu itd mi mozemo glumiti anonimne ekonomiste. Cinjenica je da Bitcoin nebi bio ovoliko jak/popularan da nije TOR mreze itd ali to se odnosi na losu stranu anonimnih mreza.
Pogledaj jedan Bitmit (kao i svaki drugi online shop ili oglasnik tipa njuskalo i sl.), koristio se ali promet nije bas bio dobar.... na crnom trzistu je daleko veci.
Sve to stoji sto kazes ali ajmo jos dublje onda, zasto je Bitcoin toliko popularan? upravo zbog crnog trzista (anonimnog).... dok se tamo neki drogiraju, narucju ubojstva, siluju druge, prodavaju ljude kao robu itd mi mozemo glumiti anonimne ekonomiste. Cinjenica je da Bitcoin nebi bio ovoliko jak/popularan da nije TOR mreze itd ali to se odnosi na losu stranu anonimnih mreza.
Pogledaj jedan Bitmit (kao i svaki drugi online shop ili oglasnik tipa njuskalo i sl.), koristio se ali promet nije bas bio dobar.... na crnom trzistu je daleko veci.
vecina siteova gdje se narucuju ubojstva na deep webu su fake ako ne i svi,jedino sto cvate je trgovina drogom
Savršeno pranje novca!
Da, kao i:
- offshore računi
- autootpad
- zalagaonice
I ono najbitnije što niste naveli bitcoine koriste za ilegalnu trgovinu oružjem.
Savršeno pranje novca!
Da, kao i:
- offshore računi
- autootpad
- zalagaonice
I ono najbitnije što niste naveli bitcoine koriste za ilegalnu trgovinu oružjem.
A prave fizicke novce ne koriste?
danas mu je vrijednost 675$ ,ceka se nekih krah kad ce cijena pasti pa onda jeftino pokupovati
hm 764$ i raste, :/ neznam sto da kazem
hm 764$ i raste, :/ neznam sto da kazem
Pet dana poslije prešao 1000 dolara
Ako dođe do 1500 ima da unovčim ovaj svoj jedan Bitcoin što imam, ako ne, nema veze, nek propadne, nije mi žao.
Pet dana poslije prešao 1000 dolara
Ako dođe do 1500 ima da unovčim ovaj svoj jedan Bitcoin što imam, ako ne, nema veze, nek propadne, nije mi žao.
Onda si ga bolje unovci sad, kak se ono kaze, "bolje vrabac u ruci nego golub na grani", mislim, kuzim te, bio sam i ja u slicnim situacijama, kad mi nije bilo zao nesto izgubiti, a mogao sam unovciti, ali poberi si tih soma dolara i bok (cijela nova kanta se kupi za to). :D
Samo dobronamjerni savjet. ;)
Sadmi je zao sto nisam ulozio vise kad je vrijedio cca 300 dolara....
Razmišljam da unovčim, ali da opet uložim postotak toga za slučaj da još više poraste. Nadam se da se neće do kraja vikenda dok razmislim cijena puno smanjiti.
Razmišljam da unovčim, ali da opet uložim postotak toga za slučaj da još više poraste. Nadam se da se neće do kraja vikenda dok razmislim cijena puno smanjiti.
Ja se bas ne slazem s Domagojom iz razloga sto ti on savjetuje ulaganje "SADA", nije problem u poslovici ali ne bih bas to poistovjecivao s ovom situacijom oko Bitcoina zato sto:
1. U zadnjih par dana se vrijednost samo dize (nedavno je bilo "stablinih" 300-350, a sada je na 1000), ne moze uvijek biti u konstantnom rastu jer kad tad mora pasti, ako ne puno onda barem malo. Svi isto tako znamo i za onu: "nema dzabe ni u stare babe"
2. Na neki nacin si vec zakasnio, zasto?
Pa vec vrijedi preko 1000 dolara i sada se zapitaj koliko to trebas uloziti da bi ti se isplatilo (mada je i to relativno) jer ono, ako ocekujes da ce mu vrijednost uskoro skociti na 2000-3000 dolara onda mi je to vec naivno razmisljanje (sanse da se bas to dogodi su minimalne). S druge strane, da si ulozio kada je vrijedio 300-350 dolara, sada bi ti se vec isplatilo, naravno, uvijek vrijedi ono: "veca ulaganja = veci rizik i hrabrost = veci dobitak ukoliko se dogodi ono sto ocekujes". Skok s 300 na 1000 dolara je ipak manji nego skok s 1000 na 2000-3000 (ovo ocekujes ako ocekujes da ce ti se sada isplatiti u pravom smislu te rijeci), a najbitnije od svega, skok s 300 na 3000 je skok od nevjerojatnih 900% i najgore/najcudnije (ovisi kako gledas na to) od svega toga je sto se radi o konstantnom rastu. Nez ali da si ne znam koliko uspjesan (govorim opcenito), ne mozes ocekivati veliki konstantni rast bez padova tu i tamo.
Ugl, mnogo faktora moze utjecati na vrijednost Bitcoina, a jedan faktor je popularnost/koristenost/zastupljenost Bitcoina.... cinjenica je da je Bitcoin sve popularniji i popularniji, stoga, logicno je da ce u buducosti biti jos zastupljeniji ali nikada ne mozes predvititi koliko ce tocno biti zastupljeniji u buducnosti i kada, ali barem nekako mogu biti siguran da mu vrijednost nece pasti na npr. 10-150 dolara. Ugl, kad tad ce pasti, a ja osobno ocekujem 300-600 dolara.... i kada padne, tada ulozis i cekas, jer opet ce se nekada dici.
BTW bas razmisljam, kako je dobro sada onim hakerima sto su pokrali sve te Bitcoine, koje su to igre jer zanimljivo je to sto su bas sada pokrali Bitcoine odnosno virtualne novcanike kada je vrijednost Bitcoina u konstantnom rastu. Ne kazem nista ali mozda su bas oni na neki nacin zasluzni/krivi za ovaj nagli rast... u slucaju da jesu, onda mozes biti siguran da ce nekada opet naglo porasti nakon pada :)
da 1151$ danas, hm sad mi je zao sto nisam kupovao ranije
da 1151$ danas, hm sad mi je zao sto nisam kupovao ranije
Doci ce i tvoje vrijeme, samo se strpi.... jedan programer je skupio 7500 Bitcoina i odustao je od rudarenja, a sada na smetlistu kopa i trazi Bitcoine, kako bi ti tek bilo da si na njegovom mjestu haha
http://www.theguardian.com/technology/2013/nov/27/hard-drive-bitcoin-landfill-site?CMP=twt_gu
Ja se bas ne slazem s Domagojom iz razloga sto ti on savjetuje ulaganje "SADA", nije problem u poslovici ali ne bih bas to poistovjecivao s ovom situacijom oko Bitcoina zato sto:
...Mislim da si krivo skuzio, nisam mu rekao da KUPI bitcoine sada, vec da PRODA ovaj bitcoin koji ima, jer ne zna do kad ce rasti, moze se dogoditi da sutra bude 100$ i sto onda? Popusio si 900$. A opet, moze se dogoditi i da bude 1500$, pa si 500$ u dobitku. Zato sam i rekao poslovicu, bolje je onda sad pospremiti 1000$ u dzep, nego cekati i riskirati hoce li narasti, a moze se dogoditi da popusis.
Mislim da si krivo skuzio, nisam mu rekao da KUPI bitcoine sada, vec da PRODA ovaj bitcoin koji ima, jer ne zna do kad ce rasti, moze se dogoditi da sutra bude 100$ i sto onda? Popusio si 900$. A opet, moze se dogoditi i da bude 1500$, pa si 500$ u dobitku. Zato sam i rekao poslovicu, bolje je onda sad pospremiti 1000$ u dzep, nego cekati i riskirati hoce li narasti, a moze se dogoditi da popusis.
domagoj sto mislis o litecoinu,pricaju da ce se na trzistu pojaviti ASIC masine za njega,te ce cijena onda skociti,isplati li se minat?
-.-
domagoj sto mislis o litecoinu,pricaju da ce se na trzistu pojaviti ASIC masine za njega,te ce cijena onda skociti,isplati li se minat?
Nemam pojma.
Nemam pojma.
ja cu probat stavit softwer na jedan komp viska sta imam u kuci pa cu probat mineat,al neznam ni sam vise cijena jednog litecoina se utrostrucila zadnjih par dana sa 8€ dosla na 40$