Pa sa hardware gledista i nije tako komplicirano. Treba ti u osnovi:
2 x 4U Rackmount kuciste od kojih svaki ima po 24 mjesta za diskove
48 x 2Tb disk... Ovdje imaš 2 solucije:
1) krenut sa Green Power diskovima koji su ti ~ 1400kn / komad-u (notorno nepouzdani u RAID-u)
2) uzet RAID edition diskove koji su ti ~ 2200kn / komad-u
2 x 24-portna RAID kartica + BBU
2 x Neka matična + procesor + memorija
2 x Redundantno napajanje od min. 1kW
1 x Neki UPS od APC-a po mogućnosti dovoljan da cijeli taj sustav drži upaljenim ~5 min nakon nestanka struje
1 x Neki Switch ili router (ne kuzim se pretjerano u ovaj dio, ali mislim da je jedan cisto dovoljan)
2 x Neka brza PCI-E mrezna kartica
U osnovi to je to, pozvuces i zbrojis, ukupna cijena od minimalno110.000kn. To ti je ako uzimaš jeftinije diskove, ako uzimaš RAID verzije onda dodaj još 50 000 kn.
Tako je to barem meni objasnio prijatelj koji radi u IT-u u našoj firmi kad sam ga pitao koliko uopce moze bit skupo napravit neki "storage server" :D :D
Naravno svemu tome dodaj još i troškove struje ovog čuda, i činjenicu da moraš vrtit neki oblik RAID-a... makneš par diskova za paritet... dobiješ ~ 82Tb diskovnog prostora.
U software dio se ne ću petljat jer to postoji hrpa različitih načina kako se to može rješit.
E da i ne zaboravim... koliko ja znam u hrv. ti je najveći upload koji mozes "kupit" negdje oko 1 - 2MBit-a. Što je jako.... jako malo.
Toliko od mene, uz osnovni savjet da ako ti i prijatelji nemate neke direktorske plaće odustanete u startu.