Storage od 100 TB

poruka: 37
|
čitano: 8.898
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Storage od 100 TB

Pa sa hardware gledista i nije tako komplicirano. Treba ti u osnovi:

2 x 4U Rackmount kuciste od kojih svaki ima po 24 mjesta za diskove

48 x 2Tb disk...  Ovdje imaš 2 solucije:

1) krenut sa Green Power diskovima koji su ti ~ 1400kn / komad-u (notorno nepouzdani u RAID-u)

2) uzet RAID edition diskove koji su ti ~ 2200kn / komad-u

2 x 24-portna RAID kartica + BBU

2 x Neka matična + procesor + memorija

2 x Redundantno napajanje od min. 1kW

1 x Neki UPS od APC-a po mogućnosti dovoljan da cijeli taj sustav drži upaljenim ~5 min nakon nestanka struje

1 x Neki Switch ili router (ne kuzim se pretjerano u ovaj dio, ali mislim da je jedan cisto dovoljan)

2 x Neka brza PCI-E mrezna kartica

U osnovi to je to, pozvuces i zbrojis, ukupna cijena od minimalno110.000kn. To ti je ako uzimaš jeftinije diskove, ako uzimaš RAID verzije onda dodaj još 50 000 kn.

Tako je to barem meni objasnio prijatelj koji radi u IT-u u našoj firmi kad sam ga pitao koliko uopce moze bit skupo napravit neki "storage server" :D :D

Naravno svemu tome dodaj još i troškove struje ovog čuda, i činjenicu da moraš vrtit neki oblik RAID-a... makneš par diskova za paritet... dobiješ ~ 82Tb diskovnog prostora.

U software dio se ne ću petljat jer to postoji hrpa različitih načina kako se to može rješit.

E da i ne zaboravim... koliko ja znam u hrv. ti je najveći upload koji mozes "kupit" negdje oko 1 - 2MBit-a. Što je jako.... jako malo.

Toliko od mene, uz osnovni savjet da ako ti i prijatelji nemate neke direktorske plaće odustanete u startu.

If It's Not Broke, It Doesn't Have Enough Features

1 0 hvala 0
16 godina
RE: Storage od 100 TB
Lightning kaže...

Pa sa hardware gledista i nije tako komplicirano. Treba ti u osnovi:

2 x 4U Rackmount kuciste od kojih svaki ima po 24 mjesta za diskove

48 x 2Tb disk...  Ovdje imaš 2 solucije:

1) krenut sa Green Power diskovima koji su ti ~ 1400kn / komad-u (notorno nepouzdani u RAID-u)

2) uzet RAID edition diskove koji su ti ~ 2200kn / komad-u

2 x 24-portna RAID kartica + BBU

2 x Neka matična + procesor + memorija

2 x Redundantno napajanje od min. 1kW

1 x Neki UPS od APC-a po mogućnosti dovoljan da cijeli taj sustav drži upaljenim ~5 min nakon nestanka struje

1 x Neki Switch ili router (ne kuzim se pretjerano u ovaj dio, ali mislim da je jedan cisto dovoljan)

2 x Neka brza PCI-E mrezna kartica

U osnovi to je to, pozvuces i zbrojis, ukupna cijena od minimalno110.000kn. To ti je ako uzimaš jeftinije diskove, ako uzimaš RAID verzije onda dodaj još 50 000 kn.

Tako je to barem meni objasnio prijatelj koji radi u IT-u u našoj firmi kad sam ga pitao koliko uopce moze bit skupo napravit neki "storage server" :D :D

Naravno svemu tome dodaj još i troškove struje ovog čuda, i činjenicu da moraš vrtit neki oblik RAID-a... makneš par diskova za paritet... dobiješ ~ 82Tb diskovnog prostora.

U software dio se ne ću petljat jer to postoji hrpa različitih načina kako se to može rješit.

E da i ne zaboravim... koliko ja znam u hrv. ti je najveći upload koji mozes "kupit" negdje oko 1 - 2MBit-a. Što je jako.... jako malo.

Toliko od mene, uz osnovni savjet da ako ti i prijatelji nemate neke direktorske plaće odustanete u startu.

To nije ni blizu najvećeg uploada. Ako govorimo o sinkroniziranom DSLu (optici) onda je upload jednak downloadu.

Na primjer, u Metronetu možeš imati upload i po 25 Mbps za privatne korisnike, a za poslovne još i puno više. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 5.4.2010 19:03 (Tomo Yoda).
17 godina
neaktivan
Tomo Yoda kaže...

To nije ni blizu najvećeg uploada. Ako govorimo o sinkroniziranom DSLu (optici) onda je upload jednak downloadu.

Na primjer, u Metronetu možeš imati upload i po 25 Mbps za privatne korisnike, a za poslovne još i puno više. 

Pa zato sam i napisao "koliko ja znam"

Meni nije potrebno ništa preko 512kbps, tako da je meni svejedno :D

A ako čak i postoji mogućnost, baš me zanima koliko je mjesečna naknada?

16 godina
Lightning kaže...
Tomo Yoda kaže...

Pa zato sam i napisao "koliko ja znam"

Meni nije potrebno ništa preko 512kbps, tako da je meni svejedno :D

A ako čak i postoji mogućnost, baš me zanima koliko je mjesečna naknada?

Pa ako idu na poslovne pakete, ajmo reći da bi ona cifra od 100.000 kn bila još paprenija :)))

Za privatne je oko 350 kn za brzinu od 25 Mbps. Ne računajući flat rate i slično. 

Ali mislim da se ovdje ionako radi samo o hipotetskoj situaciji.

Sumnjam da će netko to raditi iz hobija, to jest, da neće na to gledati kao ulaganje da bi nazad dobio još veće novce. 

17 godina
neaktivan
Storage od 100 TB

Evo vidis... naucim nesto novo svaki dan :)  ma ja se drzim mog t-coma koji mi za sad ne radi probleme (kuc, kuc o drvo :D ) tako da nemam pojma o ponudama drugih firmi sta se bandwitha tice.

A recimo da je autor posta rekao nesto razumno poput 16TB storage-a onda samo kupi malo bolju maticnu, pouzdanije napajanje i spoji ih sve na matičnu kao zasebne diskove. Ne treba gubit diskove za paritet. Istina bilo bi hrpa diskova u My Computer-u, ali za mrezni share je svejedno. Po meni najveći storage za nekog normalnog "kućnog power usera", a opet i ta najjeftinija solucija dođe nekih ~20ak tisuca kuna.

Sve u svemu skupa je to igra, ali tko si moze priustit... zasto ne :)

PS. sad se sjetih... zamisli radit backup tog cuda?? :D :D  cijena X2

0 0 hvala 0
15 godina
Storage od 100 TB

Ma najbolje je sta mi tu covjeku nesto savjetujemo, a on samo otvori oprofil, postavio tu temu, 2 dana malo gledao i od onda ga nema....

Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
miki1981 kaže...

Ma najbolje je sta mi tu covjeku nesto savjetujemo, a on samo otvori oprofil, postavio tu temu, 2 dana malo gledao i od onda ga nema....

hahaha :)  istina.

A cuj, da ja radim tako neki build, vjerojatno bi pitao na nekom "expert" forumu, ili puno vjerojatnije nekog od IT ekipe koja održava naše storage servere u firmi...

Ipak su to prevelike pare da se uđe u tako nešto bez planiranja. A koliko je to bilo ozbiljno se može vidjet iz prvog posta "daj, treba mi storage od 100Tb... složite mi neku konfu" :D :D

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice