http://www.ocztechnology.com/ocz-revodrive-3-pci-express-ssd.html
Il slabo vidim, al podrku za TRIM nema...
http://www.ocztechnology.com/ocz-revodrive-3-pci-express-ssd.html
Il slabo vidim, al podrku za TRIM nema...
to ja uvijek napravim kad hocu secure erase
Idućeg mjeseca kupujem SSD (Samsung 830 128GB), pa se sad informišem kako da ga instaliram i podesim da radi kako treba. Čitao sam ovu temu, surfovao netom, pa evo da objedinim u ovom postu što sam sve našao.
Napominjem da ovo nije tutorial nego samo moj "korak po korak" plan prilikom instalacije SSD diska. Tako da bih volio da me dopunite jer sam vjerovatno nešto izostavio pošto nemam iskustva sa SSD diskovima.
Sam proces ugrađivanja diska i instalacije OS -
Pošto ja već imam Win7 na HDD, postupak bi išao:
1) Ugradnja ssd diska u kućište i izvlačenje sata kabla iz hdd prije instalacije novog OS
2) U BIOS podesiti Sata type u AHCI mod (kolko sam razumio, ovo je vrlo važno jer se tako dobija mogućnost korišćenja TRIM)
3) Instalacija novog OS, podešavanje SSD kao primary device u BIOS, podizanje sistema i format hdd particije na kojoj je stari OS
Dalje idu razni SSD tweaks
4) Usklađivanje particija. E sad me zanima oko SSD Partition Aligning - da li se particije na SSD usklađuju za vrijeme instalacije, ili nakon što je to završeno? Ovdje je link za tutorial - LINK
5) Ostala podešavanja (isključivanje raznih opcija poput indexinga, defragmentacije, page file, system restore isl.) koja produžavaju vijek SSD-a. Dva tutoriala koja sam našao - LINK1 i LINK2
jel moguće negdje isključiti enkripciju podataka na ssd-u?
jer, kolko sam shvatio, recovery je nemoguć u slučaju havarije..
Za ovaj 5 korak imas odlican program koji ti sve to napravi automatski SSD Fresh .
Ja sam ti više ljubitelj starog dobrog ručnog podešavanja, ali hvala
Ja sam ti više ljubitelj starog dobrog ručnog podešavanja, ali hvala
...i ja sam to sve napravio kao u tim tutorijalima ali mi je ipak nesto ostalo "ne optimizirano" (mislim da je bilo ono Timestamp, Defragmention of boot files, Windows even loging...).
Slike sa svim optimizacijama:
koju bi ja brzinu pisanja i čitanja trebo postici sa svojim ocz agility III 120gb?
mislio sam da cu kada predem iz sata 2 na sata 3 dobit neko znacajno ubrzanje zapisivanja tj. čitanja ali to se baš i nije desilo--
sada mi je na sata 3 oko 200mb jedno i drugo tj do 210 mb maks
koju bi ja brzinu pisanja i čitanja trebo postici sa svojim ocz agility III 120gb?
mislio sam da cu kada predem iz sata 2 na sata 3 dobit neko znacajno ubrzanje zapisivanja tj. čitanja ali to se baš i nije desilo--
sada mi je na sata 3 oko 200mb jedno i drugo tj do 210 mb maks
Vrlo vjerovatno ti je disk popunjen što je rezultiralo takvim brojkama, da napraviš reinstal brojke bi bile puno bolje.
Ekipa mislim se počastit s jednim SSD,mora bit u Linksa,što mislite na ovaj poviše!?
http://www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-mushkin-chronos-mknssdcr120gb-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-550-515-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.113
Ekipa mislim se počastit s jednim SSD,mora bit u Linksa,što mislite na ovaj poviše!?
odličan ali asihroni je pa bi ja da opet kupujem potega skupljeg nekog sihronog tipa vertex3 ili vertex4
Išao sam isprobati ovaj program što je djigibao preporučio i primjetio sam našto čudno.
Pod hard drive type mi piše IDE. Evo slike iz biosa pa ako netko može provjerit jesam li što krivo namjestio
i meni isto piše "ide"
http://www.links.hr/?naziv=ssd-120-0-gb-mushkin-chronos-mknssdcr120gb-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-550-515-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.113
odličan ali asihroni je pa bi ja da opet kupujem potega skupljeg nekog sihronog tipa vertex3 ili vertex4
Taj je sinkroni i mozes njega uzet ! Ako hoces usparat kojih 200kn , uzmi ga ovdje !
+poštarina i čekat dan/dva,sutra mi napokon dolazi komp pa budem odmah u Linksa uzeo,valjda dobijem kakav popust što čekam komp več dva miseca!!
Imam Corsair Force 3 60GB > i malo me muče ovi, po meni očajni rezultati
Inače, ukljucen mi je ahci, trim , u sataIII-6Gb/s utoru je sa sataIII kablom, MBO Bios>zadnji, i da > NE koristim ga kao boot drive
Eo slike i sa starim firmware-om (1.3) i sa zadnjim (5.02) > razlike baš i nema.
Jel imate kakav prijedlog šta da još probam napravit da "poboljšam" rezultate , jel to normalno, ili ...? Hvala
Inače, ukljucen mi je ahci, trim , u sataIII-6Gb/s utoru je sa sataIII kablom, MBO Bios>zadnji, i da > NE koristim ga kao boot drive
Eo slike i sa starim firmware-om (1.3) i sa zadnjim (5.02) > razlike baš i nema.
Jel imate kakav prijedlog šta da još probam napravit da "poboljšam" rezultate , jel to normalno, ili ...? Hvala
Nisu ti u redu rezultati. Ja na SATA 2 ulazu imam dosta bolja očitanja.
Tvoja ploča ima 2x SATA 3 Intelove i 2x SATA 3 Marvellove connectore. Probaj priključiti kabel na neki od 2 izlaza druge boje (ne znam napamet koji su koji, jedni su crni drugi sivi).
Postoji i mogućnost poluispravnog kabla ili da imaš SATA 2 umjesto SATA 3 kabla.
Nisu ti u redu rezultati. Ja na SATA 2 ulazu imam dosta bolja očitanja.
Tvoja ploča ima 2x SATA 3 Intelove i 2x SATA 3 Marvellove connectore. Probaj priključiti kabel na neki od 2 izlaza druge boje (ne znam napamet koji su koji, jedni su crni drugi sivi).
Postoji i mogućnost poluispravnog kabla ili da imaš SATA 2 umjesto SATA 3 kabla.
Bio je u Intelovom, probao sam Marvella sad (sivi su i jedni i drugi), eo rezultata .. dakle, ništ se ne mijenja > još je i lošije...
Kabl je novi koji je došao uz ploču, i SATA3 je ..
Bio je u Intelovom, probao sam Marvella sad (sivi su i jedni i drugi), eo rezultata .. dakle, ništ se ne mijenja > još je i lošije...
Kabl je novi koji je došao uz ploču, i SATA3 je ..
Do Marvellovog kontrolera je barem kod mene problem što su mi brzine jad jadova... Mislio sam da je greška u nečem drugom i sve sam isprobao, i dečki u adm-u također ali nakraju je stvarno u Marvellu problem... Pomiri se s time da ćeš jedino dobit bolje rezultate nakon što promijeniš ploču...
Pa oni gore rezultati nisu na marvell-u ... ovi zadnji su samo jer sam čisto prebacio da isprobam ...
Do Marvellovog kontrolera je barem kod mene problem što su mi brzine jad jadova... Mislio sam da je greška u nečem drugom i sve sam isprobao, i dečki u adm-u također ali nakraju je stvarno u Marvellu problem... Pomiri se s time da ćeš jedino dobit bolje rezultate nakon što promijeniš ploču...
Čitaj s razumijevanjem, bilo je priključeno na Intelov kontroler pa su očajni rezultati a na Marvellu još i gori.
S Marvellom bi ipak bilo približno 400/160 read/write. Ovo je znatno lošije.
Pa oni gore rezultati nisu na marvell-u ... ovi zadnji su samo jer sam čisto prebacio da isprobam ...
Probaj, ako možeš, od nekoga posuditi drugi SATA 3 kabel pa onda testiraj. Ako je i dalje isto, napravi reinstalaciju Windowsa uz pridržavanje svih ovakvih savjeta (prije toga secure erase SSD-a, bilo je opisano negdje u temi).
Ako i tada budu problemi iskreno se nadam da imaš garanciju na taj SSD. Šalji odmah da ti ga zamijene.
Ako i tada budu problemi iskreno se nadam da imaš garanciju na taj SSD. Šalji odmah da ti ga zamijene.
...bold->slika
BTW:Da li se preporuca stavljanje iz AHCi u IDE nakon instaliranja OS-a ili se ostavlja u AHCI-u?
Ostavlja se AHCI, naravno.
Ma mislim da cu ja direkt na reklamaciju ... imam garanciju u Linksu, a pazi ironije > ovaj sam ssd dobio na zamjenu za Mushkina (koji je rikavao).
Ugl, htio sam provjerit prije neg što vratim disk jel mogu još šta napravit ... Hvala
Anketa
Koji od navedenih SSD-ova biste Vi kupili?
2 | Intel 330 |
---|---|
20 | OCZ Vertex 4 |
4 | Samsung 830 |
1 | Crucial M4 |
2 | Neki drugi |
Anketa
Koji od navedenih SSD-ova biste Vi kupili?
Vertex 4, zbog toga sto ima vrhunske performanse sa novim firmwareom.
samsung jer ima iste performasne kao i vertex i to bez firma ...za one koji se nece zajebavat sa istim samsung tko hoce vertex ali koji god uzmes neces pogrijest jer su oba jako brza za cijenu koju se nude