SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 771.287
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
14 godina
SSD-škola

Razbijam si vec danima glavu sto da kupim novi procesor ili SSD, vec znam unaprijed koji procesor uzeti ali moram i vidit za SSD mislio sam uzeti neki do 700kn koji je sinkrone(koliko cujem oni su bolji?) .. ovako nesto: http://www.links.hr/?naziv=ssd-60-0-gb-ocz-agility-3-agt3-25sat3-60g-sata3-2-5-mlc-chip-maks-do-525-475-mb-s&option=artikl&id_kategorija=0514&id_artikl=051.400.132 to je sinkrone(bar ja mislim da je), koliko ima garanciju i koliki mu je zivotni tijek (to mi je jako bitno) .. hvala svima na odgovorima! 

EDIT: Zaboravio jos pitati dali uopce sve stima s ostatkom komponenta? 

Peace!
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 17:46 (XVII Mini).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD-škola

Agility 3  modeli su asinkroni ! Uzmi sinkroni Vertex 3 ili Vertex 4 !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
Re: SSD-škola
Haf932 kaže...

Agility 3  modeli su asinkroni ! Uzmi sinkroni Vertex 3 ili Vertex 4 !

Uzimam onda Vertex 3 ako ne bude dostupan u Rijeci budem uzeo Vetex 4 iz ADM.

Napajanje i ostatak komponenti se poudaraju? 

EDIT: Dobijem sa SSD-om ono leziste? ili se to posebno kupuje?

Peace!
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 17:57 (XVII Mini).
15 godina
SSD-škola

Da !

EDIT : kolko vidim na sluzbenoj stranici , dobije se  leziste !

Music As A Weapon !!
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.7.2012 18:05 (Haf932).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Haf932 kaže...

Da !

EDIT : kolko vidim na sluzbenoj stranici , dobije se  leziste !

Hvala HAF na informacijama, javim se za 6-5 dana kad kupim SSD

Peace!
15 godina
neaktivan
SSD-škola

Da li je u SSD diskova isto kao kod HDD-a, na pocetku su brzi i kako ide ka kraju sve su pomalo sporiji, odnosno prvih 10GB je brze od 2. 10GB, a ovi brzi od trecih i na kraju onih zadnjih 10GB najsporihih, i zato je uvijek preporucljivo da se sistem instalira na pocetak diska.

Je li SSD u svim dijelovima jednake brzine ili i on kao HDD gubi na brzini?

http://www.speedtest.net/result/2082576031.png
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD-škola

Ako je disk sinkroni onda nece gubit na brzini , dok asinkroni hoce !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Ako je disk sinkroni onda nece gubit na brzini , dok asinkroni hoce !

Kao oni jeftini su asinkroni, a oni skuplji sinkroni, ako uzmes u obzir 40/40GB a ovaj jedan skuplji, jedan jeftiniji ?

15 godina
SSD-škola

Asinkroni su obicno jeftiniji !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Haf932 kaže...

Asinkroni su obicno jeftiniji !

To sam i skontao, a ne izgube puno ?

15 godina
SSD-škola

Koji od ova tri da odaberem za OS,biti će windows 7.

1. SSD SATA III 90GB OCZ Vertex 3, 2.5", VTX3-25SAT3-90G

2. SSD SATA III 90GB Corsair, 2,5", CSSD-F90GB3-BK

3. CORSAIR Force 3 Series Solid State Drive 2.5" SATA III-600 120 GB, CSSD-F120GB3A

10 SSD SATA III 90GB OCZ Vertex 3
0 SSD SATA III 90GB Corsair
0 SSD SATA III 120 GB Force 3
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
SSD-škola

Protegni se malo na aData S511 120GB.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
SSD-škola

Uzimaj Vertex 3 !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
SSD-škola

haf ti si SSD majstor {#}

Moj PC  
1 0 hvala 1
15 godina
4mal kaže...

haf ti si SSD majstor {#}

Prije sebe bih definitivno stavio kolegu @DamageHigh od kojeg sam jednim djelom to  i pokupio i koji zna vise od mene !{#}

Music As A Weapon !!
15 godina
Haker_x kaže...

Da li je u SSD diskova isto kao kod HDD-a, na pocetku su brzi i kako ide ka kraju sve su pomalo sporiji, odnosno prvih 10GB je brze od 2. 10GB, a ovi brzi od trecih i na kraju onih zadnjih 10GB najsporihih, i zato je uvijek preporucljivo da se sistem instalira na pocetak diska.

Kod hdd-a imaš ploču koja se vrti i glave koje čitaju podatke s nje, hdd se počinje puniti s vanjske strane a s obzirom da je gustoča sektora jednaka više podataka stane u jednu liniju a kad ide prema unutarnjim trakama glava mora više trzat iz jedne u drugu traku i to joj uzima vremena, zato je zadnjih 10GB hdd-a najsporijih, jer su na unutarnjoj strani diska. Međutim ssd-ovi nemaju ni ploče ni glave nego memorijske čipove na koje se zapisuju podatci tako da je to skroz nepovezano i nema nikakvog smisla da bi ssd u zadnjih 10GB imao slabije performanse.

Nikad te necemo zaboraviti. RIP EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Haker_x kaže...

Kod hdd-a imaš ploču koja se vrti i glave koje čitaju podatke s nje, hdd se počinje puniti s vanjske strane a s obzirom da je gustoča sektora jednaka više podataka stane u jednu liniju a kad ide prema unutarnjim trakama glava mora više trzat iz jedne u drugu traku i to joj uzima vremena, zato je zadnjih 10GB hdd-a najsporijih, jer su na unutarnjoj strani diska. Međutim ssd-ovi nemaju ni ploče ni glave nego memorijske čipove na koje se zapisuju podatci tako da je to skroz nepovezano i nema nikakvog smisla da bi ssd u zadnjih 10GB imao slabije performanse.

Znam sta ima u HDD-u rastvorio sam vise komada i da su SSD pravljeni na  principu cipova, ali me interesovalo da li slucajno gubi na brzini kao HDD-ovi, jedan mi je forumas napisao da imaju dvije vrste SSD-ova, oni koji gube na brzini i oni koji ne gube(sinkroni i asinkroni), a ti kazes da SSD ne gubi na brzini, kome sad vjerovati?

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.7.2012 17:38 (Haker_x).
15 godina
Haker_x kaže...
athlon64 kaže...
Haker_x kaže...

Znam sta ima u HDD-u rastvorio sam vise komada i da su SSD pravljeni na  principu cipova, ali me interesovalo da li slucajno gubi na brzini kao HDD-ovi, jedan mi je forumas napisao da imaju dvije vrste SSD-ova, oni koji gube na brzini i oni koji ne gube(sinkroni i asinkroni), a ti kazes da SSD ne gubi na brzini, kome sad vjerovati?

da to je istina, ali to nema veze razlogom gubljenja brzine kod hdd-ova, dakle to je nepovezano.Ako uzmeš ssd s sinkronom memorijom i trimom neces imat problema s padom brzina.

15 godina
neaktivan
athlon64 kaže...
Haker_x kaže...
athlon64 kaže...
Haker_x kaže...

da to je istina, ali to nema veze razlogom gubljenja brzine kod hdd-ova, dakle to je nepovezano.Ako uzmeš ssd s sinkronom memorijom i trimom neces imat problema s padom brzina.

Mozda samo par MB?

To je nista...

16 godina
Haker_x kaže...

Mozda samo par MB?

To je nista...

Nije "par MB". Razlika je značajna (naravno, pričamo o asinkronim SSD-ovima). Možda ne toliko u čistom sekvencijalnom čitanju i pisanju (iako se i tu mnogo više gube performanse od tih "par MB"), koliko gube na IOPS-u, inače jednoj od najbitnijih stavki po pitanju performansi SSD-a.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...
Haker_x kaže...

Mozda samo par MB?

To je nista...

Nije "par MB". Razlika je značajna (naravno, pričamo o asinkronim SSD-ovima). Možda ne toliko u čistom sekvencijalnom čitanju i pisanju (iako se i tu mnogo više gube performanse od tih "par MB"), koliko gube na IOPS-u, inače jednoj od najbitnijih stavki po pitanju performansi SSD-a.

Znaci uzeti njega je samo bezvezno bacanje novca, uzeti onaj koji ne gubi, skuplji, ali da i puno bolji, znas za sta si dao pare...

16 godina
Haker_x kaže...
DamageHigh kaže...

Znaci uzeti njega je samo bezvezno bacanje novca, uzeti onaj koji ne gubi, skuplji, ali da i puno bolji, znas za sta si dao pare...

Upravo tako. Nije to baš bacanje novaca...i takav disk je brži od bilo kakvog HDD-a, ali da, treba kupiti pošteni SSD - sinkroni.

www.damagehigh.com // Don't fix what ain't broken!
16 godina
neaktivan
Glupo je uopce razmatrati asinkrone kad je (sinkroni) Intel 330 totalni best buy. Mene je moj od 60 gigi kostao 550 kuna (najjeftiniji asinkroni je bio tek 10% jeftiniji), a model od 120 gigi se moze naci ispod 900 kuna.

P.S. Nije da forsam Intel, ali svako tko je malo bolje informiran u vezi SSD-ova zna koja je njihova glavna prednost.
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
15 godina
neaktivan
DamageHigh kaže...
Haker_x kaže...

Mozda samo par MB?

To je nista...

Ono što mene zanima je: koliko to stvarno gube? Ima li negdje konkretnih podataka ili je to samo prema osjećaju?

S jedne strane će valjda svi reći da je i najlošiji SSD bolji i brži od bilo kojeg HDD-a i to je i moje mišljenje (gledajući samo po iskustvima drugih) a onda upozoriti da se ipak i kod tih najlošijih

No, gledajući vrijednosti IOPS-a, jasno je da i danas najjeftiniji SSD-ovi imaju nekoliko stotina puta jači IOPS (npr. uspoređujući ADATA S599 s 50,000 i prosječan 7200rpm HDD s ~75-100 IOPS) pa koliko se onda puta mora srozati IOPS kod asikronih da to bude toliko strašno?

Ok, mislim da je zaključak da ako netko ima recimo 500-1000kn predviđenih za kupnju SSD-a da je onda vjerojatno uputnije odabrati onaj sa sinkronom memorijom. Ali ako uzmemo da je razlika između najjeftinijeg asinkronog i najjeftinijeg sinkronog više nego 100%, tj. da za najjeftiniji sinkroni određenog kapaciteta možemo dobiti otprilike 2 asinkrona istog kapaciteta, onda se stvarno postavlja pitanje, pogotovo nekome tko ne planira potrošiti niti 500 kn na SSD danas ili kome je možda kapacitet ključan a cijena je uvijek odlučujuć faktor - koliko je to asinkroni lošiji i u kojim točno uvjetima?

Npr. da uzmem danas ADATA S599 od 64GB i da mi se prepolove njegove performanse, mislim da sam za 330 kn napravio vraški dobar posao jer a) sumnjam da bih uočio razliku između tog (seq r/w ~280 MB/s) i nekog boljeg ali bar duplo skupljeg SSD-a (seq r/w ~500 MB/s) u uvjetima u kojima bih ga ja koristio ("office" uporaba, ništa posebno) OSIM ako se isti SSD ne bi srozao u svemu na razine HDD-a i b) trenutno za te novce ne mogu za svoje računalo kupiti ništa drugo da mu toliko puno poboljšam performanse.

Disclaimer: istina, ovi moji proračuni i usporedbe najjeftinijih asinkronih i sinkronih SSD-ova trenutno dostupnih na našem tržištu pada u vodu ako je ovaj ADATA S599 već neko vrijeme nedobavljiv. No, nadam se da se situacija vrlo brzo može opet promijeniti i to nabolje... :)

Stvarno bih cijenio ako netko ima izvor konkretnih brojki koje pokazuju ponašanje asinkronih vs sinkronih memorija kroz vrijeme i različite uvjete popunjenosti prostora...

domicius
13 godina
SSD-škola

Moj Hitachi 500gb brze piše nego moj SSD :) ali je zato u čitanju 2.5 puta brži SSD

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
SSD-škola

RAZLIKA IZMEĐU NAJBRŽEG I NAJSPORIJEG SSD-a JE VRLO MALA naspram razlike SSD i HDD, drugim riječima ne zamarajte se toliko, poslušajte savjete kolega(sinkrone memorije itd.).

TEST SYNC vs ASYNC mem.

http://www.hardocp.com/article/2011/08/07/nand_flash_faces_off_synchronous_vs_asynchronous/1

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.7.2012 2:11 (Wuk19).
Moj PC  
0 0 hvala 5
16 godina
SSD-škola

Pošto imam matičnu sa SATA 2 da li bih osjetio tu razliku između sinkronog i asinkronog SSD-a?

Pri tom me ne zanima zalog za budućnost jer za nekoliko godina kad ću mijenjati matičnu vjerojatno će biti i SATA 4 te puno bržih SSD-ova ili nečeg još novijeg.

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Moj ti je savjet da ideš na Intel 330 SSD, jer njegov softver ima podršku za održavanje SSD-a (TRIM) iz Windowsa, pa tako eliminiraš potencijalne problema i potpuno ti je svejedno da li ćeš ga spojiti via native IDE (jednostavnije) ili AHCI (kompliciranije), pošto je na SATA II nemoguće osjetiti razliku.

Nedavno sam kupovao SSD i pročitao bezbroj tekstova na tu temu. Glavni je zaključak da (s obzirom na aktualnu ponudu) jednostavno ne postoji ni jedan jedini razlog da se uzme asinkroni SSD. Ušteda je toliko mizerna (oko 10%) da to nema nikakvog smisla.

Moj besplatni savjet svima je da se nikako ne zaletavaju u SSD investiciju k'o budala u kredit, jer za malo više novca se nerijetko dobije puno više po pitanju kompatibilnosti i pouzdanosti.
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
14 godina
protjeran
SSD-škola

a jel velika razlika izmedju loseg ssd-a i mog velocity raptora?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
bonesmasher kaže...

a jel velika razlika izmedju loseg ssd-a i mog velocity raptora?

definitivno,pogotovo kad govorimo o starijoj seriji veloci-raptora.

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice