RAID controller

poruka: 7
|
čitano: 7.116
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RAID controller

E ovako, zanimaju me neke stvari u vezi RAID kontrolera, hardware/software RAID-a i sl. Stoga krenimo:

1. Koji RAID kontroler ima moja matična Intel Desktop Board 965 - točnu verziju sada neznam, ali čipset je 965 neki. Nemojte me ubiti jer neznam :D Znam da podržava sve RAID-e 0,1,5,6,1+0 (ili to svi podržavaju?)

2. Dali se može raditi RAID sa vanjskim diskovima. eg. 1. Hitachi 250GB u IcyBox-u preko PATA sučelja skopčan na IcyBox a na komp ide preko USB-a 2.0.

2. Verbatim(neki) 250 GB USB 2.0 skopčan na komp.

3. Što je Hardware RAID? Ja na matičnoj imam neki kontroler - dali to znači da ja mogu napraviti hardware RAID bez kupovine neki dodatnih dijelova(osim diskova naravno)? Ili je to samo neki čip koji kontrolira RAID na neki meni trenutno nepoznat način.

4. Što je to Software RAID? Dali to znač i kad nemam RAID kontroler na matičnoj da ja mogu napraviti RAID polje(bilo koje) software-ski unutar moga sistema?

5. Sistem na kojem mislim dignuti RAID je Linux, svi driveri dignuti, kernel sve podržava(ako ne lako prekompajliram).

Sve ovo pitam jer mi je sinoć skoro crkao vanjski disk u IcyBox-u i jedva sam danas stigao napraviti backup. Kernel mi je bacao I/O errore stalno. Vjerojatno se je fs raspao. Iako sada nakon kompletnog reformatiranja diska sve radi neželim da mi se opet desi pa mi sve ode kud i ku*ac.

Znam na koji način rade svako polje, znam što je Parity, znam što je to XOR za izračun. Razumijem logiku Parity-ja.

Molim odgovore RAIDčina(hahaha) na sve pa i ona pitanja u zagradama.

Hvala!

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: RAID controller

1-ima intel matrix RAID (nisi napisao chipset .. mislim ICH9R). Nemaju svi RAIDovi sve kombinacije, 0 i 1 da, 5 je interesantan a 01-10- i ostale kombinacije su pomalo napuštene.

2-ne, jer mora biti spojen na RAID kontroler, (preko USBa nije).

3-hard i soft.. Pravi kontroler ima procesor, RAM ... ovo je soft.

4-.. nadovezuje se.

5-? to pitaš ili tvrdiš. Da podržan je (vjerojatno).

Ja nemam pojma kako radi motor pod haubom, nisam siguran niti dizel-benc... ali svaki dan vozim. - To je u kontextu XORova i Paritija.

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
17 godina
neaktivan
RAID controller

E super. Sad mi je puno jasnije. Još samo jedno pitanje.

Kupim 4 diska od 500 GB i stavim ih u RAID 5. Radim, radim, radim... i crkne jedan disk. Dali to znači da se meni istog trena ti izgubljeni podatci vrate na druge diskove? Ili je potrebno s nekim alatom stvoriti podatke nazad? Ili sam pitanje skroz krivo postavio?

Hvala!

Gentoo user. :')
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-teoretski zamjeniš neispravan disk, a ovisno o kontroleru (opcijama) on će automatski ili ručno napraviti rebuild. (pitanje je OK, odgovor baš i ne)

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
16 godina
neaktivan
RAID controller

oj

ev mene sad zanima jedna stvar

kupio sam si ssd za laptop i tam di mi je optički pogon imam hot swap media bay, pa sam si nabavio na ebay-u taj adapter za sata disk koji mogu ubost u taj isti bay...uglavnom ssd za OS i aplikacije a ovaj media bay za filmove i gluposti i da ga povremeno mogu izvadit i instalirat windoze...

uglavnom, onda sam ja na jednom forumu vidio da je lik stavio i u taj adapter ssd i sad ima 2 ssd-a u raid 0 polju...

e sad, on koristi mac OS i kaže da za windoze nema pojma kak se to namrda, u svakom slučaju, njegov laptop nema u biosu mogućnost podešavanja raid polja kao ni moj

ja znam podesit raid polje i koristiti ga kad to bios dopušta, ali ovo čisto softwareski iz samog windozera, to nemam pojma, zanima me jel se to da, može i par hintova ako može...

malo sam se raspitao sa frendovima s posla, navodno se u windozerima nakon instalacije može podesit raid polje, i onda se sama instalacija migrira na to polje, al, nitko to zapravo nije radio i nema pojma kak to napravit...

ima neko ideju ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

@darQ96

-u Windozama postoji Dynamic disk(u disk manageru:Basic/Dynamic), nije podržano u Windows-Home i na notebookovima. Ako imaš XP-pro, ostaje problem dodavanja diskova.. jer glavni (već u notebooku) nemožeš uparivati, pa maknuti drugi... znači mogao bi dodati dva diska ili više i koristiti ih kao jedan,ali sistemski nemožeš mijenjati.

Notebook fizički nije predviđen za takve stvari, osim Toshiba-qosimo, Alienware i sl.

I jedna sitnica.. za RAID je poželjo uparivati identične diskove, a HDD i SDD nisu ni blizu. Pogotovo zbog trajnosti SDDa i sporosti u odnosu na njega klasičnog diska.

-jednostavnije, kao što si i namjeravao - Na SDD stavi sistem, HDD koristi za podatke (i backup-image)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan
ihush kaže...

@darQ96

-u Windozama postoji Dynamic disk(u disk manageru:Basic/Dynamic), nije podržano u Windows-Home i na notebookovima. Ako imaš XP-pro, ostaje problem dodavanja diskova.. jer glavni (već u notebooku) nemožeš uparivati, pa maknuti drugi... znači mogao bi dodati dva diska ili više i koristiti ih kao jedan,ali sistemski nemožeš mijenjati.

Notebook fizički nije predviđen za takve stvari, osim Toshiba-qosimo, Alienware i sl.

I jedna sitnica.. za RAID je poželjo uparivati identične diskove, a HDD i SDD nisu ni blizu. Pogotovo zbog trajnosti SDDa i sporosti u odnosu na njega klasičnog diska.

-jednostavnije, kao što si i namjeravao - Na SDD stavi sistem, HDD koristi za podatke (i backup-image)...

ma ok, jasna  mi je nelogičnost raidanja ssd-a i klasičnog hdd-a, ideja je bila da bih možd uzeo još jedan ssd, ali bih prvo brobao sa 2 klasična hdd-a...

znači, kolko sam skužio, može se, al se ne smije dirat sistemski disk na kojem su vindozeri iz kojih to sve radim... hmh....to sam i mislio...
hmh....

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice