E ovako, zanimaju me neke stvari u vezi RAID kontrolera, hardware/software RAID-a i sl. Stoga krenimo:
1. Koji RAID kontroler ima moja matična Intel Desktop Board 965 - točnu verziju sada neznam, ali čipset je 965 neki. Nemojte me ubiti jer neznam :D Znam da podržava sve RAID-e 0,1,5,6,1+0 (ili to svi podržavaju?)
2. Dali se može raditi RAID sa vanjskim diskovima. eg. 1. Hitachi 250GB u IcyBox-u preko PATA sučelja skopčan na IcyBox a na komp ide preko USB-a 2.0.
2. Verbatim(neki) 250 GB USB 2.0 skopčan na komp.
3. Što je Hardware RAID? Ja na matičnoj imam neki kontroler - dali to znači da ja mogu napraviti hardware RAID bez kupovine neki dodatnih dijelova(osim diskova naravno)? Ili je to samo neki čip koji kontrolira RAID na neki meni trenutno nepoznat način.
4. Što je to Software RAID? Dali to znač i kad nemam RAID kontroler na matičnoj da ja mogu napraviti RAID polje(bilo koje) software-ski unutar moga sistema?
5. Sistem na kojem mislim dignuti RAID je Linux, svi driveri dignuti, kernel sve podržava(ako ne lako prekompajliram).
Sve ovo pitam jer mi je sinoć skoro crkao vanjski disk u IcyBox-u i jedva sam danas stigao napraviti backup. Kernel mi je bacao I/O errore stalno. Vjerojatno se je fs raspao. Iako sada nakon kompletnog reformatiranja diska sve radi neželim da mi se opet desi pa mi sve ode kud i ku*ac.
Znam na koji način rade svako polje, znam što je Parity, znam što je to XOR za izračun. Razumijem logiku Parity-ja.
Molim odgovore RAIDčina(hahaha) na sve pa i ona pitanja u zagradama.
Hvala!