Molim preporuku za HDD

poruka: 15
|
čitano: 4.006
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Molim preporuku za HDD
pitanje

Pozdrav svima!!

Vidim da ima sličnih tema ovoj, ali ja imam više pitanja...

Dakle, kupujem externi hard 500gb na više (čim veći tim bolje)... trebao bih preporuku... dosta dugo ne pratim svijet hardware-a, pa sam se izgubio u silnim modelima i vrstama...

Koje su prednosti i mane 2.5" i 3.5" harda?

Kakva je razlika između Sata, udma i sl ?

Negdje sam pročitao da uz 3.5" treba ići i neko kučište, što je to?

Na što posebno obratiti pozornost? Brzinu okretanja, veličinu cachea?

I za kraj gdje najjeftinije kupiti ?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Molim preporuku za HDD
Luuka kaže...

Pozdrav svima!!

Vidim da ima sličnih tema ovoj, ali ja imam više pitanja...

Dakle, kupujem externi hard 500gb na više (čim veći tim bolje)... trebao bih preporuku... dosta dugo ne pratim svijet hardware-a, pa sam se izgubio u silnim modelima i vrstama...

Koje su prednosti i mane 2.5" i 3.5" harda?  manje i tanje ništa bolje ili brze .

Kakva je razlika između Sata, udma i sl ? samo u konektorima

Negdje sam pročitao da uz 3.5" treba ići i neko kučište, što je to?  samo ako kupiš goli hdd onda tribaš i kučište.

Na što posebno obratiti pozornost? Brzinu okretanja, veličinu cachea? na okretaje i naravno veći keš bolje

I za kraj gdje najjeftinije kupiti ? to je danas širok pojam

Hvala

moj savjet kupi goli hdd pa onda kupi kućište i proćeš puno jeftinije
MB-Gigabyte-EP35-DS3P-Q9450 4×2.66-Crosair Dominator 4×1GB DDR-2,1066Mhz-HDD-2×SAGATE 31000340as 2×1-TB-plus vanjski hd Maxstor-500gb NVIDIJA GF 8800 Gts 512-Thermaltake W0131R,850W-Samsung T220P 1920×1200,ful HD Revoltec tipkovnica miš-Predator gejmer laser 3300dpi kućište HELLGATE-3000
18 godina
Molim preporuku za HDD

Da, slazem se s gornjom preporukom.

Ja imam tvrdi disk Seagate 250GB (410AS) a.k.a. "speedy gonzales", kojeg sam stavio u Icy Tower kuciste (iz Linksa) koje ima e-SATA prikljucak.

Dakle, moras paziti na dvije stvari:

1. vanjsko kuciste mora imati e-SATA prikljucak (jer je USB visestruko sporiji). Naravno, taj prikljucak moras imati i na kompu, provjeri. Ako nema, onda mozes ili kupiti kontroler za komp, ili zaboraviti na sve to i koristiti USB.

2. Najbrzi diskovi su trenutno oni s 500GB plocama. Jos uvijek nema mnogo takvih modela, pa pripazi da ne kupis disk s plocom, tj. plocama manjeg kapaciteta jer su ti diskovi sporiji. (Pazi, ne govorim o ukupnom kapacitetu diska, nego o kapacitetu jedne ili vise ploca od kojih je stastavljen.)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Molim preporuku za HDD

Slažem se s kolegom iz prethodnog posta, ako imaš eSata priključak na kučištu-matičnoj to je super, nema gubitaka na brzini, u suprotnom usb, uzmeš neki sata disk koji se ne grije previše, jer u onim kutijicama za prenošenje zna biti poprilično vruće, i spajaš ovisno od toga kakve konektore imaš...! Ja koristim Seagate Barracudu 500gb za backup i nije me još iznevjerio ( 2.5 god.) !!! Kuc - kuc u drvo Osmijeh!!!

Core i7 920 @ 3.3 / Gigabyte X58 UD5 / Crucial 1333 @ 1600 / Sapphire 4850 / Corsair 550w / Seagate Barracuda 2 x 500GB Raid 0 / Cooler Master Cosmos S
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Jedan frend mi nudi ovaj hard: http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=6338

(on ga kupio pa mu ne treba)... je li on ok, i ako nije (ili ima bolji), jel bi mogli preporučit neki konkretno?

Ponavljam, 500gb je donja granica kapaciteta, gornje nema ;)

Hvala

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2009 8:05 (Luuka).
17 godina
neaktivan

pozdravi,

moja preporuka je da dok odabereš model koji ćeš kupiti da dobro progooglaš po netu i provjeriš da s odabrnim diskom ljudi nemaju problema

17 godina
Molim preporuku za HDD

prednosti i mane...

-2.5" mogu vuči napajanje s USBa, 3.5 ugl. imaju externu 'ciglu'. -za prenosivost 2.5!

-danas je SATA jedini izbor zbog kapaciteta, ali možda prođeš nešto jeftinije s ATA (HDD+ladica) -SATA.

-brzina, 2.5 je sporiji u kopiranju jer je manji i ugl. na nižim brzinama vrtnje (izuzetak WD serije na 7200 i 10000 rpm) ali zbog kapaciteta, cijene itd.. brzina je manje važna, tako da je manje važno dali ladica ima USB i/ili eSATA, USB je praktičniji, SATA brži ali u ovom slučaju je brzina osjetno manja nego s klasičnim diskom (kod 2.5 je važnija manja potrošnja...) -svejedno.

-razlika cijene gotovog naspram skopljenog, prije je bilo jeftinije sklopiti, sad više ne, a trgovci nemaju neki izbor ladica.. - odluči radije prema garanciji, ili onaj post gore... (progooglaj dal se kvare..)

自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Molim preporuku za HDD

Ako ga ne misliš često nositi sa sobom uzmi 3ipol inčni (sa vlastitim napajanjem),da ne opterećuješ  napajanje koje imaš u kućištu.Namigiva

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

rekao mi je frend iz vemila da je WD najbolji, da imaju daleko najmanje problema....ali nisu imali wd, pa sam onda kupio seagate...za sad je ok :)

17 godina
neaktivan

evo ja kupio 160 gb externi hard WD iz HgSpota i savršen je!

17 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Jedan frend mi nudi ovaj hard: http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=6338

(on ga kupio pa mu ne treba)... je li on ok, i ako nije (ili ima bolji), jel bi mogli preporučit neki konkretno?

Ponavljam, 500gb je donja granica kapaciteta, gornje nema ;)

Hvala

jel to prijenosni hard disk ili ovaj za komp sto ide unutra...
ja mislim da je za komp taj

ispravite me ako grijesim
Moja konfa: :AMD Phenom X3 8450 :2 gb ram :ATI HD4650 1024mb :ASUS M2N68 Motherboard
16 godina
neaktivan
autorov komentar

1. mislim ga koristit više kao backup, ne baš puno prenositi, dakle bit će 3.5".

2. e sad, nisam skužio, kak prepoznat koji je externi, a koji unutarnji hard? Jer ako uzmem unutarnji onda treba i kučište/ladica (kolko to košta? ) a ako uzmem externi onda ne treba (ili?)

3. ponavljam, kako prepoznati koji je "za unutra", a koji gotov externi ?

4. da li uz 3.5" dolazi i njegovo napajanje u kompletu ili? Ako ne dolazi, kolko to još košta?

Hvala svima :D

17 godina
Luuka kaže...

1. mislim ga koristit više kao backup, ne baš puno prenositi, dakle bit će 3.5".

2. e sad, nisam skužio, kak prepoznat koji je externi, a koji unutarnji hard? Jer ako uzmem unutarnji onda treba i kučište/ladica (kolko to košta? ) a ako uzmem externi onda ne treba (ili?)

3. ponavljam, kako prepoznati koji je "za unutra", a koji gotov externi ?

4. da li uz 3.5" dolazi i njegovo napajanje u kompletu ili? Ako ne dolazi, kolko to još košta?

Hvala svima :D

-nema razlike među diskovima, ladica + disk i to je externi, samo je pitanje dali kupiti već gotovo(jeftinije) ili dijelove(veći izbor).
-napajanje dolazi uz ladicu ili externi disk (koji je već u ladici)
Dobar izbor su ti WDovi iz vemila, mada se sad prorijelila ponuda.. možda ti treba neki s mrežom, firewireom, eSata, ... USB imaju manje-više svi.
自豪的迎来了10周年的华诞。... na C64/TurboModul
16 godina
neaktivan
autorov komentar

Hvala puno...

a jel ok ovaj kaj mi nude?

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_29_179&products_id=6338

kolko vidim nema one sve priključke, bar ne piše...

na službenoj stranici kaže ovo:

http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=552

Koliko je to brzo, pouzdano ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2009 20:15 (Luuka).
17 godina
neaktivan
soldier kaže...

rekao mi je frend iz vemila da je WD najbolji, da imaju daleko najmanje problema....ali nisu imali wd, pa sam onda kupio seagate...za sad je ok :)

ne postoji najbolji.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice