Koji SSD? izdvojena tema

poruka: 11.211
|
čitano: 3.514.785
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Pitanje koje ulazi u off-topic, ali sve što sam pročitao o SSDu, pročitao sam na ovom topicu pa se nadam da mi nećete uzeti za zlo što pitanje postam ovdje...

Kupio sam Vertex 4, imam MBO Asus P7P55D Pro sa JMicronovim kontrolerom, ako se ne varam. U BIOSu sam uključio AHCI mod rada i tako instalirao Win7. Nakon instalacije sistema, instalirao sam drivere za chipset i SATA drivere (JMicron, ne Intel). Sada u device manageru pod IDE ATA imam navedene ATA Channel i SATA Storage Controler, nema AHCI Controlera. Ako deinstaliram JMicronove drivere, winsi sami povuku valjda generičke drivere, ali tad se u manageru pojavi i Standard AHCI1.0 SATA Controler. Pokušao sam instalirati Intel matrix storage manager ali mi ne dozvoljava-poruka "your computer doesnt meet minimum  requirements" ili tako nekako. Probao sam i s novijom verzijom (Intel rapid storage), ali ista stvar se događa. Šta da napravim? Nisam radio nikakve benchmarke.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Koji SSD?

Samsung 830 koristi poseban dizajn, on je takozvani Toggle-NAND.

Moj PC  
2 0 hvala 1
16 godina
Koji SSD?

Planiram po prvi put kupit ssd za moj PC.

Trenutno mi je win8 instaliran na cca 3godine stari hitachi hdd kapaciteta 160GB.

Gledam jeftinije SSD-ove, pa mi je zapeo za oko ovaj.

SSD ADATA 64GB S599 SATA II

Posto je on dosta jeftin, dali valja? Koliko bi dobio na brzini? Jel znate mozda koju R/W brzinu mi ima moj stari hdd koji sam naveo gore?

Usporedbe radi, vidim da ovaj ADATA SSD ima brzinu zapisivanja 270mb/s, a brzina citanja 280mb/s, pa da vidim raziku.

Koju brzinu imaju inace malo jaci, skuplji i kvalitetniji ssd-ovi od recimo 600-700kn ili vise?

I ako imate moze slobodno preporuka neki slicnog tj bolje ssd-a za slicne novce.

Hvala!

Windows Phone 7 FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Koji SSD?
DommY kaže...

Trenutno mi je win8 instaliran na cca 3godine stari hitachi hdd kapaciteta 160GB.

Posto je on dosta jeftin, dali valja? Koliko bi dobio na brzini? Jel znate mozda koju R/W brzinu mi ima moj stari hdd koji sam naveo gore?

Usporedbe radi, vidim da ovaj ADATA SSD ima brzinu zapisivanja 270mb/s, a brzina citanja 280mb/s, pa da vidim raziku.

Koju brzinu imaju inace malo jaci, skuplji i kvalitetniji ssd-ovi od recimo 600-700kn ili vise?

I ako imate moze slobodno preporuka neki slicnog tj bolje ssd-a za slicne novce.

Hvala!

Valjao bi da ih ima za nabaviti. Nazovi Centro.hr i pitaj da li ih imaju u što sumnjam. Kad sam prije zvao nekoliko trgovina za SATA2 SSD-ove rekli su mi da se više ne proizvode i da ih se više ne može nabaviti.

Ovi skuplji SSD-ovi su ti SATA 3 modeli sa 2x većom brzinom read/write. Tebi, kao ni meni, to neće pomoći jer naše ploče imaju samo SATA 2 ulaze. Ako i kupiš SATA 3 SSD brzina će ti biti ograničena kao da imaš SATA 2 SSD.

Bez obzira na to sa SSD-om ćeš se preporoditi spram HDD-a jer je neusporedivo brži, tiši, hladniji...

Mali korak za čovjeka, velik za stonogu
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

-paniram kupiti SSD za svoj pc, opis pod moj pc.

Zanima me dal treba kupiti još nešto dodatno, kao npr neka ladica ili neki držač, ili samo u kučište zašarafim SSD kao i onaj obični Sata II.

-Ako je HDD SataIII dal će mi on pasati na moj pc, jer do sada imam HDD SATA II WD 160gb star 6 god.+

-I kako da slozim. Da su mi windowsi na SSD-u a ostale igre na obicnom HDD-u,

ili Da stavim windowse na obicni HDD, a na SSD stavim igre, i da mi ostatak obicnog HDD-a sluzi za ostale podatke.

Steam: nuketown | xfire: delacruser5 | skype: bernard.sasko | Facebook: Bernard Šaško | Origin: bernard.sasko@facebook.com (Berologic)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Bernard Huky Hux kaže...

-paniram kupiti SSD za svoj pc, opis pod moj pc.

Zanima me dal treba kupiti još nešto dodatno, kao npr neka ladica ili neki držač, ili samo u kučište zašarafim SSD kao i onaj obični Sata II.

-Ako je HDD SataIII dal će mi on pasati na moj pc, jer do sada imam HDD SATA II WD 160gb star 6 god.+

-I kako da slozim. Da su mi windowsi na SSD-u a ostale igre na obicnom HDD-u,

ili Da stavim windowse na obicni HDD, a na SSD stavim igre, i da mi ostatak obicnog HDD-a sluzi za ostale podatke.

1. do koje cijene?

2. neki dolaze sa nosačem

3. hoće, samo kod SSD-a bi bolje bilo da imaš Sata III kontroler, ali nije bitno, jer se razlika u brzini toliko ne primjeti.

4. WIN na SSD-u + neke od igrica koje češće igraš, a ostalo na HDD

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.8.2012 12:23 (Matozan).
16 godina
Micek kaže...
DommY kaže...

Hvala!

Valjao bi da ih ima za nabaviti. Nazovi Centro.hr i pitaj da li ih imaju u što sumnjam. Kad sam prije zvao nekoliko trgovina za SATA2 SSD-ove rekli su mi da se više ne proizvode i da ih se više ne može nabaviti.

Ovi skuplji SSD-ovi su ti SATA 3 modeli sa 2x većom brzinom read/write. Tebi, kao ni meni, to neće pomoći jer naše ploče imaju samo SATA 2 ulaze. Ako i kupiš SATA 3 SSD brzina će ti biti ograničena kao da imaš SATA 2 SSD.

Bez obzira na to sa SSD-om ćeš se preporoditi spram HDD-a jer je neusporedivo brži, tiši, hladniji...

Steta, sad sam ih zvao, javi mi se neki tip, izgleado mi je kao da nis ne kuzi..ugl nemaju adata diskove nazalost, imaju neki ssd transcend koji kosta 100 i nešto kuna, a brzina citanja i pisanja mu je 

12mb/s???? Sta tako spor ssd postoji pa to je stick onda??

Jel znas mozda koju brzinu citanja i pisanja bi mogao imati moj hdd?

Moze meni neka preporuka ssd-a do 400kn? HVALA!

Windows Phone 7 FTW
15 godina
neaktivan
DommY kaže...
Micek kaže...
DommY kaže...

Hvala!

Steta, sad sam ih zvao, javi mi se neki tip, izgleado mi je kao da nis ne kuzi..ugl nemaju adata diskove nazalost, imaju neki ssd transcend koji kosta 100 i nešto kuna, a brzina citanja i pisanja mu je 

12mb/s???? Sta tako spor ssd postoji pa to je stick onda??

Jel znas mozda koju brzinu citanja i pisanja bi mogao imati moj hdd?

Moze meni neka preporuka ssd-a do 400kn? HVALA!

Moja preporuka bi ti bila ova ako ikako možeš da se protegneš, jer za 400 kn, nemaš neki izbor dapače, koliko vidim ništa nije dobro... :)

\/\/ F1des911 \/\/ The world is better without a few morons that get under the knife that I hold :)
16 godina
Koji SSD?

@AbeDomeNuS

Hvala, vidim da je ovaj sata 3, ja bi mozda rade sata2 jer su jeftiniji a i nemam sata3 prikljucak na maticnu tako da nema bas smisla..

A sta treba gledat uopce kod ssd-a? R/W speed sta je vise to bolje valjda, samo to gledam ili ima jos nesto bitno?

Dali bi ja dobio 525mb/s read speed s sata2 maticnom?

Windows Phone 7 FTW
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Dobit ćeš oko 250 sa SATA II kontrolerom.
Kada bi pametni uvijek popuštali, svijetom bi vladale budale.
15 godina
neaktivan
DommY kaže...

@AbeDomeNuS

Hvala, vidim da je ovaj sata 3, ja bi mozda rade sata2 jer su jeftiniji a i nemam sata3 prikljucak na maticnu tako da nema bas smisla..

A sta treba gledat uopce kod ssd-a? R/W speed sta je vise to bolje valjda, samo to gledam ili ima jos nesto bitno?

Nebi dobio punu brzinu, al nebi ni osjetio okom razliku, jer ti je ubrzanje naspram HDD-a uvećano podosta, tako da ti to nije bitno, a treba i gledati ako misliš kvalitetniji SSD uzimati da je sinkroni, jer on kad mu se puni kapacitet ne gubi brzinu svoju nativnu, dok asinkroni (što je slučaj kod ovog agility 3) dok ga puniš njemu postepeno padaju brzine R/W, imaš isto IOPS (Internal Operations Per Second ako se ne varam) koji ti je isto važan, al pošto ne patiš od entuzijazma koliko vidim to ti nije bitno :)

Vjeruj mi isplativije ti je ovo uzesti nego neki sata 2 SSD... :)

\/\/ F1des911 \/\/ The world is better without a few morons that get under the knife that I hold :)
14 godina
Koji SSD?

Na kraju sam odlučio uzeti Samsung 830 128gb iz ADM-a za 970kn. Upravo sam instalirao windowse i već sada mogu reć da sam zadivljen. Kolika promjena brzine u odnosu na hard disk, nešto predobro!

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.8.2012 16:22 (Soapy).

8 0 hvala 1
16 godina
The Man kaže...
Dobit ćeš oko 250 sa SATA II kontrolerom.

A da imam sata III kontroler onda bi islo do koliko?

AbeDomeNuS kaže...
DommY kaže...

@AbeDomeNuS

Nebi dobio punu brzinu, al nebi ni osjetio okom razliku, jer ti je ubrzanje naspram HDD-a uvećano podosta, tako da ti to nije bitno, a treba i gledati ako misliš kvalitetniji SSD uzimati da je sinkroni, jer on kad mu se puni kapacitet ne gubi brzinu svoju nativnu, dok asinkroni (što je slučaj kod ovog agility 3) dok ga puniš njemu postepeno padaju brzine R/W, imaš isto IOPS (Internal Operations Per Second ako se ne varam) koji ti je isto važan, al pošto ne patiš od entuzijazma koliko vidim to ti nije bitno :)

Vjeruj mi isplativije ti je ovo uzesti nego neki sata 2 SSD... :)

Ako je sata II = 3gbs, a sata III = 6gbs, onda bi sa sata III kontrolerom dobio cca 500mb/s? idem logikom mozda nije tocno, tako da, duplo brze nebi osjetio:/?

Znaci bolje je sata III nego sata II, ali ne kuzim zasto, ako mi je isto posto imam sata II kontroler? Jesu skuplji ovi sinkroni ssd-i?

Rade bi sinkroni, jer ne zelim da se usporaav nakon nekog vremena..mozes nac neki sinkroni slican ovom agility 3 pa bacit link? 

Windows Phone 7 FTW
16 godina
neaktivan
Trebaš gledat samo da nam rekneš koliko para i mi ti budemo izabrali SSD koji je dobar. S Intel SSD-om ne možeš pogriješiti, ali pošto ti gledaš da dobiješ i ovce i novce, vjerojatno Intel otpada.
16 godina
The Man kaže...
Trebaš gledat samo da nam rekneš koliko para i mi ti budemo izabrali SSD koji je dobar. S Intel SSD-om ne možeš pogriješiti, ali pošto ti gledaš da dobiješ i ovce i novce, vjerojatno Intel otpada.

A gle, ajmo rec max 500kn pa izaberite.

A intel sam gledao ali on je skup a vjerujem i kvalitetan, 40gb kosta 400kn i vise kad sam naletio na intel..

Da, ovce i novce zelim hehe, zelim kupit nesto, ne da bude lose ni nesto pre dobro, nego onako sredina negdje, sad koliko se moze za te pare vidit cemo:)

Windows Phone 7 FTW
15 godina
neaktivan
DommY kaže...
The Man kaže...

A intel sam gledao ali on je skup a vjerujem i kvalitetan, 40gb kosta 400kn i vise kad sam naletio na intel..

Da, ovce i novce zelim hehe, zelim kupit nesto, ne da bude lose ni nesto pre dobro, nego onako sredina negdje, sad koliko se moze za te pare vidit cemo:)

Koliko ja znam onda ovo ili ovo ako se ne varam da su to sinkroni.... Znam da je vertex 3 al ovaj force3 bi isto trebao biti... :)

16 godina
AbeDomeNuS kaže...
DommY kaže...
The Man kaže...

Koliko ja znam onda ovo ili ovo ako se ne varam da su to sinkroni.... Znam da je vertex 3 al ovaj force3 bi isto trebao biti... :)

E hvala ti, vidit cu jos sta cu...jel dobar intel 330 60gb sata III? upravo dobio ponudu za njega i cini mi se ok..jel on sinkroni ili asinkroni?

mozda bi se sta naslo za jeftinije u spanjolskoj, idem na maturalac pa cu pogledat malo tamo, mozda se nade nesto..

Windows Phone 7 FTW
17 godina
DommY kaže...

E hvala ti, vidit cu jos sta cu...jel dobar intel 330 60gb sata III? upravo dobio ponudu za njega i cini mi se ok..jel on sinkroni ili asinkroni?

mozda bi se sta naslo za jeftinije u spanjolskoj, idem na maturalac pa cu pogledat malo tamo, mozda se nade nesto..

Intel 330 ti je sinkroni. Mislim da ga ima @The Man i preporučuje ga svima. I ja sam ga razmatrao ali sam se odlučio za drugi većeg kapaciteta. Odličan SSD. Imaš ovdje sve o njemu.

16 godina
neaktivan
Ma ja bi si uzeo 330 od 120, a njemu sam ponudio ovaj od 60, posto je prakticki nov. Mislim da bolju ponudu nece dobiti, ali nikad se ne zna...
16 godina
Koji SSD?

Super hvala svima, probat cemo se ja i The Man dogovorit onda nekako:)

Windows Phone 7 FTW
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Koji SSD?

Nova linija Corsair SSD-a sa novim kontrolerom: http://www.anandtech.com/show/6058/corsair-neutron-gtx-ssd-256gb-review

Po testovima ispada izvanredan, samo se cekaju europske cijene.

0 0 hvala 1
17 godina
Koji SSD?

Čitajući ovu i ostale teme, odlučio sam se na Vertex3 90GB jer mi veći kapacitet nije potreban (imam još 2TB {#}). Zasad nemam nikakve zamjerke, sve radi u najboljem redu posebice zbog toga jer mi je ploča sata2 (intel dp35dp) iako za svakodnevni rad to nema veze. Inače ne koristim benchamrk testove, ali sam ovog puta odvrtio par njih, tek toliko da vidim da je sve u redu i koliko sam vidio kod ostalih, rezultati su u rangu onih koji imaju sata2 ploču. Testovi su nakon optimizacije win, tj. diska, instaliranih svih meni potrebnih programa, te nakon dan-dva korištenja.

mag.inf
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.8.2012 12:57 (bugi.kc).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
Koji SSD?

Evo i rezultat od mog ssd-a. Samsung 830, 128GB.

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

POzdrav , pošto 99% dobivam zamijenski ssd (dakle, mora bit iz linksa) , zanima me koji da uzmem od recimo ova 3 ?

Intel330 120GB  ili Mach Extreme DS-Turbo 120Gb  ili Kingston HyperX 120gb ....

ili Intel 520 ali 60GB

jel ima netko iskustva s nekim od navedenih ?

Hvala

**(EDIT> naknadno sam stavio anketu> a "robimarko" je odg prije toga-tako da nije ni mogao glasat)

***EDIT: Eo malo sam guglao, pa sam "poslikao" specifikacije usporedbe radi (slika dole) > link

*******EDIT: Kakvo je sad stanje u Linksu, neću ja njega ni za jedan mijenat ... (druga slika dole)

11 Intel 330 120GB
0 MachExtreme DS Turbo 120GB
8 Kingston HyperX 120GB
0 Intel 520 60GB
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.9.2012 0:37 (domba_Os).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
HyperX-a
robimarko@gmail.com
16 godina
neaktivan
Koji SSD?

Glasaj u anketi, zato ju je i stavio.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Koji SSD?

tako je hiperx je brži i bolji te je sihroni,intel330 ima dobru cijenu ali nije sinhroni

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put pet 24.8.2012 13:12 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
dery kaže...

tako je hiperx je brži i bolji te je sihroni,intel330 ima dobru cijenu ali nije sinhroni

Nije istina ovo za Intel 330. Ovdje imaš review za taj SSD. Prevedi si tekst sa slike, posebno ovo podcrtano crvenim:

Intel 330 Intel 330
16 godina
neaktivan
dery zašto postaš prije guglanja. To mogu samo oni koji barataju s pravim informacijama. Ne ti.
16 godina
Koji SSD?

moja previd,izvinjavam se

kradem mine iz minskog polja
Moj PC  
1 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice