Iskustva/karakteristike WD Passport

poruka: 19
|
čitano: 3.884
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Malo sam u nedoumici sto se tice navedenog eksternog diska. Zanimaju me kapaciteti od 160gb i 250gb, a ponajvise kolicina cache-a (2/8mb) i interni tip sucelja (ide/sata) koji koriste. Sam WD ne pruza podatke o tome, a prodavaci za cache (isti model) daju razlicite vrijednosti, a sucelje i ne spominju. Zato, ako ga netko koristi, sa identicnim kapacitetima, molim za navedene podatke.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ja imam ovaj 160GB. da, drugačiji su podaci ali disk ima 2 MB cachea.

Za unutarnje sučelje ne znam jer nisam otvarao.

Inače, jako sam zadovoljan diskom. Em što je lijep, em što radi dobro.

Ima ga i prijatelj, po mojoj preporuci  i također je zadovoljan.

Don't you see their bodies burning
Desolate and full of yearning
Dying of anticipation
Choking from intoxication

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Iskustva/karakteristike WD Passport

Najvjerojatnije cu ga uzet, samo se jos mislim izmedju 160 i 250gb, a cini mi se da ovisno o trzistu salju i razlicite kolicine cache-a, a iste oznake. Najgore je sto nemam nacina razlikovat ih osim doslovce pogledat iznutra. Navodno bi ovaj od 250gb treba bit http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=314 a on ima 8mb cache, a u jednom testu 120gb modela unutra je bio http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=200 koji opet ima 8mb. Zato mi ne ide u glavu kako za nase trziste salju "stare" modele sa 2mb???

17 godina
neaktivan

Kolege iz Buga, posto je danas upravo stiga novi broj, jel mozete potvrdit da sadasnje verzije WD Passporta dolaze sa 8mb cache-a, cisto da vise ne ludim od oprecnih podataka na netu...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Da, sad više ni meni nije jasno... Bio sam uvjeren da je 2 MB...

Nije da ne vjerujem podacima u BUG-u ali može nekakva finalna potvrda da je 8 MB, da nam skratite muke. :-)

A kaj se tiče sučelja, malo sam potražio i našao sam podatak da je EIDE.

Dying of anticipation
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.2.2008 21:38 (Danny_HR).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sad ce ti bit jos manje jasno.

http://www.xbitlabs.com/articles/storage/display/wd-passport-250gb.html

http://www.westerndigital.com/en/products/Products.asp?DriveID=314

jer ispada da je rijec o 8mb sata disku. Sad, da li je to isto sto dolazi na nase trziste... Bug ce ga znat, ali ne govori, hehe!

17 godina
neaktivan

O Bože...

Tu je netko lud...

Al možda bi ipak trebalo najviše vjerovat podacima koji pišu na disku, tamo di je otvoren...

Ipak bi volio odgovor od Davora Šuštića koji ih je i testirao... on će najbolje znati. Namigiva

Dying of anticipation

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Volia bi i ja cut sta kaze, ali ne reagiraju...

U Americi kad se testira, testiraju se uredjaji za americko trziste, a kod nas dodje sve i svasta, zato cu po svemu sudeci, otic u ducan di pise 8mb, i stavit ultimatum, ako nije 8 i sata, odma vracam, hehe!

Jel tvoga prepoznaje HDTune ili koji slican prog pa ti kaze 2mb ili kako si siguran da je stvarno 2?

17 godina
neaktivan

Nisam 100% siguran, ali valjda mi je to ostalo iz nekog testa koji sam gledao prije nego sam ga kupio...

Na nekoj review stranici ili tak nešto...

Tak da me zato sad text u bugu zainteresirao.

Ali na kraju krajeva, po njihovom tekstu to je jedan od boljih diskova koje možeš kupit, tako da nemaš frke.

Dying of anticipation

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Taj disk je bia ljubav na prvi pogled, tako da uopce nije upitno za kupit ga, ali nebi volia da mi se desi da uzmem model sa 2, ako vec postoji onaj sa 8mb, sad kad vec kupujem. Eventualna razlika u cijeni uopce nije bitna.

17 godina
moderator

Evo me! Isprika na cekanju odgovora, nisam sinoc bio u mogucnosti citati forum, tek sam se jutros u redakciji dokopao Interneta.

Svi skupa ste vrlo dobro uocili da proizvodjaci eksternih diskova u principu nemaju obicaj navesti koji su diskovi ugradjeni ispod njihovih kucista - uredno navedu kapacitet (doh), ali kolicinu cachea i sucelje ne. Novi modeli iz WD-ove serije Passport su opremljeni WD-ovim diskovima Scorpio koji imaju 8 MB cachea i vrte se na 5.400 rpm. Testiranje je pokazalo da su doticni po pitanju cistih performansi nesto sporiji od konkurencije (pogotovo, primjerice, Toshibinih GSX-ova), ali su istvoremeno uvjerljivo najtisi diskovi koji su bili na tom testu. Takodjer su energetski nezahtjevni - nijedan od njih ne dolazi s "dvoglavim" USB konektorom jer apsolutno nikad nece trebati vise energije nego sto USB port moze isporuciti.

Sve u svemu, premda definitivno ima brzih 2.5-incnih diskova, citava serija Passport je zbilja kvalitetna i za svaku preporuku.

Za entuzijaste (i sve kojima se nije dalo prouciti tablicu koju sam napravio u sklopu ovog testa :D), evo vise tehnickih detalja o diskovima iz serije Scorpio:

http://www.westerndigital.com/en/products/products.asp?driveid=202&language=en

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja u vezi ovog testa - stojim na raspolaganju!

Work is for people who suck at video games.
17 godina
neaktivan

E a koje sučelje koriste jer isto na nekim stranicama piše EIDE a na drugim SATA. Mislim ako si ih slučajno otvarao...

Inače imam taj hard već dosta dugo i bez obzira na to kaj je malo sporiji stvarno sam zadovoljan. Smijeh

Dying of anticipation
Poruka je uređivana zadnji put pet 29.2.2008 11:08 (Danny_HR).

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Danny_HR kaže...

E a koje sučelje koriste jer isto na nekim stranicama piše EIDE a na drugim SATA. Mislim ako si ih slučajno otvarao...

Inače imam taj hard već dosta dugo i bez obzira na to kaj je malo sporiji stvarno sam zadovoljan. Smijeh

Na ovo ti ne mogu precizno odgovoriti jer WD (i svi ostali) taj podatak krije kao zmija noge, a otvaranje kucista nazalost nije dolazilo u obzir (nakon sto se jednom otvori, zatvaranje vise nije opcija). Zato tog podatka nema ni u tablici. Medjutim, sve skupa te ne bi trebalo zamarati - propusnost PATA sucelja je 100 i 133 MB/s, a USB-a 2.0 60 MB/s - naravno, govorimo o najvecim teoretskim propusnostima koje su u praksi u vecini slucajeva neostvarive. Prevedeno i pojednostavljeno, vrsta sucelja kao takva kod diska koji se s racunalom spaja preko USB-a nece biti usko grlo. Naravno, mozemo raspravljati o drugim beneficijama SATA sucelja, no to je nacelno tako.

17 godina
neaktivan

Fala na odgovoru... i dva pitanja:

1. Da li s diskom dolazi kakav software (na njemu, ili napose, npr. za backup)?

2. Da li se s HD Tach RW moze provjerit kolicina buffera (preko usb-a), ili alternativno kojim programcicem?

Citava je zbunjoza nastala jer su podaci dvojaki za isti model (skinuto sa nabava.net "passport 160"):

Ventex: WD 160GB WDXMS1600TE 5400rpm 2MB PASSPORT USB 2.0 2.5''

Ve-mil: HDD Ext. WesternDigital 2.5" 160GB WDXMS1600TE, Passport, USB2.0, 8MB cache, 5400rpm

Po tome ispada da dva ista diska, isti model, imaju dva razlicita cache-a???? Ko je ovdi lud onda?

Uglavnom, kupujem disk, a ako ne bude 8mb vracam ga, hehe!

17 godina
neaktivan

Dođe ti nekaj s njim, ali sam to odmah odstranio... he he...

Jedino sam ostavio onaj WD diagnostic tool... To je simpa alat, samo kaj ga ne koristim... he he

Dying of anticipation

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
wifi kaže...

Fala na odgovoru... i dva pitanja:

1. Da li s diskom dolazi kakav software (na njemu, ili napose, npr. za backup)?

2. Da li se s HD Tach RW moze provjerit kolicina buffera (preko usb-a), ili alternativno kojim programcicem?

Softverska pozadina ovisi od proizvodjaca do proizvodjaca - neki ne daju nista, neki ubace kakvu zgodnu aplikaciju za backup i dijagnostiku, neki alate za defragmentaciju i tome slicno. U opisima diskova koji dolaze s korisnim softverom to sam i posebno istaknuo, tako da tamo mozes vidjeti cime koji od njih raspolaze.

Sto se tice zbunjole oko razlicitih podataka s obzirom na tvrtku gdje se disk prodaje, ne mora se nuzno raditi o gresci - starije serije Scorpia doista su imale 2 MB cachea. Ja mogu argumentirano govoriti jedino o diskovima koje sam imao u rukama kad sam radio taj test, a oni su imali 8 MB cachea.

Eto, nadam se da pomaze :)

17 godina
neaktivan

Znaci, za WD po tome izgleda nema nista softwarea, nema veze!

Ipak je postojala onda starija verzija koja je bila sa 2mb cachea - ovo definitivno pomaze jer onda kupujem od onih od koga ste dobili disk na testiranje...

Jos samo ono pitanjce, sa cim provjerit da li je 2 ili 8mb cachea, posto neki programi imaju problema kad je disk iza usb sucelja???

17 godina
neaktivan

Da se malo pohvalim... danas je napokon upa Passport od 320gb i prvi dojmovi u praksi su: predivan je! Neopisivo je tih, uho sam stavia na njega, i u prosjecnoj sobi se uopce ne cuje. Brzina je ok, to mi toliko nije ni bitno.

Sto se tice pakiranja, tipicni clam shell za ruke razrezat, na disku se nalazi WD Sync software, FAT32 je particija. Najvece razocaranje je sto nije prilozena futrolica za nosenje. Malisa stvarno vozi na jedan USB kabel, na laptopu i stolnom racunalu, bez ikakvih problema. HD Tune prepoznaje disk, ali ne daje nikakve informacije o kolicini cache-a. S obzirom da je rijec o 320gb, mislim da sam miran i da je ipak rijec o 8mb. U svakom slucaju dobra investicija! Pokude jedino idu vecini trgovaca u HR, koji su ga "prikladno" poskupili nakon objave u Bug-u. Bugovci, kakve vi to kataklizmicke utjecaje imate na njih, hehe!

0 0 hvala 0
17 godina
moderator
wifi kaže...

Pokude jedino idu vecini trgovaca u HR, koji su ga "prikladno" poskupili nakon objave u Bug-u. Bugovci, kakve vi to kataklizmicke utjecaje imate na njih, hehe!

Opet! Pa to je stvarno za popi***** :(  Imali smo nedavno sličnu reklamaciju na zvučnike - ista priča, dobijemo napismeno, s potpisom, cijene, objavimo ih i onda za mjesec dva - poskupe! Čak nam se čini da gotovo u pravilu poskupe oni koji dobiju našu preporuku... Moguće su i takve situacije, ali nadam se da neće postati opće pravilo :(
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice