Ovako, imam hdd transcend od 650GB i u zadnje vrijeme mi se sam ukljućuje i iskljućuje, i kad se ponovo upali i ugasi ponudi mi formatiranje..međutim ja sam već 2 puta to napravio.
isto tako kad ukljućim neki drugi USB uređaj automatski se ugasi hdd.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
- Spajaj HDD samo na zadnje utore, direktno na matičnu ploču.
- Provjeri si i ovo, za taj disk.
uvijek je spojen odozada, recimo sad je spojen i svijetli lampica al se ne događa ništa...
uvijek je spojen odozada, recimo sad je spojen i svijetli lampica al se ne događa ništa...
- Onda ti preostaje izvadit ga iz kućišta i probat spojit direktno na SATA sučelje unutar PCa, onda budeš vidio, ako radi onda, samo si kupiš novo externo kućište, ugradiš ga unutra i to je sve.
- E ako opet bude problema, onda trebaš novi externi disk.
-sve se kvari... pitanje je samo vremena, sreće, položaja zvijezda.
-čest uzrok je nedovoljan napon na USBu (starenjem kontrolera, loš kontakt..) pa je zato za HDD poželjan Y-kabel (dodatni-usb za napon).
-ako je kvar, pitanje je samo kojeg dijela, USB-konroler (vjerojatno ispravan), HDD-mehanika tj disk, ili elektronika na adapteru USB-SATA., uz oštećenja kabla, kontakta i sl. pa sve do nekog soft problema npr driver ili malware (pa čak i AV koji bi paranoično blokirao uređaj).
-najbrže otkrivanje (tople vode), spojit na drugo (novo-ispravno) računalo i vidjeti kako se ponaša. Tad eliminacijom zaključiš gdje je problem.