Pitanje, savjet o nadogradnji RAM memorije

poruka: 6
|
čitano: 4.513
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

U pitanju je starija konfa koju sam htio malo upgrade-ati da normalno radi, matična je EPOX EP-9NDA3J (5PCI, 1AGP, 4DDR DIMM).

Na matičnoj ploči postoje 4 DIMM utora od kojih mi prihvaćaju RAM-e samo na DIMM1 i DIMM3 u kojima i imam po pločicu od 1gb u svakom, dok mi DIMM2 i DIMM4 ne prihvaćaju RAM pločice. Ja ih najnormalnije fizički instaliram, međutim komp se ne želi niti pokrenuti dok je pločica utaknuta u bilo koji od ta dva DIMM2 i 4 utora. A uzeo bih još 2GB da se mogu normalnije koristiti kompom.

Da li je moguće da mi ne rade uopće DIMM-ovi, ili je potrebno ih očistiti jer nikada nisu niti bili korišteni?

Što bi eventualno bilo rješenje? Da mijenjam 2x 1GB za 1x2GB RAM?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Pitanje, savjet o nadogradnji RAM memorije

Dakle, tvoja matična ploča podržava do 4GB  RAM-a. Slobodno dodaj još dvije pločice i ne zaboravi da moraš instalirati frišak 64-bitni operativni sistem. To što neće da radi nije čudo kad u tom položaju (2-4) RAM i nije pravilno instaliran. Pravilna instalacija u tvom sistemu je slot 1-3 pa onda kad nadograđuješ slot 2-4. Preporučujem ti da, ukoliko je moguće, kupiš iste dvije pločice kakve sada imaš u računaru.

Pozdrav!

14 godina
neaktivan

Da li DIMM2 može pročitati RAM ako je (uz DIMM1 i DIMM3) samo u njemu RAM? ili mora biti popunjen DIMM u paru?

Znači, slobodno uzmem još 2x 1GB RAM, te ih instaliram u DIMM 2 i 4 i računalo bi se trebalo pokrenuti iako je WIN7 32-bit na njemu, te nakon toga reinstalirati WIN7 ali na 64-bit verziju?

Ili prije instalacije dodatnih RAM-a da reinstaliram WIN7 na 64-bitnu verziju?

Puno hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Pitanje, savjet o nadogradnji RAM memorije

Možeš instalirati 64-bitnu sedmicu i na 2GB RAM-a, koje imaš sada. Mislim da bi idealno bilo da staviš još dvije iste pločice RAM-a kakav imaš sada u računaru. Jedna pločica u DIMM 2 bi radila ali u single channel modu. Znači vraćamo se na 2x1 GB u DIMM 2-4. Nakon ugradnje RAM-a računar će se normalno pokrenuti ali neće prepoznavati preko 3,2GB RAM-a. Kada instaliraš 64-bitni 7 prepoznaće svih 4 GB.

Pozdrav!

14 godina
neaktivan

Hvala još jednom, javim rezultate kad napravim upgrade {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

situacija je trenutno ovakva:

kupio sam još 2x 1GB RAM-a, instalirao ih u DIMM2 i 4 i računalo se neće pokrenuti u takvoj kombinaciji, samo crni ekrani stoje i ništa se ne događa. 

Izvadio sam ih i opet normalno radi sa samo DIMM1 i 3 RAM-ima.

Što mogu još eventualno pokušati (osim kupiti novi komp)?

Da li je moguće da negdje u BIOS-u ima opcija da se otključaju DIMM-ovi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice