HTPC/Media centar računalo

poruka: 50
|
čitano: 19.879
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Razmišljam o nekakvom media centru za dnevnu sobu. Trenutno imam neki stariji model LG-jevog linijskog playera, koji podržava divxe i titlove, ali podržan je vrlo mali broj formata (kako videa tako i titlova), ne da mi se to stalno pržiti na diskove, titlovi ne podržavaju hrvatske znakove itd. pa razmišljam o promjeni.

Pregledao sam postojeće teme, ali mišljenja se dosta razilaze, pa bih rado čuo dodatna, svježija iskustva.

Dakle, ne zanima me igranje niti surfanje (u kući već postoji računalo za te namjene), već samo gledanje video sadržaja, prije svega divx-a (raznih varijanti) ali i DVD-a. Blu ray nije "must have", ali je u "nice to have" kategoriji.

Da li se odlučiti za slaganje vlastitog HTPC računala, kupiti gotovi HTPC ili ići na neki od ovih media boxova (Popcorn hour, Icy box i sl.)?

Koliko vidim, ti media boxovi uopće nemaju optički pogon, što valjda znači da bih DVD trebao vrtiti na kompu a sliku strimati ovdje ili kako?

Posebno me zanimaju iskustva iz prve ruke, sve to dobro zvuči na papiru ali praksa nosi svoje.

Hvala unaprijed.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: HTPC/Media centar računalo

Nisam spomenuo u prvom postu, ali bila bi poželjna i WLAN povezivost, da ne moram razvlačiti kablove po kući...

17 godina
neaktivan

Stari,

i mene interesuje BAS to sto si naveo

da li se odluciti za popcorn ili nesto slicno ili ispitati neku od HTPC distroa...hmmm...

bas kao i ti, ne bi ga koristio za igre nego iskljucivo kao multimedialno srediste dnevne sobe (i cijelog doma sa wlan-om)...dakle media server/NAS za po doma :)

cekam odgovore

[URL=http://www.speedtest.net][IMG]http://www.speedtest.net/rank/1044669191.png[/IMG][/URL]
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ja već dugo razbijam glavu oko istih pitanja. Nekako teško nalazim odgovore na bilo kakva pitanja o ovome.

Ne znam jel ljudi nemaju interesa u ovom segmentu ili jednostavno ni sami ne znaju što je bolje.

Ipak, u zadnje vrijeme mi nekako više vjerojatna solucija postaje neki media box.

Popcorn Hour mi je prvi na listi. Jer čini mi se da za svoju cijenu najviše nudi.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
17 godina

I meni se vrte takve ideje po glavi, već mi je dosta krpanja raznoraznih starih konfi. Zato mi se sviđa ovo, nekako si mislim da je fleksibilnije rješenje, a ja bi u svakom slučaju želio prčkati po tome... Trebalo bi dodati neki daljinski, instalirati sustav gore, podesiti sve to itd. Trebalo bi (na papiru, barem) bez problema odraditi sve što je potrebno, uz minimalnu potrošnju (HTPC ipak većinu vremena čeka, tj. u nekakvom je standby-u veći dio dana).

Popcorn je pak odlična stvar ako se ne želiš uopće zafrkavati.

Evo i slike, tek toliko...

Bijela verzija, jer se bolje vidi :) Bijela verzija, jer se bolje vidi :)
Pazi, gledam te!
Poruka je uređivana zadnji put pon 31.8.2009 23:03 (Veliki Brat).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

gotova rjesenja su najjednostavnija, ali rijetko nude sve sto bi covek pozelio. slaganje HTPC je davez al na kraju dobijes sto hoces.

ovi ASROCK Nettopi su simpa, al meni bi falila mogucnost dodavanja jos diskova ili TV kartice, a i dosta sam skeptican na glatkom 1080 na tome.

ukratko, dobro porazmisliti sta sve ocekujete od te kutijice, a tek onda gledajte sta kupiti.

pozz

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
boyan.sharic kaže...

Stari,

da li se odluciti za popcorn ili nesto slicno ili ispitati neku od HTPC distroa...hmmm...

bas kao i ti, ne bi ga koristio za igre nego iskljucivo kao multimedialno srediste dnevne sobe (i cijelog doma sa wlan-om)...dakle media server/NAS za po doma :)

cekam odgovore

E bas to: media server/NAS za po doma, to želi i to mi treba s tim da se meni čini da je veći problem software nego harware jer dok se sve uskadi imam osjećaj da je tu puno posla. pa ako neko ima iskustva s tim dijelo nek napise nesto ili bar uputi na pravi web ili postojeću temu. Linux sistem nisu isključeni(njih me jedino strah zbog drivera tv-kartice).

"So say we all"
17 godina
zaocovik kaže...
boyan.sharic kaže...

Stari,

cekam odgovore

E bas to: media server/NAS za po doma, to želi i to mi treba s tim da se meni čini da je veći problem software nego harware jer dok se sve uskadi imam osjećaj da je tu puno posla. pa ako neko ima iskustva s tim dijelo nek napise nesto ili bar uputi na pravi web ili postojeću temu. Linux sistem nisu isključeni(njih me jedino strah zbog drivera tv-kartice).

Meni čak nije bitna niti TV kartica, ionako ću to spojiti na TV.

Bilo bi dobro da ima FM tuner, da može poslužiti i kao radio, i nekakav suvisli audio izlaz, da se mog slušati i MP3-ce bez TV-a.

Ima nas dosta koji razmišljamo o tome, ali rado bih čuo iskustva iz prve ruke...

16 godina

Trenutni omjer cijena za Popcorn nije dobar jer za cca-2.000kn klasičan PC ipak ima prednost. Svi NAS/Router ili ovakvi 'playeri' zapravo su 'osakaćeni' PC. Ili ograničenje za disk/FAT (NTFS zbog licenci), ili nema wireless, daljinski, optical (DVD/BR..) tako da je za onog tko ima volje i nešto znanja bolji izbor HTPC-home made. Na PCu (HTPC) je sve relativno lako dodati, ali cijena ako krenemo od pravog kućišta s LCDom i daljinskim je 1700kn. Sve ostalo je jeftino. Na to se može staviti neka ver. windowsa ili Mythbuntu-MythTV (on je zapravo osnova većine playera). S druge strane, 'sigurniji' način je kupiti uređaj kao Popcorn, izvadiš iz kutije, spojiš i sve radi. Naravno ako su želje u okviru njegovih mogućnosti, jer sutra može doći neki novi codec, disk, rezolucija itd....

Duže vrijeme imam HTPC, praktičan je za sve, dok recimo ugrađeni TV/radio, ne koristim na njemu, tomu ipak praktičnije služi TV.. Tako da je praktičan savijet, radije kupite kvalitetnog bežičnog miša-tipkovnicu nego TV karticu (uvijek se može i to dodati)...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
17 godina
zaocovik kaže...

Imam doma WHS kao server i Vistu kao Media Centar (+XBox360 kao VMC extender, na njemu najvise gledam TV). Oboje se vrlo lako konfigurira. Nije savrseno, ali za moje potrebe dovoljno. Jednostavnost instalacije i koristenja mi je vaznija od konfigurabilnosti i opcija.

Think locally, act globally...
17 godina
neaktivan
SupremeCommander kaže...
zaocovik kaže...

Imam doma WHS kao server i Vistu kao Media Centar (+XBox360 kao VMC extender, na njemu najvise gledam TV). Oboje se vrlo lako konfigurira. Nije savrseno, ali za moje potrebe dovoljno. Jednostavnost instalacije i koristenja mi je vaznija od konfigurabilnosti i opcija.

Je li ovo svaki uređaj posebno ili mi nešto promiče. Moj je plan da jedan uređaj bude i NAS i mediacentar.

A TV karticu bih htio jer ih vecina dolazi sa daljinskim a neke od njih je moguće i programirati i za neke druge stvari(pa mi tako netreba beztip i mis). a i da mogu snimati tv program.

"So say we all"
17 godina
neaktivan

Evo još jednog koji razmišlja o tomeSmijeh

Po meni inače su najbolja gotova rješenja poput popcorn houra, jer iskreno ne podešava mi se i sastavlja pc za dnevnu sobu jer treba naći neko maleno i normalno kućište koje liči na nešto što će ići u dnevnu sobu :)  A da ne govorim još o komponentama koje treba ugurati unuta i viditi da li sve odgovaraju dimenzijama i kompatibilnošću.

Za ove male PC-e netope i ostale stvari ni nisam previše razmišljao jer baš ni ne pucaju od snage da pokreću HD u 1080i rezoluciji (makar ima iznimki) koje su bile dosta skupe (barem zadnji put kada sam gledao)

P.S. Sada se kao i dobra alternativa pokazuje i PS3 slim - malen je, blu-ray, upscale na HD je odličan na velikoj verziji tako da vjerujem da je dobar i na maloj, 120GB (nije baš i puno), wireless, podržava dosta formata (a vjerojatno će se podrška dodavati i s nadogradnjom firmwarea). Čak nikada ne morate nikad zaigrati nijednu igru na njemu

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.

0 0 hvala 0
17 godina
ihush kaže...

Trenutni omjer cijena za Popcorn nije dobar jer za cca-2.000kn klasičan PC ipak ima prednost. Svi NAS/Router ili ovakvi 'playeri' zapravo su 'osakaćeni' PC. Ili ograničenje za disk/FAT (NTFS zbog licenci), ili nema wireless, daljinski, optical (DVD/BR..) tako da je za onog tko ima volje i nešto znanja bolji izbor HTPC-home made. Na PCu (HTPC) je sve relativno lako dodati, ali cijena ako krenemo od pravog kućišta s LCDom i daljinskim je 1700kn. Sve ostalo je jeftino. Na to se može staviti neka ver. windowsa ili Mythbuntu-MythTV (on je zapravo osnova većine playera). S druge strane, 'sigurniji' način je kupiti uređaj kao Popcorn, izvadiš iz kutije, spojiš i sve radi. Naravno ako su želje u okviru njegovih mogućnosti, jer sutra može doći neki novi codec, disk, rezolucija itd....

Duže vrijeme imam HTPC, praktičan je za sve, dok recimo ugrađeni TV/radio, ne koristim na njemu, tomu ipak praktičnije služi TV.. Tako da je praktičan savijet, radije kupite kvalitetnog bežičnog miša-tipkovnicu nego TV karticu (uvijek se može i to dodati)...

ihush, daj molim te malo detalja, jesi kupio gotovi HTPC ili ga sam slagao?

Daj i neke linkove na gotovu konfiguraciju/komponente, gdje si kupovao itd..

17 godina
zaocovik kaže...
SupremeCommander kaže...

Je li ovo svaki uređaj posebno ili mi nešto promiče. Moj je plan da jedan uređaj bude i NAS i mediacentar.

A TV karticu bih htio jer ih vecina dolazi sa daljinskim a neke od njih je moguće i programirati i za neke druge stvari(pa mi tako netreba beztip i mis). a i da mogu snimati tv program.

To su dva uredjaja. NAS je nesto sto ti uglavnom treba raditi 24 sata dnevno, pa se meni cini da je NAS/Media Centar kao jedno racunalo malo cudna kombinacija, ali nisi jedini koji ima takve zahtjeve (bas sto se tice WHS-a i VMC-a), tako da ce vrlo vjerojatno neka nova verzija WHS-a imati ulogu i media centra.

No da se vratimo na temu. Dakle, ako imas instaliranu Vistu (Home Premium ili Ultimate), ili Windows7, predlazem ti da pokrenes Windows Media Centar aplikaciju pa vidis kako ti se svidja i koliko ti odgovara. Vise manje sve media centar aplikacije ne trebaju mis i tasturu vec svu funkcionalnost imas sa daljinskim upravljacem. Meni je HTPC daleko bolji za gledanje TV-a od TV-a jer imas snimanje, timeshifting, EPG, koje tesko da mozes naci na TV uredjajima za razumne novce. Ako imas jos kakvih pitanja, samo pitaj...

17 godina
neaktivan

i mene zanima ali ako ima znalaca   što misle o ovjo gotovoj konfiguraciji(TV karticu si naknadno kupim), nemam volje tražiti pa slagati sve te djelove i da, koji OS ili program je najbolji za ulogu htpc

EDIT: mislim da bi HTPC bio odlična tema za idući BUG

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.9.2009 21:55 (brezonja).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
brezonja kaže...

i mene zanima ali ako ima znalaca   što misle o ovjo gotovoj konfiguraciji(TV karticu si naknadno kupim), nemam volje tražiti pa slagati sve te djelove i da, koji OS ili program je najbolji za ulogu htpc

EDIT: mislim da bi HTPC bio odlična tema za idući BUG

Za windowse: MediaPortal je freeware koji je doveden do kvalitetnog nivoa

Za Linux: MythTV, izvrstan je jer ga se može pokrenuti na stvarno prastaroj mašini sa 256 mb rama i P3 procesoru, hardverski zahtjevi su mu minimalni

Mada sam misljenja da dobro HTC racunalo i nije bas tako jeftino izraditi, ako zelite da vrti HD filmove, to je uslucaju da bas i nemate doma "rezervnih" dijelova.

No matter how fantastic your latest and greatest PC is, you will be able to buy it for half the price in 12 months
17 godina
neaktivan

SupremeCommander kaže...

To su dva uredjaja. NAS je nesto sto ti uglavnom treba raditi 24 sata dnevno, pa se meni cini da je NAS/Media Centar kao jedno racunalo malo cudna kombinacija, ali nisi jedini koji ima takve zahtjeve (bas sto se tice WHS-a i VMC-a), tako da ce vrlo vjerojatno neka nova verzija WHS-a imati ulogu i media centra.

Ja to gledam ovako: za NAS i HTPC u principu mi je potreban isti hardware (kuciste, maticna, cpu, ram, hdd, a za HTPC jos i graficka i tv kartica),a zahtejevi su slicni(tih rad, mala potrosnja, i nacin na koji ja gledam televiziju ionako bi bio non-stop upaljen). Buduci da nisam bas pri parama to mi se cini optimalno rjesenje osim naravno softverskog djela jer kao sto si i rekao malo je cuda kombinacija pa nema gotovog rjesenja. Ali imam par pitanja:

1. Podržava li WHS   torrente
  2. koliko je problematicno upariti dvije tv karice(jedna za gledanje 1 za snimanje) ili je bolje naci tv karticu sa 2 tunera
  3. da li je moguce spojiti IPTV na racunalo(u svrhu snimanja i sl) i postoje li problemi oko toga
"So say we all"
16 godina
zaocovik kaže...
...

Ja to gledam ovako: za NAS i HTPC u principu mi je potreban isti hardware (kuciste, maticna, cpu, ram, hdd, a za HTPC jos i graficka i tv kartica),a zahtejevi su slicni(tih rad, mala potrosnja, i nacin na koji ja gledam televiziju ionako bi bio non-stop upaljen). Buduci da nisam bas pri parama to mi se cini optimalno rjesenje osim naravno softverskog djela jer kao sto si i rekao malo je cuda kombinacija pa nema gotovog rjesenja. Ali imam par pitanja:

2. koliko je problematicno upariti dvije tv karice(jedna za gledanje 1 za snimanje) ili je bolje naci tv karticu sa 2 tunera
  3. da li je moguce spojiti IPTV na racunalo(u svrhu snimanja i sl) i postoje li problemi oko toga

-uparivanje kartica nije praktično,  -dva daljinska, audio i video kablovi, mjesto na ploči (slot) i u kučištu, zagrijavanje-potrošnja.. bolji izbor je jedna kartica, AverMedia DVB-T/S, sve radi OK.

-Moguće je, Tcom/Iskon, ima detaljnih uputa -prelistaj po forumu, TV kartica postaje nepotrebna.

Rocky kaže...
..

ihush, daj molim te malo detalja, jesi kupio gotovi HTPC ili ga sam slagao?

Daj i neke linkove na gotovu konfiguraciju/komponente, gdje si kupovao itd..

-Slagao sam, baš iz razloga jer NAS ili Popcorn, za tu cijenu ne nude ništa više, uvijek nešto nedostaje (HDD, daljinski, wireless, GBmreža itd..) dok PC mada može biti jeftiniji u stratu, obično završi na bar dvostruko većem iznosu.

MBO nije pretjerano važna, ali radije uzmem pristojnu marku (Gigabyte/ASUS), CPU za tu namjenu E1400-dvojezgreni celeron, može sve normalno odraditi, a zbog manjeg keša je  niža temperatura. Pošto HTPC uglavnom palim ujutro i gasim kasno navečer -zajedno s TVom, važno je tih rad i malo zagrijavanje. Kućište i napajanje nije lako odabrati, ali ima prihvatljivih za 300-500 kn (do 2000kn), napajanje treba biti kvalitetno i tiho. VGA osim najslabijih modela više nema s pasivnim hladnjakom (zbog cijene trgovci ne naručuju), pošto služi i za igranje, može u rangu NV-9500TG (dovoljno za igre-128bit/DDR3 cca 450kn), jače od tog samo ako su dovoljno tihe. Sadašnji modeli imaju VGA/DVI/HDMI izlaze tako da je vrlo jednostavno spojiti na LCD/Plazmu. Na stari TV nema smisla. Meni je HDMI (slika/zvuk) ali i direkt zvuk na linijsko pojačalo (umijesto zvučnika), kad treba 'deblji zvuk'. RAM 2GB, HDD 500GB, DVD-RW, TV kartica, Tipk+miš wireless (Logitech, komplet zbog jednog odašiljača, 300-800kn) love bez problema s udljenosti preko 5m, nema lag-a u igrama, eliminiraju potrebu za daljinskim (tipke: play, mute itd..) a surfanje iz fotelje i gledanje crtiča na youtoubeu je lakše. Uz to uvijek treba imati baterije (aku+punjač je isplativo).

TV kartica, hibrid, Analog/DVB-T/DVB-S (gore link) jer u kući nemam mogućnost kabelske/MAXa.. inače streemam s druge lokacije kabelsku, flat pa se može. Za većinu je dovoljno cca 250kn pogotovo ako treba daljinski, ali posebn daljinski za Win.Media.Centar su kvalitetniji izbor. Problem kod daljinskog je senzor. mora biti u vidljivom polju (IR), poželjno ispod TVa jer refleksno usmjerujueš daljinski na TV. Praktična stvar je senzor ugurati u rupu za LED lampicu npr od power-a, ali meni je kućište u ravnini poda -prenisko.

Ukupna cijena? -neznam, vjerojatno oko 3.000+ kn. TV(umjesto monitora) i zvučnici nisu u cijeni, dakle kao za konzolu PS3. Ali daleko većih mogučnoti... Cod4 radi glatko, filmovi, surfanje, snimanje TVa umjesto na VHS itd... i čak ne zauzima mjesto kao noramalan PC (radni stol) tipkovnica i miš se sklone i to je sve. U tom kontekstu, i ušteda na pisačem stolu-monitoru itd... (osim što trebam još jedan TV)

Dakle, svi ovdije imaju PC, TV, ... uz male prilagodbe za isti iznos (cca 10.000kn) može biti praktičnije i veče/jače -bolje... a može biti i izvor frustracija. Zato treba znati realne mogućnosti i ne pretjerivati.

17 godina
zaocovik kaže...

SupremeCommander kaže...

1. Da. Ne out of box, ali ima besplatnih add-inova koji to omogucavaju. WHS (Windows Home Server) je u biti Win2003, pa ako i slucajno nema gotovog plugina za nesto sto ti treba, mozes na njega instalirati sto hoces.

2. Nije nikakav problem, dok god su kartica podrzane od aplikacije koje koristis. Mogu biti razlicitih proizvodjaca, USB, PCI, nije bitno, naravno, moguce da postoje neke kombinacije koje se nevole, kao i kod svih hardvera/drivera. Ako trebas vise tunera, tv kartice sa dva tunera su bolje rjesenje jer zauzimaju manje mjesta i manje zezanja s antenskim kablovima.

3. Za to neznam, ali vidim da je vec netko drugi odgovorio.

Sto se tice NAS-a, ako ti treba samo za file storage/sharing, to ti bilo kakav Windows (ili Linux) moze raditi, pa uglavnom nemas potrebe za specijaliziranim OS-om ili aplikacijama. Meni WHS najvise sluzi za dnevni backup svih ostalih racunala na mrezi.

Nisam siguran da je hardware za obje primjene isti. Za NAS ti u biti ne treba pretjerano jaki procesor, ne treba ti graficka (niti monitor), ne treba zvucna kartica, ali ti treba gomila diska (imam 2.5TB diska na svom WHS-u). Za HTPC ti je procesor bitan (za HD, H264 i slicne codece), dobra zvucna (ili digitalni izlaz ako imas zvucni sustav sa decoderom), dobra graficka (pogotovo ako zelis igrat igre na HTPC-u), a diska ti u pravilu ne treba puno (media datoteke streamas sa NAS-a)

17 godina

@ihush

Hvala na detaljima.

@svi

Probao sam složiti nešto s komponentama iz Linksa, skrinšot je u prilogu.

Procesor je neki slabi celeron, trebalo bi biti dosta. Računam da se ne zagrijava, pa da niti fan neće previše rondati.

Grafička je ugrađena na MBO, što znači i jedan proizvođač buke manje.

HDD je notebook varijanta, preko adaptera za ugradnju u 3,5 slot u kućištu.

TV/FM kartica je manje-više slučajni odabir.

Kućište je zamišljeno baš za HTPC, pa računam da ventilator napajanja također ne bi smio biti nešto glasan.

Ubacio sam i BRay uređaj, kao zalog za budućnost.

Zvukom se mogu pozabaviti naknadno, za sada bih to prikopčao na postojeće pojačalo.

Ono što fali je WLAN, da ne moram provlačiti UTP po dnevnom boravku, ali to valjda nije nikakav problem dodati - neki jeftini USB dongle bi trebao biti ok.

U svim sam dijelovima konfiguracije uglavnom zanemario performanse, prioritet je bila niža razina buke (zbog toga slab procesor, ugrađena grafička i notbeook HDD). Još jednom napominjem da me ne zanima igranje, namjena ovog računala je da bude AV centar u dnevnoj sobi, pa mislim da performanse ne bi smjele biti problem.

Pogledajte pa dajte mišljenje...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Ne vidi se baš pročitati...
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
17 godina
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.9.2009 12:16 (Rocky).

1 0 hvala 0
16 godina

-izbor je dobar, samo 5.000kn, je nekako više od očekivane cijene, npr. LG-BRplayer/DVD-RW je osjetno skuplji nego u ADMu (720), a stara serija u Vemilu je bila cca 550kn, itd.

-Kućište je zgodno, nadam se da je napajanje s obzirom na cijenu također tiho. Rješenje s 2.5"HDDom je dobro, ukoliko zatrebaš bolje perfomanse za snimanje TVa, možeš upariti u RAID0 (mislim da ploča podržava)...

-Mislim da ćeš biti zadovoljan.

Izbor OSa? Vjerojatno windowsi, ali pošto si naglasio da nije za igranje, jako dobar je Mythbuntu (MythTV-PVR), naravno kao za svaki linux driveri znaju biti problem, pogotovo ako planiraš dodati wlan, prvo provjeri podržanost (wlan i TV). Na takvim stvarima se vidi da su windowsi ipak 'zakon'...

-btw. za wlan uzmi u obzir i dimenzije USBa/antene, jer stražnja strana može biti preblizu zida, praktičnije je ako ima USB-stalak (kao produžni) ili možda ugradbenu PCI (cijene i kvaliteta su iste, samo je izbor manji).

0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

@Rocky

Odlicna konfiguracija za ono sto ja zelim s tim da bi promjenio kuciste i stavio ovako nesto:

http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=7770007

http://www.links.hr/index.php?naziv=Ku%E6i%9Ate+APLUS+CS-GL3%2C+HTPC%2C+crno%2C+bez+PS&option=artikl&id_kategorija=052625&id_artikl=052.625.023

i   samo jednog razloga - mjesta za diskove (naime već imam 2 diska), jedini problem je sto nisu dostupna.

razmisljam cak da kanibaliziram jedno staro kuciste i napravim sam jedno po svom gustu ali prijatelj koji mi je to treba varit je otisa na operaciju jucer pa ce to sacekat :-(

evo nasa jos jedno:

http://www.diskont24.com/product.php?productid=25997

TV karicu i BL/DVD nisam jos gleda jer u prvoj rundi necu ih ni nabavljat(bar dok ne nabavim posteni LCD)

Sad idem u potragu za manjim bezicnom tipkovnicom.

Evo nasa sam jednu ali je preeeeskupa:

http://www.links.hr/index.php?naziv=Tipkovnica+LOGITECH+diNovo+Mini%2C+Bluetooth%2C+be%9Ei%E8na%2C+retail%2C+USB&option=artikl&id_kategorija=1012&id_artikl=101.200.158

"So say we all"
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.9.2009 15:44 (zaocovik).
17 godina
neaktivan

Po meni je za HTPC najvaznije kuciste, ipak to stoji u dnevnoj i gledas ga cijele dane. Na slikam uglavnom sva izgledaju super, a uzivo cesto bas i ne. Ak imas love pogledaj po ducanima neko koje ti se svidja i u koje ti sve stane. Moj favorit je Chieftec http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=1010273 i eventualno Thermaltake http://www.ve-mil.hr/opis.aspx?prikaziTemplate=0&Sifra=22765 (skupo ko vrag al hebiga).

Blu-ray mi se cini jos uvijek nepotreban. Filmova na diskovima ima zanemarivo malo, a pirateriju MKV ionak vrtis sa harda. Bolje dati vise love za kuciste :)

Disk ok 2,5, ali jel ti dosta jedan? Kod mene je trenutno jedan za sistem (80GB), jedan za muziku (500GB) i jedan za filmove (320) i to mi se cini idealnim.

TV/FM, o ovom nemam pojma, samo provjeri jel ta radia sa softom koji mislis koristiti (MCE, Media portal, Myth...) Isto ide i za daljinski.

Tipkovnica + mis. Tu sam se ja dosta nazajebavao jer mi se klasicni mis pokazao potpuno neupotrebljiv iz fotelje. Meni je puno bolje rjesenje tipkovnica sa integriranim misem ako nesto takvo nadjes. Ja kupio nekad jevtinog BTC-a i nemam primjedbi.

Za ostatak harwera ti nema sta pisat, ja jos vrtim starog P3 celera i sretan (muzika divx DVD radio). Za HD ce ti ipak trebati nesto posteno, narocito za 1080p

Od softa koristim Media Portal i zadovoljan sam. XP MCE sam probao i imao je grozno lose rjeseno baratanje s muziikom pa sam ga odhebao, neznam jesu sta popravili u visti/win7.

pozz
17 godina
neaktivan

Za HD ce ti ipak trebati nesto posteno, narocito za 1080p

Na jednom stranom forumu sam naso da je dovoljno 2Ghz, a odabrani celeron je cinimi se 2x2,2.

Moze li neko potvrdit da je 2ghz dosta iz iskustva? 

"So say we all"
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 12:36 (zaocovik).
16 godina
zaocovik kaže...

Na jednom stranom forumu sam naso da je dovoljno 2Ghz, a odabrani celeron je cinimi se 2x2,2.

-te oznake za GHz se odnose na starije (P4/Athlon) generacije, zapravo nisu nikakvo mjerilo... Današnji CPUi i na polovici takta rade bolje nego stare serije. Dok za HD, ima smisla prepustiti posao GPU/VGA (današnji playeri svi nude tu opciju). Tako da na E1400(2.0GHz) stvarno nema problema s brzinom, za starije serije nemogu tvrditi jer nisam isprobao (ali mislim da je isto), a celeroni su pogodniji za HTPC jer zbog osjetno manje cachea, imaju manju potrošnju/grijenje...

17 godina
zaocovik kaže...

Probao vrtit HD film na P4 2.5GHz (Windows 7), ffdshow, trza uzasno, negledljivo. Na istom stroju H264 DVB-T (HD Promo koji se kod nas emitira), slideshow sa 2-3 slike po sekundi, neupotrebljivo.

Procesora ti je uvijek bolje imati vise nego sto je minimum, jer ti ukupni dozivljaj jako ovisi o tome. Nije isto kad se nesto jedva mice i kad trebas par sekundi cekat da ti komp reagira na stisnutu tipku na daljinskom ili kad reagira odmah bez ikakvog trzanja i usporavanja.

17 godina
neaktivan

moze li se pravilnim odabirom graficke kartice rijesiti problem reproduciranja HD? ako me sjecanje sluzi neke graficku imaju cipset samo za reprodukciju HD mozda grijesim a mozda to ne vrijedi za sve formate

"So say we all"
Poruka je uređivana zadnji put pon 7.9.2009 15:36 (zaocovik).
16 godina
zaocovik kaže...
moze li se pravilnim odabirom graficke kartice rijesiti problem reproduciranja HD?

-naravno. Zapravo sve (dvije, nVidia-ATI) Izlanuo se -podržavaju HD dekodiranje.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice