Pomoć oko matematike

poruka: 443
|
čitano: 213.425
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

puno hvala...ovih dana moram vjezbat za popravni pa cu mozda jos koji put uletjet :D

VITIS NEMO SINE NASCITUR - Nitko nije rodjen da ne pogrjesi.
17 godina
neaktivan
RE: Pomoć oko matematike
Luuka kaže...

Inače, ja obožavam numeričku, tak da ako zapneš viči :D A što podrazumijevaš pod vektorsku analizu?

A evo ti jedan :D

Metodom raspolavljanja tražimo rjesenja jednadžbe ln(x) = e-x

a) Koliko rjesenja ima ta jednadžba?

b) Odredite interval u kojem jednadžba ima tocno jedno rjesenje. Obrazložite odgovor.

c) Koliko je koraka najvise potrebno metodi raspolavljanja da na tom intervalu nađe rjesenje s tocnoscu ε = 10-3?

Napomena: Jednadžbu nije potrebno rjesavati!

Naravno ako ti se da, i jos ako imas skener sam mi pukni sliku(e) budem onda skuzio :D

Every time two people have sex, an angel gets a boner
16 godina

Sutra, kad dođem doma :D Ujutro imam usmeni iz jednog kolegija, pa poslije toga kolokvij iz drugog, treba mi sna :D

Ali najavljujem da nije teško Namigiva

Glory Glory Man United !!
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Ok, nema beda, sretno sutra =)

16 godina

Evo me, došo sam k sebi :D

U attachmentu je rješenje, a evo ti i jedan link

Glory Glory Man United !!
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

A i mislio sam da trebam nacrtati, jaj =/

znaci a) i b) su u biti isti: samo jedno rjesenje i to na intervalu [1,2].

hvala =)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.6.2010 23:15 (AA-d00d).
14 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

moze li mi ko rjesit malo zadataka iz korjenovanja:)) pls ljudi sutra mi je test..-

zvonek
15 godina
Pomoć oko matematike

eo nešto vezano uz diskriminantne jednadžbe, trebao bih pomoć oko toga

Jednadžba mx(x-1)=x2-1 ima realna rješenja

za sve vrijednosti realnog parametra m. Provjeri ovu tvrdnju.

x2- to je x na kvadrat

16 godina
fighterZu kaže...

eo nešto vezano uz diskriminantne jednadžbe, trebao bih pomoć oko toga

Jednadžba mx(x-1)=x2-1 ima realna rješenja

za sve vrijednosti realnog parametra m. Provjeri ovu tvrdnju.

x2- to je x na kvadrat

mx(x-1)=x2-1, pa kad prebacimo na drugu stranu dobijemo

x2-mx(x-1)-1=0 , pa kad ponožimo onu zagradu i sredimo dobijemo

(1-m)x2+mx-1=0

Sada računamo diskriminantu, jer nam ona kaže kakva su rješenja, D=b2 - 4ac, ono što znamo je:

D<0 imamo komplexna rješenja (ona sa i-om)

D=0 imamo jedno realno dvostruko rješenje

D>0 imamo 2 realna rješenja koja su različita

Kod nas je

D=m2 - 4*(1-m)*(-1) = m2 - 4m +4 = (m-2)2 >=0

Dakle, uvijek je D>=0, pa će naša jednadžba imati realna rješenja za svaki izbor parametra m.

@markotar Pitaš što ti nije jasno, pa ćemo pomoć :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 19:09 (Luuka).
17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

mx(x - 1) = x2 - 1

mx2 - mx - x2 + 1 = 0 (prebacivanjem na jednu stranu jednakosti)

(m - 1)x2 - mx + 1 = 0 (izlučivanjem x2)

x_1, 2 = [m +- korijen(m2 - 4m + 4)] / 2(m - 1)

Hoće li rješenje biti realno, ovisi isključivo o diskriminanti. Izraz (m2 - 4m + 4) je jednak izrazu (m - 2)^2. Radi se o izrazu koji je uvijek pozitivan. Zbog toga, njegovi drugi korijeni su realan (svaki pozitivan realan broj ima točno 2 realna korijena). Time je tvrdnja dokazana.

edit: blah, preduhitren sam :D

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 19:14 (itf4n).
16 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Jel zna netko kako riješiti ovaj zadatak:

ZADATAK:

Odredi broj realnih riješenja kvadratne jednadžbe:

3x2 - 4x + 1= 0

RIJEŠENJE:

2 realna riješenja

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
17 godina
neaktivan

3x2-3x-x+1=0

3x(x-1)-(x-1)=0

(3x-1)(x-1)=0

3x-1=0 i x-1=0

3x=1=>x=1/3

i x-1=0=>x=1

:)
16 godina
cuspajz kaže...

Jel zna netko kako riješiti ovaj zadatak:

ZADATAK:

Odredi broj realnih riješenja kvadratne jednadžbe:

3x2 - 4x + 1= 0

RIJEŠENJE:

2 realna riješenja

Pa imaš formulu za kvadratnu jednadžbu, riješiš i vidiš koliko je realnih.

Btw ako imaš jedno komplexno, i drugo će bit komplexno (njegov konjugirano komplexni par).

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
17 godina
neaktivan

Ajd probaj na taj nacin rijesiti ;)

16 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Sad sam pogledao sličan zadatak u bilježnici, i tamo piše da samo treba izračunati diskriminantu

Nisam se popeo na vrh hranidbenog lanca da bi bio vegetarijanac
16 godina
Pomoć oko matematike

Evo da i ovdje postam zadatak! Pucam 10 hvala ko riješi!

x+x2+x3+....+xn

--------------------------- =

1/x+1/x2+1/x3...1/xn

I see dead people
Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 22:34 (Hambrle).
17 godina
cuspajz kaže...

Sad sam pogledao sličan zadatak u bilježnici, i tamo piše da samo treba izračunati diskriminantu

Pa, da! Ako je diskriminanta veca od 0 onda imas 2 realna rj. , ako je 0 onda jedno zajednicko realno rj. i ako je manja od 0, onda je rj. kompleksno konjugirani par, tj. nema realnih rj.

totus mundus agit histrionem
16 godina
cuspajz kaže...

Naravno može i tako. Kako se odnose diskriminanta i rješenja jednadžbe je napisao SinCro, a i ja u drugom topicu (u istom ovom podforumu)

@Harmble - tamo sam ti odgovorio :D

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.10.2010 23:12 (Luuka).
14 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Pozdrav svima, slučajno sma naišla na ovaj forum i stvarno bi mi trebala pomoć oko nekih zadataka iz matematike.

Zadaci su sljedeći:

1. odredi jednadžbe tangente t i normale n u točki kružnice k ako je T (x>0, -4)   k... x2 + y2 = 25

2. kolika je duljina one tetive hiperbole 3x2 - y2 =3 koja sadrži pravac 3x-y-3=0 ?

3. koje su koordinate krajnjih točaka P i Q parametara parabole kojoj je jednadžba y2= -4x

Stvarno bih bila zahvalna za bilo kakvu pomoć. I ako bi bilo moguće što prije. Hvala puno!

17 godina
neaktivan

2.

dvije jednacine sa dvije nepoznate.

3x2-y2 =3

3x-y-3=0 =>y=3x-3

3x2 -(3x-3)2 =3

3x2 -(9x2 -2*3x*3+9)=3

3x2-9x2+18x-9-3=0

-6x2+18x-12=0 /-6

x2-3x+2=o

x2-x-2x+2=0

x(x-1)-2(x-1)=0

(x-2)(x-1)=0

x-2=0=>x1=2

x-1=0=>x2=1

y1=3x1-3=>y1=3*2-3=3

y2=3x2-3=>y2=3*1-3=0

Koordinate tacaka u kojima tetiva sijece hiperbolu su A(2,3) i B(1,0)

Duzina duzi izmedju te dvije tace se racuna po pitagorinoj teoremi i jednaka je D=kk(1-2)2+(0-3)2=kk(1+9)=kk10=3,16   kk je kvadratni korijen. Neka me neko ispravi ako sam pogrijesio.

15 godina
Pomoć oko matematike

eo zadatka, pa bih molio pomoć

Dana je kvadratna jednadžba (x-k)² =2k(x+1), k € R

1)Za koje vrijednosti od k ova jednadžba ima realna rješenja(taj sam rješio) - dobio jednadžbu x²-4kx+k²-2k=0, naravno da sam dobio i ono što se traži nakon toga

2)(OVAJ ME DIO ZANIMA) za koje je k jedno rješenje jednadžbe jednako nuli (rješenje bi trebalo biti k=0 ili k=2)

posto sam i ovdje

http://www.bug.hr/forum/topic/skola-osnovna-srednja-faks/matematika-pomoc/25603.aspx?page=17&jumpto=1368055&sort=asc&view=flat

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.10.2010 17:30 (fighterZu).
16 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Evo imam jedan zad koji neznam rijesiti , pa ako mi netko moze pomoci

a)Koliko grama cistog zlata ima prsten finoce 3.2 W tezak 80g.

b) Kolika je finoca tog zlata izrazena u metrickim nacinom

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Kako naći rješenja ove jednadžbe, osim pogađanjem? (svako kompleksno rješenje)

X^3 - 6X - 40 = 0

Ako se dobro sjećam, moguća su rješenja svi brojevi s kojima je djeljiv slobodni član jednadžbe... u ovom slučaju se tako može dobiti da je x1 = 4 (i dalje je lako). No što ako nema cijelobrojnih rješenja (intuitivno pretpostavljam da je to moguća situacija)? 

Ako su Vietove formule jedan od načina, postoji li još koji, manje kompliciran način? (pretpostavljam da se Vietovima može, jer se dobiju 3 jednadžbe s 3 nepoznanice)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
itf4n kaže...

X^3 - 6X - 40 = 0

Ako se dobro sjećam, moguća su rješenja svi brojevi s kojima je djeljiv slobodni član jednadžbe... u ovom slučaju se tako može dobiti da je x1 = 4 (i dalje je lako). No što ako nema cijelobrojnih rješenja (intuitivno pretpostavljam da je to moguća situacija)? 

Ako su Vietove formule jedan od načina, postoji li još koji, manje kompliciran način? (pretpostavljam da se Vietovima može, jer se dobiju 3 jednadžbe s 3 nepoznanice)

Ovo što si spomenuo donekle vrijedi, naime kandidati za CJELOBROJNA RJEŠENJA su djelitelji slobodnog člana, a kandidati za racionalno rješenje ( dakle razlomak p/q ) treba p dijelit slobodan, a q vodeći (tako nešto).

Imaš jednadžbu trećeg stupnja, tu je uvijek barem jedno realno pa se možeš nadati da će nešto dobiti :D Inače postoje metode za to, zove se Cardanov postupak.

16 godina
luuuuuuuu kaže...

1. odredi jednadžbe tangente t i normale n u točki kružnice k ako je T (x>0, -4)   k... x2 + y2 = 25

Znaš li derivacije? to bi podosta pojednostavilo :D Ali ajmo "na ruke":

naprije treba odredit točku. To ćemo tako da ono što znamo ubacimo u jednadćbu kružnice, dakle imamo

x2 + (-4)2 = 25 -> x2 = 9 -> x=3 (imamo uvjet x>0)

Dakle naša točka je (3,-4)

Jednadžba tangente neka je y=kx+l. Ona svakako prolazi kroz našu točku, pa vrijedi (ubacimo x i y u jednadžbu):

-4=3k+l pa je l=-3k-4

Dalje napišemo uvjet dodira tangente i kružnce, koji u ovom slučaju (središte je u (0,0) ) glasi:

r2(1+k2) = l2

Ubacimo l=-3k-4 i r2 =25

i dobijemo k. Vratimo gore i dobijemo l.

Time smo došli do jednadžbe tangente.

Normala je okomita na tangentu, pa je njen k= -1/ktangente . Pa imamo koeficijent smjera i jednu točku ( (3,-4) ) pa iskoristimo formulu za jednadžbu pravca sa zadanim koeficijentom smjera i točkom. I eto normale.

17 godina
neaktivan
Luuka kaže...
itf4n kaže...

X^3 - 6X - 40 = 0

Ovo što si spomenuo donekle vrijedi, naime kandidati za CJELOBROJNA RJEŠENJA su djelitelji slobodnog člana, a kandidati za racionalno rješenje ( dakle razlomak p/q ) treba p dijelit slobodan, a q vodeći (tako nešto).

Imaš jednadžbu trećeg stupnja, tu je uvijek barem jedno realno pa se možeš nadati da će nešto dobiti :D Inače postoje metode za to, zove se Cardanov postupak.

Hvala! A što ako nema racionalnih rješenja? Onda sam osuđen na ovaj posljednji postupak?

16 godina
itf4n kaže...
Luuka kaže...
itf4n kaže...

X^3 - 6X - 40 = 0

Hvala! A što ako nema racionalnih rješenja? Onda sam osuđen na ovaj posljednji postupak?

A najčešće će bit nako racionalno... osim ak baš nemaš sreće da bude neki korijen... možda čak i ima neka tvrdnja da polinom neparnog stupnja uvijek ima bar jednu racionalnu nultočku... čini mi se dosta realna tvrdnja,ali to sad izmišljam.

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Mislim da je složiv polinom sa samo-neracionalnim nultočkama... npr. (x - korijen3)(x - korijen2)(x - korijen5)

16 godina
itf4n kaže...

Mislim da je složiv polinom sa samo-neracionalnim nultočkama... npr. (x - korijen3)(x - korijen2)(x - korijen5)

Da, ali taj nema cjelobrojne koeficijente. Zaboravio sam to gore napomenut. Dakle moguće da vrijedi (ali moguće da i ne vrijedi) :

Svaki polinom neparnog stupnja sa cjelobrojnim koeficijentima ima barem jednu racionalnu nultočku.

Tvrdnja koja sigurno vrijedi je:

Svaki polinom neparnog stupnja sa realnim koeficijentima ima bar jednu realnu nultočku.

I vrijedi ono za racionalnu što sam spomenuo prije. Tako da ako imaš normirani polinom (vodeći koeficijent=1) onda ako nemaš cjelobrojnih, nemaš ni racionalnih.

edit: ne vrijedi. Ali bilo bi lijepo da vrijedi :D Kontraprimjer

Poruka je uređivana zadnji put čet 21.10.2010 12:46 (Luuka).
14 godina
neaktivan

Hvaaaalaaaaaa!!!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice