Pomoć oko matematike

poruka: 443
|
čitano: 213.504
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

1. kolika je vjerojatnost da s dvije kocke nećemo baciti sumu 8?

2. U razredu je 30 učenika. koliko je mogućih raspodjela rođendana tih učenika po mjesecima?

3. Koliko je potrebno različitih elemenata da bi se od jnih moglo načiniti 78 kombinacija drugog razreda s ponavljanjem?

Zna li itko?? Hvala!!!!!

16 godina
RE: Pomoć oko matematike
x_nemam_pojma_x kaže...

1. kolika je vjerojatnost da s dvije kocke nećemo baciti sumu 8?

2. U razredu je 30 učenika. koliko je mogućih raspodjela rođendana tih učenika po mjesecima?

3. Koliko je potrebno različitih elemenata da bi se od jnih moglo načiniti 78 kombinacija drugog razreda s ponavljanjem?

1. ako sa (x1,x2) označimo što je palo na dvije kocke, onda ukupno ima 36 događaja. (1,1), (1,2),... Doogađaji koji odgovaraju tome da padne zbroj 8 su: (2,6), (3,5),(4,4),(5,3),(6,2), dakle ima ih 5, pa onih kada se ne dobije 8 ima 36-5=31. Dakle vjerojatnosta da ne padne zbroj 8 = 31/36.

2. Za svakog učenika mjesec u kojem mu je rođendan možemo izabrati na 12 načina.Pošto ima 30 učenika, onda je ukupan broj način 12*12*12*..*12 (30 puta), pa je rješenje 1230

3. Tu iskoristi formulu za kombinacije drugog razrreda s ponavljanjem. Ja se više ne sjećam na kaj se tu točno misli. Vjerojatno imaš n nečega i k razreda pa je preko binomnog koeficijenta dan broj kombinacija s ponavljanjima k-tog razreda. Tebi je n nepoznato, a imaš vrijednost tog binomnog koeficijenta.

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
15 godina
protjeran
Pomoć oko matematike

Nad svakom stranicom kvadrata, a=4cm ,s vanjske strane konstruirajte jednakokračni trokut kojemu je duljina kraka jednaka duljini dijagonale kvadrata. Izračunajte opseg  i površinu nacrtanog lika...UNAPRIJED HVALA!!!

15 godina
protjeran

Izračunajte opseg i površinu jednakokračnog trokuta (a - duljina osnovice,v - duljina visine na osnovicu , b - duljina kraka) ako je:

a) a=24cm   v=35cm

b) b=25cm   v=15cm .

HVALA!

16 godina
Mate-matičar kaže...

Nad svakom stranicom kvadrata, a=4cm ,s vanjske strane konstruirajte jednakokračni trokut kojemu je duljina kraka jednaka duljini dijagonale kvadrata. Izračunajte opseg  i površinu nacrtanog lika...UNAPRIJED HVALA!!!

Najprije, znamo da je dijagonala kvadrata jednaka d=a*sqrt(2)=4sqrt(2).

Nakon što nacrtamo taj lik vidimo da mu je opseg jednak 8*d=32sqrt(2).

Površina mu je

P=Pkvadrata + 4*Ptrokuta = 42 + 4* ( 4*v)/2

v je visina onog jednakokračnog trokuta, koju dobijemo Pitagorinog teorema. To mi je tu ružno za napisat, pa mi se ne da, to ćeš valjda znat :D

http://manutd-croatia.com/forum/index.php ... forum i udruga navijača Manchester Uniteda...
16 godina
Mate-matičar kaže...

Izračunajte opseg i površinu jednakokračnog trokuta (a - duljina osnovice,v - duljina visine na osnovicu , b - duljina kraka) ako je:

a) a=24cm   v=35cm

Opet Pitagora da se dobije b, jer je

b2 = v2 + (a/2)2

Nakoš to dobiješ b, onda je:

O=2b+a

P=a*v/2

15 godina
protjeran

što ti znači sqrt?

16 godina
neaktivan

Sqrt je  korjen.

http://www.youtube.com/watch?v=N80ec5dyskw
17 godina
neaktivan
bruno11 kaže...

Sqrt je  korjen.

square root = 2. korijen

bas mi se da cjepidlacit nesto{#}

Živo mi se fućka, spavam do ručka, mama me mazi, a Tito me brani.
15 godina
protjeran
Pomoć oko matematike

7√3-2√27=???

može li netko riješiti?HVALA!

17 godina
Mate-matičar kaže...

7√3-2√27=???

može li netko riješiti?HVALA!

umm, 7√3-2√(9*3)=7√3-6√3=√3

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
15 godina
protjeran
Pomoć oko matematike

8*(1-x)=-4*(x-3)= ???

15 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Može mi netko objasnit djeljenje u binarnom sustavu i množenje u oktalnom i šesnestičnom sustavu.

Ili bar neki link gdje je lijepo objašnjeno ,a ne samo riješeno pa da se ja mislim kako su to oni riješili.

BFBC2: ALIEN464
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.1.2011 12:06 (VAPOR-X).
17 godina
Mate-matičar kaže...

8*(1-x)=-4*(x-3)= ???

koji si ti razred???

8(1-x)=-4(x-3)

8-8x=-4x+12

8-8x=12-4x

8-12=8x-4x

-4=4x

-4/4=x

-1=x

x=-1

It's better to keep your mouth shut and give the impression that you're stupid than to open it and remove all doubt.
17 godina
neaktivan
VAPOR-X kaže...

Može mi netko objasnit djeljenje u binarnom sustavu i množenje u oktalnom i šesnestičnom sustavu.

Ili bar neki link gdje je lijepo objašnjeno ,a ne samo riješeno pa da se ja mislim kako su to oni riješili.

Pretvori u željeni sustav, obavi operaciju, rezultat pretvori u dekadski :)

Is it solipsistic in here or is it just me?
15 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

Hvala ti ali prekasno si reka danas sam pisa i dobija 4 jer sam zna pretvarat , zbrajat i oduzimat.

Postoji način da se to pomnoži bez pretvaranja ali ga nisam u potunosti skonta ,ovaj tvoj način je pomeni puno lakši i da si napisa samo 1h prije dobija bi 5.jebiga nesreča{#}

BFBC2: ALIEN464
14 godina
neaktivan
goodye kaže...
Mate-matičar kaže...

8*(1-x)=-4*(x-3)= ???

koji si ti razred???

8(1-x)=-4(x-3)

8-8x=-4x+12

8-8x=12-4x

8-12=8x-4x

-4=4x

-4/4=x

-1=x

x=-1

Ili jednostavnije i brže:

8*(1-x)=-4*(x-3)/:4

2(1-x)=-1(x-3)

2-2x=-x+3

2-3=-x+2x

x=-1

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.1.2011 14:54 (+OmR.Nc96).
14 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

ee možel pomoć,,,,točka M se nalazi u ravnini jednakostraničnog trougla ABC takva da je ugao AMB=30° i ugao AMC=20°.Odredi ugao CAM?

Ja sam njega pokušala riješiti i ispalo mi je da je 40°.Ali da li mi iko može to da potvrdi.Unaprijed hvalla :))

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

zna li itko kako rješiti ovaj zadatak
S koliko nula završava broj:1*2*3*4...*25?
ali bez digitrona i ako može postupak

15 godina
fraxon kaže...

Broj će završavati s 0 ako je djeljiv s 2 i 5. Imamo više brojeva koji su djeljivi sa 2 pa moramo znati koliko ima brojeva koji su djeljivi sa 5. Usto trebamo uzeti u obzir brojeve poput 25=5*5. Pa imamo šest petica i nešto više nula. Dakle broj će završavati s 6 nula.

Unatoč glupome nadimku kojeg ne mogu promijeniti,ne igram CoD i sl.
17 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
fraxon kaže...

Broj će završavati s 0 ako je djeljiv s 2 i 5. Imamo više brojeva koji su djeljivi sa 2 pa moramo znati koliko ima brojeva koji su djeljivi sa 5. Usto trebamo uzeti u obzir brojeve poput 25=5*5. Pa imamo šest petica i nešto više nula. Dakle broj će završavati s 6 nula.

al stvarno si malo zakompliciro,ali hvala

ako možeš samo malo bolje objasnit

14 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

khm ......jel iko pokušao riješiti Hamletov zadatak??...zaista mi trebaaa {#} {#}

17 godina
neaktivan
Pomoć oko matematike

a zna li itko ovaj

Koja je posljednja znamenka zbroja 1!+2!+3!+....25!,gdje je n!=1*2*3...(n-1)*n

16 godina
fraxon kaže...

broj će završit s nulom ako je djeljiv s 10. Završavat će s onoliko nula koliko puta je djeljiv s 10. Dakle sve što trebamo je pronaći koliko puta će se u ovom produktu javiti boj 10.

Kako je 10=2*5, zapravo trebamo prebrojati petice, jer dvojki će sigurno biti barem toliko.

Petica će doći od 5,10,15,20 i još dvije od 25 (5*5). Dakle našli smo 6 petica u produktu, 6 dvojki sigurno ima, pa će 25! završavati sa 6 nula.

15 godina
fraxon kaže...
captain_soap_McTawish kaže...
fraxon kaže...

al stvarno si malo zakompliciro,ali hvala

ako možeš samo malo bolje objasnit

Dakle ako imamo brojeve 2 i 5 onda njihov umnožak je 10(završava sa nulom). Ovisno koliko broj u sebi parova dvice i petice toliko će imati nula. Npr. Npr broj 75=5*5*3. On u sebi sadrži dvije petice no nema nijednu dvicu pa nema nule. A ako ga ponožimo sa 4 pa 75*4=(5*5*3)*(2*2). On će završavati sa dvije nule jer ima dva para dvica i petica. Tao mi u umnošku 25!tj. 1*2*3*4...*25 moarmo pronaći koliko ima parova dvica i petica. Možemo prepostaviti da će broj dvica u ovome umnošku biti znatno veći nego broj petica pa moramo samo izračunati broj petica. Ako pogledamo vidjet ćemo da je svaki peti broj djeljiv ima jednu peticu u sebi(1,2,3,4,5,6,7,8,9,10...) pa ćemo broj takvih brojeva izračunati tako da 25/5 i dobijemo 5. Sad moramo izračunati brojeve poput 25,125(konretni 5n gdje je n veće od jedan) jer oni sadrže više od jedne petice u sebi. Mi imamo jednu 25 koji ima dvije 5 u sebi pa ukupan broj petica u 25! je 6. I imamo 6 parova 5*2 pa imamo 6 nula.

16 godina
fraxon kaže...

a zna li itko ovaj

Ovo je fini zadatak :D

Najprije primjetimo da će 5!, 6!, ..., 25! sigurno završavati s nulom. Kako smo vidli u prethodnom zadatku, u tim brojevima siurno imamo bar jednu peticu (a i dvojku) pa su djeljivi s 10.

Kako im je zadnja znamenka=0, onda oni uopće ne utječu na zadnju znamenku cijelog zbroja.

1!=1 , 2!=2, 3!=6, 4!=24  pa je njihova suma=33. Dobivamo da je zadnja znamenka našeg zbroja=3.

15 godina
fraxon kaže...

a zna li itko ovaj

E sada n! gdje je n>=5 će završavati s 0 jer u sebi će sadržavati barem jeda par 5 i 2 koji daju 0 na kraju. Dakle mi moramo izračunati samo fraktele do 5. a to su:

1!=1

2!=2

3!=6

4!=24

----------------+

33.

Pa će broj završavati sa 3.

EDIT: Luka me opet prestigao za 4 min!

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.1.2011 12:42 (captain_soap_McTawish).
15 godina
Pomoć oko matematike

Moze mi neko pomoci oko rjesavanja sistema jednacina ovog su oblika npr.

x2+xy+y2-2x-2y-1=0

3x2+3xy-2y2-6x+4y-8=0

sta se ovdje gleda, posto ima razlicitih jednacina, i u svakoj je drugacija fora, kako to da prepoznam?

http://vukajlija.com/
16 godina

Vidio sam jučer pitanje ali nemam neku pametnu ideju. Problem je što se x i y pojavljuju i u mnošcima, inače bi se već nekako moglo geometrijski riešit (presjek dvije kružnice). Ovako ne vidim nešto pametno. Možda grupirat neke članove... nemam pojma :D

16 godina
neaktivan
pirat01 kaže...

Moze mi neko pomoci oko rjesavanja sistema jednacina ovog su oblika npr.

x2+xy+y2-2x-2y-1=0

3x2+3xy-2y2-6x+4y-8=0

sta se ovdje gleda, posto ima razlicitih jednacina, i u svakoj je drugacija fora, kako to da prepoznam?

Zadatak je za fakultet ili srednju školu?

BTW, nikako da shvatim zašto nitko tko ima problem ne napiše u kakvu školu i koji je razred, ili na koji fakultet ide; to bi rješavačima poprilično pomoglo jer bi znali koja sredstva se mogu koristiti u rješavanju.

http://www.matematicko-podzemlje.com/
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice