HTPC, server, laptop i pametna kuća

poruka: 35
|
čitano: 23.392
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
RE: HTPC, server, laptop i pametna kuća
tnakir kaže...

Problem je sa portovima sto npr ja doma imam samo 1x 9 pin serijski port.

Zato sam gore napisao da ne bi bilo loše razmisliti o rs-485 - multipoint komunikacija s max 32 uređaja, tako da kontroler klime može biti jedan uređaj, kontroler rasvjete drugi, kontroler roleta za svaku sobu posebno i sl, a na računalo se može sve skupa spojit na jedan serijski port preko relativno jednostavnog hardware-a.

Heart: _/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_/\_ Brain: __________________________
15 godina
neaktivan
HTPC, server, laptop i pametna kuća

Pa kabele nosis okolo i ovako i onako. Jednostavnije je sve na jedan mikrokontroler koji ima dovoljno pinova (npr. atmega 16), a zatim rs232 na komp. Jednostavno, kada komp posalje npr. "a1" upali se svjetlo u kupaonici, a kada komp posalje "a2" svjetlo se ugasi... itd. Mozda bi bilo dobro koristiti Arduino (mozda cak i dodatno ethernet shield za izravno spajanje na net, iako je to lakse preko kompa)?

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
dario111cro kaže...

Pa kabele nosis okolo i ovako i onako. Jednostavnije je sve na jedan mikrokontroler koji ima dovoljno pinova (npr. atmega 16), a zatim rs232 na komp. Jednostavno, kada komp posalje npr. "a1" upali se svjetlo u kupaonici, a kada komp posalje "a2" svjetlo se ugasi... itd. Mozda bi bilo dobro koristiti Arduino (mozda cak i dodatno ethernet shield za izravno spajanje na net, iako je to lakse preko kompa)?

Da i da potrosi duplo vise novaca i onda nestane struje kaj onda? I kako bi ti ako bi taj atmel bio npr. na tavanu i onda bi svi kabli morali ici od toga? Pa ako bi ti to složio bez gubitaka? Daj ne pisi gluposti ako ne kuzis problematiku...

Pinky je zakon... I ♥ π
17 godina

O kakvim kablovima vi pricate?

Jos prije desetak godina pojavio se X10 protokol koji je radio preko elektricne mreze, tako da nisi trebao postavljat nikakve kablove. Neznam sto je danas IN, vjerojatno neki wireless, ali pobogu, nemojte stotine kablova vuci po kuci...

http://www.x10.com/homepage.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/X10_(industry_standard)

edit: ispravka, pojavio se prije 35 godina:

"X10 was developed in 1975"

{#}

Think locally, act globally...
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2010 19:22 (SupremeCommander).
14 godina
neaktivan
Re: HTPC, server, laptop i pametna kuća

Majstore, ako se dogodi da ponovo pogledaš ovaj forum onda te upučujem na postojanje PLUTO projekta pametne kuće koja je bazirana na LINUXMCE sustavu.

Postoje moduli za svakakve opcije, projekt je software-ski potpuno besplatan, (ako trebaš neki info o tome možeš me mailati), a cijela stvar je jako dobra.

Pogledaj uvodni video na plutohome projekt stranici pa odluči.

U cijeloj priči je bitno to da u sustavu možeš iskoristiti praktički sve, od stare 486-ice do najnovijeg core I 9, (koji btw još nije ni izaša  :P )

Osobno sam se igrao s sustavom, gdje sam imao dva laptopa, ( s usb touchscrenn folijama), serverom, media direktorom i neokoliko elektroničkih sklopki za svjetla i tako to. Malo je tricky za namjestiti sve skupa, (traži se dosta znanja i iskustva u radu s tom procesnom digitalom), ali je rezultat više nego fantastičan. Stvar se može automatizirati do te mjere da nakon što zaključaš vrata krene automatski nadzor svih sustava u kući, do kada se vratiš cijela stvar oživi i ti imaš potpunu kontrolu nad svim u kući preko običnog mobitela, (jedini uvjet je da ima bluetooth). A mogučnosti su bolesno široke.

L.P.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice