Zvučna kutija - materijal i savjeti

poruka: 3
|
čitano: 16.556
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Znači imam stare 2.1 zvučnike MS ML T-208. Izvadio sam sve zvučnike i pojačalo iz svojih kučišta, te sam znači dobio 3 "gola" zvučnika i dvije ploče(one zelene, sa žicima i time). Ja bih sad te zvučnike stavio u novo kućište. Naime kučište bih sagradio od iverice, debljine oko 1,8-2,0 cm (nisam siguran). Sva tri zvučnika bih stavio na prednju stranu, sa strane bi bili prekidači, a odostraga bih stavio neku rupu (onu kroz koju zrak udara). Zvučnici su sljedećih dimenzija: 2 manja su : 9x5 cm (svaki)

1 veći je : 8x8 cm

Mene sada zanima dali je iverica dobar materijal, jer jedino njega imam pri ruci. Također me zanima koliko bi trebalo ostaviti mjesta zvučnicima iza njih, dali je bolje ostaviti puno ili malo prostora, dali bi se time postigao neki bass efekt ili sl? Koliko da ostavim iza u njih u cm? Tu kutiju bih spojio sa vijcima + drvofiks. Tada bih sa unutarnje strane na rubove stavio silikona da začepi moguće rupice.

Dali ta kutija mora bit do kraja zatvorena i zapečaćena da nema zraka osim one rupe odozada, dali bi se time postigao neki efekt?

Također dali vi predlažete neki dodatak ili sl.

Da znam da su zvučnici, mogli bi reć sranje ali eto to mi je nešto za ubijanje dosade.

I na kraju dali bi dobio neki bolji zvuk sudeći da su sada zvučnici u drvenoj kutiju, puno debljoj nego stara, dali bi možda dobio neki dublji bass, zvuk ili sl.

Hvala.Osmijeh

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

slobodno stavi te zvucnike u kutije ali bass mora biti odvojen i pojacalo ide na zadnju stranu bass kutije zbog hlađenja

,a druga dva zvučnika stavis svaki u kutiju tu ti dimenzije nisu bitne ali za bass mora biti određena litraža kutije zbog

dubljeg bass-a  to lako izracunas visina+sirina+dubina/1000 i dobijes koliko litara kutija ima ona rupa ti je za

bassreflex cijev po duzini i sirini cijevi dobijas dublji bass.

Bass kutija mora biti dobro zatvrena samo kroz tu cijev struji zrak.

Mozda i dobijes neki bilji zvuk ali mala je vjerojatnost

ako je iz dosade zelim ti sto bolji posao i zeljno ocekujem slike

http://audiosvijet.blog.hr/ 8% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 92% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis Da se Facebook server sruši 10
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.7.2009 10:44 (toma1990).

0 0 hvala 1
17 godina

Iverica će ti biti sasvim ok za te zvučnike, čak se i neki Hi-Fi zvučnici rade od iverice iako ih je većina od MDF-a.

Ti bi znaći sve to u jednu kutiju?  Trebao bi izolirati male zvučnike od velikog ako su otvoreni sa stražnje strane tako što bi napravio komore. Nije preporučljivo da su svi u istoj kutiji jer bi veliki zvučnik mogao iznutra izbijati membranu malih što bi uzrokovalo krčanje.

Ako su mali zvučnici odizad zatvoreni tj. ne vidi im se membrana onda nije potrebno raditi posebne komore za njih.

Volumen komora za male zvučnike također treba biti što slićniji originalu iako nije toliko bitno kao za sub ali sa većom kutijom u kojoj je još i sub šanse da izgore su puno veće pri glasnom slušanju nego da su u njima odgovarajućoj, manjoj, potpuno zatvorenoj kutiji izoliranoj od velikih tlačnih naprezanja koja bi sub vršio na njih.

S obzirom da ti ne znaš parametre tih zvučnika bilo bi ti najbolje napraviti kutije koje su volumenom slićne original kutijama. Ako je npr. sub imao kutiju od 3 litre neka i sada komora od velikog zvučnika ima oko 3 litre ukoliko ćeš koristiti bass reflex port (cijev, rupa kako bi ti rekao) istih dimenzija kao što je original što je svakako preporučljivo jer promjenom promjera i dužine cijevi utjecat ćeš na zvuk, možda pozitivno, a možda i negativno.

Ako se pak odlućiš za kompresijsku kutiju (bez rupe) onda možeš čak i malo smanjiti volumen ali izgubit ćeš na dubljem basu i to dosta.

Uglavnom ti vrijede ova pravila:

manja kutija - slabiji tj. ne tako dubok bas, glasniji, trpe više snage

veća kutija - sve obratno

Pojačalo ako možeš ugradi u posebnu komoru straga (okomito, na stražnju stranicu) ili sprijeda dolje (vodoravno) i nek ima malo ventilacije (izbuši rupice u toj komori ako ti pojačalo nema vanjski hladnjak) ali isto tako tu komoru potpuno izoliraj od komore di su zvučnici i samo nek kablovi idu vani.

Nije problem da pojačalo bude u istoj komori di je i zvučnik ali ovako je možda bolje ako si u mogućnosti to napraviti.

Ako je pojačalo u istoj komori di i zvučnik onda ga dobro učvrsti da ne vibrira.

Možda bi ti bilo odbro da napraviš i posebnu malu kutijicu za pojačalo i onda da spajaš sa zvučnicima pomoću 3 dvožilna (+ i - za svaki zvučnik) kabela (recimo 3 činča, ali ne ona obićna nego da ih sam napraviš jer oni koji se kupe su samo za prijenos signala tj. pregorili bi ili da staviš one terminale u koje se spajaju goli kablovi).

Onda bi to pojačalo mogao koristiti i za druge zvučnike ali imaj na umu da ono već ima ugrađenu skretnicu u sebi tj. kanali za satelite imaju odrezane basove dok kanal za sub ima odrezane visoke tonove.

Kutija u kojoj su zvučnici od vanjskog svijeta mora biti što je moguće više izolirana kako ne bi došlo do puštanja zraka jer se onda gubi tlak. Jedino taj bass reflex treba biti otvoren ali obavezno izoliraj sve ostale moguće otvore. Također je dobro da unutrašnjost kutije ispuniš damping materijalom, s obzirom da su ovo ubiti nisko kvalitetni zvučinici, obićna spužva će biti dobra.

Dobre su šanse da ćeš dobiti razliku ako su prije recimo bili u plastičnim kutijama, a to može biti manje vibracija kutije (ako ju dobro sastaviš) i malo čišći, mekši i kvalitetniji zvuk zbog dampinga i materijala kutije.

DIY projekti: http://vidosprojects.freei.me/
Poruka je uređivana zadnji put čet 23.7.2009 15:55 (Vido).

1 0 hvala 4
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice