Plocica u auticu na daljinski ( spajanje zica )

poruka: 13
|
čitano: 5.136
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Pozdrav.

Skoro sam od brata dobio stari auto na daljinsko upravljanje,on je iz njega povadio svu elektroniku i poskidao zice.
Sad me muci kako spojiti opet te zice : ( +VCC , - GND , M1 , M2 ) kako bi mogao ponovo da upotrjebim tu plocicu i napravim slicaj auto kao sto je bio. :)

Ako ste voljni da mi pomognete,puno bi mi znacilo. :) 

Eo i slike plocice. :)

explorer

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

ja ne vidim sliku?
na vcc ide plus od baterija,na gnd ide minus od baterija.m1 i m2 su motori naprijed-nazad i lijevo-desno,takoder plus motora na plus plocice a minus na minus.
kad spojis ako umjesto naprijed-nazad skrece lijevo-desno zamjeni zice na plocici sa m1 na m2 i obrnuto

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 14:58 (siw1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: Plocica u auticu na daljinski ( spajanje zica

Eo nisu mi se bile prebacile slike u prvoj poruci.

explorer
13 godina
neaktivan

nije da se puno vidi ali dobro.kako sam rekao zalemi,a vidim da ti i antena fali tako da i tu moras koji komad zice zalemit.
ako onaj gore lijevo tranzistor ne fali tvornicki nego je skinut naknadno idi kupi,vjerojatno je isti kao i ostali,pise oznaka na njima,pazi na raspored nozica.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

I zanima me jos nesto,da li bi se mogao povezati posto imam ''Bluetooth controller" sa tom plocicom pa da kontrolisem preko njega auto? LP :)

explorer
13 godina
neaktivan

kakav bluetooth controler?prijemnik,predajnik,oboje?ovdje se signal salje radio frekvencijom.za bluetooth upravljanje mozes bacit tu plocicu.najednostavnije bluetooth upravljanje je po meni preko arduina gdje ti treba arduino+motor shield+bluetooth modul i upravljas preko smartphonea,ali za to sve treba napisati program u arduinu...

edit: za to imas raznih tutorijala po netu,npr instructables.com

Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 15:09 (siw1).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Sa tim sa druze vec radio,upravo zavrsavam nekakvog robota (autic) pa otvoricu i na tu temu nekakav razgovor u skorije vrijeme.

Ovdje me sad najvise zanima ovo spajanje zica i misljenje drugih da li bi se moglo spojiti sa bluetooth-om,a i na plocici mi nema M1,M2 uslikacu u narednoj poruci bolje malo da se vidi. :)

Eo upravo sto mi je na stolu testiram controller ''L293D'' posto nisam zelio kupovati gotov ''car driver conroller'' zanimljivije mi ovako. :)

Eo i taj bluetooth controller Eo i taj bluetooth controller
explorer
Poruka je uređivana zadnji put ned 28.6.2015 15:17 (explorer0099).
13 godina
neaktivan

plocica iz autica ti moze koristit jedino ako ces traziti gdje ulazi signal koji upravlja motorima i blabla,previse zajebancije. ako vec imas arduino i sve potrebno onda jednostavno to ubaci u autic
mozda ne pise m1 m2 ali sigurno ima 2x2 mjesta za spjanje motora,nadi

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
odjavljen

Prvo, nisi napisao kakav je autić. Ako ima samo naprijed - natrag (onu koji skreću kad ideš natrag) onda ti M1 i M2 idu na motor. Ako stisneš naprijed, a on ide natrag, obrneš.

Ako ima neovisne kontrole naprijed - natrag onda bi trebao imati još jedan par kontakata za lijevo - desno. Ja tu ne vidim M1 i M2 na pločici, već L, F, B. Vjerojatno ima i R, ali ga ne vidim. L i R su left i right, a F i B forward and backward. Sklop za skretanje možda ima još i zajedničku nulu ili zajednički Vcc, a motor u pravilu nema.

Što se bluetootha tiče, ako njegova kontrolna ploča ne podržava bluetooth, jedina opcija ti je raditi svoj kontroler, ali je malo nezgrapno ostaviti mogućnost za oboje.

Ako ćeš oboje, signale moraš provesti kroz još jedan dodatan sklop koji će spriječiti kratki spoje ako se na jednom kontroleru uključi prema naprijed, a na drugom prema natrag ili moraš staviti 4-polnu izmjeničnu sklopku kojom ćeš prebaciti s jedne kontrole na drugu. Ako to neće biti često i imaš negdje mogućnost ugraditi da bude pristupačno (primjerice, otvoriti rupu ispod baterija) možeš staviti i jumpere. Eventualno, ako oba kontrolera predstavljaju prekid dok su ugašena, možeš staviti sklopku za paljenje s dva ON položaja kojom ćeš paliti jedan ili drugi kontroler. 

I na kraju, ostaje pitanje mjesta u samom autiću za svu tu elektroniku.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.

0 0 hvala 1
10 godina
neaktivan

Hvala duruze na ulozenom trudu da objasnis.

Vecinu sam vec znao i samo si mi pomogao oko odluke da li da se zamaram oko toga ili ne.
Ipak cu ubaciti Aurduino u citav sklop auta programirati ga da se moze kontrolisati preko 'Bluetooth contollera'' kad vec imam svu opremu ovo mi je samo dodatan trosak. 

Hvala puno,lijep pozdrav. :)

explorer
10 godina
neaktivan

Nasao sam i F i B oznaku na plocici,ali zanima me kako da spojim to sa motorom, jer na motoru ocigledno imam " + i - " ? 

explorer
17 godina
odjavljen

Logično bi bilo da je F na +, a B na -. Ako je na pločici kompletna kontrola na motoru, ona bi trebala pustiti + na F i - na B za naprijed, a obrnuto za natrag.

Ako slučajno nije, onda će ti trebati dva izmjenična releja. Zajednički kontakt svakog releja ide na svoju stranu motora, na onaj koji je spojen u mirovanju - a na onaj na kojeg prespaja kad je aktivan ide plus. Relej na plus strani motora spojiš na F i GND, a drugi na B i minus.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
17 godina
neaktivan

Cisto prema broju tranzistora, reka bi da taj autic na daljinski ima neovisno upravljanje motorom i volanom i dvostruki H most izveden pomocu tranzistora. Identicnu stvar, s hc-05, unom i plocicom sa samog auta na daljinski sam i sam radia, uopce nije problem ukoliko znas pronac "stranu" h-mosta koji ti triba. naravno, ova varijanta s l293d ti je jos jednostavnija, samo u konacnoj varijanti najbolje bi bilo da ides na neku mini-pro varijantu arduina jer uno je prevelik za ovo... za upravljanje mozes koristit https://play.google.com/store/apps/details?id=braulio.calle.bluetoothRCcontroller&hl=en 

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice