Naplačivanje izrade stranca tvrtkama, obrtima, etc

poruka: 8
|
čitano: 1.409
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
neaktivan

Pozdrav, zanima me smijem li ja, kao "freelance" developer, izrađivati i prodavati web-stranice domaćim obrtima, malim tvrtkama i slično. 

Naime, dobio sam zahtjev za izradu stranice i sada se moram raspitati o legalnosti toga, jer znam da obrt mora navesti svoje troškove, a u troškovima će stajati izrada web-stranice i trošak se mora opravdati, zar ne?

Da li je tu problem sada, ako ja, sam (ne radim preko nikakve tvrtke, sva plaćanja mi stižu preko PayPala jer radim sa strankama van države) izradim tu web-stranicu i dostavim ju obrtu?

Čuo sam da ako radim za nekog tko nije privatna osoba moram izdavati račun, a ja to sam nemogu.

Kako me uopće "gazda" može isplatiti?

Molio bih savjete.

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.10.2016 18:33 (43zur).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Naplačivanje izrade stranca tvrtkama, obrtima,

sva plaćanja pravnih osoba idu preko žr. (porez).. naravno možeš poslovati i kao google, dok ide (zapravo dok dobro podmazuješ..).

da bi ti bilo tko platio, moraš izdati račun.

za domaće propise ti ne vrijedi drugi odgovor osim domaćeg... a to je npr OIB/MB na računu. Solarno i sl su 'alternativa' :)

odnosno, upravo zbog toga, ljudi otvaraju firmu (ako se pitaš čemu to).

edit: kad se kaže preko žiroračuna.. to znači, sa žiro, na žiro.. a žiro je poslovni račun firme.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.10.2016 18:42 (ihush).
8 godina
neaktivan

Znaci ja trebam sam napisati racun za osobu kojoj pravim nesto, i da pod sredstvo naplate stavim uplata na račun (imam u zabi 2 racuna, ne kuzim se bas u racune, jedan je kunski drugi je devizni).

Imaš li mozda neki link na kojemu bi to sve mogao pronaci? Sve sto mi treba da ja samostalno izdam racun za obrt neki.

12 godina
neaktivan

kako ces izdati racun ako nemas registriranu firmu i blagajnu?

ono sto tebi treba je najvjerojatnije ugovor o autorskom djelu koji ces morati sklopiti s tom tvrtkom. na to ne placas mirovinsko i zdravstveno, placas pdv 25% i prirez ovisno o mjestu stanovanja s tim da se porezna osnovica umanjuje za 30%(priznaju se kao troskovi) od dogovorenog bruto iznosa.

2 0 hvala 0
16 godina

-status autora se ne dobija samo tako, tj ugovor o djelu, ali bez 30% pogodnosti (rezervirano za priznate umjetnike i sl.).

-ugovor o djelu je sličan radnom odnosu ali za konkretnu stvar/ograničeno. Firme to ugl izbjegavaju, traže 'normalan' račun (ovo nije račun..).

16 godina
43zur kaže...

..(imam u zabi 2 racuna, ne kuzim se bas u racune, jedan je kunski drugi je devizni).

...

i što je nejasno? žiro račun? Treći, različiti naziv, s razlogom.

da bi izdao R1, OiB-MB (podatak koji imaš kad registriraš firmu) kao i otvoren žiro račun na ime firme. Firma je poslovni-pravni subjekt. Ti si osoba-fizički subjekt. S razlogom je to dvoje odvojeno, s razlogom postoje različiti nazivi računa (jer su različiti).

- firma drugoj firmi plaća isključivo na žiro. (ono što se kolokvijalno kaže 'preko banke'). Izuzetak su gotovinske isplate/uplate ali pod posebnom kontrolom.. (i posebnim knjigovodstvenim računima..).

- maloprodaja kad firma (trgovina) prodaje maloj/privatnoj osobi, kranji kupac (nije za daljnju prodaju, nema priznavanja troškova/PDVa..) to je tad registrirano kao trgovina-maloprodaja roba-usluga, opet R1 (tvoji podaci) razlika je samo što kupac tad nije firma-žiro, nego osoba/tekući račun ili gotovina. Ako tebi netko nešto privatno plati, osoba osobi, na ruke/gotovina ili tekući na tekući ista stvar, to je biz na crno, nema R1 računa, odnosno možeš napisati bilo što na komadu papira i to zvati račun, ali što se zakona tiče, to je crnjak. (jednako paypal.. uz razliku, solarno te država ne vidi, paypal ide kroz banke.. i postoji trag).

svaka riječ, pojam .. nešto što ti nije poznato, trenutno možeš izgooglati i dobiti točan-jasan odgovor. Moraš se snalaziti (ili ne razmišljati o poslovanju).

12 godina

Možeš na ugovor o djelu. 

Kao fizička osoba ne možeš izdati nikakav račun.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan

Hvala na odgovorima. Tražio sam vec po googlu i nisam nasao neke konkretne odgovore..

Edit: Procitao sam sada par stvari o ugovoru o djelu i autorskom djelu nesta, cini mi se da je to autorsko najbolje?

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.10.2016 22:54 (43zur).

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice