Trostruki boot paralizirao ssd na desktop računalu

poruka: 3
|
čitano: 2.611
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Trostruki boot pošao krivo,pc više ne radi.

Imam win 11,pa sam ga dual bootala sa endless os i to je prošlo dobro.No kad sam pokušala triple boot sa Phoenix os -dok sam u upravljanju diskovima smanjivala volumen diska c nisam koristila partition wizard niti dala slovo ni format npr.nfts novom pogonu di sam sa boota..USB  instalirala Phoenix os.Sad sam bez ijednog os.Inače taj ssd ima 1tb i želim ga spasiti.Kad upalim komp u BIOS mi niti ne detektira ide primary master nit primary slave .Dobivam poruku da ubacimo boot uređaj i pritisnem bilo koju tipku.Kad sam sa boot USB pokušala instalirati Ph os u particijama sa ga očito gurala u free space particiju,onu koja nema ime i nakon shrink volume akcije nad njom je ostala crna traka -free space.Što sad

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Trostruki boot pošao krivo,pc više ne radi.

-ništa.. tj zato se prvo uči pa se nešto takvo radi.. tj ovako učiš na greškama, teži način.. i vjerojatno ostaneš bez podataka, funkcionalnog računala itd..

-ovisi što se dogodilo (ne kao slučajnost nego posljedica klikanja, prčkanja particija i sl.) može postojati mogućnost lakog-brzog popravka, povratka, .. ili nema a to opet ovisi o raspoloživim resursima, alat+znanje..

-npr imaš win-boot-install medij (stikić-cd?) .. ako imaš, ako je samo boot zeznut, .. ubaciš i bootaš s tog medija, zatim izabrereš boot osa s diska.. popraviš boot itd..

-ako je particija obrisana.. prazno-nealocirano, alati (soft, partmanageri-editori) nude i povrat, restore.. no ovisi o greški, alatu.. kao undelete i opet je sve za sekundu vraćeno i radi.. ili nemaš sreće pa neće tako).

-najgori scenarij, nemaš ništa.. pribaviš install medije, instaliraš željene osove, single-dual-multi.. do 99 jamačno ide, i tad znaš kako se to radi, što se smije a što ne ili rizik.

-npr boot particija, standardno fat32 jer je univezalno+free, dok svaki os za svoj rad traži svoju-sys-os particiju odgovarajućeg kapaciteta, recimo 20-40 gb pod minimum, 100 je ok.. a sve ovisi o potrebi-želji i načinu korištenja pa i količini oseva koje se želi strpati na neki disk ograničenog kapaciteta, npd hdd ili ssd ili nvme..

-diskovi ili storage, za os, pravila, rad je svejedno koji tip diska, hdd-ssd-nvme.. razlika je samo u brzini (kapacitetu i cijeni), odnosno može biti i više diskova, može biti svaki disk za sebe boot (tad nije multiboot tj nema boot-meni osa, managera, kao grub, nego opcijama biosa možeš izabrati fizički disk-medij za boot, npr cms-quickboot tipkama f8-9-12... na većini računala-biosa.

-prastari standardi ograničavaju do 16 iskoristivih particija po disku, novi standardi dozvoljavaju više no ovisi koje oseve, koje postavke biosa, zajednički nazivnik-usko grlo .. pa nema jednog odgovora za sve moguće kombinacije.

-npr clasic-mbr ili uefi-gpt, kao što win11 traži uefi-gpt-seboot+tpm ali radi i bez sveg tog... tj os u pravilu može sve, svaki u posljednje desetljeće, win-lin-mac.

-a tad problem, jer kad postoji više boot modova postoji i razlika kako ćeš podesiti bios, kako je kreiran boot-install medij i u kojem modu se boota-bios, kao i u kojem je modu disk-storage-medij na koji se želi instalirati os.. sve mora biti jednako-kompatibilno, ne različito.. npr disk treba obrisati, inicijalizirati.. a tad gubiš sve na disku, nema particija, nema filesysa.. briše sve.

-svaki os radi istu stvar, svaki disk-part manager, tj isti hw, isti rezultat, os je sporedan, linuxov gparted ili win dispkpart.. ali naravno alati-soft kao easeus, acorincs, minitool itd su zgodniji-lakši, klikabilan gui itd.. dok je diskpart iz win tipkajuća konzola.. no to su stvari koje trebaš jednom .. pa nije važno teže-lakše, tj važno je do si početnik i lakše je alatima kojima se to sve vidi + najvažnija razlika nije trenutno-izvršno nego nakona 'aplayanja'..

-umjesto diskpartom, lakše je bootati neki live os, linux-win.. skoro svaka distra ima live dok za win imaš minipe kao hirens-strelec.. upališ-pripremiš-vidiš, lakše nego tipkati i zapamatiti.. no rezultat je na kraju isti neovisno koji se os-alat koristi, jer rade istu stvar kao i snimanje recimo audio-cda ...

-btw, pošto postoje livemediji, većinu ne treba instalirati za probu, za vidjeti.. dovoljno je bootati medij, koristiti.. + pitanje što automatika-instaler skripta predviđa, i bolje je ako to već razumiješ + 'ručno' (ne automatika-wizard nego sve klikaš-biraš-podešavaš no moraš znati što radiš ..).

+ linux distre nisu problem.. no ipak treba znati što se i kako radi, što se treba i ne treba probavati. Za probu je dovoljno bootati live medij, ne treba install.. pa tad nema ovakvog problema.

- andorid.. nije win-lin-mac, mada je temeljen na linuxu nije isto, ovisi što je tko napravio-predvidjeo.. i vjerojatno je to uzrok problema tj da nije taj phoenixos vjerojatno bi sve prošlo na klik-next..

-razne distre-osevi.. sve ti se na kraju svodi na isto, .. reklama i stvarnost, trebaš jedan os tj računalo koje radi, dok oni koji trebaju nešto specifično mogu napraviti za te potrebe kombinaciju, no samo ako su svi uvjeti za sve oseve ispunjeni, npr uefi-gpt razlika i sl. ..

-android nije nešto za računalo-desktop.. više za mobitel-tablet.. nemaš što vidjeti-probati tj kao da pregledavamo razne mobitele, sve je to isto... dok izgled ovisi o slici-themi, ne o osu tj može izgledati jednako neovisno o osu. ili isti os različito kao što ti postavke mobitela nude razne početne ekrane i sl.

-naravno, dok se uči treba to sve probati-vidjeti, no tad će se dogoditi ovakav problem.. nije to problem, to je normalno, važnije je što tad, kako popraviti-riješiti.. to ovisi o tebi, tj jesi li 'kompjuteraš' ili nisi.. + naučit ćeš potrebno s vremenom, na greškama..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
Trostruki boot paralizirao ssd na desktop računalu

Probaj spojiti na neko računalo koje ima OS već pa pogledati što za SSD kaže Mini Tool Partitian Wizard npr.

No Fear. No Excuses. No Limits. :D

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice