Pozdrav.
Uređaj od interesa - prijenosnik Toshiba Satellite M30.
Specifikacije (u biti je to prva Centrino platforma)
Intel Pentium M, 1.6MHz, 2MB chache, FSB 400MHz
1GB RAM (2 pločice)
HDD 40GB 4200RPM
NVidia GeForce FX5200 64MB vlastite memorije
Ostalo ne znam je li bitno za problem pa ne bih tušio sa specifikacijama.
Laptopu će sada peta godina, prvi sam vlasnik, do sada me služio bez ijedne mane. Dosta je i plaćen tako da se to i očekivalo.
Problem:
Nakon paljenja računala, digne se BIOS, no odmah potom, dakle prije nego i pokuša dizati windoze (btw. originalni su), prijavi sljedeću stvar:
TRAP C0000005 ================ EXCEPTION ===============
A ispod toga navodi stanja registara, zastavice (flags) itd. Pošto vjerujem da je identifikacija u ovom C0000005 ne bih sada ali mogu naknadno ako nekome to znači ispisati i ostatak priče.
Mogu ući u BIOS i tamo je manje više sve ok, ali sam uočio da grafički prikaz biosa sadrži neke sitne pogreške, tipa prekid u vertikalnim linijama koje dijele sekcije biosa itd...
Supruga kaže da je taj dan brisala prašinu s njega vlažnom krpom - dok je radio - ali ne vjerujem da to ima ikakove veze jer se svih ovih godina računalo održavalo na manje više isti način.
Da budem precizniji: kad sam došao s posla kući, računalo je bilo radilo, ekran je bio crn i stroj nije reagirao na interakciju putem miša ili tipkovnice. Supruga veli da je tako bilo i par sati ranije dok ga je ona brisala. Nakon reseta dočekao me gore spomenuti exception.
Molim sve koji imaju ikakvu ideju što bi moglo biti problem i/ili ima li tomu lijeka (za razumnu cijenu naravno) da napiše riječ dvije.
Znam, reći ćete svakako je vrijeme za kupovinu novog stroja, ali ne kupuju mi se današnji prijenosnici za 3-4 tisuće kuna koji neće izdržati niti godinu dana a već će se rashabati, dok je ovaj stari po svojim specifikacijama sasvim dostatan! K tome i robustan.
Pošto mi je taj stroj služio kao jedino računalo (da svih 5 godina!) prisiljen sam kupiti si nekakvu nakupinu komponenti za stolno računalo, ali bih svakako volio vidjeti može li se i s laptopom štogod učiniti!
Nadam se nakakvoj pomoći i dobrim vijestima.
Lijep pozdrav!