Toshiba M30 Problem - molim pomoć!

poruka: 18
|
čitano: 5.730
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Toshiba Satellite M30 - TRAP C0000005 EXCEPTION

Pozdrav.

Uređaj od interesa - prijenosnik Toshiba Satellite M30.

Specifikacije (u biti je to prva Centrino platforma)

Intel Pentium M, 1.6MHz, 2MB chache, FSB 400MHz

1GB RAM (2 pločice)

HDD 40GB 4200RPM

NVidia GeForce FX5200 64MB vlastite memorije

Ostalo ne znam je li bitno za problem pa ne bih tušio sa specifikacijama.

Laptopu će sada peta godina, prvi sam vlasnik, do sada me služio bez ijedne mane. Dosta je i plaćen tako da se to i očekivalo.

Problem:

Nakon paljenja računala, digne se BIOS, no odmah potom, dakle prije nego i pokuša dizati windoze (btw. originalni su), prijavi sljedeću stvar:

TRAP C0000005  ================ EXCEPTION ===============

A ispod toga navodi stanja registara, zastavice (flags) itd. Pošto vjerujem da je identifikacija u ovom C0000005 ne bih sada ali mogu naknadno ako nekome to znači ispisati i ostatak priče.

Mogu ući u BIOS i tamo je manje više sve ok, ali sam uočio da grafički prikaz biosa sadrži neke sitne pogreške, tipa prekid u vertikalnim linijama koje dijele sekcije biosa itd...

Supruga kaže da je taj dan brisala prašinu s njega vlažnom krpom - dok je radio - ali ne vjerujem da to ima ikakove veze jer se svih ovih godina računalo održavalo na manje više isti način.

Da budem precizniji: kad sam došao s posla kući, računalo je bilo radilo, ekran je bio crn i stroj nije reagirao na interakciju putem miša ili tipkovnice. Supruga veli da je tako bilo i par sati ranije dok ga je ona brisala. Nakon reseta dočekao me gore spomenuti exception.

Molim sve koji imaju ikakvu ideju što bi moglo biti problem i/ili ima li tomu lijeka (za razumnu cijenu naravno) da napiše riječ dvije.

Znam, reći ćete svakako je vrijeme za kupovinu novog stroja, ali ne kupuju mi se današnji prijenosnici za 3-4 tisuće kuna koji neće izdržati niti godinu dana a već će se rashabati, dok je ovaj stari po svojim specifikacijama sasvim dostatan! K tome i robustan.

Pošto mi je taj stroj služio kao jedino računalo (da svih 5 godina!) prisiljen sam kupiti si nekakvu nakupinu komponenti za stolno računalo, ali bih svakako volio vidjeti može li se i s laptopom štogod učiniti!

Nadam se nakakvoj pomoći i dobrim vijestima.

Lijep pozdrav!

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran

testiraj  radnu memoriju memtestom ja mislim da je u tom grmu leži zec

SVE SU TO FLOSKULE I INSINUACIJE
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Toshiba M30 Problem - molim pomoć!

Pozdrav pero35, hvala na postu. 

Tvoj prijedlog na žalost nije provediv, barem ne na spomenutom stroju. Možda nisam bio dovoljno precizan: stroj dakle učita bios ali odmah poslije toga izbacuje spomenuti 

TRAP C0000005 ============ EXCEPTION  ============ 

Dakle nemam mogućnosti na tom laptopu učiniti bilo što, osim ga ugasiti (zlo!).

Memoriju bih morao testirati na nekom drugom stroju, a kako se radi o DDR memoriji PC4200 mislim (sabirnica je na 400mhz), to baš i nije odveć jednostavno jer svi imaju ove nove fensi-šmensi pile. ;)  

Inače bio sam na tom tragu pa sam pokušao sa svakom RAM pločicom zasebno proći oba slota i dići sustav no ista me stvar dočeka. Ili je RAM ispravan, ili su obje pločice u banani.

Negdje sam naletio, nakon sati i sati googlanja, na tvrdnje da sličan problem može uzrokovati i famozni DEP, pa sam tragom te priče na posao donio disk i editiravši boot.ini promjenom opcije

/NOEXECUTE=OPTIN u /NOEXECUTE=ALWAYSOFF isključio tu vražju DEP zaštitu. Na žalost nije pomoglo.

Još mi ostaje provjeriti grafičku karticu nekako, spajanjem vanjskog monitora valjd.

Nekako se nadam da će mi ova bug zajednica, a možda i netko iz samo bug tima moći pomoći.

Tebi čovjek svakako hvala. Možda imaš još nekakvu ideju koja bi ukazala na "grm u kojem čuči zec" tj. problem?

It may be that your whole purpose in life is simply to serve as a warning to others!!
17 godina
neaktivan

memorija se testira pomoću bootabilnog cd-a, kojeg bi on svakako morao podići prije nego što ti izbaci taj error.

ili si probaj negdje nabaviti drugu memoriju koja provjereno radi, pa vidi da li će ti sa njom profunkcionirati.

ako veliš da disku preko drugog računala možeš normalno pristupiti, onda znači da on nije u pitanju. za grafičku isto tako čisto sumnjam, jer ti onda u 95% slučajeva ekran en bi uopće radio.  naredno nakon memorije bi bilo za očekivati da je matična u pitanju. ako je to stvarno slučaj, onda se možeš oprostiti od toshibe...

Silence! I Kill You...

0 0 hvala 0
17 godina

Vidiš na CD sam zaboravio, imam ih negdje, sjećam se da su bila 2. Jedan je recovery. Hvala.

Dakle put biosa, izmijeniti redoslijed diskova za podizanje sustava i pokrenuti testiranje memorije.

BTW zaakon avatar. A vidim i ti si obožavatelj "Ahmed the Dead Terrorist" Namigiva

17 godina
neaktivan
recovery cd ti služi većinom za recovery samog OS-a, pogotovo ako ti je OS bio na lapu kad si ga kupio.

skini si negdje hirens bootCD, to si sprži na cd i onda ubaci kod paljenja laptopa. među tim alataima imaš i memtest.
Silence! I Kill You...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda je memorija, ali opet me čudi taj prikaz u BIOS-u. Prema ovom tvome kao da se raspada. Iako je to malo vjerovatno (da BIOS odlazi k vragu) preporučujem ti na flashas BIOS - iako se nadogradnje BIOS-a ne izdaju tako često za laptope, sigurno je neka izašla u tih 5 godina.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.

0 0 hvala 0
17 godina
upravo skidam taj hirens boot cd. Probat ću s njim iako sam skeptik jer nekako se taj EXCEPTION pojavi odmah po dizanju biosa tak da možda neće htjeti ni podići boot cd
16 godina
neaktivan

Imam ja sličan laptop,isto peta godina upotrebe Toshiba Satellite S M30x-113.

Sve identicno kao i kod tvog osim graficke,u mom je ATI.

No uglavnom prije tri godine taman prije isteka garancije laptop mi je poceo pokazivat slične simptome kao i tvoj+

nije se htjela puniti baterija...Ubudući da je bio pod garancijom odnio sam ga na servis gdje mu je bio dijagnosticiran kvar maticne ploce.

Inače istina je to ke si napisal za kvalitetu laptopa,eto prošlo pet godina i nema škripanja,sve na svom mjestu jedino ke su se naljepnice odljepile i moral sam kupiti novu power brick :-D

Ja sam svog prije 5 godina platio 14000 kn.

P.S.nadam se da ti nije otišla matična jerbo košta ni manje ni više nego 8000 kn :-D

Ima u Senso Mikro

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Googlal sam i ja malo po internetu i u 90% slučajeva za taj exception krive memoriju,moguce je da su kod tebe oba dva modula vrisnula...

Inače ja sam se do nedavno još bakcao s 512 mb koji su standardno dolazili s tim lapom pa sam si kupil jednu pločicu od 1 gb(skupo ko suho zlato)

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

ako je ddr ram u pitanju, pločica od gigu je oko 400tinjak kn (provjereno znam)

samo što ju je malo zajebanije nabaviti

Silence! I Kill You...

0 0 hvala 1
17 godina
BajserSmajser kaže...

P.S.nadam se da ti nije otišla matična jerbo košta ni manje ni više nego 8000 kn :-D

Ima u Senso Mikro

BajserSmajser kaže...

Googlal sam i ja malo po internetu i u 90% slučajeva za taj exception krive memoriju,moguce je da su kod tebe oba dva modula vrisnula...

Inače ja sam se do nedavno još bakcao s 512 mb koji su standardno dolazili s tim lapom pa sam si kupil jednu pločicu od 1 gb(skupo ko suho zlato)

Koja je šansa da riknu oba modula istovremeno?! Možda je memorijski kontroler rika ili neki takav sklop što bi bilo ekvivalent rikavanju matične. Mislio sam da kvar matične ploče podrazumijeva apsolutno mrtvilo stroja, tj. tada ne bi trebao trzati ni na on/off tipku... U svakom slučaju pristao bih na kupovinu novim memorijskih modula, dok bilo koji drugi kvar bi svakako rezultirao bacanjem u smeće.

no name kaže...

ako je ddr ram u pitanju, pločica od gigu je oko 400tinjak kn (provjereno znam)

samo što ju je malo zajebanije nabaviti

Imam par poznanika koji bi tu možda mogli pomoći.

Inače ukoliko ne budem u mogućunosti riješiti problem, zna li tko mogu li se kako dijelovi unovčiti ili barem iskoristiti. Npr. zaslon, DVD pržilica, wireless kartica i ostalo... nemam problema baciti ga u elektronički otpad, no možda bi nešto moglo nekome pomoći i sl...

Možda da se javim HGspotu, pa da mi od dijelova sastave neki Forcebook Namigiva Smijeh

Enivej dečki zbilja hvala na postovima. Zaakon ste!

Poruka je uređivana zadnji put pet 17.7.2009 11:20 (LupusInFabula).
17 godina
neaktivan
Probaj samo sa jednim od modula, možda nisu oba otišla.. I ako je to uzrok, pri kupovini novog modula (ima rabljenih na njuškalu) prvo probaj da li isti radi u tvom laptopu.. Može se dogoditi da memroija po specifikaciji odgovara tvom modelu, ali da ne radi zbog broja čipova i sl..
Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
Ljudi hvala svima. Problem je riješen samo ne nađoh trenutak da se javim. Uglavnom, stroj sam ostavio na miru jedno 3 dana jer nisam imao vremena baviti se njime. Bio je rastavljen u smislu da su mu bili izvađeni ram pločice i hdd. Vratio sam to natrag u nj i laptop je proradio kao da mu je prvi radni dan. A što je sad uopće uzrokovalo problem...

nije bitno, bitno je da radi!! Toshiba je mrak!
17 godina
Ponovno TRAP EXCEPTION C0000005

Pozdrav opet ljudi. Zahvaljujem svima na dosadašnjim postovima. Kao što znate komp je sam oživio, samo da bi prije 2 dana opet prošvikao. I to sa identičnim simptomima kao i prvi puta. No ovaj puta sam bio prisutan kad se to dogodilo i mislim da sam uočio i vezu s prethodnim slučajem.

Uglavnom, na toj toshibi pustih nećaku neka gleda neki crtić kako bi mi odrasli mogli u miru se družiti. U jednom trenutku 3godišnjak je sjedeći ispred laptopa, koji je btw bio na podu, stopalima pritisnuo povelik broj tipki na tipkovnici. Windoze kao da su to jedva dočekale i stroj se naravno smrznuo.

Nakon gašenja i paljenja putem on/off tipke dočekala me famozna TRAP EXCEPTION C0000005 poruka!!!

Sličnost s prethodnim slučajem: u prvom postu napisah kako je supruga brisala prašinu i vjerojatno je prelazila krpom preko tipkovnice te je također došlo do pritiskanja većeg broja tipki odjednom.

To je jedina poveznica s prvim pojavljivanjem ovoga problema. E sad... pomagajte.

Možda da pogledam je li sve u redu sa spojem tipkovnice i matične? To ću danas napraviti, čim skinem upute za rastavljanje.

Društvo vas naravno pozivam upomoć, kao i prošli puta.

Unaprijed hvala.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
RE: Ponovno TRAP EXCEPTION C0000005
LupusInFabula kaže...

Pozdrav opet ljudi. Zahvaljujem svima na dosadašnjim postovima. Kao što znate komp je sam oživio, samo da bi prije 2 dana opet prošvikao. I to sa identičnim simptomima kao i prvi puta. No ovaj puta sam bio prisutan kad se to dogodilo i mislim da sam uočio i vezu s prethodnim slučajem.

Uglavnom, na toj toshibi pustih nećaku neka gleda neki crtić kako bi mi odrasli mogli u miru se družiti. U jednom trenutku 3godišnjak je sjedeći ispred laptopa, koji je btw bio na podu, stopalima pritisnuo povelik broj tipki na tipkovnici. Windoze kao da su to jedva dočekale i stroj se naravno smrznuo.

Nakon gašenja i paljenja putem on/off tipke dočekala me famozna TRAP EXCEPTION C0000005 poruka!!!

Sličnost s prethodnim slučajem: u prvom postu napisah kako je supruga brisala prašinu i vjerojatno je prelazila krpom preko tipkovnice te je također došlo do pritiskanja većeg broja tipki odjednom.

To je jedina poveznica s prvim pojavljivanjem ovoga problema. E sad... pomagajte.

Možda da pogledam je li sve u redu sa spojem tipkovnice i matične? To ću danas napraviti, čim skinem upute za rastavljanje.

Društvo vas naravno pozivam upomoć, kao i prošli puta.

Unaprijed hvala.

znači u biti nisi ni memtest koristio a trebao si kako su ti forumaši rekli

eh sad ako stisneš nekoliko tipki u isti čas ne događa se ništa provjereno

laptop ima susjed stisli smo sve jedino se upali se task manager i slične stvari

da ti je žena brisala prašinu i sa vlažnom krpom to nema nikakve veze i to je provjereno

sad nisam siguran dal ti uopče možeš pristupit u windowse ako možeš probaj ga prvo počistiti raznim anti virusnim programima

čiščenje registriya defragmentiranje i slično

ali od svega upotrijebi prvo memtest dakako rekao si da češ rastavit laptop nije ni to loša solucija da ga malo očistiš nova pasta na procesor i slično

matična sa tipkovnicom sam spoj ma ne znam baš ne bih rekao ni porekao da u tom grmu leži zec ali nikad se ne zna

možda si u pravu

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
17 godina
Pozdrav pero35

Jučer sam ponovno upalio komp i ovaj puta apsolutno ništa! se ne događa!!??

Pali se ON led indikataor, te LED indikator wireles kartice, ali osim toga ništa. Uopće ne pokušava zavrtjeti disk, čuje se samo spin-up CD jedinice dok monitor ostaje besćutno crn. Nakon nekog vremena u tom stanju eventualno zavrti CPU ventilator. I to je sve!?!

Uopće ne prolazi POST.

Rastavio sam ga do zadnjeg šarafića, provjerio spoj matične i tipkovnice i sve ostalo. Izgleda u redu. Kad sam ga sklopio natrag isto ništa (naravno jer ništa nisam ni "popravio").

Može li biti da je ipak grafička u pitanju. Čip (nVidia GeForce Go FX5200) naoko izgleda ok.

Ajme poludjet ću.
16 godina
protjeran
LupusInFabula kaže...
Pozdrav pero35

Jučer sam ponovno upalio komp i ovaj puta apsolutno ništa! se ne događa!!??

Pali se ON led indikataor, te LED indikator wireles kartice, ali osim toga ništa. Uopće ne pokušava zavrtjeti disk, čuje se samo spin-up CD jedinice dok monitor ostaje besćutno crn. Nakon nekog vremena u tom stanju eventualno zavrti CPU ventilator. I to je sve!?!

Uopće ne prolazi POST.

Rastavio sam ga do zadnjeg šarafića, provjerio spoj matične i tipkovnice i sve ostalo. Izgleda u redu. Kad sam ga sklopio natrag isto ništa (naravno jer ništa nisam ni "popravio").

Može li biti da je ipak grafička u pitanju. Čip (nVidia GeForce Go FX5200) naoko izgleda ok.

Ajme poludjet ću.

pa sad govoriš za hard disk možda nije dobro prikopčan

koliko je star

da li ga možeš testirati kod nekoga

sami windowsi se dižu sa hard diska ako on ne vrti neče se ni dignut windowsi

ali to i sam znaš

nisam sto posto siguran ali ja još uvijek mislim da nije  grafička u pitanju

EDIT:na stranim forumima govore uglavnom da je radna memorija ili hard disk

e sad morat češ kod nekoga to testirat pa vidjet

ŽIVOT JE ONO ŠTO ODABEREŠ
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.9.2009 16:38 (pero35).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice