Skok CPU napona pa rušenje PC-a

poruka: 20
|
čitano: 6.349
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Nedavno mi se počeo rušiti PC. Nije bilo nikakvog pravila, niti koliko dugo radi niti pod kakvim je loadom.Ekran se zacrni, kao da izgubi signal od PC-a, znači monitor upaljen i to je to. Prvo sam sumnjao na grafu, pa na RAM-e, ali grafu sam isprobao kod frenda, radi normalno, i probao druge RAM-e, i opet se ruši. Otvorio sam AI Suite i malo pratio napone na Thermal Radar. +3.3V je uvijek crvena, kao warning, ali ništa se ne događa zbog toga, što sam skužio je to da Vcore napon jako varira, od 1.338V do 1.464V, a onda naglo skoči i komp se sruši. 3 puta sam snimao s mobitelom napone i jednom je skočio čak do 1.512V, ostala dva puta 1.476V i 1.488V.

U BIOS-u je sve default, sve komponente na stock, znali bez OC. PC u opisu.

Jel ovo softverski problem, riješiv u BIOS-u ili napajanje zeza?

Hvala.

Toni
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 0:49 (rapture686).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Variranje napona je normalno ako je cool n' quiet ukljucen, jesi li probao iskljuciti ga u biosu i staviti napon na neku odredjenu vrijednost rucno?

Obzirom na maticnu plocu koju imas do tako velikog variranja napona ne bi smjelo dolaziti bez razloga, imas li jos garanciju?

0 0 hvala 1
12 godina
neaktivan

Ako ti se pojavljuje crn ekran i varira ti u sekunnd voltaza gore dole(enormno) onda je napajanje nema dovoljnu amperazu..meni se desvalo to pre tri cetri godine na nekom s napajnaju...

-Neka se javi neko strucniji da ti pomogne ali 99.9% je napajanje

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 1:22 (cardadule).
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
CnC je bio isključen, napon sam stavio na manual, 1.45V, ali nakon spremanja postavki i restarta, opet sam otišao u BIOS i tamo gledao voltage monitor i na VCore je skočilo do 1.564V i srušio se PC. Moram provjerit za garanciju na matičnu.
Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Skok CPU napona pa rušenje PC-a
cardadule kaže...

Ako ti se pojavljuje crn ekran i varira ti u sekunnd voltaza gore dole(enormno) onda je napajanje nema dovoljnu amperazu..meni se desvalo to pre tri cetri godine na nekom s napajnaju...

-Neka se javi neko strucniji da ti pomogne ali 99.9% je napajanje

Tog se i bojim...

Toni
12 godina
protjeran

Probaj s drugim napajanjem, u medjuvremenu nadji garanciju ako imas i radije nemoj forsirati komp da ne bi slucajno napajanje otislo i povuklo maticnu sa sobom.

Steta dobre maticne, ja bi mozda smanjio frekvenciju rada na nesto dosta nize, tako ako napon i padne mozda ce jos uvijek biti dovoljno visok da procesor normalno radi.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ma razočaran sam, išao sam na najkvalitetnije i preporučene marke u svim segmentima; ploča-ASUS, grafa-MSi, RAM-Kingston i napajanje-Corsair i dobijem ovo...

Probat ću još eto neko drugo napajanje, da vidim jel ploča ili napajanje a onda tražit kutije i račune za garanciju, ako netko dotad ovdje ne napiše rješenje.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Probaj neko drugo napajnje pozajmi od druga ako je do toga izbaci to nemoj da se igras da ne dobijes "debele kondezatore" ili nesto gore

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ploča ti overvolta. Što će ti toliki početni napon na tom Phenomu?

Flash biosa na najnoviji u nekim situacijama može smanjiti varijacije napona, no ništa nije garantirano.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ma za sigursnot, htio sam izolirati problem, da u mogućnost ne dolazi rušenje zbog preniskog napona.

Provjerit ću ima li noviji BIOS.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Izvadi bateriju iz maticne na dva minuta tako ce ti vratiti stock bios ako si nesto cackao ako ne pomogne idi na sajt tvog napajnja i vidi koliko ti isporucuje na 12v grani pa sabiraj grafa+procesor imas free ili nemas..

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
cardadule kaže...

Izvadi bateriju iz maticne na dva minuta tako ce ti vratiti stock bios ako si nesto cackao ako ne pomogne idi na sajt tvog napajnja i vidi koliko ti isporucuje na 12v grani pa sabiraj grafa+procesor imas free ili nemas..

Sta ima zbrajati, covjek ima corsair TX 650W napajanje, debelo vise nego dovoljno za takvu konfiguraciju.

Nje to entry level VS serija od 400W, to mora gurat tu konfu bez problema.

13 godina
neaktivan

Ma imam ovu konfiguraciju već mjesecima a problem se pojavio prije 3 dana, znam da sve funkcionira ako je ispravno. Već sam radio to sa baterijom i siguran sam da je sve default i stock.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Ako imas ovo napajanje http://www.easycom.com.ua/data/power/1106111133/img/06.jpg relativno dobro nema veliku amperazu ali za tvoje kompnte vise nego dovoljno..

-Moras potraziti savet strucnijeg{#} ono sto mogu za kraj da ti kazem ako te tako zeza ne muci ga da ti ne ode nesto puno srece{#}

Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Ma sto posto sam siguran da je dovoljno, no očito ima nekakva neisspravnost, dal' je na ploči ili napajanju, ne znam... Pišem sa mobitela, komp upalim i isprobam samo ako netko predloži neke postavke.

Spustio sam na 1.35V, nadajući se da neće overvoltat toliko puno da ga gasi, no već vidim skokove do 1.440V...

Toni
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 2:27 (rapture686).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Izgleda da ti je na ploči otišla naponska regulacija ili ti ploča ne očitava procesor kako spada.

Jel na njoj najnoviji bios? Jesi probao reseatat procesor?

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Evo upravo sam reseatao proc, a BIOS nisam nikako uspio pronaći jel ima noviji od moje verzije, 1708, 4.9.2013.

EDIT: U AI Suite +3.3V nije više crveno, znači nema warning-a, Vcore se dosta rijetko mijenja između 1.404V i 1.416V (svakih 10-15 sec), u BIOS-u sam ga podesio na 1.4V.

Toni
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 2:58 (rapture686).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ma, opet se ruši... ali ovaj put sam primjetio da je VDDA skočilo na 2.712V i onda se srušilo. Dal to pokazuje jel problem sa CPU ili napajanjem? Svakako planiram probati na drugom napajanju, samo to je malo kompliciranije za izvesti pa be znam kada ću probati, dotad pokušavam naći rješenje ako postoji...
Toni
Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 3:28 (rapture686).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
rapture686 kaže...

Evo upravo sam reseatao proc, a BIOS nisam nikako uspio pronaći jel ima noviji od moje verzije, 1708, 4.9.2013.

EDIT: U AI Suite +3.3V nije više crveno, znači nema warning-a, Vcore se dosta rijetko mijenja između 1.404V i 1.416V (svakih 10-15 sec), u BIOS-u sam ga podesio na 1.4V.

Ti imas dvije generacije stariji bios, najnoviji za tu plocu je 2005 star par dana. Naravno ako imas win 7 64 bit, taj sam ja trazio.

https://www.asus.com/Motherboards/SABERTOOTH_990FX_R20/#support

Morat ces sam navigirati do sekcije drivers&tools i pod BIOS nadji taj najnoviji.

Poruka je uređivana zadnji put ned 13.10.2013 12:34 (VedranOo).
13 godina
neaktivan

Hvala, BIOS ću svakako stavit novi, ali problem je izgleda bio u kablovima. Imao sam sleevane produžetke na 24 i 8 pin-u, njih sam maknio i stavio direkt kablove. Sad, ne znam jel sam možda samo trebao reseatat kablove ili je problem bio baš u produžecima, ali +3.3V je sada 3.312V u Thermal Radar, a Vcore ćemo vidit, zasad je ok.

Toni
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice