Da li se oštetilo računalo?

poruka: 45
|
čitano: 5.605
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Imam matičnu ploču

Gigabyte GA-EX58-UD4P i procesor Intel(R) Core(TM) i7 CPU 920 @ 2.67GHz i standarni coler koji dolazi uz procesor. U trgovini gdje sam kupio računalo nisu stavili dobro coler na procesor, primile su samo dvije nožice colera, dok druge dvije nisu bile "zaključane" pa su se odvojile tako da je coler samo djelomično "sjedio" na procesoru. Zbog toga je računalo radilo normalno u praznom hodu, dok je pod opterečenjem počelo blokirati tj. sporije raditi. Ja računalo nisam otvarao da bi provjeravao ako su "stručne osobe" u trgovini dobro stavile coler. Tada sa intalirao Everest koji mi je pokazao da se temperatura procesora pod opterečenjem redovito penje do 100 stupnjeva celziusa. Nakon toga sam provjerio šta nije uredu sa hlađenjem te utvrdio gore navedeni propust. Sada pitam dali mi može netko reći dali se zbog tog pregrijavanja oštetio procesor ili mu se skratio vijek trajanja kao i možda matične ploče. Za sada računalo normalno radi a temperature ne prelaze 65 stupnjeva na procesoru.

evo slike da vidite temperature, pravi roštilj. evo slike da vidite temperature, pravi roštilj.
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 0:35 (predrag123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
RE: Da li se oštetilo računalo?

Nije se ništa oštetilo,procesor ima svoje zaštite od pregrijavanja. Samo nastoj držati temperaturu ispod 60 stupnjeva...

Jednom sam i ja dobio na popravak računalo kojem je matična ploča bila samo nataknuta na plastične utore,bez ijednog vijka...toliko o stručnosti pojedinih "majstora"...

www.hrphotocontest.com
16 godina
odjavljen
predrag123 kaže...

Imam matičnu ploču

Gigabyte GA-EX58-UD4P i procesor Intel(R) Core(TM) i7 CPU 920 @ 2.67GHz i standarni coler koji dolazi uz procesor. U trgovini gdje sam kupio računalo nisu stavili dobro coler na procesor, primile su samo dvije nožice colera, dok druge dvije nisu bile "zaključane" pa su se odvojile tako da je coler samo djelomično "sjedio" na procesoru. Zbog toga je računalo radilo normalno u praznom hodu, dok je pod opterečenjem počelo blokirati tj. sporije raditi. Ja računalo nisam otvarao da bi provjeravao ako su "stručne osobe" u trgovini dobro stavile coler. Tada sa intalirao Everest koji mi je pokazao da se temperatura procesora pod opterečenjem redovito penje do 100 stupnjeva celziusa. Nakon toga sam provjerio šta nije uredu sa hlađenjem te utvrdio gore navedeni propust. Sada pitam dali mi može netko reći dali se zbog tog pregrijavanja oštetio procesor ili mu se skratio vijek trajanja kao i možda matične ploče. Za sada računalo normalno radi a temperature ne prelaze 65 stupnjeva na procesoru.

Pa da, skratio mu se vijek trajanja. Mozda krepucne tamo za 30 godina, umjesto za 40 godina...

15 godina
neaktivan
Hvala na odgovoru BlackMoon-u i Mrgudu Velikom
17 godina
neaktivan

Smanjio mu se vijek trajanja, i IMHO ne malo, samo kao što je netko rekao- vjerojatno ce sada raditi 10g, a ne 20.:)

0 1 hvala 1
15 godina
neaktivan

A što je "IMHO", ako mi možete objasniti?

16 godina
odjavljen

in my humble opinion - po mom skromnom misljenju

JESUS SAVES!!!
Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 10:24 (skank666).
15 godina
neaktivan

Samo me zanima koja je to "trgovina"!?

http://www.speedtest.net/result/724268199.png
16 godina
odjavljen
win32 kaže...

ne kuzim?

JESUS SAVES!!!
15 godina
neaktivan
win32 kaže...

Pa neću im sad praviti još i besplatnu reklamu. Nekad je i "antireklama", reklama.

Poruka je uređivana zadnji put čet 11.3.2010 10:40 (predrag123).
15 godina
neaktivan

zašto ne izdvojiš 1000 kn i kupiš si vodeno hlađenje za cijelo kučište to je ok, ak se bojiš viskokih temperatura na procesoru.

i još nešto ovakvi hladnjaci za vodeno hlađenje mogu se montirati pričvrsnim navojnim vijcima koji idu kroz hladnjak procesora te nakon sjedanja vijaka dodavaju se matice sa gornje i donje strane hladnjaka.  pogledaj malo ovu sliku. pa ćeš više kužit o čem ti

pričam.pripremi se i za veću sumu novca ak ovo želiš.

DJ+

16 godina
neaktivan
Master Infirmiy kaže...

zašto ne izdvojiš 1000 kn i kupiš si vodeno hlađenje za cijelo kučište to je ok, ak se bojiš viskokih temperatura na procesoru.

i još nešto ovakvi hladnjaci za vodeno hlađenje mogu se montirati pričvrsnim navojnim vijcima koji idu kroz hladnjak procesora te nakon sjedanja vijaka dodavaju se matice sa gornje i donje strane hladnjaka.  pogledaj malo ovu sliku. pa ćeš više kužit o čem ti

DJ+

Najdraži su mi ovi koji banu...

Kakvo vodeno hlađenje? Zašto davat više od 1000 kn ako čovjek niti ne clocka...

A još sama instalacija koju bi se redovito trebalo raditi sam a ne preko nekakvog priručnika jer situacija često varira...

Očito nisi shvatio problem - Krivo su mu namjestili hladnjak na procu i zato su visoke temperature. Razlika između kvalitetnog zračnog i vodenog hlađenja su sljedeće - kvalitetno zračno je nešto jeftinije (npr. 400 kn dok je najjeftinije vodeno bar 1000 kn), lakše za održavanje i instalaciju, s boljim performansama...

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
15 godina
neaktivan

Ha Ako Čovjek ima dovoljno šuške u đepu da si priušti vodeno hlađenje držim i dalje da je to  moja preporuka i izbor jer  vodena su hlađenja duplo Pouzdanija . Eto!!

DJ+

16 godina
neaktivan
Master Infirmiy kaže...

Ha Ako Čovjek ima dovoljno šuške u đepu da si priušti vodeno hlađenje držim i dalje da je to  moja preporuka i izbor jer  vodena su hlađenja duplo Pouzdanija . Eto!!

DJ+

Nije istina, kvalitetna zračna hlađenja kao što su Prolimatech Megahalems ili Zalmanov CNSP10X daleko tuku jeftinija i srednja vodena hlađenja... a o cijeni i da ne pričam - 500 kn za najbolji zračni hladnjak vs 1500 za osrednji vodeni sistem...

Po ćemu su pouzdanija? Dapače, jedna brtva malo se ošteti pa sve procuri a onda si ježio ježa u leđa...

Hvali vodu - drž se kraja

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz, Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel, Modeme (PCI), AsRock MBO + Athlon XP 2600+, ATI Radeon 9200 SE
16 godina
neaktivan

tek sam sad primjetio da ti je i grafa dosta topla. kakve su temperature nakon fiksiranja hladnjaka? Jesi li stavio pastu?

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ma neslisaj ove budale.

reko si da ti je hladjenje samo prcvrsceno samo za 2 rupe.

ma samo ga prcvrsti i radi ce normalno.

Ima jedan dobar model cooler master coolera on je gotiva.

PS:jeftin je

BSU ( Baci Sestru Uvodu) USB je nesto drugo
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
GamerMaster2041 kaže...

Ma neslisaj ove budale.

ma dost mu je i ovo, nek samo sredi te kopčice..

Prodajem razne računalne komponente, sastavljam konfiguracije i ponude, detekcija i otklanjanje kvarova, čišćenje računala od virusa, reinstalacija Windowsa i drugih OS-a. Obratite mi se na PM.
15 godina
neaktivan

ma da.ukoliko to nepomogne pogledaj i kuler za dovod vazduha u kompjuter

BSU ( Baci Sestru Uvodu) USB je nesto drugo
Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

tako je, otvori bočnu stranicu pa javi temperature

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina

zašto su ti na grafulji isto tak vekike temp.

dnl
15 godina
neaktivan
Master Infirmiy kaže...

DJ+

Ovo jako dobro izgleda, i profesionalno.  Ja sam sada, nakon što sam stavio coler kako treba, zadovoljan ovim temperaturama. Problem je bio prije dok nije bio coler stavljen kako treba(stavljale su ga "stručne" osobe u trgovini gdje sam ga kupio) pa su temperature dolazile do 100 stupnjeva celziusa. Zamijenio ga budem sada jednim kvalitetnim tihim, sa promjenjivom brzinom vrtnje, zračnim colerom. Za sada ga ne mislim overklokirati jer je i ovako dovoljno brz, pa za sada ne trebam vodeno hlađenje, a u budučnosti nikad se nezna, pa ću ovo imati u vidu jer mi izgleda jako profesionalno. Hvala na savjetu.

15 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...
Master Infirmiy kaže...

DJ+

Najdraži su mi ovi koji banu...

Kakvo vodeno hlađenje? Zašto davat više od 1000 kn ako čovjek niti ne clocka...

A još sama instalacija koju bi se redovito trebalo raditi sam a ne preko nekakvog priručnika jer situacija često varira...

Očito nisi shvatio problem - Krivo su mu namjestili hladnjak na procu i zato su visoke temperature. Razlika između kvalitetnog zračnog i vodenog hlađenja su sljedeće - kvalitetno zračno je nešto jeftinije (npr. 400 kn dok je najjeftinije vodeno bar 1000 kn), lakše za održavanje i instalaciju, s boljim performansama...

Pa da, problem je bio kako sam naveo. Sada je dobro. Bojim se jedino da se oštetio procesor uslijed velikih temperatura do 100 C. stupnjeva. Što ti misliš, dali se oštetio da bi ga morao vratiti i zamijeniti t, rekalmaciju napraviti za svaki slučaj?

15 godina
neaktivan
Master Infirmiy kaže...

DJ+

Za sada neću stavljati vodeno, a u budučnosti, nikad se nezna.

15 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...
Master Infirmiy kaže...

DJ+

Nije istina, kvalitetna zračna hlađenja kao što su Prolimatech Megahalems ili Zalmanov CNSP10X daleko tuku jeftinija i srednja vodena hlađenja... a o cijeni i da ne pričam - 500 kn za najbolji zračni hladnjak vs 1500 za osrednji vodeni sistem...

Po ćemu su pouzdanija? Dapače, jedna brtva malo se ošteti pa sve procuri a onda si ježio ježa u leđa...

Hvali vodu - drž se kraja

Potpuno se slažem. Ima nešto i u tome. Vodeno- za extremni overklok.

15 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...

tek sam sad primjetio da ti je i grafa dosta topla. kakve su temperature nakon fiksiranja hladnjaka? Jesi li stavio pastu?

Stavio sam novu pastu, a grafa je isto jako topla jer sam ga opteretio 1 sat sa dirt 2 igrom, sada sam i povečao brzinu ventilatora na grafi, tj. stavio sam da se sama poveća dok je opterečena, tako da je sada temperatura procesora i grafičke sasvim uredu. a i kučište ima 3 ventilatora serijski. Problem je bila jedino buka, ali sad sam malo od buke ventilatora oštetio sluh, pa je sada dok slabije čujem, uredu.

15 godina
neaktivan
GamerMaster2041 kaže...

Ma neslisaj ove budale.

Pa tako sam i napravio. I sad  se stanje (temperatura) popravila za 100%. Sada idem jedino u dućan da skurc.....piiiiip   "majstora" koji je to sastavljao.

15 godina
neaktivan
GamerMaster2041 kaže...

ma da.ukoliko to nepomogne pogledaj i kuler za dovod vazduha u kompjuter

Ma sad je super. Računalo je novo, još se nije ni stigla prašina na ulaznom filteru nabrati.

15 godina
neaktivan
RoyalBlood kaže...

tako je, otvori bočnu stranicu pa javi temperature

Nove temperature nakon 1 sat igranja dirt 2.

Evo nove temperature nakon što sam stavio stari serijski coler na procesor kako treba, i poštelao brzinu colera na grafičkoj tako da se sad on vrti promjenjivom brzinom prema potrebi. Evo nove temperature nakon što sam stavio stari serijski coler na procesor kako treba, i poštelao brzinu colera na grafičkoj tako da se sad on vrti promjenjivom brzinom prema potrebi.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.3.2010 19:59 (predrag123).
15 godina
neaktivan
roki kaže...

zašto su ti na grafulji isto tak vekike temp.

Jer je ventilator na grafičkoj bio postavljen na presporu fiksnu brzinu vrtnje, tj na samo 28%, tako su ga postavili oni u trgovini valjda, sada sam ga stavio na automatsko prilagođavanje brzine i sad je uredu.

15 godina
neaktivan

Molim samo još savjet, da li bi trebao sad u trgovini inzistirati da mi zamijene procesor, jer se to desilo njihovom krivnjom, a iz vaših odgovora je razvidno da se procesor zbog visoke temperature  oštetio, doduše ne tako jako da bi do kraja krepao, ali postoji mogučnost da krepa zbog pregrijavanja dok istekne garancija, a onda ? A nije baš bio jeftin.

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice