Razlike izmedju SATA 2 i SATA 3

poruka: 21
|
čitano: 37.257
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
molim za pomoc

Molio bih ako bi mi netko mogao objasniti razliku izmedju SATA 2 i SATA 3 jer imam hdd caviar blue od 500gb, imam u planu kupiti jos jedan, ali pise sata3 pa ako me netko moze upoznati s tom novinom, dal su drukciji utori, kablovi i dal moram imati na maticnoj neke posebne utore za to?

Hvala!

Kovačić
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: molim za pomoc
acmilan2 kaže...

Molio bih ako bi mi netko mogao objasniti razliku izmedju SATA 2 i SATA 3 jer imam hdd caviar blue od 500gb, imam u planu kupiti jos jedan, ali pise sata3 pa ako me netko moze upoznati s tom novinom, dal su drukciji utori, kablovi i dal moram imati na maticnoj neke posebne utore za to?

Hvala!

Sata3 ima veću propusnost podataka, fizički su isti utori, možeš Sata3 disk spojiti na Sata2, raditi će ali ne punom brzinom.

17 godina

Sata3 ima veću propusnost podataka, fizički su isti utori, možeš Sata3 disk spojiti na Sata2, raditi će ali ne punom brzinom.

Sad sam ja malo zbunjen, kolega na linku iznad mi je rekao da nema razlike u brzini(propusnosti). Imam nekog Samsungovg starca pa sam mislio uzeti neki novi od 1TB, pa me kolega alien20 malo zbunio.

Imam neki osjećaj da ovaj moj HDD koda sve sporo radi od odraranja do copy paste-a. Dali bi to bilo do HDD ili?

Konfa mi je AMD FX 8320, 12 GBDDR3, Win7 x64, Gforce 760

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 20:51 (Point-X).
17 godina

SATA I (revision 1.x) interface, formally known as SATA 1.5Gb/s, is the first generation SATA interface running at 1.5 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 150MB/s.

SATA II
(revision 2.x) interface, formally known as SATA 3Gb/s, is a second generation SATA interface running at 3.0 Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 300MB/s.

SATA III (revision 3.x) interface, formally known as SATA 6Gb/s, is a third generation SATA interface running at 6.0Gb/s. The bandwidth throughput, which is supported by the interface, is up to 600MB/s.

2 0 hvala 2
16 godina

Neće se osjetiti nikakva razlika jer je propusnost SATA II 300MB/s, a mislim da ni jedan čisto mehanički disk ne može postići takvu brzinu.
Razlika se može vidjeti kod SSD-a i HDD-a okretaja 10k i više...

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 20:54 (SHELBY_09).
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
Re: Razlike izmedju SATA 2 i SATA 3
SHELBY_09 kaže...

Neće se osjetiti nikakva razlika jer je propusnost SATA II 300MB/s, a mislim da ni jedan čisto mehanički disk ne može postići takvu brzinu.

Što je onda SATA 3 ustvari samo za SSD-ove? Zašto onda HDD-ovi nisu ostali na SATA2 ako ne mogu iskoristiti takve brzine?

A kad gledam na cjenicima od trgovina svi HDD uredno SATA3, dali je to tako samo radi utora (standard) ili?

17 godina
Point-X kaže...
SHELBY_09 kaže...

Što je onda SATA 3 ustvari samo za SSD-ove? Zašto onda HDD-ovi nisu ostali na SATA2 ako ne mogu iskoristiti takve brzine?

A kad gledam na cjenicima od trgovina svi HDD uredno SATA3, dali je to tako samo radi utora (standard) ili?

-zato jer nije važna brzina pojedinog diska, nego kontroler, propustnost, standard.. to je max brzina, ovisno o uređaju on može od nule-do-max. HDDovi mogu u RAIDu itd.. (sama usporedba nekog starijeg SATA2 i novijeg SATA3 diska nije fer jer je novije ipak malo brže npr interni kontroler, brzina i količina cachea itd. ali stvarna razlika u brzini je zanemariva, pa čak i SATA1 prve generacije.. + da bi se taj transfer ostavario potrebno je uključiti odgovarajuče opcije kao AHCI + pošto je soft kontroler i CPU utječe na performanse..). itd.

to je dakle standard, noviji.. sve ostalo je isto/slično i najvažnije kompatibilno (osim max teoretske brzine).

klasičan (mehanički) HDD ostvaruje brzine 100-200MBS (ni jedan nije ni blizu 300 što je SATA2 max).

SSD ovisno o klasi/cijeni tj kontroleru i memoriji, može do cca 550MBS (R/W).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 21:12 (ihush).
17 godina

Neki HDD-i mogu i više od 300MB/s koliko je fizički moguće na Sata2. Ako želite bolje performanse u Windowsima onda svakako treba uložiti u SSD. I naravno poželjno je imati Sata3 na matičnoj, kako bi se iskoristio SSD u potpunosti.

1 0 hvala 1
16 godina
Point-X kaže...

A slušaj, meni ti to izgleda kao marketinški trik.
Imas npr. hard disk 500 GB SATAII - 300kn i 500GB SATAIII - 370kn i pitaš trgovca zašto razlika u cijeni? On će reći SATAIII je duplo brža.
Za onog ko ne prati tehnologiju reć će, ma daj ti meni tog bržeg, šta je 70kn ...

A kao i što kaže kolega, noviji je standard, tako da i nema više kupiti SATA II diskove, a ona gore priča stoji dok su još bili i jedni i drugi u prodaji.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 21:12 (SHELBY_09).
17 godina

Stvarno hvala svima na odogovrima. O HDD-u se najmanje razumijem od harda, i meni se kad sam sve vidio činili kao najobičniji marketinški trik.

Sad sam stavrno u nedoumici za taj SSD. Svi mi velite da ću sa njim dobiti na ugodnijem radu na PC-u.

Samo mene more brige oko rada moga staroga harda i novoga SSD-a, kako ih staviti da rade skupa itd..

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 21:16 (Point-X).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Point-X kaže...

Stvarno hvala svima na odogovrima. O HDD-u se najmanje razumijem od harda, i meni se kad sam sve vidio činili kao najobičniji marketinški trik.

Sad sam stavrno u nedoumici za taj SSD. Svi mi velite da ću sa njim dobiti na ugodnijem radu na PC-u.

Samo mene more brige oko rada moga staroga harda i novoga SSD-a, kako ih staviti da rade skupa itd..

Ma nema ti tu nikakvih problema, stavis na SSD operacijski sustav, a hard za ostale stvari (instalacije, dokumente, multimediju). Nemaju oni nikakve veze jedan s drugim...

17 godina

Raditi će skupa bez problema. Na SSD windowse i programe, običan HDD za multimediju, download i sl. Poboljšanje u radu će biti na očigled. Naravno, pod uvjetom da je SSD spojen na Sata3 utor.

EDIT: kolega uletio prije mene :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 21:19 (Dardevil).

3 0 hvala 1
17 godina

Hvala, hvala evo idući tjedan kad mi novci legnu i uzmem javim kako je operacija prošla na SSD-škola temi (vjerovatno ću i tamo malo dosađivati ).

Pozdrav!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Point-X kaže...

Sad sam ja malo zbunjen, kolega na linku iznad mi je rekao da nema razlike u brzini(propusnosti). Imam nekog Samsungovg starca pa sam mislio uzeti neki novi od 1TB, pa me kolega alien20 malo zbunio.

Imam neki osjećaj da ovaj moj HDD koda sve sporo radi od odraranja do copy paste-a. Dali bi to bilo do HDD ili?

Konfa mi je AMD FX 8320, 12 GBDDR3, Win7 x64, Gforce 760

danas je sve uglavnom sata3, to kupiš i spajaš

ako imaš na matičnoj sata2, sve će ti radit, na sata 2 brzini

recimo moj ssd brzine 520/520 sata3, na sata2 radi 280/260mb

i to je super , prema hardovima koji su 115/90 toshiba 2tb

17 godina

@Point-X

Ako imaš ovu matičnu pod Moj PC, uzmi u obzir da ona nema Sata3 i da nećeš moći koristiti SSD u punoj brzini. Imati ćeš poboljšanje, da se razumijemo, ali može to i bolje.

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.1.2015 21:26 (Dardevil).

1 0 hvala 1
17 godina
Dardevil kaže...

@Point-X

Ako imaš ovu matičnu pod Moj PC, uzmi u obzir da ona nema Sata3 i da nećeš moći koristiti SSD u punoj brzini. Imati ćeš poboljšanje, da se razumijemo, ali može to i bolje.

Isprike, evo promjenio sam MojPC.

17 godina

Onda OK. Sivi utori na matičnoj su ti Sata3. Prije instalacije windowsa na SSD uključiš u Biosu AHCI i uživaj u brzini.

1 0 hvala 1
14 godina
Point-X kaže...

Izvuces kabel od hd-a, ubacis umjesto njega SSD i stavis ga u ahci mode, instaliras windowse drivere sta vec oces, ugasis pc, spojis drugi hdd na drugi sata 3 port i to je to.

SSD koristis za programe i pokoju igru ovisi koji kupis 128 ili 256, ili ako si pun para pa 512. A hdd za ostale igre i podatke.

13 godina

Posto sam otvorio temu za 2 i 3, ak sam dobro skuzio -http://www.portio.hr/tvrdi-disk-5000-gb-western-digital-caviar-blue-wd5000aakx-sata3-16mb-c-7200-okrmin-za-desktop-051510143

Ovaj hdd ce mi normalno raditi...? Jel mogu spojiti istovremenk i stari i novi hdd da mi ovaj novi bude za sistem, a ovaj stari za ostale podatke? (Igre, pjesme, filmove i slicno)

Kovačić
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Da, možeš.

1 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice