Racunar se ne moze upaliti.

poruka: 19
|
čitano: 9.263
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Konfiguracija je iz moj PC, stara mjesec dana.

Igrao sam Mass Effect i odjednom mi zaledi i slika i sve. Nije potpuno zaledio nego je Sheppard zapeo u nekom cosku i korak naprijed nazad dva i tako 5 minuta. Malo su se i boje kao poduplale. Sacekao sam 5 minuta i restartovao komp i nista. Kada se upali reaguje na slijedeci nacin.

1. Vent na CPU se vrti ujednacenom brzinom.

2. Vent na grafickoj kao da vergla. Vrti se cijelo vrijeme ali kao da je neko skacio potenciometar na njega pa se igra. Doda pa oduzme i tako ukrug, ali ujednacenim tempom.

Graficku sam isprobao na drugom kompu i radi kako i treba. Konfa je bila klokana. CPU sa 2,6 na 3,2 a grafa sa 820/1200 na 950/1350. Podigao malo SB voltazu a ostale voltaze na stock. Digao sa i memoriju na 1.86 ali je ona deklarisana da radi na naponu od 1,7 do 1,9.

Napojnu sam birao da bude dovoljna za sve. Da li je moguce da je ipak crkla napojna od 480 Kn. Il je ipak maticna u pitanju. Tjesim se da se ne bi CPU cooler vrtio da je otisla MB. Istina je da imam garanciju na sve od 24 mjeseca. Ali sam sam sklapao konfu i zelim prvo da odgonetnem sta je moglo biti uzrok ovome kako se ne bi opet desilo.

Da li je neko naletio na slicne simptome i sta se ispostavilo da je u pitanju. CPU se vrti, VGA cooler pokusava da se vrti.

Hvala.

It's so deep how can you be so shallow

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Racunar se ne moze upaliti.
dejson kaže...

Igrao sam Mass Effect i odjednom mi zaledi i slika i sve. Nije potpuno zaledio nego je Sheppard zapeo u nekom cosku i korak naprijed nazad dva i tako 5 minuta. Malo su se i boje kao poduplale. Sacekao sam 5 minuta i restartovao komp i nista. Kada se upali reaguje na slijedeci nacin.

2. Vent na grafickoj kao da vergla. Vrti se cijelo vrijeme ali kao da je neko skacio potenciometar na njega pa se igra. Doda pa oduzme i tako ukrug, ali ujednacenim tempom.

Graficku sam isprobao na drugom kompu i radi kako i treba. Konfa je bila klokana. CPU sa 2,6 na 3,2 a grafa sa 820/1200 na 950/1350. Podigao malo SB voltazu a ostale voltaze na stock. Digao sa i memoriju na 1.86 ali je ona deklarisana da radi na naponu od 1,7 do 1,9.

Napojnu sam birao da bude dovoljna za sve. Da li je moguce da je ipak crkla napojna od 480 Kn. Il je ipak maticna u pitanju. Tjesim se da se ne bi CPU cooler vrtio da je otisla MB. Istina je da imam garanciju na sve od 24 mjeseca. Ali sam sam sklapao konfu i zelim prvo da odgonetnem sta je moglo biti uzrok ovome kako se ne bi opet desilo.

Da li je neko naletio na slicne simptome i sta se ispostavilo da je u pitanju. CPU se vrti, VGA cooler pokusava da se vrti.

Hvala.

prijatelju  moj tu moze biti sve! ..al  ja mislim da tie CPU krepo ... jer sam imal isti slucaj kao ti .... igrao crysis i samo se sve ugasilo i nije se moglo upalit tj. venti su se vrtili al nije bilo slike...  stoga ja mislim da tie CPU ..al nemoj me uzeti za rijec! DA I ja sam svoj proc clockal isto ... imal sam amd athlon 6000+

18 godina
neaktivan
dejson kaže...

Hvala.

Pre par meseci mi se pokvarilo napajanje od 100 evra... Bilo mi je poslednje na spisku stvari koje bi mogle da se pokvare, ali eto :)

U takvim situacijama, prvo proverim da li je sve dobro spojeno i utaknuto, pa onda napajanje. Ako nije nijedno od ta dva, onda se nesto skuplje pokvarilo :(

Everything's just fine.
17 godina
neaktivan

Evo sve sam povadio na cistinu. Pokopco opet i sa drugom napojnom ali nista, isto sve. Ostavio sam upaljeno 20 minuta ali i CPU i chipseti i sve je ostalo hladno kao led. Crko CPU jel'de. :((((

0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan

Prije će biti da je crkla matična ploča. Ukoliko je neispravan CPU (vrlo rijedak slučaj) upalila bi napojna jedinica i ventilator na procesoru.

17 godina
neaktivan
dragans kaže...

Prije će biti da je crkla matična ploča. Ukoliko je neispravan CPU (vrlo rijedak slučaj) upalila bi napojna jedinica i ventilator na procesoru.

Pa druze u tome i jeste problem sto se upalio ventilator na procesoru i lampica na maticnoj kao i ventilator na grafulji. Prikopcao sam onaj zvucnik da vidim kakav ce mi zvuk dati ali nista. 

Ma ne znam. Pokusat cu negdje probati CPU da razrijesim dilemu.

18 godina
neaktivan

Moja greška, nisam detaljno pročitao tvoj prvi opis kvara.

Kvarovi matične ploče mogu da se manifestuju i na taj način (ventovi se okreću, ali nema slike). Testirati sve pojedinačno, ali ako si provjerio grafu i napojnu onda ti preostaje matična ploča i memorija. Kvar procesora je vrlo rijedak na novijim procesorima.

17 godina
neaktivan
dragans kaže...

Moja greška, nisam detaljno pročitao tvoj prvi opis kvara.

Kvarovi matične ploče mogu da se manifestuju i na taj način (ventovi se okreću, ali nema slike). Testirati sve pojedinačno, ali ako si provjerio grafu i napojnu onda ti preostaje matična ploča i memorija. Kvar procesora je vrlo rijedak na novijim procesorima.

Utjesio si me. Memoriju jos nisam testirao, ali eto procesom eliminacijem probat cu svo troje pa sta ispadne.

Hvala anyway.

Dobro je da imam garanciju na sve dijelove ako nista.

18 godina
neaktivan
dejson kaže...

Dobro je da imam garanciju na sve dijelove ako nista.

To je najvažnije.Cool

17 godina
protjeran

Ček ček sad čitam ove postove i došao sam do zakljućka ako zahebeš proc klokanjem da ti ga primaju na servisu? ak je tako nosim ja mog dualca na servis ima još mjesec dana garancije!

Slatki Car<3Slatka Carica...steam.luks@gmail.com sluki77@gmail.com mato.lukic.luks@gmail.com sunca.lukic@os.t-com.hr skype:mato.lukic95
Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Mato_Ivanovac kaže...

Ček ček sad čitam ove postove i došao sam do zakljućka ako zahebeš proc klokanjem da ti ga primaju na servisu? ak je tako nosim ja mog dualca na servis ima još mjesec dana garancije!

Jedino ako nema tragova paljevine i fizičke sile na njemuNevinašce

Prije Intel-a niko i nema opremu da ustanovi kako je procesor stradao, a čisto sumnjam da će i oni to raditi. Tvoj prodavac će dobiti novi procesor od dobavljača, jedino je pitanje da li će ti odmah dati drugi novi ili ćeš čekati zamjenski.

Od kako radim servise imao sam možda 2 (dva) neispravna Intel procesora. I njih nisam ja montirao nego su kupcima (na njihov zahtjev) kompovi isporučeni u dijelovima. Donijeli ljudi procesore, ja konstatovao da su neispravni, provjerio garantni list i dao ljudima nove. Dobavljač nakon nekih desetak dana bez ikakvih pitanja meni pošalje nove. Svi zadovoljni. Možda Intel nije, ali se nije bunio.Bogataš

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.1.2010 23:37 (dragans).
17 godina
protjeran
dragans kaže...
Mato_Ivanovac kaže...

Jedino ako nema tragova paljevine i fizičke sile na njemuNevinašce

Prije Intel-a niko i nema opremu da ustanovi kako je procesor stradao, a čisto sumnjam da će i oni to raditi.

Aha a kod mene nema nikake paljevine nego nemogu ga clockat stavim na 3.2 on resetira se i neče i neče oštečen je procesor a taj mislim ostavit za neki tam 4 komp da sastavim za švrljat po netu i skidat torrentom i tak to

Slatki Car<3Slatka Carica...steam.luks@gmail.com sluki77@gmail.com mato.lukic.luks@gmail.com sunca.lukic@os.t-com.hr skype:mato.lukic95
18 godina
neaktivan
Mato_Ivanovac kaže...

Aha a kod mene nema nikake paljevine nego nemogu ga clockat stavim na 3.2 on resetira se i neče i neče oštečen je procesor a taj mislim ostavit za neki tam 4 komp da sastavim za švrljat po netu i skidat torrentom i tak to

Mislim da ti to neće priznati kao kvar. Ako normalno radi na nominalnoj brzini on je ispravan. Naprosto imaš loš primjerak koji se ne da klokati.

17 godina
protjeran
dragans kaže...
Mato_Ivanovac kaže...

Mislim da ti to neće priznati kao kvar. Ako normalno radi na nominalnoj brzini on je ispravan. Naprosto imaš loš primjerak koji se ne da klokati.

Ma radio je na 3.2 no s voltažom 1.8 i shebo ga tako!

17 godina
neaktivan

Ha pa i ja sam radio u prodavnicama hardwarea 6 godina i istu sam situaciju imao. Jedino bi bio bed ja mislim kada bi mi oboje stradalo. Ne bih se tako lako izvukao pretpostavljam.

18 godina
neaktivan
dejson kaže...

Ha pa i ja sam radio u prodavnicama hardwarea 6 godina i istu sam situaciju imao. Jedino bi bio bed ja mislim kada bi mi oboje stradalo. Ne bih se tako lako izvukao pretpostavljam.

Malo taktike, praviš se lud i prođe. Ono u stilu "samo prestalo da radi".

Nama u servisima je sasvim svejedno dok god dobavljač to priznaje. Mi dobijamo novo i sve OK.

Naravno da ako mi neko donese matičnu na kojoj je rupa na LAN čipu (grmljavina preko ADSL modema, imao nedavno slučaj) tu nema priče o garanciji.

17 godina
neaktivan

Upravo sam testirao CPU i radi odlicno. Za sada nemam gdje testirati memoriju ali mislim da ipak nije do memorije. Znaci ono odnesem im plocu i tako to.

A bas sam se bio uplasio da je CPU riknuo. Sad mi je lakse. Ali moram definitivno uraditi nesto po pitanju napona u stanu. Ovo mi je druga ploca u 3 mjeseca.

0 0 hvala 0
16 godina

Za prvu ruku nabavi si dobar UPS.

Alfa Romeo is latin for: "Yes I will, but only because of your special car."
17 godina
neaktivan
Mr. Fugitive kaže...

Za prvu ruku nabavi si dobar UPS.

Kada zamijenim ovu plocu odlucio sam da necu upaliti racunar dok ne nabavim dobar UPS, a imam ovu staru ragu koja odolijeva zubu vremena tako da mi i nije hica ostati bez kvalitetnog gaminga jedno 15 dana, taman da se zazelim :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice