Dvije grafičke kartice - različite

poruka: 11
|
čitano: 1.501
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Pozdrav

Imam slijedeći problem, molim pomoć!

Imam asus p5q deluxe matičnu ploču, dakle 2 pcie ulaza, na ssd hdd su instalirani windows xp, a mehaničkom disku su windows 7 i 10, triple boot sustav i sve radi savršeno! Grafička je ati radeon hd 3650 s 512mb.

Eh sada ide problem, dakle ja bih ubacio još jednu karticu, novu, ati tj. amd će biti, to je sigurno., no problem kod novih kartica su driveri, za xp ih više nema. Tako da ja sada trebam mogućnost da koristim obje grafičke, no na xp da bude postojeća a na 7 i 10 nova. Što se tiče prvoga, nije problem, diseblam je na xp i sve radi. Napominjem da mi monitor ima dvostruki ulaz, dvi s kojim je spojen na 3650, a vga mi je slobodan.

Kako napraviti to da funkcionira?!

Pitanja zašto tako želim ili zašto uopće imam xp su potpuno nepotrebna, tako mora biti. :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Re: Dvije grafičke kartice - različite

-zapravo nema problema (pušeš na hladno..) osim, kod paljenja VGA detektira monitor i šalje sliku, dok sam BIOS-MBO ne nudi nikakvu dodatnu kontrolu (kao redosljed hddova) ... tako da ako imaš dva ili jedan monitor može biti svakakvih kombinacija. Inače (teoretski) možeš imati neograničen (osim fizički) broj bilo kojih kontrolera (audio, lan.. i vga). Razlika što se npr onboard i dodatna automatski prebacuju, dok s drugom dodatnom nemaš takvu automatiku tj probaš i vidiš.

to što dodatna nema support (driver) za neki OS je nevažno, svaka radi, dok u OSu podešavaš koja je primarna (kao i njene izlaze), ona koja je diseblirana ili bez drivera je nevažna. U OSu koji će podržavati obje kartice, moći ćeš dodatno birati. Kao swichable ili hybrid Cf-SLI.. ako/kad to driver ponudi.

edit: vjerojatno ćeš koristiti jedan monitor (slobodan VGA) .. i tad ovisno o monitoru, prebacivati ručno izvor signala (jer oba signala će slati dvije VGA). To nema veze s količinom diskova ili kombinacijom multiboot-OSeva.. (višak u čitavoj priči) :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.9.2016 23:55 (ihush).
16 godina

ako i budes imao ikakvih problema sa nekom drugom "novijom" karticom, xp uvijek mozes koristit preko virtualke, a imati dual boot win7 i win10, tako ja bar koristim (osim sto imam samo win10)

Umro je Einstein, umro je Newton, ni ja se ne osjećam baš najbolje.. :(

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala lijepa na odgovorima. Dodatne speficikacije sam naveo radi potpunosti priče :D

:D

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Moraju postojati neki legacy driveri za neku grafičku karticu... Probaj pogledati što ima u trgovinama, a da je još podržano iz XP-a. Ova opcija sa VMware-om je puno bolja opcija. Sve će raditi, a moći ćeš imati jaču i noviju grafičku.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Pozdrav

Gledao sam i našao nešto što mi se sviđa, ne podržava XP što uopće nije problem, a vmware imam na svim OS jer su vmware image u dijeljenom direktoriju. Jedino što ću morati naručiti hdmi spliter 2 ulaza jedan izlaz jer mi je tv spojen na drugi izlaz :D

Ovo je plan uzeti: XFX 300 serija

Mišljenja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan Blažević kaže...

..

Mišljenja?

što zapravo želiš, cilj/potreba.. izgleda da ti nje jasno. S pitanjem o dvije VGA dođeš na neki spliter koji spaja dva hdmija u jedan. Razmisli i napiši.

17 godina
neaktivan

Trenutna grafička (2 dvi izlaza)

1. dvi > monitor

2. dvi + hdmi adapter > tv

Druga koja treba doći

1. dvi na vga adapter > monitor

2. hdmi > tv

A kasnije će oba sekundarna izlaza ići na HDMI splitter da mogu iz XP i iz W7/10 imati izlaz na monitor.. :D

´bate opisa :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ivan Blažević kaže...

Trenutna grafička (2 dvi izlaza)

1. dvi > monitor

2. dvi + hdmi adapter > tv

Druga koja treba doći

1. dvi na vga adapter > monitor

2. hdmi > tv

A kasnije će oba sekundarna izlaza ići na HDMI splitter da mogu iz XP i iz W7/10 imati izlaz na monitor.. :D

´bate opisa :)

-pazi na smijer signala (naziv splitter i sl. se po trgovinama/cjenicima koristi za svašta..). Drugi mogući problem su ručni ili automatski preklopnici tj način kako ćeš odabrati koji signal-kabel.. pogotovo što je sve zajedno nepotrebno/nepraktično kompliciranje, jer je u osnovi jedan PC/monitor/tv. (zgodnije/manje problema bi bilo da tv ima 2 ulaza.. ovako ćeš razim adapterima/konverterima možda imati problema).

nazivi.. (jer trgovcima je to sve isto, nije, tj izaziva probleme-nesporazume)

- splitter-razdjelnik, dijeli jedan na više.

- switch-preklopnik, više na jedan.

- adapter-prilagodnik, 'samo' fizički konektor, koji jedan oblik/veličinu/raspored adaptira na drugu. npr DVI(D) na HDMI (oba digitalna signala, samo drugi konektor), scart-cinch (oba analogna, samo drugi konektor)... itd. Teroretski nema utjecaja na kvalitetu osim fizički dobar-loš spoj.

- konverter-pretvornik, aktivna elektronika koja jedan signal pretvara u drugi, može biti isit konektor ali je ugl uvijek i adapter na njemu. npr HDMI na VGA ili obrnuto. Kvaliteta-smetnje i način rada može biti ok ili katastrofa.. skuplje/kvalitetnije je neisplativo tj kupiš monotor za isti iznos :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.9.2016 12:48 (ihush).
17 godina
neaktivan
Pozdrav

Sve stoji i slazem se, bio bi manualni preklopnik, a razlog je sto je hdmi kabel pokopan u podu, 10m, tv ima drugi ulaz ali je neprakticmo., zato mora biti coupler ajmo reci, s 2hdmi izlaza na 1 ulaz :)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-po takvoj 'konfiguraciji' vjerojatno je želja na TVu gledati filmove.. tad je ovo nepraktično, postoji više optimalnijih načina, npr neki media player (može lan/wlan, disk/mem.kartica/stikić) i ne ovisiš o PCju, ali PC je fleksibilan, može sve.. (samo je nepraktičan i moguće da na kraju nećeš biti zadovoljan.. zapravo svako rješenje je takvo, može biti OK ili loše). :)

npr imaš dualboot.. ako netko gleda film, tad nećeš rebootati u drugi OS ili hoćeš? Pa do tog da sve dupliraš, PC mora cijelo vrijeme raditi.. a više stvari=više mogućih problema i kvarova, temperatura, starenje + pitanje kako ćeš sve opcije posložiti.. da radi baš onako kako si zamislio jer izbor i podešavanje izlaza ovisi o opcijama drivera i tu može biti svašta ovisno o VGA+OS.

cijena + praktičnost su na strani drugih kombinacija, ako ništa drugo daljinski i neovisnost u radu.

+pazi kablovi su također problem, pad napona.. za usb/hdmi, standardno je do 1-2m, na 10m (+dodaci/adapteri..) može biti svašta i poželjno je imati kvalitetniji kabel, odnosno može uzrokovati relativno brzo crkavanje kontrolera (usb/vga). Ako kupuješ kabel, adapter/konverter.. cijena/kvaliteta je tad na strani mediaplayera, to može biti običan DVBt s USBom + možda PVRom.

Vjerojatno si to sve već razmislio.. pa sretno! :)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice