Acer Aspire 5720Z - problem sa ventilatorom

poruka: 11
|
čitano: 5.718
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Laptop imam već godinu i nešto, ali u zadnje vrijeme imam problema sa stavljanjem u Stand-by mod (pričuva).

Kad sam tek kupio laptop, i kad bih ga stavio u Stand-by, ventilator bi se ugasio. Kada ga podignem iz Stand-byja, ventilator se ponovno uključi. To sam primjetio i na drugim laptopima i zaključio da je to normalno.

Sada, kad ga podignem iz Stand-byja, ventilator ostane ugašen i više se ne pokreće. Računalo tako radi dok se procesor ne pregrije toliko da se komp mora isključiti. Jednostavno - kad ga stavim u pričuvu ventilator se zaustavlja i više ga ne mogu pokrenuti bez da restartam računalo. Mršti se

Garancija istekla.

Upomoć!

I want to believe...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

probaj opet flashati BIOS. poslije toga, probaj sa reinstalacijom windowsa (nisi napisao koje imaš). ako imaš XP, možda imaš neku posebnu aplikaciju za power management?

Žao mi je, ali ako sve to ne prođe, nema pomoći. Servis (legalni ili ako nađeš pouzdanog fušera) ili zamjena. Nema ništa 'lagano' što se tu može napravit.

Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
RE: Acer Aspire 5720Z - problem sa ventilatorom
Teerex kaže...

probaj opet flashati BIOS. poslije toga, probaj sa reinstalacijom windowsa (nisi napisao koje imaš). ako imaš XP, možda imaš neku posebnu aplikaciju za power management?

Žao mi je, ali ako sve to ne prođe, nema pomoći. Servis (legalni ili ako nađeš pouzdanog fušera) ili zamjena. Nema ništa 'lagano' što se tu može napravit.

Nisam nikad flashao BIOS, ali prije ovog problema nije ni bilo. OS mi piše pod Moj PC. Nemam posebnu aplikaciju, doduše pokušao sam instalirati Acer ePower Management, ali sam ga deinstalirao jer nije bio osobito koristan. Možda je u tome problem? Ventilator je radio prije instalacije ePower Managementa, a pokvario se negdje u to vrijeme. Pokušat ću ponovno instalirati tu aplikaciju i vidjeti jel se što mijenja. Zatim ću ponovno deinstalirati ako ne bude promjene. Nisam siguran odakle mi je ta aplikacija - može biti:

1. Sa Acerove web-stranice: ako je tako onda sam vjerojatno skinuo aplikaciju za moj OS.
  2. Sa CD-a kojeg sam dobio s laptopom: CD je napravljen za Vistu pa je moguće da aplikacija nije potpuno kompatibilna.
I want to believe...
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 1:23 (andy0101).
16 godina
neaktivan

pa probaj tako, sistemom eliminacije, dok ne dođeš do rješenja ili nepopravljivog problema.

Ventilatorom bi trebao ravnat power management, ili onaj unutar Windowsa ili poseban Acerov driver.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 1:35 (Teerex).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Teerex kaže...

pa probaj tako, sistemom eliminacije, dok ne dođeš do rješenja ili nepopravljivog problema.

Ventilatorom bi trebao ravnat power management, ili onaj unutar Windowsa ili poseban Acerov driver.

Ako to išta znači za moj problem: SpeedFan i EVEREST ne prepoznaju ni jedan ventilator u mojem laptopu.

A ona aplikacija mislim da je samo aplikacija (bez drivera) - s njom se ne može namještati ništa vezano za ventilator, već nudi namještanje postavki koje se mogu i iz Windowsa - vrijeme neaktivnosti prije gašenja ekrana, diskova, Stand-byja, hibernacije; vrsta upozorenja kad je baterija pri kraju; akcija koja se izvršava kad je baterija pri kraju; paljenje/gašenje Bluetootha, bežičnog LANa... uglavnom većina toga se može napraviti i bez te aplikacije (osim ove brzine procesora).

Ali pokušat ću instalirat i vidit što se događa. Prije instalacije ePower Managementa trebam instalirati Empowering Technology Framework i onda još restartati komp, dakle trostruki posao Belji se

Ovo je slika iz PDF manuala kojeg imam na laptopu:

meni nije izgledao ovako lijepo :) ali su funkcije iste meni nije izgledao ovako lijepo :) ali su funkcije iste
I want to believe...
Poruka je uređivana zadnji put ned 23.8.2009 1:50 (andy0101).
16 godina
neaktivan

Instalirao sam Framework i ePower Management, i više nema problema sa Stand-byom. Ali - problem je sama aplikacija. Nakon par minuta se prikaže ova greška:

Ako ponovno pokrenem ePower Man. prikaže se prozor ali u njemu sve bude onemogućeno. Dodatna komplikacija je to što ePower Man. zamjenjuje Windowsow Power Management - dakle kada u Contol Panelu otvorim Power Options, otvorit će mi se Acerov ePower M. Novije verzije ePowera ne rade (vjerojatno su napravljene za novije OSove), a starije ne mogu nać gdje ih skinuti. Čak i nakon što se ePower sruši, ventilator se uključuje nakon Stand-byja. Ali problem je što više ne mogu otvoriti Windowsov Power Options i ne mogu ništa podesiti.

Sada ću ga pokušati deinstalirati na neki drugi način, možda se nije deinstalirao kako treba prvi put.

I want to believe...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Deinstalirao sam, opet problem nakon Stand-byja. Čini mi se da ću trebati kopati po WINDOWS folderu jer tko zna što je ovaj upravljački program tu ubacio. Ako ne to onda Registry.

I want to believe...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Jako čudno.

Ventilator se još uvijek ne uključuje nakon Standbyja bez obzira kolika je temperatura. ALI - čim pokrenem CPUID Hardware Monitor ventilator se ponovno uključi i normalno hladi. Onda mogu ponovno izać iz CPUID-a i ventilator nastavlja raditi. Kao da mu treba neki refresh?

Jel zna netko riješiti ovaj čudnovati problem?

(ubit će me modovi nanizao sam 4 posta zaredom Šutim)

I want to believe...
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kolega mi ima isti laptop, i on ga je prije par mjeseci nosio na servis jer mu je tako slicno stekao.. Tipovi su rekli da se nakupilo prasine sto je navodna boljka aceru, dakle u servis, nemoj cackati po biosu, jer je gotovo sigurno greska kod hardwera..

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
16 godina
neaktivan

Ako je greška u hardveru, malo mi je čudno da ventilator proradi nakon što pokrenem aplikaciju za provjeru temperature.

Od prašine ga čistim redovito.

U BIOSu nema opcija vezanih ni za ventilator ni za temperaturu ni za Stand-by.

I want to believe...
16 godina
neaktivan

Problem još uvijek stoji, pa malo oživljavam temu. Možda se netko novi regao na forum tko zna riješiti problem, ili netko nije vidio temu prvi put.

Ako vam se ne da čitati gornje postove, evo ukratko:

Nakon što stavim laptop u Stand-by, ventilator se ugasi. Kada ga uključim iz pričuve ventilator ostane ugašen i ne uključuje se bez obzira na temperaturu. I najčudnije od svega: kada pokrenem CPUID Hardware Monitor ventilator ponovno proradi.

Press any key to continue or any other key to quit.
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice