Proces programiranja igre

poruka: 4
|
čitano: 5.211
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan
Redoslijed programiranja igre

Bok, nešto me zanima, stvar je u tome da mene zanima programiranje igara (neke tipa 2D) i poceo sam po tutorialu u c++ raditi, ali je stvar u tome da mi nije jasno to zasto se po odredenom redoslijedu bas mora raditi neke stvari, npr bas proucavam izradu menija u igrici i sad je fora u tome da mi se cini problematicno nauciti sav redoslijed NAPAMET, (npr za game menu, ucitaj sliku, pa pretvori u sprite pa se onda tu nađe jos naredba display() odnosno prikaz toga spritea, nije mi jasno zasto to tako bas mora ici, zasto npr se slika ne moze direktno ucitati u window (u SFML-u).

Ne radi se sad o tome da mi trebate pojasniti naredbe, mogu ja nauciti sta koja naredba radi, ali mi je malo glupo da se sve u detalje mora pamtiti za cijeli program, npr za prave komercijalne igre gdje postoje milijuni redova koda, pa nije valjda da programeri do najmanje sitnice sve pamte kako i zasto...

Dali to sad znaci da ja moram to tocno sve napamet uciti ili sta?)jednostavno ne kuzim dali fakat programeri nesto napamet uče kako se radi ili kako, ako me kužite? Molio bi nekoga iskusnijega da mi malo pojasni kako da to sve sistematično i kvalitetnog naučim.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 0:59 (pro_gramer00).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Redoslijed programiranja igre

Ništa ne moraš učiti napamet.

Ali neke stvari ces morati shvatiti a to je jos gore :P

Nauci jezik (dakle c++ u tvom slucaju), barem do neke postene granice.

Onda odaberi tehnologije koje ces koristiti, npr openGL i prouci to.

Shvatiti ces onda kako to radi.

Npr tom meniju mozes pristupiti ovako. Imas "ekran", trebas iscrtati na njega 3 stavke, new game, options, exit.

Imas 3 slike za 3 stavke.

Dakle da bi mogao ista napraviti trebas (ugrubo i laicki):

• napraviti prozor
  • inicijalizirati openGL (npr) unutar tog prozora
  • ucitati teksture
  • definirati 3 flat poligona i priljepiti teksture na njih
  • pozicionirati ih
  • iscrtati tu scenu na ekran. po mogucnosti 30+ puta u sekundi :)

Sada, ovisno o tehnologiji koju koristis, te njenim mogucnostoma ovaj proces varira, ali nauciti ces kako sto ide kada pocnes razmisljati zasto sto ide :)

GL; HF :))

14 godina
neaktivan

Uglavnom hvala na odgovoru, jos me zanima dali "pravi" programeri koriste tutoriale npr prilikom izrade softvera ili igara ili prepisuju gotove primjere jer se meni to čini nekako ispod časti, npr sad radim igru i MORAM je raditi po tutorialu jer ne znam kako bih inače naučio, ali cim ja moram prepisivat primjer s neta (makar nije da samo prepisujem kao muha bez glave nego i razmisljam zasto i gdje sta pisem) mi se cini kao da to nije vise "moj" program, a to je ono sto me koči...

16 godina
neaktivan

Svi koriste tutoriale, neki koriste one visokokvalitetne koji se zovu strucne knjige :)

Ako imas nesto vec napravljeno, i dostupno, cesto je prakticnije upotrijebiti to nego izmisljati toplu vodu. Zato nastaju razni frameworci (jel' ovo rijec uopce :P).

Ako koristis tudje rjesenje dobro ga je shvatiti ako ga trebas malo prilagoditi. Kada rijesis tutorial i shvatis neke stvari vjerojatno ces uvidjeti da si nesto mogao i drukcije, mozda ucinkovitije i da ti neke stvari ne trebaju.

Npr, ako ces raditi sa stringovima, osim ako ti ne trebaju samo najrudimentarnije stvari, upotrijebiti ces implementaciju koja dolazi sa c++, ne ces pisati svoju :) Sve ovisi kolika je kolicina iskopiranog koda.

Neke stvari su repetitivne (npr inicijalizacija prozora s openGL-om) pa mozes komotno reciklirati kod, bilo koji si sam jednom napisao, ili neki koji je netko drugi napisao i stavio sa odgovarajucom licencom na raspolaganje.

Dakle kao primjer mozemo ovako, imas igru, 2D, spriteovi trckaraju uokolo i ti se zazelis iskrica. I onda proguglas za particle system, da vidis koji su ucinkoviti nacini za to napraviti, malo procitas, i onda po uzoru na onaj koji ti se cinio ucinkovit i razumljiv napises svoj za svoju primjenu. Tako sam ja napravio kada je meni trebalo, i od 3D particle dzumbusa napravio rudimentarni 2D.

I u konacnici moj kod je bio prakticki potpuno razlicit od onoga kojim sam se vodio, iako su djelili istu logiku.

Uf al ga se vrtim  u krug kada sam neispavan XD naletiti ce ujutro netko iskusniji (deus mozda :P) pa ce napisati nes odmornije i razumnije.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice