Dali se i dalje razvijaju procesori za socket 1366

poruka: 17
|
čitano: 6.889
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Posjedujem računalo sa socketom 1366, te procesor i7 920. (Vidi moj PC koje je sada staro dvije i pol godina)

Zanima me da li ću jednog dana (za oko 1 godine) moći nadograditi svoje računalo sa boljim procesorom, s obzirom na socket 1366, pošto sam dobio dojam da se taj socket dosta zanemaruje i ne razvija dalje kao i procesori za njega (s obzirom da i nije tako stari ili se varam možda), već neki drugi.

Naravno tada mislim nadograditi i grafičku.

Sada me zanima dali će nadogradnja procesora na socketu 1366 za oko godinu dana biti besmislena, te moram polako gledati neke nove sockete, ili ima neke budučnosti još u tom socketu.

Za sada mi računalo radi super, jedino sam primijetio da na u novijim igricama više nemogu igrati na maximalnim postavkama, a koristim rezoluciju 1920x1200.

Treba ipak uzeti u obzir da promjena socketa zahtjeva novu matičnu (dodatni trošak).

Računalo bi nadogradio tako da stare djelove prodam (dok još nešto vrijede) i kupim nove. Tada ću kupiti i SSD.

Nemojte zamjeriti što sam malo uranio sa pitanjem, ali volim se unaprijed pripremiti te upoznati (naučiti), nešto o tome kako ću nadograditi računalo.

Unaprijed se zahvaljujem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Dali se i dalje razvijaju procesori za socket

x58 platforma je bila intelova high end platforma do sad do nije izašla x79 platforma. Više se vjerojatno neće proizvoditi procesori za s.1366, ali nemaš brige ako baš želiš možeš nadograditi svoje procesor na 980x makar mislim da za igre tu nema potrebe. još će ta platofrma gutati sve bar još 3 god, nazastarjuju procesori tako brzo :D.....a nemožeš igrati na najviši postavkama zbog grafičke kartice, dakle nju bi trebalo nadograditi za maksimalne postavke

17 godina

odeš lijepo na http://www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2986 pa vidiš šta sve ta ploča podržava... pa ako ti paše nešto od toga dobro, a ako ne, onda ti se ne piše dobro :)

nije da se nešto puno radi za taj socket, ali eto nađe se još ponešto.

16 godina
neaktivan

Ma intel je gamad, svako malo razviju novi socket za nekoliko procesora. Sumnjam da ce za 3-4 godine proizvoditi za 1366.

Ovo sto kazes da ti igre nemogu na maximum ić, to ti je manje do procesora. Grafa je tu najbitnija. Ovaj tvoj procesor je još uvijek mrga, durat ce on jos 4 godine ak treba.

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina

Soc 2011 je novi socket, naslijednik 1366ice.

Razvoja proceva za 1366 više nema, iako ima izuzetno moćnih proceva i dalje naravno za taj socket, a ti procevi će biti prilično sam siguran dostupni i dalje za nekih pola godine, moguće i za godinu. A vjerojatno će biti i donekle dobre cijene, pogotovo ako ti nije problem uzeti polovno.

Međutim, ovaj problem koji ti spominješ, tj štekanje igara se lako da riješiti sa drukčijim ulaganjem. Dobar hladnjak (preporučujem Noctua NH-D14 {#} ) i OC procesora će mu osjetno dignuti performanse jer igre općenito vole višu frekvenciju do neke granice, i naravno upgrade grafičke kartice.

Podosta sam primjera vidio gdje ljudi sa ocanim 920 i grafama tipa GTX570, ili 6950/6970 gaze igre na FullHD i na 1920*1200 bez ikakvih problema i zastajkivanja (kako i nebi, kad i sa slabijima ide jednako dobro).

Ali sve se svodi na tvoje želje...1366 ima stvarno moćne procesore. Ali 2011 socket će za godinu dana imati još moćnije. Nedavno je izašao prvi primjerak proca za navedeni socket, pa možeš u novom Bugu, a i na forumu, čitati o njemu.

Isto tako grafičke kartice će tokom slijedeće godine biti dostupne u novoj generaciji u oba tabora, AMD nešto ranije, Nvidija nešto kasnije za high end modele.

Moj PC  
3 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Na žalost nema više razvoja za 1366 jer je to 'stara' high end platforma. Međutim, iako su još uvijek skupi, moguće je nabaviti noviji procesor za tu platformu (npr iz Bloomfield serije imaš i7 930 - i7 975EE ili Gulftown i7 970 - i7 990X). Ja sam oko bacio na jedan 6core, al je skuuup.

Inače, procesor koji imaš jede malu djecu (u prenesenom značenju naravno ;) ) i sve što trebaš je grafička kartica novije generacije.

Nadogradnja na novu arhitekturu po meni nije potrebna, bar još neko vrijeme, ma koliko primamljivo izgledali ovi novi SB-E procesori.

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
15 godina
neaktivan

Može usput savjet kako bi bilo najbolje nadograditi moje računalo. Ja mislim da se nakon starosti računala od 3 godine nešto još može dobiti za stare djelove, nešto para dodat (2000-3000 kuna) i malo obnovit računalo da traje još slijedećih 3 godine. Računalo se koristi prvenstveno za igre (ja i klinci) plus ostale stvari (obrada HD videa).

Dali možda stavit samo novu grafičku i SSD. Do koje grafičke bi mogao ići sa ovim procesorom, a da ju procesor ne "guši".

Dok sam kupovao računalo odvojio sam malo više novaca, te razmišljao sam da se jednog dana nadogradi, a sad vidim da se ti socketi tako brzo mijenjaju da jednostavno neznam koliko je isplativo uopće nadograđivati taj socket sa novim djelovima.

Evo dok sam pisao ovaj post već sam gore dobio jedan prijedlog koji mi se dosta sviđa, ali i drugi prijedlozi su dobro došli. Hvala.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.11.2011 9:59 (predrag123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Znači kod nadogradjne grafe ti je dosta bitan i OC proca, jer je iz prakse znano da se time puno dobiva, pogotovo kada je proc na stocku ispod 3 GHz. Tako da bi ti klokanjem proca na iznad 3 GHz (a oni se dosta dobro klokaju, ovisno od revizije idu i do 4, ali do 3-3,2 idu svi) dobio dosta i tada možeš birati koju god grafu želiš, neće sigurno biti nikakvog gušenja. I to je ujedno i moja preporuka.

16 godina
neaktivan

ja bih se složio gore s mikijem: nešto od ATI 69xx serije ili GTX 5x0 mi se čini kao odličan izbor ako ih možeš priuštiti. Ja sam osobno prešao sa 4850 na 5850 zbog budgetskih razloga i pokazalo se kao dobar izbor.

SSD isto zvuči dobro jer bi trebao osjetiti ubrzanje u radu (pokretanje windowsa, programa i sl.).

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
17 godina
predrag123 kaže...
Dok sam kupovao računalo odvojio sam malo više novaca, te razmišljao sam da se jednog dana nadogradi, a sad vidim da se ti socketi tako brzo mijenjaju da jednostavno neznam koliko je isplativo uopće nadograđivati taj socket sa novim djelovima.

Nažalost to sa nadogradnjama procesora na istoj ploči je jako nategnuto uvijek bilo i izgleda da će i biti. Jedino što je bilo nešto Dugovječnije je AMDov AM2-3 socket pa moja 4-5 godina stara AM2 ploča podržava pola AM3 procesora... a inače je u "cijeloj povijesti" čak i ako socket izgleda isto bio podvarijanti tako da naizgled isti socket na staroj ploči ne podržava nove procesore jer jednostavno novi koristi druge napone i taktove i ... tako da se jednostavno ne isplati zanositi da će se moći nešto puno nadograđivati procesor nego uzmeš šta ide, a poslije ako slučajno možeš nadograditi dobro - uzmi to kao bonus, a ako ne, onda ovo propdaš u kompletu i uzmeš novo. Ja sam do sada uvijek imao neke sitne nadogradnje, ali nikada se nisam zanosio da ću sa jednom pločom previše toga razvući.

16 godina

-uvjek provjeri za MBO popis podržanih CPU, po potrebi i nadogradnja BIOSa (pazi na reviziju MBO!) mada se dešava da lista nije updateirana npr W3680 nije naveden mada bi trebao biti podržan (naveden je w3580), usporedi karakteristike s i7-980 (pogotovo cijenu). Problem je samo što Xeone teško možeš nabaviti kod naših trgovca. Za HiEnd sisteme intel duže vrijeme ima podršku (isporuku) problem je u (našim) trgovcima koji nemaju interesa naručit ih.

- Ova dva izdvojena CPU su cca dvostruko jači (sirove snage, ali teško da je linearno iskoristitvo) u odnosu na i920, ali to je za igre najmanje problem jer je 920 dovoljan. Konkretnije razlike su za novu VGA, nV-5xx i Rade-6xxx ...

- Prodaja 'starih' dijelova je problem.. RAM je jeftin, CPU je vezan uz MBO, VGA ima realni vijek trajanja... (neće dugo) a sve te komponente još spadaju u top modele (cijenom). Pošto CPU možeš prodati samo nekom tko ima MBO, nema puno kombinacija osim prodati sve zajedno (MBO+CPU+RAM+VGA) .. zapravo kompletan PC.

-Neisplativo u odnosu na kupnju samo nove VGA i prodaja stare ili kao zamjenskog rješenja polovna 4890 u CF sa postojećom (ali i problemi vezani s tim).

Uvjek će kompletan PC iz hienda koštati 10-20k kn, dok će za godinu izaći novi jači, starom se cijena prepolovi (recimo na 5-10k). Problem i takve cijene da je skup za klinca bez novaca koji kupuje polovno računalo u rangu 1-2k kn. Onaj tko ima više, kupit će novo u trgovini... ili neće uzeti zastarjeli socket kad može iza isti iznos kupiti sandy koji je sad već u jeftikaner kategoriji.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan

Znaći zaključak: kloknuti CPU, staviti dobar coler, staviti neku zvijerku od grafičke (nVidia 570 ili HD 6970) i to je to. Možda dodati jedan SSD.

To bi bila "najjeftinija" nadogradnja, da budem miran (ja i klinci) nekoliko godina. 

Problem je dok se jednom naučiš da igraš igre na max. postavkama (starije igre 2-3 godine), sad odjednom to više ne ide (nove igre), a koristim rezoluciju 1920x1200 zbog monitora.

Ova dva izdvojena CPU su cca dvostruko jači (sirove snage, ali teško da je linearno iskoristitvo) u odnosu na i920, ali to je za igre najmanje problem jer je 920 dovoljan.

Što znaći ovo žuto iz gornjeg posta da nije linearno iskoristivo?

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.11.2011 15:17 (predrag123).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
predrag123 kaže...

Znaći zaključak: kloknuti CPU, staviti dobar coler, staviti neku zvijerku od grafičke (nVidia 570 ili HD 6970) i to je to. Možda dodati jedan SSD.

To bi bila "najjeftinija" nadogradnja, da budem miran (ja i klinci) nekoliko godina. 

Problem je dok se jednom naučiš da igraš igre na max. postavkama (starije igre 2-3 godine), sad odjednom to više ne ide (nove igre), a koristim rezoluciju 1920x1200 zbog monitora.

Ova dva izdvojena CPU su cca dvostruko jači (sirove snage, ali teško da je linearno iskoristitvo) u odnosu na i920, ali to je za igre najmanje problem jer je 920 dovoljan.

Normalno kad ti je grafička već pomalo stara, procesor ti je super, ne brini, samo promijeni grafičku, ssd ti ne treba, i to je to.

16 godina
predrag123 kaže...

...       Ova dva izdvojena CPU su cca dvostruko jači (sirove snage, ali teško da je linearno iskoristitvo) u odnosu na i920, ali to je za igre najmanje problem jer je 920 dovoljan.

-'slobodni prijevod'..

ovako, tvoj quad na 2.6 je cca 10GHz procesorske snage, dok su novi-6x-3.3GHz što daje (matematički) cca 20GHz CPU snage ali samo u čisto procesorskim (CPU) poslovima tj u sintetičkim testovima.

U stvarnosti je razlika manja jer RAM, propustnost MBO i sve ostal je usko grlo... za usporedbu je SLI na nVidiji koji je skoro linearno ubrzanje za 3D...

Pa tako teoretski dvostruko jači CPU zapravo u igrama najmanje ima utjecaja jer su u pravilu optimizirane za 2core (mala razlika za 4, još manje za 6 i više..) ali ono što je kod CPUa važno su MMX ext. kao SEE4.1 jer su direktno povezane sa svim directX ili wma filterima (multimedijalne extenzije), jednako kao razlika između VGA raznih generacija. Zato npr prvi Pent-4 na 3GHz nema nikakve šanse u usporedbi s današnjim 3GHz CPUom jer nema te funkcije u hardwareu nego ih mora 'ručno' računati... razlike su za npr transkodiranje videa cca 1:2.

Ukratko, i920 je jak CPU sa modernom arhitekturom (iznutrice), mada ga je vrijeme pregazilo gledajući cijene i novije serije... zato ubrzanje ne može biti linearno, uz to što je VGA važnije za 3d (recimo: VGA 80%, CPU 10%, sistem 10%).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 30.11.2011 16:56 (ihush).
17 godina
predrag123 kaže...

Apsolutno, to što si naveo. Inače, neznam što su se ljudi raspričali kako je intel koma sa chipsetima,

jer je ovaj chipset dugo nepromijenjen i da se nove generacije procesora staviti na tvoju matičnu.

Budeš li osjetio potrebu, vjerojatno najbolje za potražiti 6 jezgreni i7 970.

To "teško linearno iskoristivo" misle na to da mnoge aplikacije, prije svega igre, neznaju što bi sa 6 jezgri

koje možeš sa gornjim i7 970, i7 980x ili i7 990x staviti na taj chipset (samo moraš upgradeati bios)

Ako je, kako kažeš glavno da se igra na visokim pšostavkama, tvoj procesor je i dalje ok, da se lijepo

OCati na barem 3,5-3,6GHz a glavno izdvajanje ti je hladnjak za OC, grafička, eventualno gorespomenut SSD i možda još

3 slota rama, jer sad nije skup.

Poruka je uređivana zadnji put sri 30.11.2011 17:16 (overhaul).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...
predrag123 kaže...

...     

-'slobodni prijevod'..

ovako, tvoj quad na 2.6 je cca 10GHz procesorske snage, dok su novi-6x-3.3GHz što daje (matematički) cca 20GHz CPU snage ali samo u čisto procesorskim (CPU) poslovima tj u sintetičkim testovima.

samo da napomenem da  se snaga procesora ne supoređuje zabrajenjem taktova svih jezgri, i to nikad ali baš nikad :P

15 godina
mrog 33 kaže...
ihush kaže...
predrag123 kaže...

...     

-'slobodni prijevod'..

samo da napomenem da  se snaga procesora ne supoređuje zabrajenjem taktova svih jezgri, i to nikad ali baš nikad :P

Nadam se samo da ne misliš da je kolega ihush to tako mislio...on je to tako predstavio samo da bi pokretaču teme na čim jednostavniji način objasnio što je mislio kada je rekao da tu dodatnu snagu neće moć linearno iskoristiti. I svođenje na ovakav najbanalniji zajednički nazivnik, kao što je frekvencija, je po meni odličan primjer za to.

Dakle procesorska snaga, čisto procesorksa je jedno a prava, iskoristiva snaga u igrama (koje su bitne pokretaču teme), ili nekom drugom programu nema puno veze sa baznom procesorskom snagom u sintetici.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice