ima li tko ryzen na linuxu?
imam r7 1700 + msi b35 mate
kad u biosu dignem OC na npr 3500, u sustavu ocitava samo 3000, kao da nista nisam napravio
kad u biosu dignem OC na npr 3500, u sustavu ocitava samo 3000, kao da nista nisam napravio
Jesi probao sa "sudo OC to 3500"?
BAAAAHAHAHAHHAHAHAHAAHHA!!!
A jesi me nasmijo!
mozda je zaboravio password za ./sudo
Ja prosle godine uzeo novi skylake stroj, frend mi sav u cudu kaze "pa neces ga valjda drzati na stocku?". Da, hocu - dok god ne bude potrebno da ga OC-am drzat cu ga na stocku. Jer volim kad je hladan, undervoltan, kad se ne cuje ni jedan jedini ventilator u kucistu.
Ako bude bilo potrebe OC-at cu ga tako da ce izgoriti cijeli socket. Ali zbog 2 FPS-a definitivno necu a oni koji to rade su moroni.
Po toj logici ti nije trebao skylake
Ja prosle godine uzeo novi skylake stroj, frend mi sav u cudu kaze "pa neces ga valjda drzati na stocku?". Da, hocu - dok god ne bude potrebno da ga OC-am drzat cu ga na stocku. Jer volim kad je hladan, undervoltan, kad se ne cuje ni jedan jedini ventilator u kucistu.
Ako bude bilo potrebe OC-at cu ga tako da ce izgoriti cijeli socket. Ali zbog 2 FPS-a definitivno necu a oni koji to rade su moroni.
Po toj logici ti nije trebao skylake
Po snazi vjerojatno ne. Ali ono, novi stroj, uzimao sam novu generaciju.
10min przenja aida64
max temp 53
3.7ghz 1.33V
Mozda to jos moze dole, ali me mrzi da prckam za 24/7 koristenje i ne treba vise
Samo FPU stres test 10-15 min to najvise zagrijava procesor
meni isto to zbunjujuće je radilo jer je na 2 mjesta vcore, onaj vcore kraj load line calibration setinga ostavi na auto a namještaj ovaj šta je kraj multipliera. nemogu se otrest osjećaja da je bios bar na mojoj ploći još u beti.
CMR16GX4M2C3000C15 ram od cprsaira dal ce radit na gaming 5 aorus x370 ploci s ryzenom 1600...necu nista oc nego zelim da sve normalno radi i da je kompatabilno..jedino sto ti rami nicu na qvl od te ploce....narucio sam sve za ponedjeljak u adm na firmu u kojoj radim..pa da prije nego kupim provjerim sve....jer nemaju rame koje mi je valentin17 preporucio a na listi su...ili neko ovdje ako ima tu plocu koje onda rame da kupim..i jel ce sve to radit sa 7...jer nemam para za w10...hvala
CMR16GX4M2C3000C15 ram od cprsaira dal ce radit na gaming 5 aorus x370 ploci s ryzenom 1600...necu nista oc nego zelim da sve normalno radi i da je kompatabilno..jedino sto ti rami nicu na qvl od te ploce....narucio sam sve za ponedjeljak u adm na firmu u kojoj radim..pa da prije nego kupim provjerim sve....jer nemaju rame koje mi je valentin17 preporucio a na listi su...ili neko ovdje ako ima tu plocu koje onda rame da kupim..i jel ce sve to radit sa 7...jer nemam para za w10...hvala
Preporučio bih CMU16GX4M2C3200C16R koja radi stabilno na 3200Mhz,zahvaljujući kolegi forumaši koji je postao video stranicu prije tj. ako na XMP profilu ne prepozna ispravnu brzinu rama gotovo sigurno da su i latencije pogrešne - potrebno je unijeti brzinu ručno,latencije i voltažu kako je naznačeno na memoriji i disable XMP.
Ako pitaš za Win 7, da, radit će ... malo više zabave oko instalacije, ili manje ako imaš DVD i staru PS/2 tipkovnicu.
Danas sam probao malo vrtit Aidu64 i prime 95
Nakon nekog vremena, program, programi, se jednostavno smrznu i dođe poruka od Windowsa da je program prestati raditi i da stres test nije prošao
Komp se ne restarta, nit se smrzne, jedino program prestaje raditi
Probao sam vrtiti stres test u cpuid, tamo prolazi bez problema, sve se vrti i duže od 10 min, nikakve anomalije
Još mi se nije dogodilo da se je komp ugasio dok sam igrao nekaj ili slično, i svaki dan nekaj igram
Procesor je na 3.8 GHz sa 1.344v, koliko je točno offset na vcore I vcore soc, ne mogu se sjetiti jer sam to pokušavao prije posla, ali mislim da je vcore oko +0.084, a vcore soc oko +0.264, znam da su tu negdje brojevi
To bi onda značilo da moram još dizati voltažu pretpostavljam, makar mi cpuid stres prolazi bez problema i u normalnom radu komp nema nikakvih problematiku
Prvi put radim oc bilo čega, pa mi je to sve novo
Mozda mu treba malo soka, slobodno mu daj jos napona :)
https://valid.x86.fr/kpk03s
58C temperature peak
3.8ghz i ram drzim na 2.8ghz nemam potrebe da ga dizem na 3/3.2 uz ovu grafu smijesno je :)
Rado bih uzeo za 5 kn vise tu rgb vengance ...jer imaju 120 mj garu....ali neznam jel bi radilo...bilo bi mi sve na stock tako da me to.zanima...i nadam se da mi ploca nebi ubila rame kao sto radi tridentima z rgb....nadam se da su krivitridenti a ne ploca...hvala
Meni je sve na stock,OC sam procesor kada bi uspoređivao rezultate stock/oc a onda vratim proc na tvorničke.Nikakvih problema nisam imao u radu sa memorijom,zapravo je ugodno vidjeti bootanje windowsa skoro u rangu ssd-a :).
Na asusu su sredili korupciju rgb rama odavno, ne znam kakva je situacija sa ostalim pločama.
Da gledao sam na asus stranici su podrzani rgb i led rami....ovi vengance led rami rad na 3000mhz i 120 mj gare..makar i ovi red rami koje ima voator pise liftime waranty ili ti 10 god po corsairu a u ducanu 60mj..mozda ako se rami registriraju ak se moze onda preko corsa imaju 120 mj
Posto se par ljudi nije "snaslo" u vezi DDR4 latency Ryzen podesavanja da napisem i ovdje
Na nekim RAM memorijama, sa zadnje strane samo pise tipa 15-17-17-35 1.35V a u biosu se trazi da se upisu 5 brojeva a vi imate ispisano samo 4
Prvi broj koji upisujete nalazi se na samom imenu RAM memorije tipa CL14 CL15 CL16
Znaci ako imate tipa Gskill 3000mhz 8gb ram CL15 i sa zadnje strane pise 14-15-15-35 i pored pise napon koji je za tu odredjenu brzinu tipa 1.35V vi u biosu upisujete 15-14-15-15-35 i stavljate taj napon ili veci.
Napon bez problema ide do 1.5V na svim memorijama i njima nece nista biti, vecinom to bude 1.35V mozda 1.4V za tipa 3200mhz ili vise.
NE ocekujte 3200+ na malom naponu na svim plocama, to je ludost
http://www.gigabyte.us/Motherboard/GA-AB350M-Gaming-3-rev-10#support-dl
vidim da je gigabyte izbacio novu verziju biosa
sad me zanima, ne mogu nikako skinut sa europe linka, dal će bit kakvih problema ako skinem sa nekog drugog ??
trenutno mi samo skida sa china linka, ostali neće niti jedan
ili bolje da pričekam da mogu skiunt sa europe linak i to stavit gore ako će trebat
sad me zanima, ne mogu nikako skinut sa europe linka, dal će bit kakvih problema ako skinem sa nekog drugog ??
Svejedno je potpuno odakle skidaš.
m.youtube.com/watch?v=1hn61FRJWEk
Evo nasao na yt build s gaming 5 plocom i onim cors rgb ramima kaj bi kupio...ima od 4.30 sec unutra je kit od 32 ja bi kupio od 16..isti su...
U moje vrijeme kućišta su bila neprozirna. Uopće ne kužim to šarenilo? Al dobro, mi smo bojali žbice točka bicikla
To je bilo i u moje vrijeme..staro kljuse od 38 hahhahahaha
napokon našao stabilan clock za 3.8 ghz, aida64 u 10 min se nije srušila, tako da je to dovoljno za potvrdu, prije mi se rušila unutar 2 min
nakon gledanja videa što je bio linkani jučer, provjerio sam malo si vcore soc voltažu, i skužio da sa clockom koji sam prije radio je bila sa +0.258v na 1.3 do 1.4v, a lik preporuča i na netu isto tako da se drži na oko 1.1v za dugotrajnost
tako da sam onda vcore soc sa +0.258v stavio na +0.000v, dakle stock, i tu se drži na 1.116v, dakle idealno
3.8 ghz
vcore - 1.368v se vrti uglavnom, idle je na 1.356v, maksimum koji je doseglo je bilo 1.38v, u biosima je mislim na +0.104v postavljeno
vcore soc - 1.116v je neki idle, i tu se negdje vrti, max je bilo 1.152v, uglavnom u biosima je 0.000v, dakle stock
temperatura - max 66°c, idle je na 34°c
3.7 ghz
vcore - 1.270v, tu se negdje vrti, u biosima je na +0.000v postavljeno, dakle stock
vcore soc - u biosima je na 0.000v, dakle isto stock
temperatura - max 66°c, možda stupanj dva manje, ne mogu se sjetit točno, idle je na 34°c
znači samo kucanje mp od 37.00 je dovoljno da se ide na 3.7 ghz
malo je voltaža za 3.8 viša nego što sam očekivao, ali bitno da temperature nisu visoke i da sve radi mirno
dal bi mi dizanje vcore soc dopustilo da spustim voltažu za vcore možda ??
sumnjam nekako da bi
sad jedino neznam dal da radim update na novi bios, sa ovom verzijom sve radi bez problema i napokon sam našao stabilan clock, sa novom verzijom vjerujem da bi sve ostalo isto, ali ako se što promijeni, ponovno mijenjati i tražiti stabilno mi se neda nekako, al opet vuče me da stavim novu verziju, možda ću moć spustit voltažu malo
Pa vidi sa aida 64 ostavi samo fpu i uradi test od 10 minuta i posalji slike.
trenutno nemam vremena da to radim, moram se spremati na posao, vidit ću ako će mi se dat sutra sa tim zezati, ali za sad mi je sve uredu i radi kak spada
Kako ti rade rami od patriota? Deklarirana brzin ili? Jesi morao nesto posebno namjestat?
Kako ti rade rami od patriota? Deklarirana brzin ili? Jesi morao nesto posebno namjestat?
xmp profil 1 birao i sve radi kako treba, nikakvo dodatno prčakanje nije trebalo
brzina je na 2933mhz sa 1.35v, dakle deklarirana
nikakvih problema nisam imao do sad sa njima
clockanje rama me trenutno ne zanima, i ovako sve radi super i ne moram dirati ništa po njima dodatno
bez profila rade na 2133mhz na 1.2v
Nemojte se zavaravat misleći da je 10min jednog testa dovoljno da se pokaže da je proc stabilan, pogotovo ako koristite računalo za nešto ozbiljnije.
Možeš uzet 5 testova i svi će pokazat da koriste proc 100%, a potrošnja, zagrijavanje i napon za stabilan rad mogu biti dosta različiti, ovisno koje instrukcije test koristi.
I razbijali toplomjere i igrali se sa živom...danas kažu da je otrovna.Tražio sam kućište bijele boje sa leopardovim uzorkom....
U ovih dan-dva i par mailova sa gigabyte support-om gdje sam htio saznati da li je dovoljno upisati latencije memorije koja nije na QVL listi da bi radila na deklariranoj brzini,nikakav OC.Zahvaljujući kolegi "chaselol" koji je postao izvrstan video o načinu unošenja točnih vremena memorije kada ona nije po defaultu prepoznata,takođe iz videa mi je jasno zašto "taj tamo" ima veću plaću nego ja.
Sa memorijom koju posjedujem PC4-25600U 3200MHz CL16 LED Red Corsair, CMU16GX4M2C3200C16R ručnim unošenjem latencija a kasnije sam skinuo program "Thaiphoon Burner" gdje su očitani i sub-tajminzi koje sam takođe ručno unio;sve radi stabilno.Ne mogu reći da sam imao niti jedan slučaj "smrzavanja /crashanja".U mojem dopisu supportu naznačio sam grešku u rulbuku matične gdje na Profile DDR Voltage nije moguća promjena,kako to sugerira napisano,dok Auto settings prepoznaje niže (2133mhz) latencije i sub tajminge (slike),te voltaža ostaje 1.20v,koju se može promjeniti na tvorničkih 1.35.
Posljedično bench testovi daju bolje rezultate,navodno R15 nema koristi od brze memorije,ali čini se da nije tome slučaj,netko bolje upućen znati će više.
Sa novim update "F7" BIOS-a dovoljno je omogućiti XMP i sve latencije memorije su uredno prepoznate,što CMU16GX4M2C3200C16R stavlja na QVL listu pretpostavljam.