AMD Ryzen procesori (opća tema) izdvojena tema

poruka: 31.804
|
čitano: 6.868.486
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
AMD Ryzen procesori (opća tema)

Pozdrav ljudi.

Trenutno se još nisam susretao sa oc-om pa me zanima koji napon bi trebao staviti ako r5 1600 stavim na nekih 3.4-3.5 Ghz čisto za početak. Trenutno je sve na auto.

CPU Vcore je na auto a pored njega piše 1.22500V

VCore SOC je također na auto a pored njega piše 1.10000V.

Da jedino stavim množitelj na recimo 35 i to je to ? CPU Vcore i VCore SOC da ostavim na auto ili da ih stavim na 1.22500V te soc na 1.10000V ?

Isprike na noobovskom pitanju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: AMD Ryzen procesori (opća tema)
1.3 i digni ga na 3.7. Meni sa 1.3 dela na 3.8 al sam vratio na stock. Ne treba mi jos..
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
big smoke kaže...

Pozdrav ljudi.

Trenutno se još nisam susretao sa oc-om pa me zanima koji napon bi trebao staviti ako r5 1600 stavim na nekih 3.4-3.5 Ghz čisto za početak. Trenutno je sve na auto.

Da jedino stavim množitelj na recimo 35 i to je to ? CPU Vcore i VCore SOC da ostavim na auto ili da ih stavim na 1.22500V te soc na 1.10000V ?

Pogledaj stranicu prije pri kraju 

Jutros sam baš pisao svoje iskustvo da clockanjem r5 1600

Koju matičnu imaš, tj koji proizvođač ?

Ako je gigabyte onda imaš offset, tj dodavanje na stock

Voltaže nemoj ostavljati na auto, da ti se ne dogodi undervolt, da ti clock bude stabilniji stavi na 0.000v i onda diži gore 

Lako moguće da na 3.7 možeš dignuti samo sa kucanjem množitelja

Pogledaj i ovdje malo ako imaš gigabyte matičnu 

battlelog: dev0lver - war thunder: dev0lver
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.8.2017 17:31 (matija656).
15 godina
neaktivan

Evo ryze  ipak ostaje proda i7 7700k razlik je max 10fps s tim da je ryzen stabilniji manje dropa fps na 3.9 radi super ....sory ljudi s gnjavazom ali zato forum postoji =)

Moj PC  
6 0 hvala 0
14 godina
augi80 kaže...

Evo ryze  ipak ostaje proda i7 7700k razlik je max 10fps s tim da je ryzen stabilniji manje dropa fps na 3.9 radi super ....sory ljudi s gnjavazom ali zato forum postoji =)

Ti niti sam ne znaš što bi i kako bi, strašno nešto.

ps. sigurno si pop... brdo love na tim dijelovima.

16 godina
augi80 kaže...

Sram te bilo prodo si boga. Zezam te, 4 jezgreni postaju entry level, dobro si uradio.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put sub 26.8.2017 18:23 (dery).
14 godina
protjeran
Sale_ds kaže...
1.3 i digni ga na 3.7. Meni sa 1.3 dela na 3.8 al sam vratio na stock. Ne treba mi jos..

Točno na 1.3? 

15 godina

Teško da je to točno 1.3v
Ako mu na toliko drži stabilno, i posrećilo mu se da lutrijom, onda ima dosta dobar čip, ja još nisam vidio r5 1600 da je stabilan na 1.3v sa 3.8 ghz
Prije je to 1.3 i nešto
Stavi prvo na kojih 1.35 pa spuštaj pomalo dok se ne pojavi nestabilnost
Moj je na 3.8ghz stabilan sa 1.366v, ali moram si to još potvrditi sa malo detaljnim testiranjem i stres testovima, primarno aida64 i prime 95

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.8.2017 19:06 (matija656).
16 godina

Ja na svojem spustio clock za 50 mhz na 3.8 i stavio u biosu na 1.325V odradio par cinebencha i aida fpu 10min makar je još vruče bilo dobro se drži, ostavit ću par dana kroz gaming i ako izdrži spuštam na 1.3V pa da vidimo kak bu držalo. Malo se automatski diglo na 1.336V, baš me zanima ako ovo prođe kako će se ponašati na 1.3V.

StariGad_HR @battlefield StariGAD#2592 @ Diablo 3 uplay: StariGAD_HR
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Aida64 ne mjeri temp. točno često je manja za 10C od prave temperature koja se zove tctl na hwinfo.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
ivanzu kaže...

Aida64 ne mjeri temp. točno često je manja za 10C od prave temperature koja se zove tctl na hwinfo.

Na core tempu je bilo za stupanj niže, a na ryzen masteru isto, a sad koliko je gdje stvarno samo sveti gandalf zna.

StariGad_HR @battlefield StariGAD#2592 @ Diablo 3 uplay: StariGAD_HR
14 godina

Ryzen Master ima tocne temp.

Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
ivanzu kaže...

hm znaci moj r3 1200 na 3.8ghz radi na 65*C pod opterecenjem tipa aida64+fpu/cpu stress/bench test najvise it's ok

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina

Otkrio sam jos jedan problem izgleda sa maticnom, a mozda je i do venta... Maloprije mi ventilator od maticne poceo praviti zvuk kao da nesto zapinje za njega, a jedini nacin da prestane je prisilno zaustavljanje vrtnje venta prstom tijekom rada sto valjda uzrokuje da senzor kada detektira da motor povuce vise struje jer je vent zablokiram prstom ugasi napon/pwm signal da motor ne pregori, to valjda resetira IC driver koji je zaduzen za to pa onda opet rade normalno..

Zvuk identican ovom.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 0:10 (ivanzu).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
chaselol kaže...
ivanzu kaže...

hm znaci moj r3 1200 na 3.8ghz radi na 65*C pod opterecenjem tipa aida64+fpu/cpu stress/bench test najvise it's ok

Točnije, razlika je 27°C, tctl i tdie

Zbog XFR-a Ryzen kao i TR pokazuju 27°C višu temepraturu da bi mislili da je temperatura visoka i još bolje hladili, tako da mogu ići iznad boosta. hwinfo pokazuje obje temeprature

Sad ću kao rambo, linkat sam na sebe

http://www.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-procesori-opca-tema/249569.aspx?page=65&jumpto=5448368&sort=asc&view=flat

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
chaselol kaže...
ivanzu kaže...

Zbog XFR-a Ryzen kao i TR pokazuju 27°C višu temepraturu da bi mislili da je temperatura visoka i još bolje hladili, tako da mogu ići iznad boosta. hwinfo pokazuje obje temeprature

................

Znacilo bi to, da kod korisnika koji imaju AMD Ryzen non-X imaju tocnije prikaz tempterature  ili manje odstupanja, a kod X verzije zbog XFR tenhnologije, moglo bi doci do veceg odstupanja realnog prikazivanja temoerature ???

Da li tu gresku mogu ispraviti proizvodaci MBO? Driveri nove,? Ima li sto u postavkama o tome vajda u Biosu?

15 godina
neaktivan
NiramX kaže...
Sale_ds kaže...

Točno na 1.3? 

Tocno 1.3. Odvrtio par testova, radilo stabilno. Vozio ga tak mislim 3 dana i onda vratio na stock, odnosno nije stock nego neki boost od maticne pa radi na 3.5. Cisto informativno sam to probao tek tolko da vidim jel dela. Max temp kaj sam vidio je bila mislim 69..

------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
15 godina

evo, vrtio sam opet malo aida64, ne vidim svrhu da ga vrtim pol dana ili tokom noći, ako se misli srušit, srušilo bi se odmah ili ubrzo nakon startanja

kako god, taj stress test je stavljanje cpu-a u load koji ja vjerojatno ili sigurno neću nikad na njemu napraviti, tako da za moje korištenje će bit sigurno stabilan

evo u prilogu i slika, a na linku veća da se vidi stanje sa temperaturama i ostalim u HWMonitoru

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Ne mora znaciti ako ti recimo pc citavu noc radio stres test procesora memorije itd sve prosao bez problema tako je meni bilo pa poplavi ekran iz skroz banalnog razloga dok npr izlazis iz neke igre ili sl.Zato je najbolje sve testirati od jedan put procesor i graficku karticu 

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 12:15 (dreadmoore).
13 godina
matija656 kaže...
big smoke kaže...

Pozdrav ljudi.

Pogledaj stranicu prije pri kraju 

Jutros sam baš pisao svoje iskustvo da clockanjem r5 1600

Koju matičnu imaš, tj koji proizvođač ?

Ako je gigabyte onda imaš offset, tj dodavanje na stock

Voltaže nemoj ostavljati na auto, da ti se ne dogodi undervolt, da ti clock bude stabilniji stavi na 0.000v i onda diži gore 

Lako moguće da na 3.7 možeš dignuti samo sa kucanjem množitelja

Pogledaj i ovdje malo ako imaš gigabyte matičnu 

Matična je Aorus Gaming 5 a verzija biosa je F6.

Trenutno me ne zanima dizanje na 3.7 Ghz tj. nije mi potrebno.

Zanima me koje su najbolje voltaže za nekih 3.4-3.5Ghz uz što manje temperature.

Što znači kada je CPU Vcore i vcore soc stavljen na normal umjesto na neku određenu vrijednost ?

Da vcore stavim na 1.22500V i vcore soc na 1.10000V ili je to too much za recimo 3.4Ghz ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 12:59 (big smoke).
13 godina
neaktivan

Evo cpu-z mi pokazuje urednu brzinu rama 1596,2, pokušavam uploadati sliku ali mi ne želi prebaciti?

memorija radi savrseno kako treba evo vec par dana komp leti, instalirao sam chipset sa amd ryzen balanced planom i u battlegroundsu sam dobio boost  od nekoliko frameova nekako mi se čini da sve sad klizi bez ikakvih dropova iako je igrica i dalje neoptimizirano smeće u BF1 sam imao odličan frame također a sa ovim ballanced planom frame je stabilniji i veći za 5- 6 frameova. pa ljudi odite na amd stranicu i skinite najnoviji chipset preporuka ja sam osjetio poboljsanje.

Prelazak sa fx 8320 je preporod i vrijedi svake kune.

15 godina
big smoke kaže...

Matična je Aorus Gaming 5 a verzija biosa je F6.

Trenutno me ne zanima dizanje na 3.7 Ghz tj. nije mi potrebno.

Zanima me koje su najbolje voltaže za nekih 3.4-3.5Ghz uz što manje temperature.

Što znači kada je CPU Vcore i vcore soc stavljen na normal umjesto na neku određenu vrijednost ?

Da vcore stavim na 1.22500V i vcore soc na 1.10000V ili je to too much za recimo 3.4Ghz ?

ja bih na tvom mjestu ovako napravio

vcore soc stavio na 1.15v, čisto radi bolje stabilnosti sistema

vcore bi stavio na 1.27v i stavio mp za 3.7 ghz

ne možeš ništa loše dobit sa tim, a performanse će naravno profitirati 

3.7 ghz možeš tjerati na gotovo stock voltaži, temperature i potrošnja će bit malo samo veći, ali zato ćeš dobit bolje performase 

velim, šteta je ne stavit ga na 3.7 jer je praktički džabe, vrti malo testove i spuštaj voltaže dok ne nađeš nestabilnost, možda skineš koji stupanj što se tiče temperature, a stock cooler će ga hladit samo tako 

13 godina
A ček. Ovaj iznos pored vcore koji iznosi 1.22500V i iznos pored vcore soc koji iznosi 1.10000V je stock vrijednost ?
Mislim vjerojatno je glupo pitanje...
15 godina
big smoke kaže...
A ček. Ovaj iznos pored vcore koji iznosi 1.22500V i iznos pored vcore soc koji iznosi 1.10000V je stock vrijednost ?
Mislim vjerojatno je glupo pitanje...

Tako bi trebalo bit 

Dok si u biosu stisni desni alt da imaš side menu sa voltažom procesora pa da lakše si kontroliraš 

Pošto je to gigabyte matična, ide offset na te vrijednosti, dakle dodavanje voltaže 

Treba se sa tom igrati da se nađe stabilno, ali 3.7 ti je jako lako ostvarivo 

Isto tako si proguglaj koje stvari u biosu bi trebalo ugasiti da clock bude, tu ti ide cute performance boost, c state control, cool and quiet,b Windows hpet pod power opcijama, I mislim da to je to dosta za stabilnost, ali provjeri za svaki slučaj

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 16:51 (matija656).
13 godina

A za 3.4 Ghz ? Vcore na 1.22500V i Vcore soc na 1.1000 je too much ili ?

E da, što je sa CPU VDD18, CPU VDDP, CPU Vcore Loadline Calibration i Vaxg Loadline Calibration ? Da to sve ostavim na auto ili bi trebalo to manualno namjestiti ?

14 godina
neaktivan

"big smoke".....nick ide uz overclockanje 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
big smoke kaže...

E da, što je sa CPU VDD18, CPU VDDP, CPU Vcore Loadline Calibration i Vaxg Loadline Calibration ? Da to sve ostavim na auto ili bi trebalo to manualno namjestiti ?

probaj stavit samo mp za 3.4 ghz i testiraj stabilnost, ako se ruši, diži pomalo voltažu dok nije stabilan

i da ostaviš voltažu za vcore  i vcore soc tako kako je, najgore što se može dogoditi je  da ne možeš bootat windowse ili u bios, pa da moraš radit clear cmos da možeš ponovno u bios

ja sam danas morao radit clear cmos nakon update-a biosa na f6 verziju, jer kad sam ukucao clock kako je bilo prije, nije prolazilo i nisam mogao komp upalit

a za ove opcije koje pitaš što sa njima, stvarno neznam, jer ih ja na svojoj matičnoj nemam, moja je ab350m matx gaming 3, tj manji rang nego tvoja, tako da ima i manje opcija 

9 godina
big smoke kaže...

Za 3.7 GHz ne trebaš ništa niti dirati osim frekvencije... Tek za 3.8 - 4.0 GHz R5 1600 treba viši napon kako bi radio stabilno. Naravno ovisi i o primjerku ali najčešće će je tako.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 19:41 (It'sMe932).
13 godina
Koliko je pametno podesiti samo množitelj na 34 naprimjer a sve ostalo ostaviti kako je i bilo pošto je trenutno sve na auto ?
Kao što kaže Matija, da se ne bi desio undervolt pa da onda ne bih imao problema sa stabilnošću.
Trenutno sam u gužvi pa se nemam prilike zezati dizanjem i spuštanjem voltaže.
13 godina
It'sMe932 kaže...
big smoke kaže...

Za 3.7 GHz ne trebaš ništa niti dirati osim frekvencije... Tek za 3.8 - 4.0 GHz R5 1600 treba viši napon kako bi radio stabilno. Naravno ovisi i o primjerku ali najčešće će je tako.

Ovo ne mora da znaci, ali svejedno i 1.35V je tako super safe napon da ne moras da brines za tipa 3,8ghz 

CPU loadline calibration ti je da dozvolis biosu/maticnoj da koristi full fazu prilikom clockanja, stavi negdje medium sredinu ili auto i bices ok ako ne clockas "visoko"

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice