Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 116.381
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Europa Universalis IV

Ne valja previše u rati ići također, ja to volim pa gubim admin power i military power na stability i rebelse..

Nekako gledam da je najbolje prvih 100-200 godina diplomatski sve odrađivati i pustiti da razvijaš tehnologiju i onda opleti po ostatku :)

Keep Calm and Carry On
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Re: Europa Universalis IV
toxic kaže...

Ne valja previše u rati ići također, ja to volim pa gubim admin power i military power na stability i rebelse..

Nekako gledam da je najbolje prvih 100-200 godina diplomatski sve odrađivati i pustiti da razvijaš tehnologiju i onda opleti po ostatku :)

Ah, naravno da ne valja, ja osobno nisam previše započinjao ratove (osim Danske zbog personalne unije i Novgoroda radi pokrajine na sjeveru). Većinom su to bili alliance ratovi ili su meni objavili rat.

The guy who wants too much risks losing absolutely everything. Of course, the guy who wants too little from life might not get anything at all.
16 godina
Europa Universalis IV

GG. He won.

Svi smo mi Mentalist // R.I,P. EP
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 18:04 (Don Strongtoni).
Moj PC  
3 0 hvala 1
14 godina
Europa Universalis IV

Evo da se malo pohvalim, napokon sam uspio stvoriti, tj. povratiti Rimsko Carstvo iz Crusader Kings 2, eksportao save u EU4!

HRE ne postoji, razlike između zapadnog i istočnog kršćanstva nema jer sam u CK2 ujedinio vjere 20 godina nakon raskola 1054. kao što vidite, još uvijek postoje ranosrednjovjekovne države poput istočne i zapadne Franačke,   Velike Ugarske također nema, već samo ona originalna kada su Huni tek došli sa Istoka...

Inače Rimsko carstvo ima vlastite nacionalne ideje koje su različite od Bizanta iz EU4. Sada mi je glavni zadatak povratiti sve provincije originalnog Carstva na vrhuncu moći, a to je sve oko Mediterana, Mezopotamija i glavnina zapadne Europe.

A u Amerikama Inke i Azteci više nisu samo primitivci koji čekaju da dođu europljani i pokupe zlato, već super sile koje će izvesti invaziju na zapadnu europu, preko Grenlanda, Islanda i Britanije oko 1500. godine, iako do tamo nisam došao pa nemam SS-a, ali kad dođe vrije budem stavio koju sliku.

o/
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 20:03 (Apachy).
Moj PC  
5 0 hvala 0
16 godina

Bilo bi krasno kad bi negdje uploado taj save da se i mi/ja mozemo igrat malo, izgleda zabavno.. :)

14 godina
Europa Universalis IV

https://hotfile.com/dl/246079986/1d1fc90/Crusader_Kings_II.rar.html

samo ne znam hoće li raditi jer save export iz Ck 2 u EU4 radi na principu moda, zato jer saveovi iz CK2 i EU4 nisu isti, pa ne znam hoće li vam raditi bez instalacije CK2 i popratnih DLC-ova koji omogućuju sami export.

uglavnom ovaj folder Crusader Kings 2  koji je na driveu kopirajte u Documents/Paradox Interactive.

Nakon toga uđite u Europa Universalis 4  folder koji se nalazi također na lokaciji Documents/Paradox Interactive i tamo samo napravite folder imena "Converted_Roman_Empire892_10_02" naravno bez navodnika. U tom folderu nema ništa, on samo stoji za opciju moda.

Nakon svega, odite u Europa Universalis 4 Launcher (nalazi se tamo gdje ste instalirali igru, file je eu4_launch.exe i tamo bi trebali imati pod "mods" ovo iznad: Converted_Roman_Empire892, tamo stavite kvačicu i to bi trebalo biti to, samo opet kažem možda ne bude radilo jer sam ja to exportao iz igre, a ne ovako samo kopirao dadoteke.

o/
Poruka je uređivana zadnji put uto 17.9.2013 22:00 (Apachy).
Moj PC  
2 0 hvala 3
16 godina

Potvrdujem da radi, al dok je kvacica na Converted_Roman_Empire892 nemrete igrat svoje stare saveove jer ovo mjenja imena drzava itd.. Sve se naravno vraca u normalu kad maknete kvacicu..

17 godina
Don Strongtoni kaže...

GG. He won.

1762 godina i osvojo cijeli svijet samo tako? ako ovdje cheat nije u pitanju svaka mu čast ali mislim da jesst i to na veliko si je pomagao

Keep Calm and Carry On
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

pa neznam jel se achievmentsi otključavaju ako se koristi komandna ploča ili treneri neki

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Ajde da je osvojio sa nekom jacom drzavom, al sa Ryukyu hahahahahahahahh svaka mu cast, mada ne mislim da je bio potpuno posten igrac :)

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
heisenberg031 kaže...

pa neznam jel se achievmentsi otključavaju ako se koristi komandna ploča ili treneri neki

Mislim da ne + moras imat ironman ukljucen za achievementse.

Evo tu vam je njegova tema u kojoj imate sve o tome. Vidim da je i u EU3 isto to napravio..

12 godina
Europa Universalis IV

Baš je tužno vidjet da tema jedne ovakve IGRETINE ima svega 8 strana nakon toliko vremena dok jedan bezvezni GTA5 ima već 250+. Ljudi zbilja ne znaju prepoznat kvalitetu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Baš je tužno vidjet da tema jedne ovakve IGRETINE ima svega 8 strana nakon toliko vremena dok jedan bezvezni GTA5 ima već 250+. Ljudi zbilja ne znaju prepoznat kvalitetu...

gle stvar je jednostavna

a) ovo nije igra za praznoglavce

b) igramo igru ne laprdamo gluposti

c) ovu igru igraju uglavnom ozbiljni ljudi, ne klinčadija od 9-12 godina (i nemaju vremena za gubljenje na forumu)

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Probao sam i CK2 što je kolega exportao save i igra mi se čini preodlična, kad završim sa rimskim carstvom, počet ću igrat sa HR u CK2 pa onda eksportat u EU4 i nastavit dalje.

A što se tiče igrača i aktivnosti na forumu, ovo je Paradoxova grand strategija, čim je tu Paradox odmah se zna da je igra teška, tutoriajala praktički nema i samo uski krug ljudi igra, i kad malo razmislim bolje da je tako. Dobijemo vrhunsku igru koja se prilagođava maloj zajednici igrača koji znaju što hoće. Da je tu veća baza ljudi onda bi trebala prilagodba, tj. poglupljivanje igre, a tog scenarija danas ima previše. Koliko je starih franšiza poglupljeno i pojednostavljeno samo da bi je igralo više ljudi... Recimo Civilizacija koja sam obožavao u petici je ubijena...

kuku lele

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Igra nije popularna ko GTA i to je to, nema to veze s glupim ljudima. Nego ovo mi je prva igra od Paradoxa, pa kakav je gore spomenuti CK2? Koje su razlike i tako to vi koji ste igrali. Posto vidim da se moze prebacivat save, pa predmnijevam da su igre slicne.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

CK2 je u razdoblju ranijem od EU4, znači od 840 čini mi se pa do 1453.

Igra je slična ali ima dosta razlika, pa recimo da znaš igrati Eu4 ne znači da ćeš rasturati u CK2, ekonomija je drugačija, ratovanje je totalno drugačije (prije rata ne smiješ imati vojske, nego narediš vazalima da podignu svoje vojske koje ti kontroliraš, koliko vojnika dobiješ zavisi o odnosu sa njima, o vojnim obavezama koje im namečeš, porezima itd itd.) Veliki fokus igre su vladarske obitelji, intrige, ubojstva, ženidbe, preuzimanje prijestolja kroz nasljeđe... Ludilo koliko ima detalja, a to je samo vođenje rata, dalje imaš diplomaciju, trgovinu...

Ako ti se sviđa EU4 onda će ti i ova bit zarazna i zabavna i naravno treba vremena da se to sve pohvata. Tutorijali su kujac, učiš na greškama dok igraš.

kuku lele

0 0 hvala 0
16 godina
Legiija kaže...

počet ću igrat sa HR u CK2 pa onda eksportat u EU4 i nastavit dalje.

Pa iz EU4 u Victoria 2 pa iz Victoria 2 u HoI3 xD

14 godina
odjavljen
Don Strongtoni kaže...
Legiija kaže...

počet ću igrat sa HR u CK2 pa onda eksportat u EU4 i nastavit dalje.

Pa iz EU4 u Victoria 2 pa iz Victoria 2 u HoI3 xD

eh o tome sam i ja snivao,pa za kraj iz HoI3 u Supreme Ruler 2020,kad bi sve to napravili bilo bi savršenstvo za svakog stratega

17 godina
neaktivan

Ma ne, sad bude EU IV posljednje izdanje

sljedeće izdanje je hibrid EU4+total war (eu engine za strategiju, TW za rješavanje problema na bojnom polju) = najbolja igra ikad

(imam baš lijepe snove zar ne? {#} )

17 godina
Europa Universalis IV

Hehe ljudi iz Paradoxa imaju dobar smisao za humor, ili je samo meni smiješno? {#}

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

3 0 hvala 0
12 godina
Europa Universalis IV

Imam 3 kveščna:

1. Kako anektirati vazale a da proces ne traje 10 godina? Jer kad kliknem na to kaže bit če gotovo u dalekoj budučnosti!

2. Što znači i čem služi War Subsidies???

3. Kako nastaviti poboljšati odnose nakon što iscrpiš diplomatske mogučnosti (brak, alliance, gift...)

Btw igram s Francuskom.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Imam 3 kveščna:

1. Kako anektirati vazale a da proces ne traje 10 godina? Jer kad kliknem na to kaže bit če gotovo u dalekoj budučnosti!

3. Kako nastaviti poboljšati odnose nakon što iscrpiš diplomatske mogučnosti (brak, alliance, gift...)

Btw igram s Francuskom.

1. vazale anektiras tako da imas odnose na 190 ili vise, a svakog pojedniog vazala diplomatski mozes anektirati svakih 10 godina. tada na njihove sve regije dobijes core. Osim diplomatski, mozes ih anektirati i vojno ako nemaju vise od 4 provincije (iako i tu ima par iznimaka). tada ne dobijes core na sve njihove regije, osim na onu na koju imas claim (povod rata).

2. war subsidies je financijska pomoc drugoj drzavi koja je u ratu sa trecim. razlika izmedu ovoga i i give gift je ta da WS mozes prekinuti ali onda gubis mali dio prestiža. tu opciju koristim samo kada imam love na bacanje i imam jaku vojsku pa pomognem slabijem susjedu itd. opcija ti donosi poboljsanje odnosa.

3. osim navedenog, drzava ti moze biti vazal sto ti daje +50 odnosa i mozes objaviti rat njezinom rivalu pa dobijes "enemy of the enemy" koji ti daje jos +50 odnosa,  ako ni to nije dovoljno onda moras cekati da produ negativni bodovi koje si im nametnuo svojim akcijama. npr. ako ima objavis rat, uzmes provniciju i sklopis mir, oni ce sljedecih godina imati negativne bodove prema tebi, ali ti bodovi se iz godine u godinu smanjuju. isto tako se bodovi iz improve relation godisnje smanjuju za neki postotak. uglavnom densi klik na teritorij strane drzave odi sa misem tamo gdje su bodovi odnosa i pricekaj sekundu i tamo ces imati sve faktore koji utjecu na odnos, njhovo godisnje smanjivanje/povecanje

kuku lele
12 godina
Legiija kaže...
Azmo kaže...

Imam 3 kveščna:

Btw igram s Francuskom.

1. vazale anektiras tako da imas odnose na 190 ili vise, a svakog pojedniog vazala diplomatski mozes anektirati svakih 10 godina. tada na njihove sve regije dobijes core. Osim diplomatski, mozes ih anektirati i vojno ako nemaju vise od 4 provincije (iako i tu ima par iznimaka). tada ne dobijes core na sve njihove regije, osim na onu na koju imas claim (povod rata).

2. war subsidies je financijska pomoc drugoj drzavi koja je u ratu sa trecim. razlika izmedu ovoga i i give gift je ta da WS mozes prekinuti ali onda gubis mali dio prestiža. tu opciju koristim samo kada imam love na bacanje i imam jaku vojsku pa pomognem slabijem susjedu itd. opcija ti donosi poboljsanje odnosa.

3. osim navedenog, drzava ti moze biti vazal sto ti daje +50 odnosa i mozes objaviti rat njezinom rivalu pa dobijes "enemy of the enemy" koji ti daje jos +50 odnosa,  ako ni to nije dovoljno onda moras cekati da produ negativni bodovi koje si im nametnuo svojim akcijama. npr. ako ima objavis rat, uzmes provniciju i sklopis mir, oni ce sljedecih godina imati negativne bodove prema tebi, ali ti bodovi se iz godine u godinu smanjuju. isto tako se bodovi iz improve relation godisnje smanjuju za neki postotak. uglavnom densi klik na teritorij strane drzave odi sa misem tamo gdje su bodovi odnosa i pricekaj sekundu i tamo ces imati sve faktore koji utjecu na odnos, njhovo godisnje smanjivanje/povecanje

Zahvaljujem na ovom iscrpnom odgovoru! Pametniji sam sad! :-) Iako mi pod 1 još uvijek nije najbistrije. Da li to znaći da svakih 10 godina mogu samo 1 vazala anektirat? Ne mogu ih recimo 3 odjedniom anektirati? I nije mi baš jasno zašto proces aneksije tako dugo traje? Kad kliknem da ga anektiram ta provincija još uvijek nije moja nek mora proć 10 godina da bi bila moja a za to vrijeme mi je diplomat okupiran???

12 godina
neaktivan
Azmo kaže...

Zahvaljujem na ovom iscrpnom odgovoru! Pametniji sam sad! :-) Iako mi pod 1 još uvijek nije najbistrije. Da li to znaći da svakih 10 godina mogu samo 1 vazala anektirat? Ne mogu ih recimo 3 odjedniom anektirati? I nije mi baš jasno zašto proces aneksije tako dugo traje? Kad kliknem da ga anektiram ta provincija još uvijek nije moja nek mora proć 10 godina da bi bila moja a za to vrijeme mi je diplomat okupiran???

recimo imas 2 odvojena vazala.

sa 1. imas odnose +190 i krenes u aneksiju. ta aneksija ce trajati recimo 5 godina. moze trajati i duze, vrijeme nije isto za sve vazale. uspjesno ga anektiras.

onda zelis anektirati 2. vazala, ali sada moras cekati da prode 10 godina od zavrsetka aneksije prvog vazala. tek onda mozes zapoceti aneksiju 2 vazala koja ce opet trajati X godina.

ne mozes istovremeno anektirati vise vazala. tako je, kad kliknes na provniciju vazala kojeg anektiras ta provincija jos uvijek nije tvoja, moras cekati da zavrsi vrijeme aneksije i to cijelo vrijeme 1 diplomat nije dostupan.

mislim da su ovo vrijeme od 10 godina uveli da se smanji prelagani world domination, tj. da diplomatski osvojis provoncije malih drzava u kratkom vremenu.

EDIT: isto tako kad zavrsis aneksiju vazala, sa drugim vazalima, ako ih imas, dobiti ces negativne bodove zbog te aneksije, koji se kroz godine smanjuju dok potpuno ne nestanu.

kuku lele
Poruka je uređivana zadnji put pon 23.9.2013 10:03 (Legiija).
12 godina
Legiija kaže...
Azmo kaže...

recimo imas 2 odvojena vazala.

sa 1. imas odnose +190 i krenes u aneksiju. ta aneksija ce trajati recimo 5 godina. moze trajati i duze, vrijeme nije isto za sve vazale. uspjesno ga anektiras.

onda zelis anektirati 2. vazala, ali sada moras cekati da prode 10 godina od zavrsetka aneksije prvog vazala. tek onda mozes zapoceti aneksiju 2 vazala koja ce opet trajati X godina.

ne mozes istovremeno anektirati vise vazala. tako je, kad kliknes na provniciju vazala kojeg anektiras ta provincija jos uvijek nije tvoja, moras cekati da zavrsi vrijeme aneksije i to cijelo vrijeme 1 diplomat nije dostupan.

mislim da su ovo vrijeme od 10 godina uveli da se smanji prelagani world domination, tj. da diplomatski osvojis provoncije malih drzava u kratkom vremenu.

EDIT: isto tako kad zavrsis aneksiju vazala, sa drugim vazalima, ako ih imas, dobiti ces negativne bodove zbog te aneksije, koji se kroz godine smanjuju dok potpuno ne nestanu.

Još jednom hvala! :-)

17 godina
Europa Universalis IV

Ja sam 90% siguran da možeš početi aneksiju nekoliko vazala u isto vrijeme. Tj. bio sam to napravio s Engleskom u Irskoj, imao sam za vazale Meath i Munster, i oboje su mi bili vazali i u otprilike isto vrijeme sam s njima nabio 190 odnose i počeo ih oboje istodobno aneksirati. I tako nisam morao čekati tih 10 godina da sam prvo jednog pa drugog, a i nisam gubio nikakve odnose s ovim drugim zbog aneksiranja prvog. Jedini minus je što su mi dva diplomata bila zauzeta sljedećih par godina, ali kako sam igrao s Engleskom i kontrolirao cjelo otočje osim te dvije državice nije mi bio problem čekati. Iako ne znam je li to još uvijek radi jer sam ja to napravio odmah po izlasku igre pa su možda to sada promijenili u patchevima.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

moguce i da su patchevi štogod promjenili, probao sam sa rimskim carstvom 2 odjednom, pa nije islo, ali taj export save iz ck2 se računa kao mod pa sad... ali znam 100% da se 10 godina mora cekati kada se zavrsi aneksija zadnjeg vazala

kuku lele

0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Btw mnogo promjena u nadolazećem 1.2 patchu, koji bi trebao biti izdan ovih dana, pa bi bilo dobro baciti pogled na promjene jer ih je stvarno mnogo i dosta stvari se mijenja.

0 0 hvala 0
14 godina
Europa Universalis IV

radi se radi :D

ima mozda najave ili nesto oko ekspanzija, ako tko prati paradox forume?

o/
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

Moze se koliko god diplomata imas odjednom vazala aneksirat.. I tih 10 godina sta moras cekat da aneksiras jedino moras cekat ako si ih pridobio diplomatskim putem.

LoL acc THCJoshi
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice