Europa Universalis IV

poruka: 550
|
čitano: 116.356
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Europa Universalis IV
Jonja kaže...

Ovisno s kim igram, al ugl nakon 50-100 godina bude dobro. S kim igras?

japan, a gle dobro je no nisam pretezno jak ako investiram previse u vojsku gubim golde... npr sa 30 vojnika sam htio otici kod azteca da ih slomim kad ono brod mi ode u k..c i posada pogine nije me niko napao i tak nekoliko bezuspjesnih pohoda.. ako stavim maintance na max onda gubim golde strahovito

Keep Calm and Carry On
15 godina
neaktivan
toxic kaže...
Jonja kaže...

Ovisno s kim igram, al ugl nakon 50-100 godina bude dobro. S kim igras?

japan, a gle dobro je no nisam pretezno jak ako investiram previse u vojsku gubim golde... npr sa 30 vojnika sam htio otici kod azteca da ih slomim kad ono brod mi ode u k..c i posada pogine nije me niko napao i tak nekoliko bezuspjesnih pohoda.. ako stavim maintance na max onda gubim golde strahovito

Japan je mogu pouzdano rec najjaca azijska drzava, imaju masne pare i masnu vojsku. Nekidan sam napisao kako je lako s njima igrat upravo zbog toga, odlicna drzava za pocetnike. Sad, ti gubis brodove jer ti ljudi pocnu crkavat na otvorenom moru, prati "lubanju" i postotak "popravljenosti" broda. Nema teorije da stignes do druge strane jednostavno glavom kroz zid.. Ili moras napravit bazu na Midwayu ili preko Aljaske pa pjeske malo udrit. Mada bi ti preporucio da se ostavis Azteca jer ionako Japan doslovno sere pare, evo sad cu ti uploadat par slikica od onoga sto sam ja uspio odigrat s Japanom. I ne kontam kako si u minusu, jesi li anexirao sve vazale? Imas provinciju koja proizvodi zlato... Ja neznam sto cu s novcem pa radim one zgrade, imam ih u svakoj provinciji gotovo sve.. A ne mogu trosit na vojsku jer ionako sa 40 regimentsa osvojim cijelu Aziju ko nista, a to odmah dobijes od anexiranja vazala. Tako da bacam pare onim skupim savjetnicima.. Mada nikad necu bit razvijen kao neka Europska drzava radi tih glupih penala. Ja sam mislio da su Azijati bili inovatori, kompas, barut ovo ono a oni nabiju neke penale na sve koji nisu western..

Evo slikice:http://imgur.com/a/fSpDO

LoL acc THCJoshi
17 godina
Jonja kaže...

Japan je mogu pouzdano rec najjaca azijska drzava, imaju masne pare i masnu vojsku. Nekidan sam napisao kako je lako s njima igrat upravo zbog toga, odlicna drzava za pocetnike. Sad, ti gubis brodove jer ti ljudi pocnu crkavat na otvorenom moru, prati "lubanju" i postotak "popravljenosti" broda. Nema teorije da stignes do druge strane jednostavno glavom kroz zid.. Ili moras napravit bazu na Midwayu ili preko Aljaske pa pjeske malo udrit. Mada bi ti preporucio da se ostavis Azteca jer ionako Japan doslovno sere pare, evo sad cu ti uploadat par slikica od onoga sto sam ja uspio odigrat s Japanom. I ne kontam kako si u minusu, jesi li anexirao sve vazale? Imas provinciju koja proizvodi zlato... Ja neznam sto cu s novcem pa radim one zgrade, imam ih u svakoj provinciji gotovo sve.. A ne mogu trosit na vojsku jer ionako sa 40 regimentsa osvojim cijelu Aziju ko nista, a to odmah dobijes od anexiranja vazala. Tako da bacam pare onim skupim savjetnicima.. Mada nikad necu bit razvijen kao neka Europska drzava radi tih glupih penala. Ja sam mislio da su Azijati bili inovatori, kompas, barut ovo ono a oni nabiju neke penale na sve koji nisu western..

nisam reko da sam u minusu no ako ocu poc u borbu treba mi pun k vojske bar sam ja tako to sebi percipirao imam sve zajedno oko 60 regimentsa.. pare stalno dobivam nisam nikom duzan sve vazale sam si pripojio i kolonizirao dosta toga i. kazem da se bojim napast jer mislim da cu imat previse zrtava no ja sam skoro 150 godina iza tebe.. takoder za sada imam sve zgrade dockove, marketplace tvrdavu lvl 2 itd..

nov sam u igri pa ne znam tocno kolko je cega potrebno da bi se osvojilo, takoder mi nije jasno krepavanje vojske no budem polako ucio nemam mi druge..

cudno mi je da dani idu tako brzo i imam dojam da sam napravio ništa.

Keep Calm and Carry On
15 godina
neaktivan
toxic kaže...
Jonja kaže...

nisam reko da sam u minusu no ako ocu poc u borbu treba mi pun k vojske bar sam ja tako to sebi percipirao imam sve zajedno oko 60 regimentsa.. pare stalno dobivam nisam nikom duzan sve vazale sam si pripojio i kolonizirao dosta toga i. kazem da se bojim napast jer mislim da cu imat previse zrtava no ja sam skoro 150 godina iza tebe.. takoder za sada imam sve zgrade dockove, marketplace tvrdavu lvl 2 itd..

nov sam u igri pa ne znam tocno kolko je cega potrebno da bi se osvojilo, takoder mi nije jasno krepavanje vojske no budem polako ucio nemam mi druge..

cudno mi je da dani idu tako brzo i imam dojam da sam napravio ništa.

A kad ne ratujes onda je dosadno..

LoL acc THCJoshi
14 godina
odjavljen
Europa Universalis IV

igra li još itko,je li itko došao do završne godine do kraja?Vidim zamrla tema

0 0 hvala 0
17 godina
Nitro233 kaže...

igra li još itko,je li itko došao do završne godine do kraja?Vidim zamrla tema

A sta ces, ljudi igraju ne pitaju puno :)

Sa Hrvatima ne mogu dalje od osvajanja bosne. Turci me uvijek ubiše :(

Btw. pogledo sam neki video gdej tip ima predobru strategiju kako shebat Tursku sa Bizantom.... strategija samo takva

Keep Calm and Carry On
15 godina
neaktivan

Mogao si onda dat i video :)

Nego ja nikad nemam volje igrati do kraja :(

LoL acc THCJoshi
17 godina
Jonja kaže...

Mogao si onda dat i video :)

Nego ja nikad nemam volje igrati do kraja :(

Keep Calm and Carry On
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

pa stategija sa paradxplaze, blokiraš im prolaz galijama, vjerovatno primjenjivo i na hrvatsku samo treba obratit pozornost gdje je turska vojska

inače igram sa bizantom dosta, kod mene recimo srbija nestigne prije otomana u albaniju, al to nije tolko važno, uzmem albaniju kasnije kad otomanima objavim rat, i ako igrate sa bizantom, objavite rat i trebizondu, samo im vojsku pobjedite i dogovorite mir za novce i imate još love za galije

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 22:36 (heisenberg031).

0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Evo bio igrao s Brandenburgom, bilo zeznuto u početku pa polako stvorio Prusiju i onda iz vedra neba nekako postao car HRE, i onda polako provodio reforme i na kraju proveo onu zadnju da ujedinim sve članice carstva u jednu država, napravio to i sada mi dosadilo jer postao sam prejak pa sam odustao s time. Sada krenuo s Bizantom i sada se borim s Osmanlijama za život. {#}

Inače, rijetko koju zemlju doguram do kraja u CK II ili sada u EUIV, dođe određeno vrijeme kada shvatim da sam postao prejak i onda mi se više neda igrati pa krenem od početka s nekom drugom. Za sljedeću planiram malo probati Azteke ili Inke, iako se razmišljam i da možda pokrenem CKII, samo da doživim invaziju Azteka pa da prebacim save u EUIV pa da igram reformirane Azteke/Inke i izvršim upad u Europu, tj. obrnutu kolonizaciju. Iako mogao bih i bez reformiranih, ali to je onda kakvih 100-injak godina sjedenja i stavljanja na najveću brzinu i čekanje nekoga iz Europe da dođe. 

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Rhox kaže...

Evo bio igrao s Brandenburgom, bilo zeznuto u početku pa polako stvorio Prusiju i onda iz vedra neba nekako postao car HRE, i onda polako provodio reforme i na kraju proveo onu zadnju da ujedinim sve članice carstva u jednu država, napravio to i sada mi dosadilo jer postao sam prejak pa sam odustao s time. Sada krenuo s Bizantom i sada se borim s Osmanlijama za život. {#}

Inače, rijetko koju zemlju doguram do kraja u CK II ili sada u EUIV, dođe određeno vrijeme kada shvatim da sam postao prejak i onda mi se više neda igrati pa krenem od početka s nekom drugom. Za sljedeću planiram malo probati Azteke ili Inke, iako se razmišljam i da možda pokrenem CKII, samo da doživim invaziju Azteka pa da prebacim save u EUIV pa da igram reformirane Azteke/Inke i izvršim upad u Europu, tj. obrnutu kolonizaciju. Iako mogao bih i bez reformiranih, ali to je onda kakvih 100-injak godina sjedenja i stavljanja na najveću brzinu i čekanje nekoga iz Europe da dođe. 

zaigraj sa mongolima

17 godina
Europa Universalis IV

Kako je ova igra butalno dobra, svaka nacija ima svoje probleme i cari.

Npr izo sam "Ruse" i sad para imam puno, sve 5, objave mi rat golden horde i kazan, shebem ih sa svoji vazalima i prijateljima i osvojim dosta toga, onda mi rat objavi novogorod i shebem i njih. Bude mi prevelik overextension i rebeli me kolju sve u 16. da nemam vazale vec bih izgubio odavno.. To je nešto nevjerojatno koliko mi puno ovi mali vazali znace :) Vidjet cemo trenutno sam u zescoj banani..

Stvara mi se pod 20 - 36 rebela odjednom svakih nekoliko godina, nemam dovoljno za "make core" ali kroz nekoliko godina ako preživim i to ce biti u redu. Nego evo ppet mi kazan objavio rat i jos ona jedna nacija na C :) kak da sprijecim to ratovanje nije proslo 100 godina a osvoji sam puno teritorija ,a ništa sam nism htio.

Keep Calm and Carry On
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Osvojenu zemlju "prodaj" vasalima, oni ce napravit core i zajeba*at s rebelima, ovak i onak ces nakon par godina anexirat vazale, pa zasto onda da ti trosis svoju lovu i vrijeme na core i rebele..

Svi smo mi Mentalist // R.I,P. EP
17 godina
Europa Universalis IV

Ili ako ratuješ sa zemljama čiji teritorij ne želiš, u mirovnim pregovorima uzmi gold, uzmeš da ti oni prepuste svoj trade influence za vrijeme trajanja mira i onda ako hoćeš da se odreknu corea u tvojoj zemlji i slično tome. Ne isplati se uzimati im teritorij ako na njega ne polažeš prava (claim) jer će ti trebati puno više administrativnih bodova i trajat će duže da ga pretvoriš u svoje core.

It is better to be hated for who you are, than to be loved for someone you are not.

1 0 hvala 1
14 godina
Europa Universalis IV

kako uzmem golde od poraženog?

znam preuzeti provincije, prenesti trade power, natjerati ih da se odreknu core teritorija, al ne znam kako da dobije čiste golde? kako se zove ta opcija u pregovorima za mir?

o/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Europa Universalis IV

Kada pregovaraš mirovni sporazum, dolje u lijevom kutu tog prozorčića bi ti trebala biti kućica i kraj nje + i -, tamo ideš i povećavaš, ili smanjuješ, koliko golda da ti isplate, tj. možeš ići do njihovog trenutnog maksimuma koliko imaju bez da odu u minus.

0 0 hvala 1
17 godina
Europa Universalis IV

jao... napravio sam kardinalnu pogrešku stisuno na westernize tehnologije i sve oslo u k kuac :)

sad trebam prezivjet doba rebelsa i nereda.

Keep Calm and Carry On
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

jao... napravio sam kardinalnu pogrešku stisuno na westernize tehnologije i sve oslo u k kuac :)

kardinalna bi ti bila greška da si propustio westernize...

17 godina
Darky kaže...
toxic kaže...

kardinalna bi ti bila greška da si propustio westernize...

Kaj da radim propadam :) diplomatica ne dobivam ništa 0 :( rebelsi se samo kote, sve vazale sam aktivirao koje sam mogao. stability jedva podižem i kad ga podignem dođe mi poruka da sam ga opet izgubio itd...

Keep Calm and Carry On
17 godina
neaktivan
toxic kaže...

Kaj da radim propadam :) diplomatica ne dobivam ništa 0 :( rebelsi se samo kote, sve vazale sam aktivirao koje sam mogao. stability jedva podižem i kad ga podignem dođe mi poruka da sam ga opet izgubio itd...

sad izdrži kako god

kad ti se završi proces westernize, postati ćeš jak kao i zapadne države, da viš kako češ onda maltretirati susjede {#}

ako imaš previše rebela, probaj kreirati nove vazale, lako ih kasnije ponovo anexiraš jednog po jednog, ali budeš imao mir

westernize ti je ugrubo 3 koraka nazad, da bi kasnije odjurio 7 koraka naprijed

12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

kako znam koje su mi provincije core? igram sa bizantom i ne znam koje su mi sve regije core, jel ima kakav filter mape ili nešto slično?

kuku lele

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Legiija kaže...

kako znam koje su mi provincije core? igram sa bizantom i ne znam koje su mi sve regije core, jel ima kakav filter mape ili nešto slično?

odeš na glavni meni => klik na grb države

odaberi krunu 3. sa desne strane tu se kontrolira red u državi i sređuju nemiri

sad sa lijeve strane imaš boost stability a sa desne strane manage overextenzion

klikni na taj manage i dobiješ sve pokrajine pod svojom vlašću a da nisu core

isto tako pazi na kulturu u pokrajinama

za bizant je default grci, a svi ostali su problem => vole stvarati nerede

za promjenu kulture klik na mini mapu desno dolje (tamo u opcijama imaš prikaz mape sa kulturom po provincijama)

inače bizant na startu ima core koliko se sjećam:

• constantinople
  • grčka,
  • makedonija
  • albanija
  • kreta,
  • cipar,
  • knights

ostalo dobiješ ili falsificiranjem ili dobiješ diplomatski claim

pokrainu koju osvojiš odma klik na izradu core (ASAP) to ti je 1. prioritet

2. onda kluturu

3. i onda na kraju religiju

nakon toga gotovo da ni nema nereda u pokrajinama

Poruka je uređivana zadnji put uto 10.9.2013 23:19 (Darky).
14 godina
odjavljen
Darky kaže...

2. onda kluturu

a kako se prebaciva kultura i religija,to nisam našao?

17 godina
neaktivan
Nitro233 kaže...
Darky kaže...

2. onda kluturu

a kako se prebaciva kultura i religija,to nisam našao?

klik na pokrajinu

tamo imaš jedan lijepi zeleni "+" ako pokrajina nije core

ispod nje ti piše kultura (ako je zelena, znači da je ok, ako je žuta, ni dobro, ako je crvena, očekuj probleme) - kraj nje ti je ikona za promjenu kulture (ako nešto gradiš u pokrajini onda je sivo) i piše koliko ti treba diplomatkih poena za aktivaciju

za religiju pak najbolje da odeš na glavni meni - klik na grb države

sa desne strane imaš križ - označava religiju i dolje imaš popis pokrajina sa "krivom" religijom i koliko mjeseci ti treba za promjenu

ako su umjesto brojkica "--" onda znači da ne možeš promijeniti religiju dok ne ojačaš misionare (a njih možeš ojačati tako da pokrajina promjeni kulturu, te uredbama na tabu sa uredbama (uvjet je uglavnom da imaš misionara za savjetnika)

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.9.2013 12:45 (Darky).
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

kako je ovo hebena igra

znači krenem odlično (sa bizantom, odlučio sam snjima porobit sve što se da, dok neizađe nba 2k14)

i onda me opet shebe

radim dar mar tamo po anatoliji, mamlucima uzo dosta tog, crimeu shebo i onda koalicija, i i to poljska i litva, i moš ga hebat, 5 godina mira, pa rat, 5 mira pa rat, u međuvremenu rebeli i tako to

0 0 hvala 0
14 godina
Europa Universalis IV

ja isto haračim s abizantom, napokon potjerao otomane u malu aziju, ostali samo u albaniji.

kako pozovem države u koaliciju protiv njih? znači odem na diplomaciju kod otomana, kliknem form coalition against, i sad čekam, nis se ne dogada, georgija  je ušla bila godinu i izašla... jel mogu pozvat recimo austriju, mamluke i zlatnu hordu?

o/
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

a nemoš ja mislim pozvat direktno, oni koji imaju loše odnose sa njima će uć valjda sami od sebe, neznam kak to funkcionira jer većinom se borim protiv koalicija, al ak hoćeš prebit otomane, onda bolje čekaj da ih mamluci napadnu, a kad tad hoće i onda i ti kreni na njih, prati koliko vojske imaju i to + stalno drži brodove u onom prolazu

0 0 hvala 0
14 godina
Europa Universalis IV

hm, vjerojatno je to onda, oni koji imaju lose odnose pa ulaze i izlaze, al bilo bi fora da ima opcija formiranja kolaicije pa onda onak djelit teritorije zajedno, pa malo i zbog toga u rat :D

naštancal sam 22 barke i 11 galija i stoje u prolazu, nitko ne prolazi, sad kopnenu vojsku moram malo ojačat, al bugari me spasili jedno 3-4 puta, postavio sam ih za vazale i sad lome sve pred sobom, ja samo pokazem kamo :D

o/
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Europa Universalis IV

vjerojatno budu nesto iskemijali na tu foru, vidio sam na njihovim forumima slicne prijedloge, a paradoksovci rade po željama ljudi na njihovom forumu, stalno imaju razne ankete što poboljšati, što izbaciti, tako da se igra stalno mjenja i to u velikoj većini nabolje, što se ne moze rec za svakog developera.

recimo za eu3, divine wind i heir to the throne ekspanzije  su rađene prema željama i mehanikama koje su igrači predložili na forumu, obavili ankete i bacili se na posao, tko je igrao vanilla EU3 pa complete kolekciju zna da su to sasvim druge igre.

btw, japan rula :D razbio koreju, načeo ming i kolonizirao sibir - zlato i metali financiraju sve ostalo, postalo mi je prelako sad

Ke?!

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
chewbacca kaže...

vjerojatno budu nesto iskemijali na tu foru, vidio sam na njihovim forumima slicne prijedloge, a paradoksovci rade po željama ljudi na njihovom forumu, stalno imaju razne ankete što poboljšati, što izbaciti, tako da se igra stalno mjenja i to u velikoj većini nabolje, što se ne moze rec za svakog developera.

recimo za eu3, divine wind i heir to the throne ekspanzije  su rađene prema željama i mehanikama koje su igrači predložili na forumu, obavili ankete i bacili se na posao, tko je igrao vanilla EU3 pa complete kolekciju zna da su to sasvim druge igre.

btw, japan rula :D razbio koreju, načeo ming i kolonizirao sibir - zlato i metali financiraju sve ostalo, postalo mi je prelako sad

Da, Japan je jedna od naj naj laskih drzava s kojima sam igrao do sad. Al evo, proban s Burgundijom. Osvojim samo jednu drzavicu koja je dio HRE-a da spojim svoju drzavu u jedan komad i odmah cijela Europa stvara koaliciju protiv mene, doslovno 50 drzava me napada, ja se branim i obranim i dobijem jos jednu drzavicu koja je dio HRE kao nagradu sta su me napali i izgubili. I sad ja mislim hajde imat cu malo mira, ipak nije lako oporavljat se nakon sta ti dodju Francuska, Austrija, Engleska i 68 srednjih i manjih drzava pred vrata. Medjutim, nemaju mira stvore opet koaliciju i nakon nekog vremena dodju sa jos vise vojske me napadat, medjutim sada sam vec slab od proslog rata, ubiju me u pojam i naravno izgubim rat. I sad dolazim do zakljucka, HRE je prejak. Nikoja se drzava ne moze mjerit sa HRE-om, tj. ne mozete osvajat drzave HRE-a. I to mi je super, jer tu ima masu drzavica od 1-2 provincije i stvarno bi bilo lako osvojit ih sve, ali ovako se one udruze u HRE, izaberu svog vodju (uglavnom Austrija) i deru po onome ko ih napada :D

LoL acc THCJoshi
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice