Pa čemu onda služe benchmarci ako su rezultati svugdje različiti?Kod jednih r3 ispada gori od Sandy Bridge i5, kod drugih na nivou kaby i5, kod trećih jači od kaby i5, isto važi i za r5 1600.Rezultati toliko mnogo nipošto ne mogu varirati.Govore i da r5 1600 i 1700 imaju bolje minimume a kod nekih su isti ako ne i gori od intelovih ekvivalenata.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Pa čemu onda služe benchmarci ako su rezultati svugdje različiti?Kod jednih r3 ispada gori od Sandy Bridge i5, kod drugih na nivou kaby i5, kod trećih jači od kaby i5, isto važi i za r5 1600.Rezultati toliko mnogo nipošto ne mogu varirati.Govore i da r5 1600 i 1700 imaju bolje minimume a kod nekih su isti ako ne i gori od intelovih ekvivalenata.
Pa zato i ne vjerujes svakom dreku kojem vidis na internetu nego pratis nekoliko ozbiljnih kanala ili stranica koji uvijek na isti nacin rade testove i ponavljaju ih ako dode do nekih apdejtova. Benchmarci koje neke igre imaju su dobra stvar, al opet dovoljno da koriste drugu kartica ili postavke i opet dobijes razliku.
Pa zato i ne vjerujes svakom dreku kojem vidis na internetu nego pratis nekoliko ozbiljnih kanala ili stranica koji uvijek na isti nacin rade testove i ponavljaju ih ako dode do nekih apdejtova. Benchmarci koje neke igre imaju su dobra stvar, al opet dovoljno da koriste drugu kartica ili postavke i opet dobijes razliku.
A koga bih trebao pratiti?Do sada su mi hardware unboxed, gamers Nexus, hardware canucks, techpowerup, anandtech i digital foundry izgledali pouzdano, sada nemam pojma kome da vjerujem.
http://techreport.com/review/31179/intel-core-i7-7700k-kaby-lake-cpu-reviewed/10
Testirao sam po njihovoj sceni, tesselation je na high, a ne na very high, ali to je zanemarivo kada oni imaju GTX1080.
Probat cu kloknut GPU na 1400mhz pa cemo vidit da li ce ista bolje biti.
R5 1600 : AVG 98 FPS, 1% 13ms
i7 7700k: AVG 108, 1% 11,6ms
http://techreport.com/review/31179/intel-core-i7-7700k-kaby-lake-cpu-reviewed/10
Testirao sam po njihovoj sceni, tesselation je na high, a ne na very high, ali to je zanemarivo kada oni imaju GTX1080.
Probat cu kloknut GPU na 1400mhz pa cemo vidit da li ce ista bolje biti.
R5 1600 : AVG 98 FPS, 1% 13ms
i7 7700k: AVG 108, 1% 11,6ms
Jel ti sebe cujes sta pricas? Usporedujes rezultate gtx 1080 i rx 470 sa drugacijim postavkama tako da scenariji bude nemoguci za usporediti i na kraju se jos nadas da ces klokom nesto postici, nema uopce smisla ici u daljnju raspravu.
Jebena rezolucija i grafičke postavke su iste.
Jebena rezolucija i grafičke postavke su iste.
Šta?Kakve to veze ima kad su grafički procesori paralelni univerzumi 
Slazem se, ajd da je na 7700k rx 470, a na ryzenu gtx 1070, onda bi vec bili tu negdje po FPS-u 
Slazem se, ajd da je na 7700k rx 470, a na ryzenu gtx 1070, onda bi vec bili tu negdje po FPS-u 
E sad...
Samo 10 fps manje sa rx 470? Nije onda 7700k toliko bolji kako se priča po selu, daleko je to od igrivih 144fps... 
Samo 10 fps manje sa rx 470? Nije onda 7700k toliko bolji kako se priča po selu, daleko je to od igrivih 144fps... 
Ne postoji CPU koji može dati 144 u svim situacijama.
Ja sam čuo da je to 7700K, bez dileme. 
Pišem samo, tako sam čuo. 
Ja sam čuo da je to 7700K, bez dileme. 
Pišem samo, tako sam čuo. 
Samo ponekad. A i to samo kad su 4 jezgre dosta. I bitno je samo na FHD rezi, jer ionako nema grafičke koja to uvijek može na većoj...
Zanima me nešto u vezi benchmarkanja procesora u gejmingu, pošto je moguće da dva procesora imaju isti prosječni FPS a razlicitu "glatkoću" (različite frejm tajmove), kako se na osnovu 0.1% i 1% minimuma čita ta glatkoća?1% minimumi se dobiju kada se poredaju svi frejm tajmovi od najmanjeg do najvećeg i uzme maksimum od prvih 1%, dakle to je samo 1% frejmova što je vrlo malo i ne pokazuje cjelokupnu glatkoću, dva procesora bi mogla imati iste 1% minimume a razlicitu količinu trzanja (različitu glatkoću), ovo bi se najbolje prikazalo ili prosječnim frejm tajmovima ili pokazivanjem talasastog grafikona frejm tajmova.Moje pitanje je zašto se ne koriste prosječni frejm tajmovi ili barem talasasti grafikoni?1% minimumi i ne govore mnogo (zapravo ništa ne govore o glatkoći).
Zanima me i kako je moguće da ryzen ima manji FPS a bolje frejm tajmove?Ako i5 npr. može postići veći FPS ne bi li on trebao biti jednako gladak kao ryzen (barem na istom fps-u)?
Što mi daješ video za nešto što već znam?Rekao sam da se ti 1% minimumi dobijaju tako što se poredaju svi frejmovi od najmanjeg do najvećeg frejm tajma pa se onda uzme prvih 1%, maksimum tog što uzmemo je 1% minimum i kao takav ništa ne govori o tome koliko često igra trza, govori samo kako će najgori trzaji izgledati pa mi nije jasno zašto se ne koriste prosječni frejm tajmovi ili talasasti grafikoni kako bi zapravo vidjeli koliko često neki procesor trza a ne samo kako će najgori trzaji izgledati (što govori 1% minimum).
Ukratko - 1% minimum govori kako će najgori trzaji izgledati, ne govori koliko će često trzati, tj. najgori mogući scenarij a ne učestalost trzanja.
Zanima me nešto u vezi benchmarkanja procesora u gejmingu, pošto je moguće da dva procesora imaju isti prosječni FPS a razlicitu "glatkoću" (različite frejm tajmove), kako se na osnovu 0.1% i 1% minimuma čita ta glatkoća?1% minimumi se dobiju kada se poredaju svi frejm tajmovi od najmanjeg do najvećeg i uzme maksimum od prvih 1%, dakle to je samo 1% frejmova što je vrlo malo i ne pokazuje cjelokupnu glatkoću, dva procesora bi mogla imati iste 1% minimume a razlicitu količinu trzanja (različitu glatkoću), ovo bi se najbolje prikazalo ili prosječnim frejm tajmovima ili pokazivanjem talasastog grafikona frejm tajmova.Moje pitanje je zašto se ne koriste prosječni frejm tajmovi ili barem talasasti grafikoni?1% minimumi i ne govore mnogo (zapravo ništa ne govore o glatkoći).
Zanima me i kako je moguće da ryzen ima manji FPS a bolje frejm tajmove?Ako i5 npr. može postići veći FPS ne bi li on trebao biti jednako gladak kao ryzen (barem na istom fps-u)?
Ako uzmeš da dva CPU-a rade jednako brzo, onda će u jednakim scenama, bez anomalija, imati jednako vrijeme obavljanja posla. Samo što ni jedan CPU ne radi uvijek jednako brzo, uvjeti nisu jednaki, anomalije postoje, u stvarnim igrama su identične scene rijetke. A ni procesori nisu baš tako jednostavni; neke situacije zahtijevaju bolje performanse jedne jezgre, neke ne mare za jednu jezgru, ali jako im koriste dvije. Može se dogoditi da su dva threada u jednom testu ja jednoj jezgri, a u drugom testu na dvije, iako je isti CPU, ista igra, isti test... a razlika je ta da imaš različitu važnost brzine keša... Kompleksna je to priča.
Međutim, minimalni framerate nije ništa, nego izračunati broj sličica ostvariv u trenutku kad je frametime bio najgori. Obično 1% izuzmeš zbog raznih trzanja koja se mogu dogoditi... recimo, Rise of The Tomb Rider u jednoj od benchmark scena, s točno određenim postavkama trzne na jednom mjestu u 98% slučajeva na točno određenoj konfiguraciji i dobiješ 16 FPS kao minimalni framerate... bug koji ti pokvari mjerenje. Trzanje traje možda 1-2s, a to pokriva na stotine frejmova, ovisno o brzini hardvera...
Drugi primjer: recimo da imaš benchmark u kojem voziš auto po pustinji i dok voziš, lijevo, desno i ravno, sve je ok, imaš letverojezgreni i5-7600, čija se jedna jezgra brine za GPU, dvije za fiziku, itd., a onda auto skoči preko rampe i razbije zid te doskoči na, primjerice, posložene gume. Ako je engine igre napisan da je fizika na procesoru (većinom slučaj) i da je višejezgrena, onda ti engine izračune fizike za novih 40 kolizija i 15 predmeta, rasporedi na X jezgara, kombinira rezultate, preda geometriju itd... i5 s četiri jezgre mrvicu je kratak tu, napucat će mu se 10 threadova na 4 jezgre, sve na 100%, vrijeme obrade se produljuje, CPU kasni, GPU čeka... imaš visoki frametime, tj. manji FPS.
Istovremeno, to radiš na Threadripperu sa 16 jezgara i 32 threada. Engine napuca 10 threadova, svaki dobije svoju jezgru, 12 od 32 ih je na 70% opterećenja, ništa ne kasni, frametime nizak, framerate visok.
i5 je brži po jezgri, ali nema mu koristi, jer ni da je 15% brži, ne može nadoknaditi jezgre i potrebe fizike. Uguši se jadan. Threadripperu je svejedno, za grafiku i sve je u prosjeku dovoljno brz, opterećen 75%, a i5 je na 55%, tu su podjednaki jer više ne treba.
Da je engine stariji, napisan je bez toga. Krene žestoka fizika, Threadripper stoji i čeka neiskorišten jer mu je jedna jezgra zakucana na 100%, a ostale su na 1-3% tj. idle. Jebiga, igra lupa sve u dva threada, i5 je također do kraja nagažen, ali pad je gori na Threadripperu.
S Vulkan i DX12 API-jima i grafički poslovi mogu ići na više CPU jezgara pa je ova situacija s višejezgrenijim procesorom za budućnost češća. Umjesto da je sve napucano na jednu, rašireno je na više pa neće biti ni dropova tj. usporavanja i visokih frametimeova kad čak i grafika ima puno posla za CPU.
Slična je priča i s GPU-ima. Različite operacije na različitim grafičkim arhitekturama različito rade, ali to je druga priča...
Što mi daješ video za nešto što već znam?Rekao sam da se ti 1% minimumi dobijaju tako što se poredaju svi frejmovi od najmanjeg do najvećeg frejm tajma pa se onda uzme prvih 1%, maksimum tog što uzmemo je 1% minimum i kao takav ništa ne govori o tome koliko često igra trza, govori samo kako će najgori trzaji izgledati pa mi nije jasno zašto se ne koriste prosječni frejm tajmovi ili talasasti grafikoni kako bi zapravo vidjeli koliko često neki procesor trza a ne samo kako će najgori trzaji izgledati (što govori 1% minimum).
Ukratko - 1% minimum govori kako će najgori trzaji izgledati, ne govori koliko će često trzati, tj. najgori mogući scenarij a ne učestalost trzanja.
Pa ocito ne znas jer si krivo shvatio ako mislis da 1% i 0.1% low fps ne govore o fluidnosti, oni i jesu uvedeni bas iz tog konkretnog razloga. Radi jednostavnosti prikaza koristi se fps (frejm po sekundi), ali isto tako mozes koristiti i trajanje frejma u milisekundama (frejm tajmovi), imas tablicu na 1:10 videa, znaci kad se dogodi da jedan frejm tajm traje duze od prosjeka to ce se nama vizualno manifestirati kao drop, sto vise takvih dropova fluidnost je narusena. Badava ako jedan cpu daje prosjek od 100 FPS kad puno cesce ima "spore" frejm tajmove nego ovaj drugi koji ima 80 prosjek, a puno rjeđe te "spore" frejm tajmove. Kako je covjek i rekao najlakse je pogledati razliku izmedu prosjecnog i fps i 1/0.1% low fps, onaj sistem koji ima manju razliku izmedu tog dvoje ce davati fluidniji prikaz.
Sve mi je to jasno i sve to znam, ali nije mi jasno kako se cjelokupna glatkoća čita na osnovu 0.1% i 1% minimuma?Kao što dva procesora mogu imati isti prosječni FPS a razlicitu glatkoću, tako bi i dva procesora mogla imati iste ili slične minimume a razlicitu učestalost trzanja, dakle 1% min zanemaruje svih ostalih 99% (dok prosječni FPS govori kakav FPS da očekujemo, 1% nam govori kako izgleda najgori slučaj, a ništa ne pokazuje prosječne frame time-ove, neki benchmarkeri pokažu i grafikon frame time-ova, većina to ne radi).
Video je dobar, ali griješi u par stvari: prva je da drugo pokretanje može dati drugačije rezultate, ali neće ako problem postoji. Zato se sva testiranja rade 3+ puta pa se izbace anomalije. Druga stvar je da je najgori frametime beskorisna metrika, jer zapravo nije. Ako pokriješ tu najgoru situaciju, riješio si problem. Kad uspiješ složiti hw i postavke tako da ti je najgora situacija dovoljno dobra, npr. 60 FPS tj. 16,6ms za najgori frametime, onda fino lockaš i framerate na tu brzinu i nemaš nikakva trzanja i imaš najbolje iskustvo.
Sve mi je to jasno i sve to znam, ali nije mi jasno kako se cjelokupna glatkoća čita na osnovu 0.1% i 1% minimuma?Kao što dva procesora mogu imati isti prosječni FPS a razlicitu glatkoću, tako bi i dva procesora mogla imati iste ili slične minimume a razlicitu učestalost trzanja, dakle 1% min zanemaruje svih ostalih 99% (dok prosječni FPS govori kakav FPS da očekujemo, 1% nam govori kako izgleda najgori slučaj, a ništa ne pokazuje prosječne frame time-ove, neki benchmarkeri pokažu i grafikon frame time-ova, većina to ne radi).
Pa objašnjeno je odlično u tom videu gore. Velika razlika manifestira se kao trzaj. Prosječan FPS je prosječan frametime, samo prikazan relativno u odnosu okvir od jedne sekunde. Frametime od 16,6ms je 60 FPS jer je FPS = 1000ms/frametime.
Kao sto si i sam rekao tih 1% predstavlja najgori slucaj, ali to s druge strane znaci da ce 99% ostalih frejmova tajmova biti puno blize prosjecnom broju pfrejm tajmova i samim time trzanje neces osjetiti.
Video je dobar, ali griješi u par stvari: prva je da drugo pokretanje može dati drugačije rezultate, ali neće ako problem postoji. Zato se sva testiranja rade 3+ puta pa se izbace anomalije. Druga stvar je da je najgori frametime beskorisna metrika, jer zapravo nije. Ako pokriješ tu najgoru situaciju, riješio si problem. Kad uspiješ složiti hw i postavke tako da ti je najgora situacija dovoljno dobra, npr. 60 FPS tj. 16,6ms za najgori frametime, onda fino lockaš i framerate na tu brzinu i nemaš nikakva trzanja i imaš najbolje iskustvo.
Mislim da svaki malo bolji kanal napravi par testova bas iz tog razloga, a sto se tice ovog najgoreg frejtajma mislim da je to zbog onih "padobranaca", doslovce mozes imat 1 frejm koji se stvorio iz nekog glupog razloga i on kao takav ne daje nikakvu sliku.
Imaš npr fps od 3 do 1000, s prosjekom 300fps. Al malo malo padne na 3 fps, i ofkors "zatrza".
Ili imaš fps od 30 do 100, ali s prosjekom 60fps. Ne primijetiš trzanje uopće...
Malo karikiram.
Ne čita se. Inače sa frametimeom je počela Nvidija napadat AMD još u doba 6xx/79xx, tvrdeć da se kod njih igre izvode glađe.
Sjećam se da smo ja i "pokojni" Penryn imali žestoki okršaj sa Stjepkom i njegovom 7950 kad smo vadili krivulje.
Ne čita se. Inače sa frametimeom je počela Nvidija napadat AMD još u doba 6xx/79xx, tvrdeć da se kod njih igre izvode glađe.
Sjećam se da smo ja i "pokojni" Penryn imali žestoki okršaj sa Stjepkom i njegovom 7950 kad smo vadili krivulje.
Kako bi onda trebali znati koliko će biti trzanja?Kao što je čovjek rekao u onom videu gore, ni na osnovu prosječnog fps-a se ne može vidjeti trzanje, a 1% minimumi predstavljaju samo najgori slučaj.
Pa jednostavno pogledaš krivulju frametimea. Ako je kao krivulja kao "bilo" bivšeg ministra Šukera na pregledu srca, ne valja. Ovo što se tiče procesora su teže gluposti, IMHO.
Za GPU bi već bilo dobro koji put škicnuti.
Pa jednostavno pogledaš krivulju frametimea. Ako je kao krivulja kao "bilo" bivšeg ministra Šukera na pregledu srca, ne valja. Ovo što se tiče procesora su teže gluposti, IMHO.
Misliš na one "talasaste" grafikone?Njih sam i spominjao ranije ali problem je što ih skoro niko ne prikazuje.
Usput šta si mislio sa predzadnjom rečenicom?
Misliš na one "talasaste" grafikone?Njih sam i spominjao ranije ali problem je što ih skoro niko ne prikazuje.
Pa upravo to. Ne vjerujem da CPU bound frametime imalo bitan pored današnjih GPU-ova na višim rezama. Pri tom mislim na 1440p +.
Pa upravo to. Ne vjerujem da CPU bound frametime imalo bitan pored današnjih GPU-ova na višim rezama. Pri tom mislim na 1440p +.
Koliko se sjećam njih je samo jednom prikazao gamers Nexus kada su recenzirali r5 1600, prikazuje i tomshardware ali strpaju krivulje od desetak procesora tako da se tu ništa ne vidi, zbilja mi nije jasno zašto ih niko ne koristi.To zadnje važi zapravo za sve koji igraju na 60 Hz monitoru (80%+ gejmera), samo što po recenzijama ispada da takvima ni ne treba išta više od dvojezgrenog Pentiuma (a ovi grafikoni bi sigurno pokazali suprotno).
Da, samo što rijetko benchmarkaju procesore i to samo high end.