Pitanje; ak u oglasu stoji da se na mobitel poslan DHL-om ne plaća carina i porez to kužim. Međutim, ak ne piše ništa, a šalje se DHL-om i piše da je dostava 4 - 8 dana (kao i u pethodnom slučaju) da li se tada plaća porez (i eventualno carina)? U oba slučaja mobitel "kreće" iz Kine, zar ne?
Malo sam istraživo to prije nekih tjedan dana pa evo mog mišljenja oko toga. Mora pisati baš da se ne plaća carina i porez. DHL u toj shemi slanja nema nikakve veze s neplaćanjem poreza i carine. Preko njih paket samo brže dođe. Kvaka je u tome što ti koji reklamiraju da nema poreza i carine imaju nekoga u Europi kome oni taj paket šalju. Npr. Chigon (Kina) ih šalje u UK i tamo netko njegov preuzme paket i on tamo plati britanski PDV. Carinu ni on ne plaća. Taj paket on tebi iz UK pošalje u Hrvatsku, a između članica Europske unije se ne plaća PDV. E mislim da si onda Chigon može povratiti uplaćeni kineski PDV jer je platio Britanski. Tako da ustvari to nije bez poreza i carine. Nego je bez carine i bez straha da će tebi tvoja država naplatiti PDV, a PDV je plaćen. U ovom slučaju u UK, ali to s tobom nema nikakve veze, jer je to napravio njegov čovjek.
E sad tako sam ja to sebi objasnio, ali postoji mogućnost da sam negdje u krivu i da sam nešto krivo shvatio pošto nema baš puno informacija o tome. Posebno ovo kako se vraća PDV... ali to nas kao krajnje korisnike ni ne treba interesirati previše.
To sam proučavao da shvatim jesam li ja u kakvom prekršaju dok to naručujem od stranice "bez poreza i carine" i pitanje je vjerojatnosti dal će me otkriti ili ne. Ili je sve legalno i postoji neka shema... Zaključio sam da je sve legalno i da se odvija na gore opisan način.
Dakle: Nema veze piše li DHl ili ne. Ako piše da garantiraju da nema poreza i carine onda je neka takva shema i nema dodatnog poreza i carine koji ti moraš posebno plaćati. Ako piše samo DHL to govori samo o vrsti dostave i to nema veze s ovim gore. Dakle naplatit će ti PDV, a carinu ne.
p.s. Ako sam negdje u krivu molim obavještenije da me isprave :)

hahahahahahaha
Posao oslobađa.