Kako provjeriti napajanje?

poruka: 21
|
čitano: 11.090
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Dakle, u zadnje vrijeme čujem neobične zvukove koji izviru iz mojeg kućišta. Komponente su nove, nedavno kupljene (osim napajanja) i sve normalno radi osim što je taj zvuk iritirajući. Zanima me da li postoji još neki način da prekontroliram napajanje, a da to kontroliranje nije ono 'uhom'. Tj. da li postoji neki program pomoću kojeg se može provjeriti vrtnja ventilatora i temperatura napajanja?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: Kako provjeriti napajanje?

Gotov sam siguran da softwerski to ne mozes provjerit. Uzmi multimetar ili neki temrmometar i izmjeri temperaturu

17 godina
odjavljen

Moguće da se čuje neki cooler koji regulira brzinu vrtnje prema temperaturi, pa sad kad je upeklo treba brže vrtit. Sofwareski možeš kontrolirat samo ventilatore spojene na matičnu (eventualno grafičku). Ukoliko je zvuk pištanje,   onda su to obično zavojnice, u napajanju, na matičnoj ili grafičkoj.

MA78G-DS3G, Athlon64 X2 5000+, 2x2 GB DDR2 800 MHz, 8600 GT 256 DDR3, 2x160 GB SATA WD HDD

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

cooler koji regulira brzinu vrtnje prema temperaturi - takav je i u napajanju

A ovo cvrcanje isto moze biti. Samo, moras definirati zvuk koji cujes jer drugacije se cuje strujanje zraka ili lezajevi od coolera a drugacije cvrcanje.

Meni je recimo neko vrijeme jako cvrcao hard, pistao dapace. Jako neugodan zvuk a tesko ustanovis odakle dolazi. Dok sam uho prislonio na svaki dio u compu tek sam onda ustanovio sto zuji. Doslovno ti se zacepe usi nakon sat vremena blizu compa tako je visokofrekventan bio zvuk. I onda je samo riknuo nakon dan dva. Bio je novi hard.

tako da sistem prislanjanja uha je pomogao :-)

¡ʞɔǝu ɹnoʎ ʞɐǝɹq
17 godina
neaktivan

Aha...i mislio sam da se softverski ne može provjeriti napajanje...Ne znam..zvuk je neobičan. Koji put uopće ga ne čujem, koji put je vrlo naporan. Bojim se da mi ne user...cijelu konfiguraciju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Za testiranje kvara na napajanju odspoji sve komponente od napajanja.

Onda prespoji crnu i zelenu žicu na 20 ili 24 pinskom konektoru (onom velikom koji se spaja na matičnu).

napajanje bi se moralo upaliti te ćeš čuti koliku buku radi. ne bih ti preporučio da otvaraš napajanje osim ako ne znaš šta radiš.

Napone izmjeri s multimetrom ili iz biosa, ali pošto ti kompjuter radi to nije problem. Vjerojatno je ventilator prašnjav ili su mu ležajevi u banani i suhi.

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Ok...provjeriti ću kako je rečeno. Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo mene opetNamigiva Dakle, što se tiče komponenti, njihovog spajanja moram reći da sam dosta dobar u tome, kabel simo, kabel tamo, utor ovaj onaj itd.Smijeh ali najveću 'enigmu' mi predstavlja napajanje. Da li je to zbog toga što je to neki 'neatraktivni' komad hardvera ili nešto slično ne znam. Ali ovako; imam pitanje vezano za napajanje hard diskova i ugradnju dodatnih. Možda će to pitanje zvučati glupo, ali nitko se rođen nije naučio, i sve što sam naučio vezano za komp, bilo je pomoću vlastitog truda, puno razmišljanja i probavanja. Ali da ne duljim, trenutačno imam ugrađena dva hard diska (160 i 500gb) koja lijepo rade, ali postaju premala, te sam namjeravao kupiti još jedan od 1TB-a. Mjesta u kućištu imam, matična ima još puno SATA utora, ali zabrinulo me to što sam primijetio da je napajanje 'iscrpilo' sve kablove koji napajaju diskove. Sigurno znate kako izgledajuSmijeh Dakle, snop žica, koje se na kraju račvaju u dvije manje grane žica i koje imaju završetak koji ulazi u hard diska i bla bla blaNamigiva Vjerujem da ste već shvatili problem, a problem je u tome što ja imam samo dva takva 'spoja', te nisam u mogućnosti spojiti i treći hard disk na napajanje. I sada, ne znam kako da postupim dalje. Da li trebam kupovati novo napajanje koje ima račvanje u tri manje grane (?!?) ili se može kupiti neki konvertor koji taj problem riješava? 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nitko ne zna?Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kupi prespojink koji se račva na dva nova konektora. Dakle jedan od hardiskova odspojiš sa napajanja, na taj konektor spojiš prespojnik i imaš na njegovom kraju dva konektora.

Uđe Bruce Willis u HGSpot i kaže: Daj Hard...od 500MB
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2009 14:44 (Quark).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Sasvim razumno. To sam i mislio. A taj prespojnik ima neki poseban naziv ili?Smijeh

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne bih znao stručni naziv, ali recimo naponski prespojnik ili splitter

Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan

Poz svima mene zanima jel se tebi čulo nešto neugodno za čut, nije struganje nego nešto slično samo se meni neki vent počne brže okretati na sek ili svije i onda to prestane i to se dosta redovito javlja kad tek upalim komp nakon tog povećanja brzine on se opet vrati na staru brzinu al se više ništa ne čuje.

Nemogu definirati jel to dolazi od proca ili napajanja.

Jel tebi nešto tak bilo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hm...meni se zna taj ton pojavljivati 'u valovima'...Dakle, da karikiram ovakoSmijeh: vuuuuuummmmmm....onda nakon 5 sekundi...vuuuuummmmm...onda opet...Ali, onda prestane nakon nekog vremena. Btw. u zadnje sam vrijeme komponente počeo slušati s stetoskopom. Moram priznati da ima vrlo interesantnih zvukova. Probati svakako! Namigiva

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Riker kaže...

Hm...meni se zna taj ton pojavljivati 'u valovima'...Dakle, da karikiram ovakoSmijeh: vuuuuuummmmmm....onda nakon 5 sekundi...vuuuuummmmm...onda opet...Ali, onda prestane nakon nekog vremena. Btw. u zadnje sam vrijeme komponente počeo slušati s stetoskopom. Moram priznati da ima vrlo interesantnih zvukova. Probati svakako! Namigiva

Stetoskopom?? :) Originalna ideja. Da imam stetoskop, definitivno bih pokusao!

17 godina
neaktivan

Meni nije u valovima al baš je neki oduran zvuk, gadi mi se to slušati čini mi se da nemamo isti problem. Al su nam bar konfe nove hehe...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Konektor za hard diskove sove se "sata power cable" i do diskova nosi 12, 5 i u nekim slučajevima 3.3V. Ne trebaš mijenjati napajanje da biš mogao spojiti treći disk već samo kupi adapter molex to sata pa će raditi kako treba. Ne treba za to kupovati novo napajanje.

EDIT: išao sam jesti pa ste me preduhitrili.

Sasvim je normalno da kad upališ komp da ti svi ventilatori se zavrte na max i onda uspore, to te ne treba brinuti.

Današnji kompjutori imaju regulaciju brzine ventilatora ovisno o temperaturi i opterećenju komponenata.

Ako se čuju baš iritantni zvukovi iz nove kante onda je lako moguće da neki kabel lupa po propeleru 

Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2009 15:27 (Katana).
17 godina
neaktivan

Nadam se da takva 'stvarčica' postoji u Linsku. Tražio sam po cijeniku ali sam našao neki SAS SATA molex konektor...Može li to biti to ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Tehnički naziv je Dual SATA Power Splitter.

Ispod je slika.

Dual SATA Power Splitter Dual SATA Power Splitter
Poruka je uređivana zadnji put pet 3.7.2009 19:18 (Quark).
Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

e ljudi jel ima koi program il neš s kojim mogu pogledat koje napajanje imam??

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Nekim napajanjima se moze iz biosa mjenjati brzina brtnje i ostali parametri.To su rjetka napajanja,neka iz gigabyte serije(cito u vidiju).
http://aixtended.com/

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice