Windowsi 7 glatko na Eeeju

poruka: 32
|
čitano: 4.069
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Windowsi 7 glatko na Eeeju".
17 godina

Vrlo zanimljivo. Ako je istina svaka čast microsoftu.

No nije mi jasno kako su mogli uopće pokrenut HD video na Eee-u

Potuku se Jacques Houdek i Walker, teksaški rendžer. Walker udari Jacquesa kružnim, a ovaj se zavrti oko svoje osi i usiše sve oko sebe.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Windowsi 7 glatko na Eeeju
unknown kaže...

Vrlo zanimljivo. Ako je istina svaka čast microsoftu.

No nije mi jasno kako su mogli uopće pokrenut HD video na Eee-u

Točno to. Vrlo vjerojatno nije stvar u driverima kako pišu, već u slabašnom procesoru. Možda dual core Atom može odraditi taj dio posla.
17 godina
Ja sam pročitao da bi minimum za gledanje HD videa trebalo biti grafička (nesječam se koliko MB) i CPU od minimalno 3GHZ (jednojezgreni)
Potuku se Jacques Houdek i Walker, teksaški rendžer. Walker udari Jacquesa kružnim, a ovaj se zavrti oko svoje osi i usiše sve oko sebe.
17 godina
neaktivan
unknown kaže...
Ja sam pročitao da bi minimum za gledanje HD videa trebalo biti grafička (nesječam se koliko MB) i CPU od minimalno 3GHZ (jednojezgreni)
 Nije točno jer ako grafička preuzme dekodiranje HDa na sebe, onda procesor nije toliko bitan. Druga stvar je kad procesor radi sav posao.
Čak i moj Sempron 3300+ može puštati 720p fajlove bez zastajkivanja.
Isto tako i 3GHz su relativan pojam, jer današnji procesori na 3GHz su valjda preko duplo brži od onih prvih P4 na isto toliko GHz.

No, svejedno, pročitao sam test gdje dual core Atom uspijeva pogoniti HD sadržaj bez zastajkivanja, samo treba pričekati Eee PC s njime.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2008 20:22 (motom2772).
17 godina
zna li se možda kojim djelom 2009. godine bi trebali izać? (windowsi)
17 godina
neaktivan

Po nekim izvorima u 6 mjesecu .... a po nekima pocetkom 2010 :)

17 godina
neaktivan

Sluzbeno pocetkom 2010, a vjerojatno kao i Vista ce procuriti oko studenog-prosinca.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ako je ovo tacno ...otice XP u penziju ...
K'eni pa te vat' ;)
16 godina
neaktivan
motom2772 kaže...
Isto tako i 3GHz su relativan pojam, jer današnji procesori na 3GHz su valjda preko duplo brži od onih prvih P4 na isto toliko GHz.

Jesu li duplo - ne znam. Ali mogu potvrditi da je Athlon XP 2000+ (1,66 GHz) 2,5 puta brži od PIII na 800 MHz u matematičkim proračunima (dakle više nego što se može pripisati samo razlici u taktu).

Usput: bez dodatnih programa "samo 485 MB RAM-a" - LOL.
Poruka je uređivana zadnji put ned 2.11.2008 22:10 (hrx).
17 godina
neaktivan
hrx kaže...
motom2772 kaže...

Jesu li duplo - ne znam. Ali mogu potvrditi da je Athlon XP 2000+ (1,66 GHz) 2,5 puta brži od PIII na 800 MHz u matematičkim proračunima (dakle više nego što se može pripisati samo razlici u taktu).

Usput: bez dodatnih programa "samo 485 MB RAM-a" - LOL.
 Vjerojatno su usporedivali s vistomNeodlučan
...Scooter Tuning is not A Crime!!...
17 godina

Bez dodatnih programa Vista zauzima cca 370Mb... druga stvar što su driveri narasli preko svake granice, pa onda antivirusi gutaju sve više pa onda svi hoće šarenilo pa i sve to uzima svoj danak... Uostalom meni je XP dok sam ga koristio trošio 680Mb kad se digne sve što se dizalo sa sistemom i baš me briga kad je memorija jeftina.

17 godina
neaktivan

Nije ni čudo da je brz kad je M3.Cool

17 godina

Svakako ohrabruju ove vijesti. Jedva čekam izlazak službene verzije W7!

...i tako je svizac zamotao čokoladu u omot.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
unknown kaže...
zna li se možda kojim djelom 2009. godine bi trebali izać? (windowsi)

Mene zanima kada ce Eee Box kod nas :)

edit: moji XP gutaju 570 MB sa par tray programa i FF koji sam dere oko 120. 'bem im memory leak..
Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2008 0:36 (dado).
17 godina
motom2772 kaže...
unknown kaže...
  Nije točno jer ako grafička preuzme dekodiranje HDa na sebe, onda procesor nije toliko bitan. Druga stvar je kad procesor radi sav posao.
Čak i moj Sempron 3300+ može puštati 720p fajlove bez zastajkivanja.

No, svejedno, pročitao sam test gdje dual core Atom uspijeva pogoniti HD sadržaj bez zastajkivanja, samo treba pričekati Eee PC s njime.
  Zapravo, iako grafičke odrade praktično sav posao oko dekodiranja videa, za uživanje u BD videu je bitan procesor bez obzira na grafičku karticu. Fora je u tome da su podaci na BD zaštićeni enkripcijom, kao što su i filmski DVD-ovi (ne računajući one jeftinjake koji se prodaju po supermarketima za euro-dva), samo što se ovde radi o novijim i jačim algoritmima, tako da prvo CPU radi dekripciju podataka, pa tek onda predaje GPU-u video na dekodiranje. S obzirom na složenost algoritama i relativno visok bitrate, ovo može biti problem za slabije jednojezgarne procesore. Ovo se, npr, videlo u onom čuvenom članku na Tom's Hardwareu "Atom vs Athlon64 2000+", gde Athlon, iako uparen sa 780G čipsetom koji je u stanju da bez problema dekodira BD filmove, ipak nije uspeo da pruži ni približno tečan prikaz.

No nezaštićeni 720p filmovi (relativno) niskog bitratea kakvi su dostupni na internetu su druga stvar. Koliko sam imao prilike da vidim, Atom je zamalo pa sposoban da ih prikaže, tj, u zavisnosti od složenosti i bitratea konkretnog video zapisa, rezultat može varirati od dobrog, preko blago seckavog, do negledljivog, tako da bih rekao da ovo nikako nije problem sedmice.
17 godina
protjeran
Uglavnom, dalo bi se rec da je sama arhiktetura 7-ice brza od viste...
Zlo i Naopako
17 godina
neaktivan
bestia kaže...
Razlika Viste i 7 je neznatna... pitanje je defaultnog podešavanja i interfacea.. 
17 godina
neaktivan

jel istina da je iz win 7 izbacena kompatibilnost sa starim programima?

mozda je zato brze....

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...
bestia kaže...
Razlika Viste i 7 je neznatna... pitanje je defaultnog podešavanja i interfacea.. 
 Daj onda objasni kako onda w7 na eee-u radi normalno?probaj staviti vistu ultimate pa cemo vidjeti kako "glatko" ce raditi.nemozes rec da je to samo podesavanjeIzlanuo se
...Scooter Tuning is not A Crime!!...
17 godina
neaktivan

Uglavnom da. MinWin kernel iz sedmice nije puno drugačiji od Server 2008 kernela koji se, ako nisi znao, isporučuje kao Core verzija srezana na 1GB diska i nešto malo RAM-a. Da, manji je puno, ali Windows 7 je ništa drugo nego Windowsi slagani od starta s minimalno potrebnim elementima. Dosta toga, onog korisničkog dijela, se da i na Visti donekle napraviti, pa je korisničko iskustvo puno ugodnije nakon ponešto uštimavanja.

Navodno se najsrezanije verzije MinWina vrte na 40MB RAM-a, što u nekom realnom upotrebljivom okruženju ide na nekih pola gige što je super, ali za upotrebljivost, opet moraš dodati hrpu stvari...

Evo ti jedan zanimljiv članak. Ukratko: win7 su tek mrvicu ušminkani Server Core/Srever 2008.

Poruka je uređivana zadnji put pon 3.11.2008 10:31 (naxeem).
17 godina

Ma koga briga kako je nastala, glavno da kada izađe radi super i bolje od viste. Makar meni vista skroz ok. Jedva čekam sedmicu.

0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...
   tako da prvo CPU radi dekripciju podataka, pa tek onda predaje GPU-u video na dekodiranje

Sve novije grafičke imaju hardversko dekodiranje i dekriptiranje HD videa.

16 godina
neaktivan
Lion King kaže...
naxeem kaže...
bestia kaže...
  Daj onda objasni kako onda w7 na eee-u radi normalno?probaj staviti vistu ultimate pa cemo vidjeti kako "glatko" ce raditi.nemozes rec da je to samo podesavanjeIzlanuo se
  Vlasnik sam MSI Wind-a sa pomenutim Atom-om. Na njemu imam instaliranu Vistu Business (sa 2.6 indexom), promijenjenim HDD-om od 250GM, 2GB ram-a i hrpom programa (office 2007 basic, sketchup, earth, drajveri setpoint, ...) i sve radi ok. Prije njega sam imao ThinkPAD t61 sa NVS140 grafikom,   2GB rama i iste programe. Jedino se razlika osjeća prilikom rada u CS3 i ACAD 2008, ali ovo ostalo je jako slično.
Doma i u office-u koristim 22" Samsung za prikaz slike.

Jako, jako zadovoljan računarom.

17 godina
neaktivan

Znate meni nije ni cudno sta je Windows 7 toliko nezahtjevan. Prvo to je bila zamjerka na Visti drugo neznam jeli to slucajnost no prije par mijeseci za microsoft poce radti Dino Nuhagic za one koji to neznaju on vam je tvorac Vlite-a i Nlite-a pa tako nazalost nece biti novijih verzija za te programe, a jos tuznije je sta nece izaci verzija za Windows 7... Za one koji se brinu oko iduceg SP za Vistu najvjerovatnije nece biti nikakvih problema oko Vlite-a barem prema predvidzanjima Dina

0 0 hvala 0
17 godina
Elles D. kaže...
Ivan(4) kaže...
    tako da prvo CPU radi dekripciju podataka, pa tek onda predaje GPU-u video na dekodiranje

Sve novije grafičke imaju hardversko dekodiranje i dekriptiranje HD videa.

Je l' može neki link? Ne govorim o dekodiranju videa, u pitanju je "obična" enkripcija podataka koja se koristi kao zaštita od kopiranja i za koju je potreban ključ koji poseduju plejeri (tipa WinDVD).
17 godina
protjeran
naxeem kaže...

Uglavnom da. MinWin kernel iz sedmice nije puno drugačiji od Server 2008 kernela koji se, ako nisi znao, isporučuje kao Core verzija srezana na 1GB diska i nešto malo RAM-a. Da, manji je puno, ali Windows 7 je ništa drugo nego Windowsi slagani od starta s minimalno potrebnim elementima. Dosta toga, onog korisničkog dijela, se da i na Visti donekle napraviti, pa je korisničko iskustvo puno ugodnije nakon ponešto uštimavanja.

Navodno se najsrezanije verzije MinWina vrte na 40MB RAM-a, što u nekom realnom upotrebljivom okruženju ide na nekih pola gige što je super, ali za upotrebljivost, opet moraš dodati hrpu stvari...

Evo ti jedan zanimljiv članak. Ukratko: win7 su tek mrvicu ušminkani Server Core/Srever 2008.

Ja već dosta dugo koristim server 2008 kao primarni OS i radi prilično bolje od Viste. Ako je 7 doista zasnovana na njemu onda mogu otprilike vidjeti što nas čeka.
16 godina
neaktivan

hmmm, ja skinuo W7, build 6081 i probao na laptopu konfiguracije: 1,6 Ghz Pentium M i 768 Mgb RAM-a.

Rezultat je bio gori nego kod Viste, naravno da je mnogo drivere jos uvijek nespremno ali je za podizanje sistema bilo potrebno oko 2 minute i trosio je oko 450 Mgb RAMa sa potpuno praznim windowsima, pokretanje Firefoxa je dizalo RAM na 550-620 Mgb.

Nadam se da ce se jos dobrano potruditi pa da necemo trebati imati gamerske compove da bi pokrenuli W7.

0 0 hvala 0
17 godina
Nemoj te nikada vjerovati vjestima, vjerujte samo BUG-ovcima kad naprave test. :)
17 godina
neaktivan

Ako ne kuzis Bugovci rijetko kad prave testove. A vijesti ako nisi zna uzimaju sa Digg-a

0 0 hvala 0
17 godina
Straza kaže...

hmmm, ja skinuo W7, build 6081 i probao na laptopu konfiguracije: 1,6 Ghz Pentium M i 768 Mgb RAM-a.

Rezultat je bio gori nego kod Viste, naravno da je mnogo drivere jos uvijek nespremno ali je za podizanje sistema bilo potrebno oko 2 minute i trosio je oko 450 Mgb RAMa sa potpuno praznim windowsima, pokretanje Firefoxa je dizalo RAM na 550-620 Mgb.

Nadam se da ce se jos dobrano potruditi pa da necemo trebati imati gamerske compove da bi pokrenuli W7.

Koji božji gejmerski komp? Pa najjeftinija konfiguracija koju danas kupiš za 1300kn može tjerati Vistu bez problema, isto tako svaki ozbiljan korisnik je imo bar gigabajt memorije i na XP-u i prije 2 godine, a na gigabajtu 32-bitna vista uredno radi bez problema... Sa druge strane, kad je izašo WinXP preporučena memorija je bila 128MB, a daj mi nađi koliko je ljudi u to vrijeme imalo konfiguracije koje mogu potjerati WinXP? A kamoli potjerati normalno WinXP na 2-3 godine starim kompjuterima, i sad bi vi na novi sistem, i novi siftver a da to tjerate na kantama od prije 5-6 godina... Može, ali treba ubaciti nešto memorije koja je danas bar jeftina i stvar ide.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice