A čovjeće koliko im treba za taj ARM ... istartedsomething kaže da su radili na tome prije nego je prvi iPad izašo.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Da, navodno testiraju više od dvije godine. Nije lako korporacijama jer sve mora biti savršeno.
"izričito potvrdio kako će se na uređajima s ARM-om, pored ugrađenih komponenti Windowsa, moći izvršavati još samo Word, Excel, PowerPoint i OneNote" - je l' ovo baš sigurno ovako, zašto bi netko kupio tablet na kojem može pokrenuti samo 4 aplikacije? 
...ali imat će mnogo drugih posuđenih stvari
http://www.itworld.com/open-source/248654/8-best-innovations-windows-8-borrowed-linux
"izričito potvrdio kako će se na uređajima s ARM-om, pored ugrađenih komponenti Windowsa, moći izvršavati još samo Word, Excel, PowerPoint i OneNote" - je l' ovo baš sigurno ovako, zašto bi netko kupio tablet na kojem može pokrenuti samo 4 aplikacije? 
Pričaju o ostalim aplikacijama za Windowse x86, Windows ARM apliakcije iz Storea će se moći izvršavati.
O Jesus čega još neće bit! Svaki tjedan izađe vijest da neće biti toga i toga, prošli tjedan sam vidio da imat ćeš tradicionalni desktop environment, ali nećeš moći koristiti tradicionalne win applikacije kao jer nisu optimirane za tablete bla bla bla. Samo office aplikacije... će se moć koristit. Na stranu to što je Flash loš sam po sebi. Koristim windowse i nemam protiv njih ništa ali sve mi se čini da će win8 biti teški debakl.
O Jesus čega još neće bit! Svaki tjedan izađe vijest da neće biti toga i toga, prošli tjedan sam vidio da imat ćeš tradicionalni desktop environment, ali nećeš moći koristiti tradicionalne win applikacije kao jer nisu optimirane za tablete bla bla bla. Samo office aplikacije... će se moć koristit. Na stranu to što je Flash loš sam po sebi. Koristim windowse i nemam protiv njih ništa ali sve mi se čini da će win8 biti teški debakl.
Nije problem u tome jesu li optimizirane za tablete, nego mogu li se pokrenuti na ARM platformi, sve aplikacije koje koristiš na PCu su x86.
Nije mi jasno zašto se komad koda (aplikacija) ne bi mogla pokrenuti na bilo čemu za što postoji kompajler i koje veze ima procesorska arihitektura sa izvršavanjem dobro pisanog C/C++ koda. Tamo gdje ja radim pišemo kod koji se vrti na 2 različita OS-a i 3 različite procesorske arhitekture (PowerPC, MIPS i x86). 95 % koda je isto, samo onih par posto je specifično za pojedinu arhitekturu.
Nije mi jasno zašto se komad koda (aplikacija) ne bi mogla pokrenuti na bilo čemu za što postoji kompajler i koje veze ima procesorska arihitektura sa izvršavanjem dobro pisanog C/C++ koda.
Procesori ne izvršavaju C/C++ kod, već kompajlirani C/C++ kod. Ok, vjerojatno si se krivo izrazio.
Nije problem programe prekompajlirati i malo doraditi instalacijske procedure, kad nebi bilo politike. Portiranje x86 programa na Windows 8 ARM je zabranjeno i Windows desktop programe će imati pravo pisati samo Microsoft. To pravdaju slabosti arhitekture, neoptimiziranost desktop programa koji stalno rade nešto u pozadini i troše baterije.
S druge strane desktop programi na tabletima s Intelovim i AMD-ovim procesorima će biti dopušteni.
Ne vidim logiku, osim ucjene od strane Intela. Zašto bi netko kupio tablet s Windowsima na ARM-u umjesto x86, ako ARM ne može izvršavati desktop aplikacije, a x86 može.
Ovakvim ograničavanjem MS-a i Apple-a sa iOS-om, vidim samo sve veću i jaču budućnost Google-a i njihovog Androida.
ma samo se preseravaju s tim izostavljanjima. svakako ce u kratkom vremenu tableti sve onomoci sto i home pc.
Nije mi jasno zašto se komad koda (aplikacija) ne bi mogla pokrenuti na bilo čemu za što postoji kompajler i koje veze ima procesorska arihitektura sa izvršavanjem dobro pisanog C/C++ koda. Tamo gdje ja radim pišemo kod koji se vrti na 2 različita OS-a i 3 različite procesorske arhitekture (PowerPC, MIPS i x86). 95 % koda je isto, samo onih par posto je specifično za pojedinu arhitekturu.
Zato postoji Java i C# koji daleko pojednostavljuju portanje. Dobro pisani C/C++ kod lako se moze prekompajlirati za drugu platformu, ali ostaje problem sa OS APIjom. Ne znam koliko si duboko u Windowsima, ali su oni upravo tako i napisani. Promjenom HALa mijenjas bazni hardware dok ostali "user API" ostaje isti. Posljedica toga je "kompliciranost" koja usporava OS jer sve mora biti napisano genericki.
Da bi neka C/C++ aplikacija mogla raditi na raznim OSovima zahtjeva da se napise "HAL" layer koji ce povezati aplikaciju i OS. Za pristup fileovima ili bazi to nije neki problem (naravno ako se ne koriste advanced stvari), ali ogroman problem ostaje GUI. Recimo, najvise sto mi se ne svidja kod Java aplikacija je sto ne koriste svu funkcionalnost OSa. Recimo, NetBeans ima vlastito napisane FileOpen dialoge kojima se je izgubila kompletna funkcionalnost Windowsovih dialog. Za mene koma, medjutim to je najjednostavniji nacin za multiplatform.
I C# ne koristi windows kontrole vec svoje vlastite.
Takodjer, ARM je daleko slabiji i netolerantniji procesor od x86. x86 dozvoljava alignment po byteu ali ARM ne (na x86 platis sa nekoliko clockova sto mora pretumbati podatke dok na ARMu dobijes trap). Sjecam se davnih vremena kada su se pojavile multiprocesor ploce i kada je vecina Windows programa prestala raditi. Slicno je i danas ali se OS brine o sinhronizaciji (razlog zasto je COM po defaultu apartment threaded).