Pa jel ti nije smijesno da jedna G19 koja dode 1000kn ima smijesnu plastiku, kvaliteta izrade je ocajna... Naravno to uvaljuju ljudima koji se pale na onaj LCD display.
G19 nije kvalitetna? Evo naslonio se na nj, skripi samo odmoriste za dlanove, a dosta sam ju "stiso". Plastika je solidna na dodir. Mehanicke imaju svoje prednosti, ali nisu apsolutno superiorne nad membranskim. G19 je dobar predstavnik membranskih tipkovnica, tipke nisu "gnjecave". Problem je sto se usporedjuje mehanicka od 800kn i membranska od 50. G19 je predstavljena prije 4 godine (cijena od preko 1000kn (sada) nije opravdana).
Mehanicke imaju svoje prednosti, a sa padanjem cijena postaju sve bolji izbor, ali membranske nisu apsolutni shit kako ih neki prikazuju (pogotovo skuplji modeli).
Nisi me dobro shvatio, kvaliteta izrade za 1000kn je smijesna. Za 1000kn ocekujem tenk a ne nikakvo skripanje (pa cak i odmorista za dlanove). Ja sam usporedivao membransku od 500kn sa mehanickom iste cijene. Evo za primjer moja koja dode 600kn je na osjecaj kao fuzija plastike i celika (ne znam kako drukcije da opisem). Inace kad uzmes plasticnu tipkovnicu nije ju problem malo savinut ako se potrudis (naravno to neces radit, ali za primjer.) dok su mehanicke jednostavno cvrste. Onda su tu i same tipke, zna se da su na mehanickim tipkovnicama uglavnom laserom ugravirana slova i samim time duze traju, a i kvaliteta izrade same plastike za tipke je puno bolja. Ako ti mislis da se isplati dat 1000kn za membransku tipkovnicu za koju mislis da je kvalitetna uglavnom zbog toga sto nisi vidio kvalitetnu mehanicku.. e jbg onda, meni je to bacanje para.
Ovo boldano - zasto bi uopce gledao membransku od 800kn (pretpostavljam da ti je to pod skuplje) kad za nizu cijenu mozes nabavit mehanicku? I ne, nisu shit naravno, recimo microsoft sidewinder x4 je sasvim ok tipkovnica za tih 400kn. S druge strane ako dodas jos 100kn imas dobru mehanicku..
kuzim da za mehanizam kazete da je kvalitetniji, ali zasto mehanicka tipkovnica znaci kvalitetu kucista. Na G19 je odmoriste odvojivo (treba malo odic tipkovnicu, povuc odmoriste prema dolje) pa je skripavo na spoju. Sama tipkovnica je izrazito kvalitetna, teska je oko 2kg. Tpke nisu klimave. Ako uzmes G19(ili neki drugu skuplju membransku), osjetit ces razliku naspram i neke membranske od 200 (ili manje) kuna. G19 danas nije isplativa, mislim da bi bilo posteno da kosta 800kn (prakticki prodaje se za istu cijenu kao i prije 4 godine). Nazalost, mehanicke jos nemaju razne "ĐIĐE" koje je dobro imat. Kada bi isao usporediti g19 sa... hmm... Razer Blackwidow, dao bih bod Razeru za mehanizam, ali Logitechu za điđe(zakljucavanje Start tipke, analogna kontrola glasnoce (valjak), LCD(koliko god beskorisan bio(ponekad i nije)), USB (koji se napaja iz uticnice tako da se moze spojiti bilo sto na njega(cak i onaj krak hobotnice))
Pa uglavnom mehanicka tipkovnica ima kvalitetniju izradu vise-manje svih komponenata, pa tako i kucista. Inace ta tipkovnica tezi oko 900g, ne 2 kg :) Eto za usporedbu ova moja bez ikakvih dodataka (vidi sliku dolje) je teska 1kg i to bez numpada i ostalih dodataka sta tvoja ima. Eto, pa zamisli otprilike kakva je. Sve sto si naveo ima i ova tipkovnica osim tog lcd-a (kontrola glasnoce je na tipki, onaj analogni nacin izgleda jeftino) i ima mehanicke switcheve. Uostalom, vise ne vidim smisla u objasnjavanju bacanja para na nepotrebne dodatke umjesto na kvalitetnu tipkovnicu. Toliko od mene
Isprika što se bacam u raspravu. Ovaj prvi bold, nikako. Jako fino to ide, kod mene radi fino i bez zvukova (kao i 1. dana) iako je tipkovnica stara skoro godinu i pola. Drugi bold; "nepotrebni dodaci", da je tako mislim da ih nitko ni nebi implementirao. Stvar je osobnih potreba, odnosno ukusa. Ja tipkovnicu bez windows lock opcije ili odvojenih programibilnih tipki više nikad ne bih uzeo. To su opcije koje mi trebaju. Pozadinsko osvjetljenje? Jako poželjno i korisno. Jasno da ti svi dodaci dižu cijenu membranskoj tipkovnici. S druge strane za pristojnu svotu mehanička je nepoderiva u smislu samih tipki i naravno kučište je rubusno prije svega jer su u nutra i mehanički switchevi, pa su deblije, automatski je potrebno čvršće kučište. Svaka tipkovnica ima pluseve i minuse, svtko uzme što je njemu bolje, a što se cijena tiče smatram da je previše dat 500,600kn za membransku i 1000 za mehanički ekvivalent. Kao i svugdje cijena raste eksponencijalno u odnosu na "bolje" (dodaci, switchevi etc). Na našu žalost.
Ma ne zelim da krivo shvatite i mislite da pljujem po membranskim, kao sto sam rekao i ja sam ih imao i ima kvalitetnih. Ali 1000kn je previse za mene, ocekujem nekakav spejs šatl za te novce :D Istina, nekima trebaju ti dodaci i svatko ima svoj ukus, eto meni se osobno svida minimalisticki dizajn ali kvaliteta preko izgleda naravno. Trenutno bi za mehanicku dao max. 600kn, a za ekvivalent takve samo membranske tipkovnice dao bi max. 350kn. To je samo moje misljenje, ovo je otisli u veliki offtopic jer smo krenuli s mehanicke vs. membranske i dosli do toga :) Samo sam htio rec xyan-u da su mehanicke tipkovnice puno bolje sto se kvalitete izrade tice nego membranske - za iste novce. Bar prema mojim dosadasnjim iskustvima. Ja se ne vracam na membranske, jos cu vjerojatno probat brown switcheve i to je to :D