ARM i procesori visokih performonasi za desktop i superracunala? LOL
Cinjenica je da nisu mogli dobit x86 licencu pa su sad krenuli izmisljat toplu vodu ilitiga jos jedna fix ideja Jensena.
Cinjenica je da nisu mogli dobit x86 licencu pa su sad krenuli izmisljat toplu vodu ilitiga jos jedna fix ideja Jensena.
konačno malo pravih noviteta i straha u kosti intelovim 86 preseravanjima... way to go nvidia...
Developeri ce biti odusevljeni sa ovime... Jedva uspijevaju podrzavat 32 i 64 bitne x86 arhitekture, sad ce morat jos podrzavat i ARM arhitekturu...
za početak samo 32-bitni ARM (Cortex A15) 
Nevjerovatno, ja stvarno ne vidim sto fali x86 i x64 arhitekturama na kucnim racunalima. Sada mi jos samo fali da mi uvale ARM.
Nevjerovatno, ja stvarno ne vidim sto fali x86 arhitekturama...
x86 arhitektura ti je kao kćer koju siluje i može u potpunosti imati samo vlastiti otac... incest, silovanje, monopolizam... prouči bolje svoj avatar
x86 arhitektura ti je kao kćer koju siluje i može u potpunosti imati samo vlastiti otac... incest, silovanje, monopolizam... prouči bolje svoj avatar
uhhhh, vidim da si potpuno promasio na sto sam ciljao. Vec neznam koliko godina se aplikacije na kucnim racunalima rade za x86 i x64. Developeri i sa te dvije arhitekture imaju probleme da aplikacije rade kako treba. Ne znam kako ce sada raditi kada se u ovaj cuspajz jos dodala i ARM arhitektura.
NIsam programer pa ne govorim iz osobnog iskustva, no koliko sam čitao, za ARM je jednostavnije programirati.
No meni se čini da se polako vraća RISC arhitektura na desktope. Za Microsoft nije baš nešto novo, IIRC Windows NT 4 su se mogli instalirati na DEC Alpha sustave.
uhmm, mali overkill u usporedbi?
Nije baš danas sve isto kao i nekad - svi se furaju na ekologiju i što nižu potrošnju, ARM arhitektura je preko mobitela i tableta ušla u svakodnevnu upotrebu, sve širom primjenom proizvodne cijene se spuštaju... Iskreno, ne bi me začudilo da za nekoliko (desetaka? :) godina uopće više ne postoje x86 procesori. Također, nvidia nije baš bilo tko, dosta su jaki i uz podršku MS-a mogu daleko dogurati.
Boze sacuvaj... Bas nam treba jos jedan monopolista koji ce "proizvodit"(*) sve procesore na svijetu...
(*) ARM zapravo nis ne proizvodi nego samo prodaje licence za procesore
(*) ARM zapravo nis ne proizvodi nego samo prodaje licence za procesore
ARM Holdings itekako proizvodi:
ARM’s comprehensive product offering includes microcontrollers, microprocessors, graphics processors, enabling software, cell libraries, embedded memories, high-speed connectivity products, peripherals and development tools. Combined with comprehensive design services, training, support and maintenance, and the company’s broad Partner community, we provide a total system solution that offers a fast, reliable path to market for leading electronics companies.
Jedina je razlika što svoj hardver ne prodaju u fizičkom obliku nego u soft IP obliku (uz određene dizajne u application specific hard IP obliku), ostavljajući kupcu izbor u kojoj će se tehnologiji i u kojoj tvornici dotični hardver izvesti.
Svaki novitet je dobrodosao a argumenti kako ce aplikacije biti neoptimizirane za novu arhitekturu nimalo ne stoji. ako ce aplikacije dobro raditi onda super, veci izbor, konkurencija, rat cijena. ako nece dobro raditi to ce se znati za 2 dana od izlaska aplikacije i niko takve procesore za rad sa tim aplikacijama nece kupovati. Nvidiji je jasno sta se kuha u AMD taboru a dovoljno je jaka da se ne da preuzeti od strane Intela tako da je ovo logican i ocekivan smijer razvoja. Ne bih se zacudio ako kroz par godina pocmu proizvoditi mainstream CPU-e jer tehnologiju imaju a strucnjake se lako kupuje.
uhmm, mali overkill u usporedbi?
ma ja... htio sam dodati i pedofilija ali je gđa već zagazila u tridesete... 
Pricas totalne gluposti, a vec kad smo kod njih evo jedne moje: x86 ti je kao Janica Kostelic iz sportskih dana; na prvi pogled izgleda kao plod necijih incestuoznih radnji: retardirano, masno, gadno i nadasve smotano ali kad je u svojem elementu ( u njezinom snjeg) melje sve ostalo.
NIsam programer pa ne govorim iz osobnog iskustva, no koliko sam čitao, za ARM je jednostavnije programirati.
No meni se čini da se polako vraća RISC arhitektura na desktope. Za Microsoft nije baš nešto novo, IIRC Windows NT 4 su se mogli instalirati na DEC Alpha sustave.
Microsoft mora gurat takvu politiku zbog tableta i smartphone trzista, prakticki mu je ovaj scenario nametnut jer tu debelo kaska za konkurencijom a s druge strane na desktopu je oduvijek drmo WINTEL - stari muljator, vjerojatno stariji od pola ljudi ovdje na forumu
Nije baš danas sve isto kao i nekad - svi se furaju na ekologiju i što nižu potrošnju, ARM arhitektura je preko mobitela i tableta ušla u svakodnevnu upotrebu, sve širom primjenom proizvodne cijene se spuštaju... Iskreno, ne bi me začudilo da za nekoliko (desetaka? :) godina uopće više ne postoje x86 procesori. Također, nvidia nije baš bilo tko, dosta su jaki i uz podršku MS-a mogu daleko dogurati.
Gle RISC I CISC preocesori su dva svijeta, usudio bi se reci dvije filozofije, svaki ima svoje prednosti i mane ali realno na desktopu te HPC-u ARM i RISC tu nemaju sta trazit.
Nije Apple bezveze svojevremeno pobjegao glavom bez obzira s dotad toliko hvaljenog IBM-ovog RISC-a na toliko omrazeni Intelov CISC - dotad nabrijanu RISC arhitekturu na superclockanim i vodeno hladjene PowerPC procesorima je CISC (CoreDuo) vec gotovo uz pomoc rozete nabio na onu stvar a kamoli kad se kod prepiso za x86.
Btw ionako u buducnosti prevaga nece bit sami dizajn nego FAB-ovi koji vec sad (a u budocnosti ce tek) kostaju ko svetog petra kajgana.
Intel vec sad naveliko operira s 32nm High-K Meta Gate SHP procesom (sandy bridge) dok se konkurencija sve donedavno mucila s obicnim 40nm HP procesom
Koliko je meni poznato ARM je najavio proboj i to za cca. god. dana na "desktop" s Cortex A15 - neka super cool mega fancy verzija chipa za entry level servere radjena najvjerojatnije na obicnom GF 28nm HP procesu, pod uslovom da GF po dobrom starom obicaju (ipak je to bivsi AMD) ne sjebe, a sto je lako moguce jerbo fali im jos funkcionalni HKMG tako da bi se lako moglo desit da na kraju zavrse jos na low poweru ili SLP 28nm procesu a onda kukulele
Intel ionako za tad ima spreman 22nm SHP - te ne treba bit Einstein da se zakljuci da ce ih veliki (sto se tice perf.) doslovno raznjet na sastavne djelove, sa ili bez HP procesa...
ARM ce vjerojatno nesto pokusat usecerit na konto bagatelne cijene i manje potrosnje , ostaje vidjet koliko ce im to uspijet - ja bi rekako ne previse, jer tu i AMD koji strahovito grebe za svakog kupca
a Nvidia? ona nema nista drugo nego neku izvedenicu tog chipa s svojom grafikom - doduse nes boljom nego na tegri al sve u svemu sipak
p.s. kad bolje razmislim rekao bi da ARM sam sebi jamu kopa, jer dosad su s velikim imali djentlmenski dogovor da se jedni drugima ne mijasaju u posao a sad ce bit sta bude, vec je AMD s Bobcatom pokazo sta moze x86 - par W vrti novi Alien vs Predator, jos koji node dolje i bit ce po ARM veoma gadno, zapravo Apple vec njuska a za njim ce po obicaju i ostatak gerile
Ma je, sve je to istina što pišeš, ali svejedno se događa kretanje CISC arhitekture prema mobilnim (Atom) i RISC arh. prema desktop sustavima (Project Denver). To nije pitanje tko gdje ima što tražiti, to će se dogoditi, a tržište će odlučiti što je interesantnije.
Nekako mi se čini da su mogućnosti računala već dugo sasvim dovoljne za veliku većinu poslova koje ljudi obavljaju na njima. Istovremeno, trend prema mobilnosti je izrazito jak i svi proizvođači ga forsiraju, uključivo i Intel, a ARM je tu trenutno tata-mata. Ne treba olako shvatiti bum koji su napravili netbuci, a sada ga rade i tableti (a sve paralelno s mobitelima). Ako će ovaj nvidijin čip omogućiti ono što desktop korisnicima treba u manjem, štedljivijem i cjenovno usporedivom pakiranju, i to još uz podršku Windowsa kao najraširenijeg desktop OSa, ne vidim kako bi se konkurencija s tim mogla nositi. Osim ako ne ponude nešto jeftinije.
S druge strane, sve jači CPUi donose tonu novih načina upotrebe pred korisnike i kao što si rekao, CISC je tu zakon. U svakom slučaju, ovo mi se čini kao više nego dobrodošla konkurencija i ne mislim da si nvidia stavlja uteg oko vrata, dapače.
Ma je, sve je to istina što pišeš, ali svejedno se događa kretanje CISC arhitekture prema mobilnim (Atom) i RISC arh. prema desktop sustavima (Project Denver). To nije pitanje tko gdje ima što tražiti, to će se dogoditi, a tržište će odlučiti što je interesantnije.
Nekako mi se čini da su mogućnosti računala već dugo sasvim dovoljne za veliku većinu poslova koje ljudi obavljaju na njima. Istovremeno, trend prema mobilnosti je izrazito jak i svi proizvođači ga forsiraju, uključivo i Intel, a ARM je tu trenutno tata-mata. Ne treba olako shvatiti bum koji su napravili netbuci, a sada ga rade i tableti (a sve paralelno s mobitelima). Ako će ovaj nvidijin čip omogućiti ono što desktop korisnicima treba u manjem, štedljivijem i cjenovno usporedivom pakiranju, i to još uz podršku Windowsa kao najraširenijeg desktop OSa, ne vidim kako bi se konkurencija s tim mogla nositi. Osim ako ne ponude nešto jeftinije.
S druge strane, sve jači CPUi donose tonu novih načina upotrebe pred korisnike i kao što si rekao, CISC je tu zakon. U svakom slučaju, ovo mi se čini kao više nego dobrodošla konkurencija i ne mislim da si nvidia stavlja uteg oko vrata, dapače.
gledano iz perspaktive nas potrosaca samo neka, konkurencija je uvijek dobra stvar, ali imam filing da od svega toga na kraju nece bit nista - mogli bi samo dobit po prstima