Nvidia GTX 480 kao ATI 5870?

poruka: 306
|
čitano: 67.998
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nvidia GTX 480 kao ATI 5870?".
16 godina
RE: Nvidia GTX 480 kao ATI 5870?

Sry ljudi za double post, nisam niti vidio da sam ga napravio

15 godina
protjeran
dado8 kaže...
segregator kaže...

Svašta se ovdje moglo pročitat, a ja ću samo ponovit ono što je frend s kojim sam online lupao po UT99 rekao kad sam mu pokazao igru na Radeon 64 VIVO (on je u to doba imao Geforce-icu):

"Jebote, pa to nije ista igra"

Budimo realni, da si onda tu istu igru pogledao na maxtorovoj grafi ispalio bis samo OMGSmijeh

Čemu? Misliš Matrox! Maxtor nikad nije proizvodio GPU-e i nikad neće.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
17 godina
neaktivan

Nvidia je uvijek bila inovativna i tu se nema sto prigovoriti. PhysX nema veze skoro nikakve sa starom ageiom

i evolvirao je jako unutar nvidie. Radimo sam i sa starim novodexom i ageiom i sada physix i znam sto pricam.

Takoder 10 godina radim sa razlicitm grafickim karticama i probao sam skoro razvoj na svakoj bitnoj kartici

od prvih 3D ubrzivaca kao voodoo kartice i njihov glide. Ono sto mogu reci da sam jedino sa ATi karticama imao problema u razvoju.

Uvijek su se musicavo kartice ponasale, imali su cudne optimizacije unutar drivera koji su pravili probleme, nestabilniji

driveri, hrpa zaljenja direkno atiu na te bugove itd. S nvidiom toga nikad nije bilo ili jako rijetko. Hmm sto se tice supporta

developerima direkno od njihovih ljudi, recimo da je situacija slicna. Obje strane su dosle cak do firme da bace oko. Ali nvidia je puno bolja prema developerima sa boljim

forumima, primjerima, puno su aktivniji po pitanju clanaka itd. ATi-eve kartice u uvijek bile nekako sljampave. Situacija u zadnje

vrijeme se malo popravlja i skok u kvaliteti je vidljiv u odnosu na prije, ali i dalje ta neka stabilnost, robusnost nvidie nije nadmasena.

Recimo da se tako nesto valjda onda s razlogom osjeti u cijeni. To je ATi-u valjda jedini izgovor u cijeloj prici.

Kao developer nisam volio nikad imati ATi karticu u kompu, ali sam puno puta morao da bi se uvjerio da se sve jednako odvija na obje kartice.

Ovo sa optimizacijom za nvidu je prenapuhana stvar i to se radi s obje strane. Recimo da je u oba slucaja bilo forsiranje specificnih featurea

koji se bolje izvode na odredenim karticama, ali je ti situacija potpuno jednaka. Jedino sto nvidia ima bolji suport i vise pomaze developerima

pa se to kao osjeti na krivi nacin koji neki interpretiraju kao neko muljanje. Tu bi se Ati mogao malo vise aktivirati.
A nekome odredena tehnologija uvijek bolje malo prode i stalno se izmljenjuju, malo ati malo nvidia. Ali mislim i dalje da je sada sa ovom serijom

400 vs ati 5000 nvidia napravila bolji posao. Za sada sve ide njima u prilog u tehnoloskom smislu i inovacijama, ovo kasnjenje kartica ne znaci bas nista i trziste nije izgubljeno

jer vecina ljudi ceka rijesenje situacije.

Jedina mana bi im mogla biti sto nisu dali direkni support za izlaz za tri monitora. Ono sa sli modom je sranje i promasaj. A ja recimo bas planiram sa 2 preci na 3 i stavili su me

u nezgodan polozaj.

Btw heaven demo je raden direkno za ati kartice i pojeden je za dorucak. Tezelacija ce se koristiti u svim modernim igrama u jednakoj kolicini kao u tom demou,

tako da one provale gore da nece je fulanjac. Citav smisao DX11 ce biti tezelacija i tu bi moglo biti veselo ati karticama.

Ponavljam jos jednom, DX10 ni 10.1 nema tezelaciju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 16:19 (LevaOpaki).
17 godina
neaktivan

Leva sorry, ali ne možeš reći da su nvidijini driveri dobri. Ja sam do prije par dana imao GTX280 i konstantno neke probleme s driverima. Direktno nisam radio s niti jednom od dvije kompanije, ali bogme, ATI mi radi sasvim fino i za razliku od nvidie odlično radi s više monitora.

Teselacija radi odlično na ATI kartici: probao sam Heaven demo i ne vidim probleme.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Leva sorry, ali ne možeš reći da su nvidijini driveri dobri. Ja sam do prije par dana imao GTX280 i konstantno neke probleme s driverima. Direktno nisam radio s niti jednom od dvije kompanije, ali bogme, ATI mi radi sasvim fino i za razliku od nvidie odlično radi s više monitora.

Teselacija radi odlično na ATI kartici: probao sam Heaven demo i ne vidim probleme.

Kad sam rekao na musice u driverima mislio sam vise na uklucivanje odredenih mogucnosti, stateova, rad odredenih stvari u shaderima je bilo musicavije na ati karticama, ako se nije radilo na konkretan nacin.

Nekako je nvidia sve gutala sto joj das. Jednosatvno stabilno. Naravno u finalnom proizvodu to ne vidis jer se podesi da radi na obje kartice, ali tu su glavobolje s kojima sam se susretao tokom razvoja. Onda prijavis to ATi oni vele aha ok skuzili smo i mi to i to srede u sljedecem driveru, a ja proveo 2 tjedna da skuzim jel problem u meni. Katastrofa. Naravno nigdje to ne navedu jer im je support na  dev stranicama los. Malo je zivnuo ATi od kad ih je AMD kupio i usao u igru, ali je i dalje losije nego kod nvidie. Naravno da ne ispadne da pljujem samo, njihova kvaliteta je u konstantnom rastu i ne vracaju se natrag. Stovise uopce mi nije do pljuvanja nikoga jer me ni jedni ni drugi ne placaju i pitanje je dal bi i onda to radio. Ja sam pokusavam reci s cime sam se susreo. Jer ljudi rijetko cuju tu drugu stranu pa pricaju o nekoj kvalieti ATia. Musicavih releaseova drivera je bilo s obje strane, uvijek se netko sranje moze potkrasti, ali i dalje sam pod dojmom da ATi radi losiji posao po tom pitanju. Zadrzavam pravo da grijesim, ali imam taj neki osjecaj. Naravno da tezelazija na ATi radi dobro, nema nikakvih gresaka u prikazu, samo je od nvidie tezelator, njihova arhitektura, puno jaca i bolje ce zvakati scene di se tezelacija puno gusce koristi. To se vidi i na onom grafu. Ako ga igre budu forsirale razlika u perfomasama ce biti jos veca. A vidjeti da se igra vrti na odredenim djelovima 30-40% brze nije mala stvar. Opasno je stovise za kartice iste generacije. S tim da fermi ima jos kojeg asa u rukavu na drugim poljima. GPGPU procesiranje i akceleracija fizike. To bi mogla biti velika razlika posto arhitektura od nvidie ima ogromni cache na cipu sto je jako bitno za OpenCl, CUDA i DirectCompute. Uglavnom ja jos cekam da vidim detalje razvoja ove situacije pa cu se tek onda odluciti za prvu DX11 karticu za po doma.

Mozda to ipak na kraju bude ATi :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 16:40 (LevaOpaki).
16 godina
neaktivan
LevaOpaki kaže...

Nvidia je uvijek bila inovativna i tu se nema sto prigovoriti. PhysX nema veze skoro nikakve sa starom ageiom

i evolvirao je jako unutar nvidie. Radimo sam i sa starim novodexom i ageiom i sada physix i znam sto pricam.

Takoder 10 godina radim sa razlicitm grafickim karticama i probao sam skoro razvoj na svakoj bitnoj kartici

od prvih 3D ubrzivaca kao voodoo kartice i njihov glide. Ono sto mogu reci da sam jedino sa ATi karticama imao problema u razvoju.

Uvijek su se musicavo kartice ponasale, imali su cudne optimizacije unutar drivera koji su pravili probleme, nestabilniji

driveri, hrpa zaljenja direkno atiu na te bugove itd. S nvidiom toga nikad nije bilo ili jako rijetko. Hmm sto se tice supporta

developerima direkno od njihovih ljudi, recimo da je situacija slicna. Obje strane su dosle cak do firme da bace oko. Ali nvidia je puno bolja prema developerima sa boljim

forumima, primjerima, puno su aktivniji po pitanju clanaka itd. ATi-eve kartice u uvijek bile nekako sljampave. Situacija u zadnje

vrijeme se malo popravlja i skok u kvaliteti je vidljiv u odnosu na prije, ali i dalje ta neka stabilnost, robusnost nvidie nije nadmasena.

Recimo da se tako nesto valjda onda s razlogom osjeti u cijeni. To je ATi-u valjda jedini izgovor u cijeloj prici.

Kao developer nisam volio nikad imati ATi karticu u kompu, ali sam puno puta morao da bi se uvjerio da se sve jednako odvija na obje kartice.

Ovo sa optimizacijom za nvidu je prenapuhana stvar i to se radi s obje strane. Recimo da je u oba slucaja bilo forsiranje specificnih featurea

koji se bolje izvode na odredenim karticama, ali je ti situacija potpuno jednaka. Jedino sto nvidia ima bolji suport i vise pomaze developerima

pa se to kao osjeti na krivi nacin koji neki interpretiraju kao neko muljanje. Tu bi se Ati mogao malo vise aktivirati.
A nekome odredena tehnologija uvijek bolje malo prode i stalno se izmljenjuju, malo ati malo nvidia. Ali mislim i dalje da je sada sa ovom serijom

400 vs ati 5000 nvidia napravila bolji posao. Za sada sve ide njima u prilog u tehnoloskom smislu i inovacijama, ovo kasnjenje kartica ne znaci bas nista i trziste nije izgubljeno

jer vecina ljudi ceka rijesenje situacije.

Jedina mana bi im mogla biti sto nisu dali direkni support za izlaz za tri monitora. Ono sa sli modom je sranje i promasaj. A ja recimo bas planiram sa 2 preci na 3 i stavili su me

u nezgodan polozaj.

Btw heaven demo je raden direkno za ati kartice i pojeden je za dorucak. Tezelacija ce se koristiti u svim modernim igrama u jednakoj kolicini kao u tom demou,

tako da one provale gore da nece je fulanjac. Citav smisao DX11 ce biti tezelacija i tu bi moglo biti veselo ati karticama.

Ponavljam jos jednom, DX10 ni 10.1 nema tezelaciju.

Evo malo sa najobičnije korisničke strane:

Dakle krenimo redom od Evoluiranog Physxa:Physx je toliko evoluirao otkad ga je Nvidia kupila da su svega izašle četri igre koje su donekle vrijedne spomena o ovoj fizici.Uglavnom:Najobičnije sranje koje je možda imalo potencijala sve dok ga Nvida nije pokopala(oču reč otkupila)Smijeh.

Sada malo o driverima:U globalu obije firma rade dobre drivere,a tu i tamo se može nač koji bug(i kod Nvidie i kod ATI-a),no to več u sljedečem izdanju biva ispravljeno.No evo Nvdijini driveri su sa posljednjom inačicom ponovno evoluirali pa sada više nije potreban nikakav voltmod da bi korisnik skurio grafu več su dečki u Nvidiji odlučili olakšat stvari pa sada driveri to rade umijesto korisnika.Neznam kak se to prije nisu sijetiliSmijeh

Optimizacija nije nimalo prenapuhana stvar.Iako to rade obije firme Nvidia je to koristila u daleko večoj mijeri.Zapravo do te mijere da su ATI-eve grafe na takvim igrama naprosto klonule.Primjer su ti reciomo:Spiderman WoS koji je na staroj 8800GT(mojoj)radio normalno dok sa ATI-evom HD4870(za klasu bolji GPU) sam imao problema jer igra mi je naprosto svakih pet sekundi štekala,a takvih primjera ima jako puno(recimo The Witcher je također jedan od njih).

Sa GTX400 nvidia je napravila "odličan" posao.Naime GT100 je duplo veči od Cypresa,duplo više troši,duplo više se grije,a preformanse(po svemu sudeči) če biti samo nešto bolje od HD5870 koji ima duplo manji čip,duplo manje troši,duplo manje se grije,a i po svemu sudeči imat če 35% manju cijenu.

Uglavnom:Svaka čast Nvidia odličan posao.Namigiva

Hawen demo također nije nikako dobar za usporedbu pošto on striktno forsira teselaciju,a igre su daleko,daleko od tako velike primjene teselacije.I mišljenja sam da če u igrama HD5xxx serija pokazati nadmoč u DX11 zbog posebnog Hardwerskog teselatora koji ne opterečuje(bezpotrebno) streeam procesore,u Nvidijinom slučaju Shadere.

Istina je oko nas,a laž još više.
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.3.2010 17:11 (microman).
17 godina
microman kaže...

Evo malo sa najobičnije korisničke strane:

Dakle krenimo redom od Evoluiranog Physxa:Physx je toliko evoluirao otkad ga je Nvidia kupila da su svega izašle četri igre koje su donekle vrijedne spomena o ovoj fizici.Uglavnom:Najobičnije sranje koje je možda imalo potencijala sve dok ga Nvida nije pokopala(oču reč otkupila)Smijeh.

Sada malo o driverima:U globalu obije firma rade dobre drivere,a tu i tamo se može nač koji bug(i kod Nvidie i kod ATI-a),no to več u sljedečem izdanju biva ispravljeno.No evo Nvdijini driveri su sa posljednjom inačicom ponovno evoluirali pa sada više nije potreban nikakav voltmod da bi korisnik skurio grafu več su dečki u Nvidiji odlučili olakšat stvari pa sada driveri to rade umijesto korisnika.Neznam kak se to prije nisu sijetiliSmijeh

Optimizacija nije nimalo prenapuhana stvar.Iako to rade obije firme Nvidia je to koristila u daleko večoj mijeri.Zapravo do te mijere da su ATI-eve grafe na takvim igrama naprosto klonule.Primjer su ti reciomo:Spiderman WoS koji je na staroj 8800GT(mojoj)radio normalno dok sa ATI-evom HD4870(za klasu bolji GPU) sam imao problema jer igra mi je naprosto svakih pet sekundi štekala,a takvih primjera ima jako puno(recimo The Witcher je također jedan od njih).

Sa GTX400 nvidia je napravila "odličan" posao.Naime GT100 je duplo veči od Cypresa,duplo više troši,duplo više se grije,a preformanse(po svemu sudeči) če biti samo nešto bolje od HD5870 koji ima duplo manji čip,duplo manje troši,duplo manje se grije,a i po svemu sudeči imat če 35% manju cijenu.

Uglavnom:Svaka čast Nvidia odličan posao.Namigiva

Hawen demo također nije nikako dobar za usporedbu pošto on striktno forsira teselaciju,a igre su daleko,daleko od tako velike primjene teselacije.I mišljenja sam da če u igrama HD5xxx serija pokazati nadmoč u DX11 zbog posebnog Hardwerskog teselatora koji ne opterečuje(bezpotrebno) streeam procesore,u Nvidijinom slučaju Shadere.

Slažem se u potpunosti do zadnje rijeci..

17 godina
dado8 kaže...
segregator kaže...

Svašta se ovdje moglo pročitat, a ja ću samo ponovit ono što je frend s kojim sam online lupao po UT99 rekao kad sam mu pokazao igru na Radeon 64 VIVO (on je u to doba imao Geforce-icu):

"Jebote, pa to nije ista igra"

Budimo realni, da si onda tu istu igru pogledao na maxtorovoj grafi ispalio bis samo OMGSmijeh

Samo što se u to doba Matrox G400 natjecao sa Rage Pro 128, a ne sa radeonom.

A razlika u prikazu je išla na račun podrške S3TC-u, a ne kvalitete analognog izlaza

15 godina
protjeran
LevaOpaki kaže...

od prvih 3D ubrzivaca. Ono sto mogu reci da sam jedino sa ATi karticama imao problema u razvoju.

developerima direkno od njihovih ljudi, recimo da je situaicja slicna. Ali nvidia je puno bolja prema developerima sa boljim

Recimo da se tako nesto valjda onda s razlogom osjeti u cijeni. To je ATi-u  valjda jedini izgorov u cijeloj prici.

Kao developer nisam volio nikad imati ATi karticu u kompu ali sam puno puta morao da bi se uvjerio da se sve jednako odvija na obje kartice.

A nekome odredena tehnologija ubijek bolje malo prode i stalno se izmljenjuju, malo ati malo nvidia. Ali mislim i dalje da je sada sa ovom serijom

400 vs ati 5000 nvidia napravila bolji posao. Za sada sve ide njima u prilog u tehnoloskom smislu i inovacijama, ovo kasnjenje kartica ne znaci bas nista i trziste nije izgubljeno.

Jedina mana bi im mogla biti sto nisu dali direkni support za izlaz za tri monitora. Ono sa sli modom je sranje i promasaj.

Ponavljam jos jednom, DX10 nema tezelaciju.

Jednim dijelom se s tobom slazem, Nvidia je nekad imala daleko bolje drivere, suport i suradnju s devovima. Danas je u svemu osim u toj podrsci devloperima - koja je ionako rezultat puno vecih izdvajanja za takve stvari(bilo bi im pametnije da se fokusiraju na hardwere) - pat pozicija s time da je ATI u svemu u uzlaznoj putanji a NVIDIA u silaznoj.

Trabunjas o Atijevoj sljapavosti a Nvidju uzdizes. Nvidijin je zadnji posteni driveri (191.07 )izdala prije pola godine a sve poslije je u najblazu ruku za zaborav s time da cujem da se u Americi(a gdje drugdje) spremaju i tuzbe.

Sto se tice tesalizacija s tim se u potpunosti slazem- TO JE REVOLUVIJA A NE EVOLUCIJA- samo je problem sto se jos dugo se nece pojavit prava directx11 pc-ekskluziva(igra radjene od crtace ploce za i oko te tehnologije) a kamoli da ce tesalizacija postat standard   - siguran sam da do najranije 2013, odnosno pojave novih konzola od svega toga nista.

Volio bi vidjeti cijeli taj heaven bench s 4xAA 16AF od nekog nepristranog a ne same Nvidie.

Zaboravljas takodjer da je Fermi 60% veci chip od Cypressa a prema glasnima koje cure je oko 5%bolji u sadasnjim igrama, prema svemu sudeci hd6xxx ce bristat pod s Fermijem kao nekad 9800 s fx-om.

Btw lijepo su kolege jucer ustanovile da je cak i voodoo5 u svoje vrijeme zavrsio kako je zavrsio a realno je bio "najbolji".

Ljudi vide ono sta zele vidjeti a ne ono sta je.

p.s. INOVATIVNOST sto je to danas? Svu tehnologiju od shadera pa nadalje su izumili/patentirali timovi u nekakvim znanstvenim ustanovama ili fakultetima a ovi su samo implemntirali njihove ideje  u svoje GPU-ove i to u zadnjih cca. 8 god. kao ekskluzivni partner u razvoju directx api-a najcesci prvi ATI. Toliko o tome.

Don Kihoty kaže...

Čemu? Misliš Matrox! Maxtor nikad nije proizvodio GPU-e i nikad neće.

Dobro ti znas na sta sam ja mislio, pogledaj u koliko sati sam to pisao!

Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo sto za svemir jos nisam siguran - Albert Einstein
15 godina
protjeran

Onda nemoj kasno pisati, više čitaj, bolje je za zdravlje...

Besides, da si baš slučajno napisao Maxtor umjesto Matrox... Eh Radovane crni Radovane...

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=970113 http://www.techpowerup.com/gpuz/6p8v4/
15 godina
protjeran
Don Kihoty kaže...

Onda nemoj kasno pisati, više čitaj, bolje je za zdravlje...

Besides, da si baš slučajno napisao Maxtor umjesto Matrox... Eh Radovane crni Radovane...

nisam pogrijesio pri pisanje vec sam se zbog umorao zabunio, uostalom ni prvi ni zadnji put.

tebi se to ko fol u zivotu nikad nije desilo?

Samo su dvije stvari na svijetu beskonačne, svemir i ljudska glupost, samo sto za svemir jos nisam siguran - Albert Einstein
16 godina
neaktivan
Cheezl kaže...
Ma bezveze. To nebi kupio ni da mi pištolj držiš kraj glave...
OMG pa doć će oko 4000 kn, a 5%je bolja od ati 5870!!!
pa za te pare si kupis hd 5970 i eto!

i to je razlog zasto ce ati raeon uvjek biti bolji od nvidia sto god gl?pi nvidia fanovi rekli

15 godina
protjeran
xnight_hunterx kaže...
Cheezl kaže...
Ma bezveze. To nebi kupio ni da mi pištolj držiš kraj glave...
OMG pa doć će oko 4000 kn, a 5%je bolja od ati 5870!!!
pa za te pare si kupis hd 5970 i eto!

i to je razlog zasto ce ati raeon uvjek biti bolji od nvidia sto god gl?pi nvidia fanovi rekli

za mene nema boljih samo isplativijih a u srcu ce zauvijek biti 3dfx i voodoo magic

16 godina
neaktivan

Ako je 480 malo bolja od 5870, kakva je onda 5970 naspram 480?

There's no sense crying over every mistake. You just keep on trying till you run out of cake.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Ako je 480 malo bolja od 5870, kakva je onda 5970 naspram 480?

Pa eto, sad shvaćaš zašto su ljudi već sad razočarani Fermijem. Dobit ćeš 60% veću karticu koja će gutat više struje, a radit gotovo jednako kao ATI konkurencija...

@Leva u više manje svemu se slažem s tobom, vjerujem da si iskusan na svome području ali ovdje se radi čisto o tome što je krajnjem korisniku bolja opcija, a ne na čemu je tebi lakše raditi. Meni kao korisniku za sada Fermi (po onome što sam imao prilike ovdje i po internetu vidjeti) ne nudi apsolutno ništa što bi me uvjerilo da kupim tu karticu radije nego ATI-jevu, barem ne po istoj ili višoj cijeni od konkurentne ATI-jeve. Ako je zbilja ovako onda jedino cijenom i mogu konkurirati.

Ali nemojmo brzati ipak. Treba pričekati službene bencheve sa dobrim driverima, onda ćemo stvarno vidjeti.

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 5:54 (Minoza).
17 godina
neaktivan

Ali LevaOpaki, ATI je teselezator imao još u DX10 karticama (nebitno što nije standardni), a DX10.1 čim je izašao. I što se dogodilo kada se pokazalo da ATI kartice vrte FSAA 50% brže zbog 10.1? nVidia je zaprijetila Ubisoftu koji je uklonio podršku za DX10.1 iz Assasin's Creeda kako se nebi vidjelo da ATI vrti igru punih 25% brže.

Naravno, vlasnici ATI kartica nisu smjeli instalirati patch koji "popravlja" ATIjevu prednost i neke izmišljene stvari.

To uz ono varanje s optimizacijama za Crysis mi se uz ovo s Fermijem čini kao pokušaj "inoviranja" na nedozvoljene načine i prljava rabota. Imaju stariju, veliku, tešku, skupu i vruću arhitekturu koju moraju jučer promijeniti, inače su povijest kao i 3dfx.

Sve što sam napisao nije mišljenje BUG d.o.o., nego je isključivo moje mišljenje na koje imam pravo po članku 38. Ustava Republike Hrvatske koji jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli.
15 godina
protjeran

općenito govoreći koliko glup moraš bit da kažeš da ati ima 25% više performansi od nvidie ili da nvidia ima 80%veću cijenu, uvijek možeš uzet neku jeftinu nvidiju, i nvidiju koja je jaca od atija i obrnuto.

EDIT: sad će me naxeem kartonirat iako nisam mislio na njega, već općenito Nevinašce

*n00b us3r*
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 9:45 (lukavg).

0 0 hvala 0
17 godina
lukavg kaže...

općenito govoreći koliko glup moraš bit da kažeš da ati ima 25% više performansi od nvidie ili da nvidia ima 80%veću cijenu, uvijek možeš uzet neku jeftinu nvidiju, i nvidiju koja je jaca od atija i obrnuto.

EDIT: sad će me naxeem kartonirat iako nisam mislio na njega, već općenito Nevinašce

Pa moraš bit manje glup nego ti, jer naravno ljudi podrazumijevaju da se govori o karticama iste kategorije, tj onima koji košta ju JEDNAKO. Dakle, ako dvije kartice koštaju JEDNAKO, a jedna je 25% brža od druge, odnosno ako dvije kartice imaju JEDNAKE performanse, ali je druga 80% skuplja...

Mislim, koliko glup moraš biti da kupiš Nvidiju daleko slabiju, samo zato što ona koja ima jednake performanse košta 80% više, kao u tvom primjeru

15 godina
protjeran
segregator kaže...
lukavg kaže...

Pa moraš bit manje glup nego ti, jer naravno ljudi podrazumijevaju da se govori o karticama iste kategorije, tj onima koji košta ju JEDNAKO. Dakle, ako dvije kartice koštaju JEDNAKO, a jedna je 25% brža od druge, odnosno ako dvije kartice imaju JEDNAKE performanse, ali je druga 80% skuplja...

Mislim, koliko glup moraš biti da kupiš Nvidiju daleko slabiju, samo zato što ona koja ima jednake performanse košta 80% više, kao u tvom primjeru

mah, nisi me shvatio, nvm. štoviše, nikad ne bih kupio nvidiu ako je ati isplativiji. vrijedi i obrnuto. ali opet je glupo govoriti da ati ima neki postotak performansi bolji od nvidie, to vrijedi samo ako gledamo 5970 i gtx295 koje su top modeli. npr. radeon4850 je sličnih performansi i cijene kao gts250.

*n00b us3r*
17 godina
neaktivan
naxeem kaže...

Ali LevaOpaki, ATI je teselezator imao još u DX10 karticama (nebitno što nije standardni), a DX10.1 čim je izašao. I što se dogodilo kada se pokazalo da ATI kartice vrte FSAA 50% brže zbog 10.1? nVidia je zaprijetila Ubisoftu koji je uklonio podršku za DX10.1 iz Assasin's Creeda kako se nebi vidjelo da ATI vrti igru punih 25% brže.

Naravno, vlasnici ATI kartica nisu smjeli instalirati patch koji "popravlja" ATIjevu prednost i neke izmišljene stvari.

To uz ono varanje s optimizacijama za Crysis mi se uz ovo s Fermijem čini kao pokušaj "inoviranja" na nedozvoljene načine i prljava rabota. Imaju stariju, veliku, tešku, skupu i vruću arhitekturu koju moraju jučer promijeniti, inače su povijest kao i 3dfx.

Fora s tim 10.1 ima i drugu stranu price. A ta je da napisani codepath za 10.1 hardware je preskakao odredene stvari u postprocessing passu (nije ih uopce racunao) i tako dobio odredeni postotak brzine zabunom. I onda je ispalo kad da je ati kartica brza 25%. Lol da kako da ne. Di si jos vidio toliku brzu implemetaciju toga? Uzmi i one firme koje kao zlocesta nvidia nije drzala u saci? Nigdje naravno. A logicno da se nvidia i pobunila, jer obicni korisnik to vidi kao neko veliko ubrzanje i misli da je to do kartice. To je los marketing onda zbog gluposti. Hmm kako onda sve ostale igre ne rade toliko brze. Tu se od jednom magicno stvorio visak bandwidtha na kartici (koji je najbitniji za AA).
No, sto je istina to bi se dalo sada raspravljati. Nebitno je, jer se raznim trikovima znaju koristiti obje strane i to sam odmah rekao.  Ati isto mulja u tri coska i to da prati DX implementacije dobro to je laz isto. Ubacivali su neke stvari ispred vremena da bi dobijali marketing na glupostima, a neke druge stvari zanemarivali. Npr. u DX 9 im nikad nije proradio vertex shader texture fetch s kojim se moze raditi displacement. U vertex shaderu se po dx9 standardu tekstura moze samplati i uredno na tom mjestu mozes extrudati vertexe po recimo height mapi ili animirati vodu dinamicki na gpu putem heightmape. Hmm ATi se pravio lud na tako nesto. Onda im nije radilo filtriranje uopce floating point tekstura, pravili su se blesavim pa implemetacija HDR osvjetljenja sa floating point teksturama nije radila. Naravno radi toga na odredenim mjestima su fejkom postizali par bodova vise jer filtriranje nikako nije raidilo. Filtriranje HDR floating point cube mapa takoder nije radilo u DX9. Texture fetch su fejkali sa novim izmisljenim modom render to vertex buffer (R2VB) s kojim su fejkali tezelaciju u DX9. Samo cip na xbox 360 je podrzavao tezelaciju radi prosirenog DX9 apia.

R2VB je radio primitivno tako da se tekstura mogla bindati kao vertex buffer pa se onda code path izgledao: vertex shader->pixel shader pa se tekstura vracala natrag kao vertex buffer i tako je vertex shader kao dolazio do podataka iz teksture u drugom passu. Prvo filtriranje 128 bitnih tekstura je opet nvidia prva implementirala. R2VB a na zalost ni pravi DX 9 feature vertex fetch se nije koristio od developera jer se ati pravio pametan i izmisljao toplu vodu dok je to vec 6800 kartica podrzavala kako treba. Znaci kocili su indutriju. To su puno ozbiljnije stvari nego DX 10.1.  Nvidia je to preskocila s razlogom, a to sto je 10.1 donio nije bilo nista sto u postojecu arhitekturu nije moglo uci. Takoder se ATi pravio blesav oko instanciranja na DX9 i opet radili zaobilaznu implementaicju mimo standarda. O njihovim glupostima bi mogao pricati do sutra. Onda finte sa source engineom i forsiranje prefiltriranih cubemapa, pa implementacija HDR-a preko integer tekstura jer ga nisu mogli napraviti preko floating point tekstura. Pa onda disablanje DX9 moda na odredenim nvidia FX karticama samo zato jer im se htjelo a te kartice su uredno podrazvale DX9 itd. Di god se vrti novac ne bi se cudio da se koriste i puno prljavijim trikovima. I jedna i druga strana, no biti tako ociti fan ATi strane i to sto se cijeli forum pretvara u ATi je postalo presmjesno. Zato sam odlucio malo izbalansirati tu pljuvacinu. Pravima fanovima nema pomoci sto god da se veli, ali drugi imaju pravo cuti i drugu stranu. Ati se jednako prljavo koristi trikovima i smije se i trlja ruke na one mulce koji slijepo brane i kupuju. Ocito da njihov marketing isto dobro radi posao. Koliko dobro to ce pokazati poslovni rezultati na kraju. Fermi i dalje na papiru bolja arhitektura. Dal' ce i koliko ce biti skuplja te brza to cemo vidjeti. Mozda uopce nece. I ati je imao dobru ideju sa ring sabirnicom i stvarno je dobro zvucalo, ali je u praksi bila banana i odustali su.
A ja kao korisnik za po doma kad odvazem ono sto nudi ati uz cijenu koju daje i to se pokaze kao dobar omjer, nema razloga da ga ne uzmem. To je jedino sto mi je bitno kao korisniku. Sto vise daju stvari u brzini, mogucnostima, stabilnosti za manju cijenu to je bolje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 19:06 (LevaOpaki).
16 godina
neaktivan
LevaOpaki kaže...
Fermi i dalje na papiru bolja arhitektura. Dal' ce i koliko ce biti skuplja te brza to cemo vidjeti. Mozda uopce nece.

Da, na A3 papiru i to debeli blok. Većina se nadala barem nekim A4 dimenzijama...

Mislim poštujem tvoje mišljenje ali nekako mi se čini da ne gledaš na ovo toliko iz perspektive običnog korisnika koji nema HAF full tower u koji će nagurati tu grafu i vodeno hlađenje kojim će ohladiti to čudo... 5870 još uvijek stane u Antec 300... Smiješno, govoriš o ATI fanboy-ima, a i sam pomalo zvučiš kao fanboy NV-a. Belji se

3D Designer
Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 16:14 (Minoza).
17 godina
neaktivan
Minoza kaže...
LevaOpaki kaže...
Fermi i dalje na papiru bolja arhitektura. Dal' ce i koliko ce biti skuplja te brza to cemo vidjeti. Mozda uopce nece.

Da, na A3 papiru i to debeli blok. Većina se nadala barem nekim A4 dimenzijama...

Mislim poštujem tvoje mišljenje ali nekako mi se čini da ne gledaš na ovo toliko iz perspektive običnog korisnika koji nema HAF full tower u koji će nagurati tu grafu i vodeno hlađenje kojim će ohladiti to čudo... 5870 još uvijek stane u Antec 300... Smiješno, govoriš o ATI fanboy-ima, a i sam pomalo zvučiš kao fanboy NV-a. Belji se

He he a znao sam da ce ispati tako prije nego sam poceo pisati, al nek to bude moj "kriz", ako treba da se kaze i druga strana. Belji se Ponavljam nisam fan ni atia ni nvidie. Nisam fan nicega na ovom planetu. A post razotkrivanja atia i balansiranje ne bi bilo efikasno da sam poceo spominjati jos mana nvidie u istom postu. Onda bi tek rekli sto bunca ovaj, daj se odluci sto pokusavas. Osmijeh Jer ako pogledas cijeli topic svi su samo pljuvali po nvidiji. To je malo smijesno i preocito. Skoro pa se pocela stvarati neka sekta zvana AMD/ATI. Ja samo pokazujem da ni ATI nije nevinase i da je sve to ista "banda" ako covjek zeli da bude tako ili samo rade svoj posao najbolje sto znaju da to pretvore u novac. Uhvatit se i vezivati se za to je jako opasno kao i za bilo sto drugo u zivotu. Uglavnom, jedva cekam da vidim sto ce se dogadati dalje i kako ce se to odvijati. Naravno, kao neutralni promatrac. Vjerojatno se opet nece dogoditi nista specijalno kao ni sve ove godine i dalje sve nastavlja po starom, gore dolje, ko na vlakicu u lunaparku Osmijeh Jer kad se dogodi dan da neka firma totalno pobjedi i ostane jedina, onda smo u banani zescoj, barem ako zelimo jefitno igrati i imati brzi razvoj industrije. Namigiva U svakom slucaju bilo mi je lijepo popricati.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 16:41 (LevaOpaki).
15 godina
protjeran
Minoza kaže...
LevaOpaki kaže...
Fermi i dalje na papiru bolja arhitektura. Dal' ce i koliko ce  biti skuplja te brza  to cemo vidjeti. Mozda uopce nece.

Da i ja se slazem s tobom, iako imam Hafa ipak hvala ljepa na mogucnostima ali za sad ne bi to gurao u kucisteSmijeh

Ipak s druge strane ima i Levi (iako malcice tu much preferira nvidu) pravo, nije ni ATI zlati - muljaju jedni i drugi kapom i sakom, ipak su te firme perjanice trulog americkog kapitalizam i kod njih je samo lova bitna.

Sto se tice pljuvanja, to vec spada u psihologiju mase, garantiram da je 90% koji su sad zestoki pobornici ATI-a unazad dvije tri jednako ako ne i vise sralo po ATI-u i to samo zato sto je tada to bilo "in".

Meni se osobno j*be za jedne i druge, ali iz sadanje pozicije puno mi je drazi ATI, nismo svi devovi sa ne znam kakvim placama spremni inkasirat 600+eura za malo bolje performanse, za te pare se kod nas na balkanu najcesce kupuju cijele kante

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 16:44 (dado8).
17 godina
neaktivan

Mislim da se ipak predugo cekalo da bi se usporedivala s ATI-em, nadam se da joj ATI nece biti ni do koljena, ipak je nVidia kraljica u protivnom mogu si je o strik objesiti.

Moj PC  
0 1 hvala 0
17 godina
neaktivan

Treba sačekati još nekoliko tjedana dok službeno izađu kartice i driveri, usporediti ih sa atijem i vdijeti ko je bolji, a ovako može svak pisati šta hoće. Kad budu u prodaji i budu imali cijenu onda možemo donositi svoja mišljenja, a ovo su sve špekulacije i one uglavnom završe svađama bolji je ova-onaj.

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
protjeran

LevaOpaki kaže...
Naravno da tezelazija na ATi radi dobro, nema nikakvih gresaka u prikazu, samo je od nvidie tezelator, njihova arhitektura, puno jaca i bolje ce zvakati scene di se tezelacija puno gusce koristi. To se vidi i na onom grafu. Ako ga igre budu forsirale razlika u perfomasama ce biti jos veca. A vidjeti da se igra vrti na odredenim djelovima 30-40% brze nije mala stvar. 

Onaj isti graf pod nazivom "2x smo brzi od atija" iz malo sire perpektiveSmijeh

Vidljivo je i iz aviona da cim shaderi trebaju racunat nesto osim tesalizacije 5870 je tu, sta ce tek biti u realnim igrama s ukljucenim AA i AF i nekakvim srednjim pristupom cijeloj toj tehnologiji za razliku od ovog 1.1 bencha s forsiranom tesalizacijom i dostupnog(mozda i radjenog) samo za Nvidiju - toliko levi o ATI-evom spletkarenju, svi su oni isti

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 18:23 (dado8).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Coolmer kaže...

Mislim da se ipak predugo cekalo da bi se usporedivala s ATI-em, nadam se da joj ATI nece biti ni do koljena, ipak je nVidia kraljica u protivnom mogu si je o strik objesiti.

Ma neka je nvidia kraljica kad ja Ati kralj... uvijek guzi nvidiju u kojem god hoces pogledu..

17 godina
neaktivan
dado8 kaže...

Meni se osobno j*be za jedne i druge, ali iz sadanje pozicije puno mi je drazi ATI, nismo svi devovi sa ne znam kakvim placama spremni inkasirat 600+eura za malo bolje performanse, za te pare se kod nas na balkanu najcesce kupuju cijele kante

Pa ne znam zašto programeri imaju status "visoke plaće" kad to baš i nije tako... To je posve pogrešan stereotip. Em se ubijamo od posla, em nismo plaćeni ništa posebno.

17 godina
naxeem kaže...
dado8 kaže...

Pa ne znam zašto programeri imaju status "visoke plaće" kad to baš i nije tako... To je posve pogrešan stereotip. Em se ubijamo od posla, em nismo plaćeni ništa posebno.

Donekle se slazem sa tobom...

Jako je tesko biti programer na pocetku, kasnije jednom kada savladas jezik ide puno puno lakse... E sad ako nemas placu vecu od 7000kn onda je to striktno tvoj problem, jer inace ja sam takoder iz te branse samo ne radim taj poso, posto moji kolege rade taj poso znam i koja je placa realna za programera.... Dakle 7000 - 10000kn za malo boljeg programera.. pocetnici vecinom krecu od 4500-5500..

Ali jbga taj poso nosis i doma, ima puno svojih mana ali brat bratu nemres rec da nije placen..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice