mislim da bi to moglo skinut S3
Trenutno imam SGS3 i Nexusa One.
Razmisljam zadrzati N1 i uzet N7, jedno za razgovore i sl., N7 za igranje
Sad imam SGS3, za surfanje ok, za neko ozbiljnije igranje nije zbog manjeg ekrana od nekih tableta, za serije jos moze proc
I sad je plan zamijenit SGS3 ili sa N7 ili N4
Sad imam SGS3, za surfanje ok, za neko ozbiljnije igranje nije zbog manjeg ekrana od nekih tableta, za serije jos moze proc
ma sve 5, no igrati ces se onda valjda na stolnom racunalu i 24'' monitoru a ne na monitorcicu od 10''....da ne govorim da je i najjeftinija grafa za stolna racunala danas daleko bolja od bilo kakvih u tabletima.
ali ako se cesto putuje, takav tablet pc ima smisla, samo ne vidim kako se moze mijenjati takav tablet telefonom (nexus 4 vs nexus 7). telefon bi svatko morao imati, a tablet pc o tom potom. sto imas tako velik dzep da planiras nositi nexus 7 stalno sa sobom? drzati ga na uhu dok razgovaras s ljudima (ne znam ima li podrsku za sim kartice i telefoniranje, no vjerojatno nema)
kad ga mozemo ocekivati u hrvatskoj ? sta vi mislite ?
taj poredak ti je što? tvoja prognoza prodaje?
naravno. a nije daleko ni poredak po kvaliteti, iako bi bilo suludo ocekivati da nexus 4 po toj cijeni ima primjerice bolju kameru ili neke specifikacije od onih u s3. no, to su uglavnom nebitne specifikacije jer niti kamera u s3, primjerice nije ni blizu onih u postenijim kompaktnim fotoaparatima danas, ako govorimo o nekoj poluprofi kvalitete slika, za fb fotke je i ova kamer vise nego dobra). A od LTE-a nema niti ce dugo biti koristi u Hrvatskoj. 16GB Nexus 4 je takodjer uskoro dostupan i neznatno skuplji. u vecini ostatka specifikacija nexus 4 zapravo i tuce s3.
Da ne ulazimo sad u subjektivne rasprave čiji je veći, sve su to solidni uređaji, međutim ako pričamo o prodaji, daleko je to od stvarnog stanja. iP5 će se u sljedećim mjesecima prodavati daleko bolje ( i prodaje se ) od SG3, a Nexusa tu još nema nigdje ... ne znamo ni približno kolika je inicijalna količina bila. Čisto za informaciju iP5 se očekuje u rasponu od 30 do 60 miljuna komada do kraja godine ... SG3 je trebalo preko pola godine da uhvati 30 miljuna, a nexusa je vjerojatno prodano par stotina tisuća u ovom prvom valu.
svih 500 komada :))
ma sve 5, no igrati ces se onda valjda na stolnom racunalu i 24'' monitoru a ne na monitorcicu od 10''....da ne govorim da je i najjeftinija grafa za stolna racunala danas daleko bolja od bilo kakvih u tabletima.
ali ako se cesto putuje, takav tablet pc ima smisla, samo ne vidim kako se moze mijenjati takav tablet telefonom (nexus 4 vs nexus 7). telefon bi svatko morao imati, a tablet pc o tom potom. sto imas tako velik dzep da planiras nositi nexus 7 stalno sa sobom? drzati ga na uhu dok razgovaras s ljudima (ne znam ima li podrsku za sim kartice i telefoniranje, no vjerojatno nema)
nisi dobro procitao post.
mijenjam sgs3 za n7 i ostavljam n1 uz n7
n1 za razgovore n7 za igranje i web
ili cu sve sikanirat i uzet n4
pogledaj konfu pod moj pc pa ces shvatit na cemu se ja igram, makar mi igranje sigurno nije prioritet
Nije nexus 4 los, no meni je danas stigla Nokia Lumia 920 :)
Gdje si ju kupio? I koliko si platio? Ako se smije znati. 
Sta ti znaci sav taj ultra jaki hardware kad je iOS i dalje brzi sustav. Mogu oni pumpat jezgre kolko hoce kad je iP4 i dalje po brzini u rangu high end andorida.
ova vijest ne govori mnogo jer nema brojki nikakvih, pa oni su mogli stavit 100 uređaja u prodaju i rec eto rasprodalo se u 10 sekundi. ne vjerujem da ce prec prodaju iphona 5.
Postoje već dobri review-ovi na netu, a budući da mi je ovo prvi WP mob, teško da ih mogu nadmašiti 
http://reviews.cnet.com/nokia-lumia-920/
http://www.mobiletechreview.com/ubbthreads/showflat.php?Number=43720
http://wmpoweruser.com/nokia-lumia-920-reviewed-vs-the-htc-8x/
ova vijest ne govori mnogo jer nema brojki nikakvih, pa oni su mogli stavit 100 uređaja u prodaju i rec eto rasprodalo se u 10 sekundi. ne vjerujem da ce prec prodaju iphona 5.
Naravno da nece jer jednostavno nema dovoljno uređaja. Nece LG sebi uzimati od usta. Zarada na optimusu G im je puno vece nego na N4, zna se sta se prioritetno proizvodi.
Da su imali par milijuna spremnih na dan dostupnosti, situacija bi bila potpuno drugacija. Tada bi spekulacije o obaranju rekorda imale smisla ovako je to wishful thinking.
IMO najbitnija je filozofija iza N4: otkljucan uređaj, jako dobrih specifikacija, izvrsne kvalitete izrade i to po niskoj cijeni bez lihvarskih ugovora od strane operatera. A kao bonus se dobije uvijek najnoviji vanillla android bez ikakvog bloatwarea. Nadam se da ce Nexus linija proizvoda odigrati svoju ulogu i utjecati na daljnje odluke ostalih proizvođaca te ih usmjeriti upravo u tom smjeru. Da je bila puno veca inicijalna kolicina uređaja - to bi se sigurno dogodilo, a ovako ostaje da vidimo..
kad ga mozemo ocekivati u hrvatskoj ? sta vi mislite ?
za nekih dva mj vjerojatno :-)
i to po cijeni od cca 3500 kuna bez pretplate...velkam tu kroejša
taj poredak ti je što? tvoja prognoza prodaje?
naravno. a nije daleko ni poredak po kvaliteti, iako bi bilo suludo ocekivati da nexus 4 po toj cijeni ima primjerice bolju kameru ili neke specifikacije od onih u s3. no, to su uglavnom nebitne specifikacije jer niti kamera u s3, primjerice nije ni blizu onih u postenijim kompaktnim fotoaparatima danas, ako govorimo o nekoj poluprofi kvalitete slika, za fb fotke je i ova kamer vise nego dobra). A od LTE-a nema niti ce dugo biti koristi u Hrvatskoj. 16GB Nexus 4 je takodjer uskoro dostupan i neznatno skuplji. u vecini ostatka specifikacija nexus 4 zapravo i tuce s3.
Da ne ulazimo sad u subjektivne rasprave čiji je veći, sve su to solidni uređaji, međutim ako pričamo o prodaji, daleko je to od stvarnog stanja. iP5 će se u sljedećim mjesecima prodavati daleko bolje ( i prodaje se ) od SG3, a Nexusa tu još nema nigdje ... ne znamo ni približno kolika je inicijalna količina bila. Čisto za informaciju iP5 se očekuje u rasponu od 30 do 60 miljuna komada do kraja godine ... SG3 je trebalo preko pola godine da uhvati 30 miljuna, a nexusa je vjerojatno prodano par stotina tisuća u ovom prvom valu.
a sad su odjednom sve to solidni uređaji?
pa zar nije bila prica s tvoje strane da n4 ne valja, da je izrada losa, da ima malo memorije unutra (iako i najjeftiniji model ajfona 5 ima relativno malo memorije, jednako kao i nexus 16GB-ni model i iako oba nisu prosiriva memorijom) da nema LTE, da nema nacrtanu jabuku iza..
o tome tko ce se i koliko prodavati nemoj se kladiti, jer imam osjecaj da ce dva android modela biti prodavanija od ajfona 5, barem na malo duzu stazu, recimo do proljeca, kada apple namjerava izdati novi ajfon 5s ili kako vec (dokaz da ovaj nije zadovoljio ali i strah od konkurencije koja puno cesce izdaje svoje modele). btw, ovi podaci govore da potraznja za Samsungom S3 i nije nesto pala, niti nakon najave iPhonea 5, iako je sasvim logicno da je nesto (par postotka) manja udarnih tjednova u pocetku ajfonove prodaje, zbog hypea za superkul novim smensi-fensi ajfonom 5 ali jos uvijek veca nego u tjednima prije najave ajfona 5, sto puno govori jelde? no dokle ce to trajati, vidjet cemo. ne zaboravi da se brand ne rusi tako brzo, trebati ce pricekati slijedecu godinu kako bi se donijeli pravi zakljuci o prodaji (dakle samo o prodaji, ovdje ne govorimo o kvaliteti proizvoda, jelde) jer je ekipa jos uvjerena da je ajfon najbolji (iako sve ozbiljne recenzije govore da nije - da ne spominjemo kako je je uzitak za dolar daleko manji no kod nekih androida - ukratko preskup je, nesto sto vec znas i oko cega smo vodili polemiku jer se ta cinjenica tebi nije svidjala).
btw, ne vidim zasto je uopce i relevantno koji model ima najbolju prodaju jer dobro znas da to:
1. se mijenja, S3 je bio od svog izdavanja najprodavaniji model: http://www.bug.hr/vijesti/galaxy-s3-prestigao-iphone-4s/118157.aspx, iPhone 5 ce mozda to biti, s naglaskom na mozda ovih mjeseci, ali frisko je izdan dok S3 to nije, dakle kada Samsung izda S4, opet ce ovaj biti najprodavaniji itd.
2. za krajnje korisnike je sasvim nebitn, odnosno da je nebitno ima li tvrtka A ili tvrtka B vece prihode, dokle god android modela telefona ima bezbroj a njih barem 5-6 su izvrsni, za razliku od samo jednog Appleovog, jelde?
. Po logici koristenja platforme, Android brise pod sa iOS-om, jer ogromna većina ljudi koristi upravo Android, i tu ne pricamo samo o zabavi nego i poslu (Pentagon primjerice koristi tablet pce bazirane na Androidu. Da se vratim na tvrtku A ili B, Canon primjerice ima daleko vece zarade od Nikona, cak i na podrucju profi DSLR-a, pa ova potonja tvrtka (inace sam Canonas) ima generalno bolje aparate u tom segmentu, najvise zbog senzora i njihovih karakteristika. dakle, opet stura statistika tu ama bas nimalo nije bitna za cak i profi korisnika.
Nije nexus 4 los, no meni je danas stigla Nokia Lumia 920 :)
Gdje si ju kupio? I koliko si platio? Ako se smije znati. 
Ajde ako nije tajna, gdje si ju nabavio i pošto..........ja isto čekam tu Nokiu !?
pa zar nije bila prica s tvoje strane da n4 ne valja, da je izrada losa, da ima malo memorije unutra (iako i najjeftiniji model ajfona 5 ima relativno malo memorije, jednako kao i nexus 16GB-ni model i iako oba nisu prosiriva memorijom) da nema LTE, da nema nacrtanu jabuku iza..
o tome tko ce se i koliko prodavati nemoj se kladiti, jer imam osjecaj da ce dva android modela biti prodavanija od ajfona 5, barem na malo duzu stazu, recimo do proljeca, kada apple namjerava izdati novi ajfon 5s ili kako vec (dokaz da ovaj nije zadovoljio ali i strah od konkurencije koja puno cesce izdaje svoje modele)
btw, ne vidim zasto je uopce i relevantno koji model ima najbolju prodaju jer dobro znas da to:
1. se mijenja, S3 je bio od svog izdavanja najprodavaniji model: http://www.bug.hr/vijesti/galaxy-s3-prestigao-iphone-4s/118157.aspx, iPhone 5 ce mozda to biti, s naglaskom na mozda ovih mjeseci, ali frisko je izdan dok S3 to nije, dakle kada Samsung izda S4, opet ce ovaj biti najprodavaniji itd.
2. za krajnje korisnike je sasvim nebitn, odnosno da je nebitno ima li tvrtka A ili tvrtka B vece prihode, dokle god android modela telefona ima bezbroj a njih barem 5-6 su izvrsni, za razliku od samo jednog Appleovog, jelde?
. Canon primjerice ima daleko vece zarade od Nikona, cak i na podrucju profi DSLR-a, pa ova potonja tvrtka (inace sam Canonas) ima generalno bolje aparate u tom segmentu, najvise zbog senzora i njihovih karakteristika. dakle, opet stura statistika tu ama bas nimalo nije bitna za cak i profi korisnika.
Ne ulazim uopće u uspoređivanje ta 3 uređaja od kojih Nexus nisam ni vidio niti probao ... al fino da ima staklena leđa što je bio veliki plus ajfonu 4? Svakako su usporedivi uređaji po specifikacijama i mogućnostima, ovisno tko što preferira, al u prodaji nikako nisu, čak ni SG3, a nexus je tu sasvim neka druga liga, ili treća.
Prodaju spominjem jer je netko gore svrstao svoju (wishfull) top listu potencijalno najprodavanijih modela, al ta nema uporišta u stvarnosti.
SG3 cca 30 miljuna komada u 5 mjeseci, 18 miljuna komada u zadnja 3 vs cca 16,2 iP4. Računa se na veliki skok zbog novog iP5 ( ipak je četvorka stara bila skoro god dana ) a teško da će SG3 dalje rasti obzirom ga već lagano stišće ostala android konkurencija, pa i nexus 4. Dakle, realno sve do izlaska SG4 iP5 će biti najprodavaniji model na tržištu. ( predviđa se kao što sam rekao 30 minimalno pa do čak 60 miljuna komada do kraja godine. Da i ona najkonzervativnija brojka podbaci i dalje će biti najprodavaniji.
o tome tko ce se i koliko prodavati nemoj se kladiti, jer imam osjecaj da ce dva android modela biti prodavanija od ajfona 5, barem na malo duzu stazu, recimo do proljeca, kada apple namjerava izdati novi ajfon 5s ili kako vec (dokaz da ovaj nije zadovoljio ali i strah od konkurencije koja puno cesce izdaje svoje modele)
. Canon primjerice ima daleko vece zarade od Nikona, cak i na podrucju profi DSLR-a, pa ova potonja tvrtka (inace sam Canonas) ima generalno bolje aparate u tom segmentu, najvise zbog senzora i njihovih karakteristika. dakle, opet stura statistika tu ama bas nimalo nije bitna za cak i profi korisnika.
Ne ulazim uopće u uspoređivanje ta 3 uređaja od kojih Nexus nisam ni vidio niti probao ... al fino da ima staklena leđa što je bio veliki plus ajfonu 4? Svakako su usporedivi uređaji po specifikacijama i mogućnostima, ovisno tko što preferira, al u prodaji nikako nisu, čak ni SG3, a nexus je tu sasvim neka druga liga, ili treća.
Prodaju spominjem jer je netko gore svrstao svoju (wishfull) top listu potencijalno najprodavanijih modela, al ta nema uporišta u stvarnosti.
SG3 cca 30 miljuna komada u 5 mjeseci, 18 miljuna komada u zadnja 3 vs cca 16,2 iP4. Računa se na veliki skok zbog novog iP5 ( ipak je četvorka stara bila skoro god dana ) a teško da će SG3 dalje rasti obzirom ga već lagano stišće ostala android konkurencija, pa i nexus 4. Dakle, realno sve do izlaska SG4 iP5 će biti najprodavaniji model na tržištu. ( predviđa se kao što sam rekao 30 minimalno pa do čak 60 miljuna komada do kraja godine. Da i ona najkonzervativnija brojka podbaci i dalje će biti najprodavaniji.
nisam niti ja drzao u ruci nexus 4 ali cim su u pitanju ti materijali, ne moze biti lose, a i velika vecina recenzenata tvrdi da je dizajn odlican i da jako dobro lezi u ruci, pa zasto ne vjerovati nekome kome su recenzije posao a nama recimo nisu posao (ok, meni su bile, no vise nisu)?
SG3 je skoro godinu dana brisao pod u prodaji sa ajfonom 4s, pa ako se usudis tvrditi da ce to i toliko dugo isto ajfon 5 raditi sa sg3 ili sg4 kada izadje (vjerojatno kada i ajfon 5, to ce biti prava usporedba sto se prodaje tice) onda svaka ti dala.
ja sam tu listu bacio (pod drugim nickom) jer uporista itekako ima. i sada je sg3 najprodavaniji model ove godine, prema tome to je itekakvo uporiste. no ja sam kod te liste lijepo napomenuo da racunam vrijeme od izlaska nexusa 4, ne nekakve ranije mjesece. dakle, postena bi bila usporedba prodaje nexusa 4 i ajfona kada ajfon 5 ne bi bio 3x skuplji. shvatio si, nije ni to najpostenija usporedba. no, ja sam svejedno misljenja kako bi se nexus 4 trebao jako dobro prodavati jer LTE trzista su ipak daleko manja od ne-LTE trzista, a ovaj telefon definitivno najvise daje za pare u povijesti smartfonova, tu cemo se valjda sloziti. To ce tako i biti, pod uvjetom da cijena ostane ista kao i ova, 300 dolara dakle.
Nitko naravno nema kristalnu kuglu, to su moja ocekivanja, a sto ce biti to cemo tek vidjeti.
Baci pogled na prijasni post u kojem sam objasnio da se brand ne rusi tako lako i ocigledno vecna ljudi (ocigledno) ne prati recenzije na internetu i ne zna da ajfon 5 vise nije najbolji telefon kad su mu i jedne mape losije od googleovih, a da ne pricamo o user-friendlinessu, brzom pristupu vaznim postavkama, aplikacijama, customizacijama, notifikacijam gdje je dugo lovio Google i jos ga nije ulovio, sporijem Siriju od Google Searcha, ako hoces i slabijim hardverskim karakteristikama, manjoj rezi, ekranima itd. Jednostavno, za ogromnu vecinu ljudi Nexus 4 je daleko povoljniji i bolji odabir, druga je prica sto neka trzista kao americko em ima jeftine telefone na ugovorima (cca od vec 100 dolara!) i dobru pokrivenost LTE mrezom (Google ce vjerojatno kasnije izdati i LTE verziju tog nexusa). Tko zna, da iOS ima mape al pari Googleovim, mozda bih i ja da ziivm tamo uzeo ajfon 5. U nekom ruznom snu 
SG3 je skoro godinu dana brisao pod u prodaji sa ajfonom 4s, pa ako se usudis tvrditi da ce to i toliko dugo isto ajfon 5 raditi sa sg3 ili sg4 kada izadje (vjerojatno kada i ajfon 5, to ce biti prava usporedba sto se prodaje tice) onda svaka ti dala.
bla bla bla ... obrati pažnju na to da je SG3 tek u zadnjem kvartalu uzeo titulu četvorki ( tijesno ) ... dakle u 08 mjesecu ove godine, nekih 11 mjeseci nakon predstavljanja 4s-a i uoči predstavljanja petice. Ukupno je 4s ( i 4 i 3Gs ) prodavaniji od SG3 ili bilo kojeg drugog smartphonea današnjice. A 4s koji je zakratko svrgnut i mjesec za mjesec svih mjeseci do kolovoza ove godine, a kumulativno posve neusporedivo.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/timeline/74815d00902b0580ac749406da164f38.png
Obrati pažnju na brojke po kvartalima ... 50 ak miljuna je vjerojatno, od toga će 70 ak % biti petica.
To što je za tebe Nexus 4 ili neki treći model najbolji phone na tržištu nema veze sa lažnom pričom o prodaji i najprodavanijim modelima.
edit vidim da si pobrisao post i svoj ranking po prodaji, tako da nema veze, ne moramo ići u OT.
Ajde se ti dogovori sam sa sobom jel SG3 "skoro godinu dana brisao pod" sa prodajom iPhonea ili je to napokon napravio u zadnjih mjesec dana prije izlaska petice, što je svakako veliki uspjeh za Samsung, al niti blizu tvojeg prodavanja magle.
Ne znam na kojim su brojkama ukupno drugi Androidi ali rekao bih da su svi zajedno za sad prodaju manje od samsunga, a od profita nemaju gotovo ništa. To je činjenica.
Samsung ukupno prodaje dvostruko više smartphonea od applea, ali ima more modela od kojih su mnogi pozicionirani daleko niže. Top smartphone po prodaji je danas iP5, a tako će i ostati do eventualno SG4 ili iP6.
Sta ti znaci sav taj ultra jaki hardware kad je iOS i dalje brzi sustav. Mogu oni pumpat jezgre kolko hoce kad je iP4 i dalje po brzini u rangu high end andorida.

EDIT:
Ajde da napravim jednu anketu. Šta mislite, tko je dao TU na ovaj citirani post od "gamer34"? :D
| 0 | zoki.zlikowski (zlikovsckhi?) |
|---|---|
| 2 | grizzi |
I je i nije. Trenutno imam iPhone 4 i iPad 3 i to je genijalna kombinaija, sve se sinhronizira preko iClouda, ono što radim na iPhoneu samo nastavim na iPadu, sve je više manje identično, čak i wallpaper... Savršeno...
Ali nemam ništa što Android ima, a iOS nema. Sad ću uzeti Nexusa 4, čim uspijem(ovaj prvi val sam, nažalost, propustio), pa ću vidjeti kako to funkcionira.
koliko droida se danas registriralo da bi trolalo?
ebale te više mape ... ove sad su bolje od onih googleovih za iOS, a iste su i dalje dostupne kao i nokijine i ine druge ...
razvoj za android i kvaliteta aplikacija vjerojatno nikad, a možda ni onda neće biti na razini appleovih i onih za iOS, kao ni ponuda sadržaja ili kvaliteta i dizajn hardwarea ... to je dovoljno za veliku većinu onih koji taj uređaj zapravo i koriste umjesto da se pokazuju i recitiraju specifikacije ili prave pametni. Appleov sustav je trenutno najkompletniji, najljepši, najjednostavniji i najsigurniji sustav. Zato se i prodaje.
nexus, pleksus ili gejfon ... za svakog po nešto.
koliko droida se danas registriralo da bi trolalo?
ebale te više mape ... ove sad su bolje od onih googleovih za iOS, a iste su i dalje dostupne kao i nokijine i ine druge ...
razvoj za android i kvaliteta aplikacija vjerojatno nikad, a možda ni onda neće biti na razini appleovih i onih za iOS, kao ni ponuda sadržaja ili kvaliteta i dizajn hardwarea ... to je dovoljno za veliku većinu onih koji taj uređaj zapravo i koriste umjesto da se pokazuju i recitiraju specifikacije ili prave pametni. Appleov sustav je trenutno najkompletniji, najljepši, najjednostavniji i najsigurniji sustav. Zato se i prodaje.
nexus, pleksus ili gejfon ... za svakog po nešto.
A i ti trolas bome koliko vidim 2 godine...