MUP: ne nasjedajte na internetske prijevare

poruka: 10
|
čitano: 2.804
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "MUP: ne nasjedajte na internetske prijevare".
18 godina

Nepoznati počinitelj, na još do sada neutvrđen način, preuzima nadzor nad pretincem elektroničke pošte te postojećim kontaktima šalje poruke bez znanja stvarnog korisnika računa elektroničke pošte.

Odes na neciji face, pogledas likeove, slike i interese, odes na njegov @email i pogodis security question "ime osnovne skole, najdrazi grad, najbolji klub, majcino djevojacko prezime" iz treceg pokusaja.

social engineering 101.

Sadržaj poruke upućuje na to da se korisnik računa nalazi u inozemstvu, te prijateljski traži novac kako bi se mogao vratiti kući.

free proxya kolko oces.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.11.2015 16:56 (nixass).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

Tendenciozno je reći da se najčešće hakiraju računi s gmaila jer se time radi poslovna šteta Alphabetu tvrdnjom da je njihova sigurnost kompromitirana. Puno je točnije konstatirati "da ih ima dosta, razmjerno njihovoj tržišnoj zastupljenosti". Kada bi neki MUP u EU ustanovio da je Gmail dosta porozan kao spužva, to bi bio prvorazredni skandal za Alphabet i vijest za novine.

Drugo, i s ovime se sigurno slaže velika većina forumaša (raspravitelja :-)), stvarno treba biti prevelika naivčina i nasjesti na ove poruke. Gotovo da zlurado kažem "tko ne zna paziti na sebe, neće mu ni MUP pomoći".

Treće, umjesto ovakvih objava, puuuno bi bilo pametnije govoriti o puno rafiniranijim tipovima prijevara, o kojima se znalo davnijeh dana pisati i ovdje, a koje sam nedavno dobio i sam i za što mi je trebalo vremena da istražim da je bila riječ o lukavoj prijevari. Evo kratke priče na znanje i ravnanje: već dugo imam oglas na Njuškalu oko jedne vrtne garniture. Dolazi mail iz Engleske da osoba želi kupiti te da mu dojavim PayPal račun da mi uplati. Nakon uplate doći će netko po to. Čini se sve legitimno, zar ne? Međutim, problem je s PayPalom i vrlo lakom mogućnosti da se novac opozove, prijavi šteta da roba nikada nije došla itd. itd. Dakle, poruka MUP-a bi, umjesto stupidnih upozorenja "pošalji mi novac i vjeruj na riječ da ću ti vratiti 10000 %", mogao početi provoditi kampanju internetske sigurnosti s upozorenjima rafiniranijih oblika e-prijevare.

5 0 hvala 0
15 godina

Otkako sam informatički pismen, mail ovakvog sadržaja dobio sam najmanje dva puta! 

Prvi puta sam malo komunicirao da vidim kuda to vodi, pa elegantno odje8ao PoshiljAotsa, a drugi puta sam mail izbrisao istog trenutka kada sam ga uočio! 

I da, slažem se sa razmišljanjem da svatko tko se ponaša kao , zaslužuje "kaznu" koja ga pripada! 

Dok se ne nauči gradivo, ne bi se trebalo previše pametovati i tupiti praznu slamu zavijajući na mjesec kojeg nema!

ATJ Lučko
Moj PC  
3 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

koliko netko mora biti glup da na ovakvo što nasjedne? ako nasjedne, nije bolje niti zaslužio. prirodni odabir. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Bas da provjerim oce li netko nasjest od ovih informaticki pismenih.

Ja otputovala u mjesto Ribaribigrizerep i sad bi se trebala vratiti ali moja novcanik odleprsala sa galeb. Glupa galeb mislila da drzim valjda sunka u ruka i sad trebat puno hodat a meni tesko a neka mi netko posalje neka tacka i cipsa u tacka jer naci tu neka lik sto jako voli cipsa pa me on dogurati do Zagreb. 

veni vidi didici
Moj PC  
7 0 hvala 0
18 godina
neaktivan
Re: MUP: ne nasjedajte na internetske prijevare
Ajar kaže...

koliko netko mora biti glup da na ovakvo što nasjedne? ako nasjedne, nije bolje niti zaslužio. prirodni odabir. 

Recimo Ubiquity Networks su tako izgubili 47 miliona dolara, samo ce 15 dobiti natrag.

http://www.nbcnews.com/tech/security/ubiquiti-networks-says-it-was-victim-47-million-cyber-scam-n406201

16 godina
neaktivan
Bilo je sličnih prijevara
puno prije interneta i mailova... Još dok se čitao Moj Mikro u doba Amige i AtariST, dobio sam pismo rukom pisano na lošem engleskom i na koverti markica iz Nigerije i pečat :-D Začudilo me u stvari to da su znali adresu i naziv firme koju sam otvorio par mjeseci ranije?! I naravno, sadržaj pisma je bio standardan, Hassan Al Abdul bi mi prebacio par milijunčića USD, ali da mu prije pošaljem par stotina iste valute da pokrije administrativne troškove :@
Čovjeku sam ljubazno odgovorio da mu od srca zahvaljujemo ne predivnoj poštanskoj marci :-P

1 0 hvala 0
16 godina

Meni svako malo dođu poruke ovoga tipa:

LINK

Some people are so poor... all they have is money!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
E-mail nisu "hakirani" ako dobiješ ovakvu poruku nego je vjervatno prodan od 3. Strane ( negdje gdje si napravio nalog sa svojim e-mail-om!)
17 godina
neaktivan
Bono kaže...

Recimo Ubiquity Networks su tako izgubili 47 miliona dolara, samo ce 15 dobiti natrag.

http://www.nbcnews.com/tech/security/ubiquiti-networks-says-it-was-victim-47-million-cyber-scam-n406201

vidiš ti kak je to kad se ne ponašak u skladu s upozorenjima našeg mup-a ... 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice