Mozilla zbog Microsofta gubila korisnike

poruka: 97
|
čitano: 7.525
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mozilla zbog Microsofta gubila korisnike".
17 godina

Mozila kaki, i to najstrašnije. Dovoljno je pogledati graf tržišnog udela i odmah postaje jasno ko otima Firefoxov udeo: Chrome!

Moj PC  
4 0 hvala 0
15 godina

Ali opet oko svega ovoga ima previše nelogičnosti.

Po kojem kriterju se odabiru browseri? Ok, uzet ćemo 4-5 najpopularnijih, ali što je sa ostalima? Na njih nemamo pravo izbora?

I naravno u izboru nema Safaria, Rockmelt također nije ponuđen...

Swedish latin super funk.
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Re: Mozilla zbog Microsofta gubila korisnike
tnakir kaže...
BlueMax kaže...

Mogu ja danas izmislit nesto, napravit 10 komada i imati 100% trzista. Ipad je Appleov  kompletan proizvod dok su windowsi os koji je neupotrebljiv sam po sebi. A i ekspanzija iPada je bila jako brza. Ogromno osvajanje trizsta ali u vrlo kratkom roku pad udjela daleko ispod mogucnosti monopola.

Ljudi moraju shvatiti da nije istina da svak moze sa svojim proizvodom raditi sta hoce a da je na kupcu hoce li to kupiti ili ne. Recimo, kako EU daje obvezu proizvodjacima automobila da ugradjuju katalizatore. Vecina bi nas radije kupila malo jeftiniji auto a ko hebe ekologiju ali ne ide to tako. Tesko da bi katalizatori bili u svakom modernom automobilu da je to ostavljeno na volju proizvodjaca i kupca.

1. Znaci, kad je Microsoft u pitanju onda postoje dvostruki kriteriji?

2. Kriva ti je usporedba. Prava usporedba bi bila kada bi EK zabranila Mercedesu da stavlja svoja stop svitla, vec bi Mercedes morao dati na izbor koja stop svitla zelis, sa blagom prednosti na druge proizvodjace.

Razliciti kriteriji postoje jer je razlicita i situacija.

ponavljam, Mercedes ti proda Mercedesa u kojeg mozes ulit gorivo na benzinskoj na kojoj zelis i vozi. Sta ces kad od Microsofta kupis OS? OS je samo dio sistema dok su iPad, MS Surface i slicno gotov proizvod. Znaci MS je motor automobila i sigurno EU ne bi dozvolila da motor koji se nalazi u preko 90% automobila vozi samo na MS ili Ina ili OMV gorivo.

Vjerujem da je iPad duze vrijeme na trzistu imao monopol da bi se bez obzira na sve i njemu nametnula neka ogranicenja. EU je npr. odredio Micro USB kao standard punjaca za mobitel (direktan udarac na Apple, zbog standardizacije i ekologije). Po razmisljanju "svoj proizvod mogu napravit kakav zelim" to nije fer prema Appleu i diskriminira ga u odnosu na one koji vec od ranije imaju micro USB. Apple je tu pronasao "rupu" i prodavajuci adapter sebi otvorio jos prostora za manipulaciju. Microsoft je tu rupu pokusao naci sa "tehnickim problemima" ali to je prenaivno da bi proslo.

16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

No u svakom slucaju instalacija ne nudi alternativni browser.

Joj Max ,daj ne mlati praznu slamu ,po X-ti na istu temu.

Zakaj nebi u instalaciji Windows nudil i alternativni text editor ,media player ,kalkulator ..... and so on. Pa da instalacija traje 2 sata ,ko u ''dobra ,stara vremena''. (Windows 98?!)

I da ,naravno ,ništa nemreš napravit offline.

Činjenica je samo jedna - netko od EU piskarala ima dvostruka mjerila i previše slobodnog vremena.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.11.2012 13:52 (kizo2703).
14 godina
neaktivan
sirka666 kaže...

Po kojem kriterju se odabiru browseri? Ok, uzet ćemo 4-5 najpopularnijih, ali što je sa ostalima? Na njih nemamo pravo izbora?

Od kud ti to da nema Safarija?

googlaj browser choice screen

17 godina
tnakir kaže...

Kao da bi itko instalirao bloatano, sporo, memorije gladno smece kao sto je FF?

Trebao bi ti netko objasniti da je 1995 god davno prošla i da je vrijeme za promjenu računala...

13 godina
protjeran
R4sput1n kaže...

da ne vodim sulude rasprava s svakim ponasob:

• IE niti je prvi, a vjerojatno niti zadnji komad Microsoftovog softwera koji se nasao na udaru birokaracije
  • trziste regulira samo sebe a u slucaja da to iz ovih ili razloga nije u stanju regulira ga drzava aka birokracija
  • cak i da nije u pravu, pravila poslovanja na njezinom teritoriju (popularno zvanom dvoristu) ipak postavlja EU, kome se to ne svidja meze selit negdje drugdje

mislite vi sta hocete, al u ovom slucaju EU je u pravu

Nekoliko stvari:

- EU nije država

- EK nije EU

- nisu u pravu u vezi globe Microsoftu

- nisu u pravu u vezi obaveze ponude drugih browsera

Prema logici EK, Coca-Cola bi me trebala ponuditi vrstom šećera kojega želim u Coca-Coli. Ovako samo oni imaju monopol na šećer u svom piću. Mnoge sladorane su zakinute i nepravedno ne mogu sudjelovati u tržišnoj utakmici.

15 godina
BlueMax kaže...
sirka666 kaže...

Od kud ti to da nema Safarija?

googlaj browser choice screen

Samo sam na brzinu pogledao na Wiki

As of August 2012, Microsoft has removed Apple Safari from the first tier and replaced it with Maxthon.

Swedish latin super funk.
13 godina
protjeran
BlueMax kaže...

Mogu ja danas izmislit nesto, napravit 10 komada i imati 100% trzista. Ipad je Appleov  kompletan proizvod dok su windowsi os koji je neupotrebljiv sam po sebi. A i ekspanzija iPada je bila jako brza. Ogromno osvajanje trizsta ali u vrlo kratkom roku pad udjela daleko ispod mogucnosti monopola.

Oho, imamo znalca ovdje. RESTECP.

17 godina
neaktivan
Jack Sparrow kaže...

Ma znam ja to, lol.

Ali mi je glupa ta politika, potpuno beslislena.

Gledaj to ovako. EU za tvoje dobro regulira tržište jer će u suprotnom doći do monopola, tvoj susjed će zbog toga izgubiti posao i priječi na socijalu koju mu ti moraš plaćati i još k tome moraš koristiti zastarjeli i spori browser kojeg nitko ne razvija jer nema konkurencije.

Why do they call him the Bullet-Dodger? 'Cause he dodges bullets, Avi.
14 godina
protjeran

Sad gluposti govorite. Ako je pristup internetu definiran kao ljudsko pravo (UN), i prema kojem se pristupa browserom, onda kad prodaješ neki proizvod (windowsi) ne možeš ljudima nametati kako će pristupati internetu. 

Kalkulator i šećer ne spadaju u temeljna ljudska prava.

Ad astra peronospora

1 0 hvala 0
17 godina
movie kaže...
tnakir kaže...

Kao da bi itko instalirao bloatano, sporo, memorije gladno smece kao sto je FF?

Trebao bi ti netko objasniti da je 1995 god davno prošla i da je vrijeme za promjenu računala...

Da, zbilja... Q6600 @ 3GHz i 4GB RAMA + Intelov SSD, i opet se pali kao da palim AutoCAD a ne usrani browser...

Rvat katolik!
14 godina
neaktivan

Po meni se ovdje radi o zaštiti tržinog natjecanja točnije

nejednakosti subjeta na tržištu i onemogućavanja pristupa na tržište.

Naime, opće je poznato da je MS faktički monopolist na tržištu OS-eva za PC

i drži cca 90% i više tržišnog udjela. Imajući svoj dominantni OS on gura i

svoj browser da bude dominantan (osvajanje interneta kao što je osvojio desktop tržište),

a kako bi uništio bilo kakvu alternativu,

a time smanjio konkurenciju (a time guranje vlastitih standarda i tehnologija,

smanjenje inovacije - općento zatvarnje korisnika u svoje intelektulano vlašnitvo)

s namjerom ubiranja monopolne cijene (koja je daleko viša od tržištne).

Dakle, tehološki totalitarizam od MS-a 

s namjerom zadržavanja svog monopolnog položaja

a radi izvlačenja izvanprosječnog profita, a sve usmjereno

un ultima linea na štetu samih korisnika smanjenom inovacijom i kvalitetom. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Sad gluposti govorite. Ako je pristup internetu definiran kao ljudsko pravo (UN), i prema kojem se pristupa browserom, onda kad prodaješ neki proizvod (windowsi) ne možeš ljudima nametati kako će pristupati internetu. 

Jedan od prvih updatea koji se skine nakon instalacije (a tak je bilo cijelo vrijeme na Sedmici ,bez prekida od 2 godine) je Browser choice.

Windows 8 je izašel prije 8 dana i odmah je imal Browser Chioce update. Kakvo nametanje?

Netko ,tko ne zna za bilo koji drugi browser osim onog integriranog u sistem ,neće ni tražiti drugi!

Koliko puta to treba objašnjavati da nisu svi geekovi i da im je IE sasvim dovoljan za njihove potrebe?!

A Mozilla nek napokon napravi FF kak spada umjesto da se tužaka!!

17 godina
absolon kaže...

Po meni se ovdje radi o zaštiti tržinog natjecanja točnije

nejednakosti subjeta na tržištu i onemogućavanja pristupa na tržište.

Naime, opće je poznato da je MS faktički monopolist na tržištu OS-eva za PC

i drži cca 90% i više tržišnog udjela. Imajući svoj dominantni OS on gura i

svoj browser da bude dominantan (osvajanje interneta kao što je osvojio desktop tržište),

a kako bi uništio bilo kakvu alternativu,

a time smanjio konkurenciju (a time guranje vlastitih standarda i tehnologija,

smanjenje inovacije - općento zatvarnje korisnika u svoje intelektulano vlašnitvo)

s namjerom ubiranja monopolne cijene (koja je daleko viša od tržištne).

Dakle, tehološki totalitarizam od MS-a 

s namjerom zadržavanja svog monopolnog položaja

a radi izvlačenja izvanprosječnog profita, a sve usmjereno

un ultima linea na štetu samih korisnika smanjenom inovacijom i kvalitetom. 

Monopol? Imas izbora u vidu raznih Linux distri, OSX-u itd... Niko te ne tjera sibom da instaliras Win.

Rvat katolik!
14 godina
protjeran
kizo2703 kaže...
Bypass kaže...

Jedan od prvih updatea koji se skine nakon instalacije (a tak je bilo cijelo vrijeme na Sedmici ,bez prekida od 2 godine) je Browser choice.

Windows 8 je izašel prije 8 dana i odmah je imal Browser Chioce update. Kakvo nametanje?

Netko ,tko ne zna za bilo koji drugi browser osim onog integriranog u sistem ,neće ni tražiti drugi!

Koliko puta to treba objašnjavati da nisu svi geekovi i da im je IE sasvim dovoljan za njihove potrebe?!

A Mozilla nek napokon napravi FF kak spada umjesto da se tužaka!!

Naravno da je imao browser choice nakon što su se priklonili odluci EU. Bemu miša.

Isto tako im treba naznačiti da imaju opcije pri izboru, a ne: "evo ti IE, i ne trebaš ništa više. šuti i pati". Doslovno ta logika. Tako je i svima nama dovoljno dobar prosječan auto, ali ipak je lijepo znati da imam mogućnost kupiti ferrari.

Ad astra peronospora
17 godina

Pa prosjecnom korisniku i ne treba nista vise od IE-a :)

http://gs.statcounter.com/

Gledajuci ovaj graf, nije mi jasno kako Chromeu IE ne smeta da ostvari rast?

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 2.11.2012 14:13 (tnakir).

2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...
Monopol? Imas izbora u vidu raznih Linux distri, OSX-u itd... Niko te ne tjera sibom da instaliras Win.

Mislim na faktički monopol, a što ne znači da nema alternative,

nego da via facti (zbog povezanosti s proizvođačima hardwara i

softwarea, zbog prirode posla koji se obavlja na PC-u, kompatibilnosti, cijene

i sto drugih stvari) MS OS ti se nameće kao optimalno rjšenje.

15 godina
neaktivan
bez obzira na zastupljenost windowsa, trebali bi isto napraviti na androidu npr.
i zasto samo browseri? zar nije ljudsko pravo i citanje i pisanje (notepad), sloboda izrazavanja (paint)...

eto da ponude umjesto painta photoshop, corel ili autocad...
barem demo verzije
Any aluminum product may scratch or chip with use, exposing its natural silver color. That is normal.
17 godina
tnakir kaže...

Ne smeta mu jer je Google još jedan monopolist pa ti Chrome

svaki put iskače iz paštete kad je otvoriš

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
13 godina
neaktivan

ako microsoft programira os koji je u potpunosti u njihovom intelektualnom i fizickom vlasnistvu kojeg mozete, ali i ne morate instalirati na svoje racunalo(imate linux i apple lionosx) , pa logicno je da onda napravi svoj browser. moje pitanje je sljedece ,zasto bi microsoft morao uopce razmisljati, a kamoli nuditi kao pred instalaciju ili opciju instalacije konkurentne browsere. brate mili , instaliraj windowse odi na internet preko internet explorera skini si browser koji ti pase i zaboravi na ie . normalno da ces se prvi put spojiti preko ie jer je on nativni browser operacijskog sustava kojeg si platio i instalirao sa svim licencama na svoje racunalo .zasto onda lijepo mozzila i slicni ne plate lovu microsoftu da ih nudi kao izbor. ma molim te lijepo . najbolje bi bilo da microsoft uopce ne nudi browser.kakvi su to klosari. pazi oni iznose cinjenicu da od kad ih ms ne nudi imaju pad. alooo konjine , marketing. da sam na celu ms povukao bih os iz eu.kakve pijavice to je strasno. sve vise vjerujem da se zakoni stvaraju samo radi "linguza" i "grebatora".

0 0 hvala 0
17 godina
danielb kaže...

ako microsoft programira os koji je u potpunosti u njihovom intelektualnom i fizickom vlasnistvu kojeg mozete, ali i ne morate instalirati na svoje racunalo(imate linux i apple lionosx) , pa logicno je da onda napravi svoj browser. moje pitanje je sljedece ,zasto bi microsoft morao uopce razmisljati, a kamoli nuditi kao pred instalaciju ili opciju instalacije konkurentne browsere. brate mili , instaliraj windowse odi na internet preko internet explorera skini si browser koji ti pase i zaboravi na ie . normalno da ces se prvi put spojiti preko ie jer je on nativni browser operacijskog sustava kojeg si platio i instalirao sa svim licencama na svoje racunalo .zasto onda lijepo mozzila i slicni ne plate lovu microsoftu da ih nudi kao izbor. ma molim te lijepo . najbolje bi bilo da microsoft uopce ne nudi browser.kakvi su to klosari. pazi oni iznose cinjenicu da od kad ih ms ne nudi imaju pad. alooo konjine , marketing. da sam na celu ms povukao bih os iz eu.kakve pijavice to je strasno. sve vise vjerujem da se zakoni stvaraju samo radi "linguza" i "grebatora".

{#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
16 godina
neaktivan
Bypass kaže...

Naravno da je imao browser choice nakon što su se priklonili odluci EU. Bemu miša.

Isto tako im treba naznačiti da imaju opcije pri izboru, a ne: "evo ti IE, i ne trebaš ništa više. šuti i pati". Doslovno ta logika. Tako je i svima nama dovoljno dobar prosječan auto, ali ipak je lijepo znati da imam mogućnost kupiti ferrari.

I to je bilo nepotrebno! Sve više OEM proizvođača tak i tak sad instaliraju i browsere. Pogotovo Firefox i Chrome - koji je iskreno ,jedina ''prijetnja'' i konkurencija Firefoxu.

Uostalom ,za Windows 8 - gdje toliko najavljivani Firefox sa ''Metro'' varijantom?! Chrome ima svoj ,sad i Google ,u sklopu tražilice.

Ne vidim da se Mozilla nešto trudi oko toga! (Iako ,iskreno ,boli me k***c za Metro verziju)

Pa imaju opciju: odmah nakon instalacije (ili prvog paljenja kod OEM PC-ja) skida se (između ostalih) i Browser Choice update koji se onda ''pali'' na svakom loginu i ne može se ne previdjeti!!

I tu ti je izbor browsera!

A trebaš biti i koliko - toliko informatički obrazovan da bi ga maknul iz Startupa da ti više ne dosađuje!!

apoteka kaže...

eto da ponude umjesto painta photoshop, corel ili autocad...
barem demo verzije

A ti ga isto bubneš i ostaneš živ!! {#}

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.11.2012 14:32 (kizo2703).
17 godina
segregator kaže...
tnakir kaže...

Koliko ja znam, Google jos uvijek stoji iza Firefox projekta?

Rvat katolik!
13 godina
protjeran
Bypass kaže...

Kalkulator i šećer ne spadaju u temeljna ljudska prava.

Uzmeš li u obzir da velika većina internih servera nema kaj izlazit na internet, dođeš do zaključka da ti Browser Choice na serveru niti ne treba. Problem je što se smeće pojavljivalo i dolazilo putem regularnih WSUS apdejta. Pa ti sad meni reci da skakanje po Microsoftu ima smisla i da se ne radi samo zato da im se izmuzu pare.

17 godina
tnakir kaže...
segregator kaže...
tnakir kaže...

Koliko ja znam, Google jos uvijek stoji iza Firefox projekta?

Ako "stajanje" definiraš kao "plaćanje da bi vaša tražilica bila defaultni homepage", onda da, stoje iza njih :)

Iako je malo falilo da Microsoft i Bing "stoje" iza njih, jer ih je Google jedva pobijedio na licitaciji :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.11.2012 14:38 (segregator).
15 godina
neaktivan

ajde da mi kažu jedan razlog zašto bi to microsoft moro to napravit to je ipak njihov proizvod i oni na tom svojem proizvodu imaju pravo forsirat svoje proizvode šta tu mozilli nije jasno 

0 0 hvala 0
17 godina
intel97 kaže...

ajde da mi kažu jedan razlog zašto bi to microsoft moro to napravit to je ipak njihov proizvod i oni na tom svojem proizvodu imaju pravo forsirat svoje proizvode šta tu mozilli nije jasno 

Moraju to napraviti jer EU to traži od njih...imaju naravno izbor, ne moraju prodavati windowse u EU

ako se ne žele povinovati odlukama EU birokracije

13 godina
neaktivan

Zao mi je decki i cure (ako ih ima ovdje)

Ovaj problem ne tice se samo explorera, (kamo srece da je tako), nego se ovdje radi o nelegitimnom upletanju. Sama cinjenica

da neki komitet (iza kojega stoji sila) si uzima za pravo da odlucuje o TAKVIM stvarima i na TAKAV nacin je zlocin.

Logika razmisljanja: Internet stvara ovisnost (dokazano). Software kojim se pristupa internetu (browser) dakle treba zabraniti ??? Sve one koji uopce nude takve software treba u zatvore ?...

Marihuana (kanabis) NE stvara ovisnost, niti (sama po sebi, ne kao rizican obrazac ponasanja jedne osobe) vodi konzumranju tezih droga.  - Znaci marihuana je naravno dopustena. ???

Lijepe zene stvaraju ovisnost muskarcima i cine ih nerazumnima (dokazano). Dakle lijepe zene treba pokriti od glave do pete (jer muskarci ne mogu hodati okolo zatvorenih ociju). ???

Shvatite da ovi obrasci razmisljanja idu iz istog gnjezda i istog naopakog mentalnog sklopa koji ili zeli diktirati drugima ili koji ima potrebu da mu se diktira.

BlueMax pita da li Google igdje ima 90% udjela ?!?!?!?!? Svatko tko se bavi internet marketingom i SEO optimizacijama zna odgovor. IMA.

Dakle zakljucak je: Google treba "zakonski" suzbiti, jel da? - err - krivo. Tko brani lumenima iz EK (i EU) da prebace cvorove u EU i naprave demokratskiji search engine za mase ...

Bas naprotiv, vlade sirom svijeta (i EK) pokusavaju utjecati na eliminaciju cijelih skupova podataka iz trazilica.... Dakle EK LAZE, ovdje NIJE rijec o suzbijanju monopola, vec o nekim drugim stvarima ...

R4sput1n - EU (EK) nije u pravu, ali sto je jos vaznije nema niti prava niti legitimiteta uopce odlucivati o takvim stvarima. To sto si "zakonskim" nasiljem ipak prisvaja takva prava je drugi par opanaka

Sa druge strane tamo gdje zaista treba zastititi trziste, i zdravlje i imovinu i same nacionalni bitak svojih gradjana - zamislite radi stvari koje su potpuno suprotne tim interesima.

Drzava (ili nadskup) ima legitimitet brinuti i silom (zakonom) stititi OSNOVNE stvari. Napr:

- Carinjenje onih proizvoda koji se mogu proizvesti kod kuće a uvoze se (iznimka bilaterarni/multilateralni ugovori)

- Kontrola nad umjetnim lijekovima, otrovima i GMO hranom

- Sigurnost privatne imovine (novčane i materijalne) i sigurnost poslovanja

- Zaštita okoliša i zaštita javnog dobra

- Financijska disciplina (pocevsi od sebe)

- Civilna zaštita i vojska

- Pravna sigurnost za fizička i pravna lica

Sigurno sam nesto zaboravio, ali sve preko gore navedenog (ili i ovo gore ne-nadzirano) vodi u diktaturu i partijsku drzavu (ako preko nicega drugoga onda preko bujanja birokracije i neodgovornosti javnih sluzbenika).

Znaci EK niti EU nema legitimitet uopce se mijesati u takve stvari, nema legitimitet prosudjivati o takvim stvarima, ...

Druga je stvar ukoliko je rijec o reciprocnoj odmazdi, ali se onda to rijesava na sasvim drugi nacin.

Da su umjesto toga pojedini politicari nastupili propagandisticki, te indirektno prisilili Korporaciju na drugacije ponasanje, to bi se jos moglo do neke mjere opravdati.

5 0 hvala 0
17 godina

Osnovni problem leži u činjenici da Windows nisu otvoren OS, pa je M$

u situaciji da svima može podmetati klipove da bi se riješio konkurencije

i ostvario monopol u nekom softverskom segmentu(što je dokazano i radio

sa npr programima za obradu teksta).

A EU je još i fer, kinezima moraju dati kompletan source windowsa ako ih

žele prodavati bilo kakvoj vladinoj agenciji

Moj PC  
2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice