Koliko će Nokia koštati Apple?

poruka: 57
|
čitano: 11.185
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koliko će Nokia koštati Apple?".
16 godina
neaktivan

"iako su ovo značajni prihodi za Nokiju, a finski proizvođač posjeduje velik broj patenata, analitičari Morgan Stanleya ne vjeruju kako je Nokia na putu da postane novi Rambus (koji živi isključivo od licenciranja tehnologije zaštićene patentima). "

Ipak nisam samo ja ucio neku slicnost s Rambusom jucer {#}

Neki spominju kako Apple ni nema odjel za razvoj. Ne da ga ima, nego je to jedan od vecih dijelova firme.

Naime Apple ne gubi vrijeme i resurse na proizvodnju poput ostalih i potpuno je usredotocen upravo na razvoj, inovacije, patente i dizajn i naravno marketing {#}

Apple je s prvim iPhoneom doista napravio jednu vrstu revolucije i htjeli priznati ili ne, tržište mobitela kakvih sada imamo upravo je bazirano na filozofiji i skoro pa klonovima iPhonea.

iPhone je doveo sljedece tehnologije ina velika vrata (ne nužno izmislio ili prvi donio na mobitel!): Multi-touch, accelerometer senzor, gyro senzor, proximity senzor za automatsko gašenje ekrana, sadašnji nacin

zumiranja (prije toga si redovito morao pikati po + / - tikama ili po volume tipki), GPS , ogromnu internu memoriju, sucelje potpuno podređeno touchu koje radi bez olovcica

i koje ne trza, App store za mobilne aplikacije (beneficije navedenog osjecaju i korisnici i programeri), poruke u obliku chata, itd....

To su samo neke od stvari koje možda i nije Apple prvi ponudio, ali ih je ponudio u paketu i prilicno pristupacno širokom krugu korisnika.

I to su stvari koje svatko i informaticki nepismen može uociti. Sad koliko još ima pozadinskih patenata i tehnologija, možemo samo nagađati.

Prvi iPhone ih je posjedovao cak 200.

Što se tice same tužbe, ocito je Nokia imala više patenata i stoga je epilog takav kakav je.

Zakon i tuđe ideje se moraju poštivati i red je na Appleu da plati. Sad kakav ce utjecaj navedena presuda

imati na Apple, a kakav na Nokiu vrijeme ce pokazati. Nokiji bi u svakom slucaju bilo pametnije da se usredotoci

na razvoj vlastitih mobitela i marketing jer tu jedvah hvata trku. Ako ce se oslanjati samo na staru slavu iz 90ih

i patente, stvarno bi mogla završit kao Rambus ako bude imala srece. Rambusu nije loše, osim što ih cijeli svijet mrzi {#}

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Koliko će Nokia koštati Apple?

@linuxjuzer o ćem ti trabunjaš?

Znam da postoje ljudi koji nerealno vole ili ne vole neki proizvod, isto tako postoje oni koje nerealno vole ili ne vole neku komapniju i fućka mi se jel netko nešto voli ili ne voli, ali ono što mi je jedino bitno u tim stvarima su činjenice.

Kažeš (pišeš) da te nitko ne može uvjeriti da u nekoliko godina Apple može odjednom izniknuti u firmu koja je samostalno dizajnirala tehnologiju i telefoniju u rangu jedne Motorole ili Nokije.

Prvo jesi li ti ikad u životu ćuo za Newton od Apple pokrenut 1987. godine. Znači prije 24 godine Apple je imao uređaj za koji tržište nije bilo spremno. Isto tako možeš kroz razne reference vidjeti da je Apple prije 20ak godina pričao o uređajima na kojima se upravlja dodirom i o informacijama u oblaku. Nit je Apple izmislio cloud computing nit je izmislio uređaj osjetljiv na dodir, već je godinama radio na ukomponiravanju svega toga u korisniku korisnu cjelinu.

Što meni vrijedi imati automobil s NEštetnim gorivom, ako tog goriva nema niti na jednoj pumpi ili automobil prepun raznih fora koje u praksi nikome ne koriste. I onda dođe Milojko i napravi automobil koji ima te iste fore, ali su svrsi shodne i svi ih znaju koristiti i imaju koristi od njih. Isto tako Milojko je pokrenuo lanac crpki s pogonskim gorivom za te automobile, itd, itd, valjda razumiješ što ti želim reći :) .

Ono drugo što ti pokušavam napisati je da Apple kakav god bio ipak nije komapnija od jučer, već je stara punih 35 godina i predstavila je mnogo bitnih stvari:

1) 1977. - Prvo osobno računalo koje je dolazilo u plastičnom kućištu i imalo je prikaz grafike u bojama - Apple II

2) 1978. - dodali su floppy drive modul prvi u ono vrijeme lagan za korištenje

3) Apple Lisa - prvo komercijalno računalo sa GUI-jem i upotrebljivim novim dodatkom... mišem. Ovo je odlična poveznica na priču o "Milojku", jer nekakav GUI i nekakav uređaj koji nije imao niti ime tada (miš) su stajali u istraživačkim labosima tvrtke Xerox, a Jobs je kupio nešto dionica Xeroxa i inspiriran GUI-jem koji je tada vidio (onda je GUI na računalima bila nepoznata stvar) kreirao GUI baziran OS. Drugim riječima što mi vrijedi neki tamo GUI u nekom istraživačkom labaratoriju, ako nitko ne zna što će s tim. Ali kad to ukomponiraš u neki suvislu cjelinu dobiješ odličan proizvod. Čini se jednostavnim, ali nam povjest pokazuje drugačije.

Mogao bih još nabrajati puste podatke, ali to nije bit ovog teksta, več pokušaj da neki shvate da neke kompanije nisu ovdje od jučer i da je svačija slobodno volja simpatizirati nekoga, nesimpatizirati nekoga ili biti neutralan, ali jedino što je bitno u svemu su činjenice.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 11:52 (devotion).
15 godina
neaktivan

Apple nije izmislio glazbu, pa su u manje od deset godina postali najjača kompanija u glazbenoj industriji.

Apple nije izmislio mobilnu telefoniju, pa su u manje od pet godina postali najjača kompanija u mobilnoj industriji.

3 0 hvala 0
17 godina
Sinatra kaže...

Apple nije izmislio glazbu, pa su u manje od deset godina postali najjača kompanija u glazbenoj industriji.

Apple nije izmislio mobilnu telefoniju, pa su u manje od pet godina postali najjača kompanija u mobilnoj industriji.

Link or it didn't happen.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 12:25 (Psiho246).
15 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...
Sinatra kaže...

Link or it didn't happen.

Uf, sad znamo i engleski. Dobra, dobraaa!

Kad ne spavam budan sam
17 godina
neaktivan
mapir kaže...
...

Sve ti je to igra.

Bez koristenja nekog od nokijinih patenata ne moze se napraviti mobilni telefon uopce. Na ostalima je da odluce da li ce Nokiji patente platit u startu ili kasnije nagodbom...

U zadnje je vrijeme slicno je i sa Appleom.

Bez preuzimanja neke od zamisli ugradjenih u prvi iPhone nije moguce napraviti moderan smarphone koji ce danas imati sanse na trzistu.

Koliko ja poznajem zakon legalno nemas taj izbor vec je to princip ukradem pa ako me ne uhvate super a ako me uhvate jbg. Fenomenalan nacin poslovanja za tako respektabilnu firmu koju toliko dizete u nebesa. Druze svagdje na svijetu se to smatra kradjom osim ovdje na balkanu gdje kazu snasao se.

devotion kaže...

Jel netko od vas zna zašto je uopće došlo do spora?

Apple je od prvog dana priznao ove patente od Nokie i uopće se nije radilo o priznavanju patenata, krađi ili nećem sličnom, već je Nokia tražila da neki kombinirani patenti koje je osmislio Apple isto uđu u njihovu knjigu patenata. Recimo Nokia ima patnet na korištenje 3G mreže, a Apple je na to ukomponirao svoj patent provjere dostupnosti iste mreže (ovo je samo primjera radi). E sad Nokia je tražila i da to uđe pod njihovo, jer se kao oslanja na njihov patent.

Sve u svemu Apple je ovdje dobio na 2 područja, a možda i 3.

Prvo dobili su pravo da sve takve svoje patente zadrže s punim pravom na njihovo korištenje i možebitnu naplatu od trećih strana.

Drugo maknuli su se s jednog procesa koji im je oduzimao i vrijeme i novac, a ovo ih je došlo znatno manje nego što je Nokia prvotno tražila.

Možda i treće što se može ovdje odigrati je da Nokia lupi s tužbom na sve Android bazirane uređaje (Samsung, HTC, LG, Motorola), a neki od ovih proizvođača nemaju niti približno novca koliko ima Apple i to bi ih moglo značajno usporiti u daljnjem razvoju.

Ja i ti ocigledno nismo citali isti clanak. Odakle si ti ovo iskopao kad koliko vidim niko ne zna sadrzaaj dogovora.

:)
17 godina
neaktivan
alen-c kaže...
...

Neki spominju kako Apple ni nema odjel za razvoj. Ne da ga ima, nego je to jedan od vecih dijelova firme.

Naime Apple ne gubi vrijeme i resurse na proizvodnju poput ostalih i potpuno je usredotocen upravo na razvoj, inovacije, patente i dizajn i naravno marketing{#}

Apple je s prvim iPhoneom doista napravio jednu vrstu revolucije i htjeli priznati ili ne, tržište mobitela kakvih sada imamo upravo je bazirano na filozofiji i skoro pa klonovima iPhonea.

iPhone je doveo sljedece tehnologije ina velika vrata (ne nužno izmislio ili prvi donio na mobitel!): Multi-touch, accelerometer senzor, gyro senzor, proximity senzor za automatsko gašenje ekrana, sadašnji nacin

zumiranja (prije toga si redovito morao pikati po + / - tikama ili po volume tipki), GPS , ogromnu internu memoriju, sucelje potpuno podređeno touchu koje radi bez olovcica

i koje ne trza, App store za mobilne aplikacije (beneficije navedenog osjecaju i korisnici i programeri), poruke u obliku chata, itd....

To su samo neke od stvari koje možda i nije Apple prvi ponudio, ali ih je ponudio u paketu i prilicno pristupacno širokom krugu korisnika.

I to su stvari koje svatko i informaticki nepismen može uociti. Sad koliko još ima pozadinskih patenata i tehnologija, možemo samo nagađati.

Prvi iPhone ih je posjedovao cak 200.

...

Sta je konkretno taj njihov ogroman odjel za razvoj patentirao. Sam kazes da su uveli ali ne i izmislili ili prvi donijeli na mobitel. I obje te kontradiktorne tvrdnje ponovis dva puta. Sta su to konkretno oni razvili od nule. Ne ukrali ideju i dobro je prodali vec bas razvili. I zaboravi na softverske patente jet to sam u USA ima. Patentiras pokret rukom. Budalastina.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 13:16 (logic).
15 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

ovo prvo možda, nemam pojma

ali ovo drugo ja mislim da nije. Eno u svakoj anketi koja se provodi uvijek stoji da netko bolje stoji od applea ili symbian ili android što se tiče telefona huhuhuhu

a neka, treba apple platit

nek dođu na naplatu jednom one laži tipa "ovo nikad niste vidjeli, nešto potpuno novo i nikad viđeno i super kul, mi to zovemo..." i onda tamo kažu neki video poziv, a nokia N70 imala to

16 godina
Sinatra kaže...

1. True!

2. False 

Pretpostavljam da najjača znači, najbitnija. Apple to nikad neće bit, jer on nema neki odjel za istraživanje, kao Nokia, već on samo rebrandira, ili modificira postojeće tehnologije, dakle ako propadnu nokia,samsung,motorola itd. najvjerojatnije će propast i Apple, jer neće imat od koga uzimat postojeću tehnologiju :)

http://www.speedtest.net/result/917164172.png
16 godina
neaktivan
logic kaže...

Sta je konkretno taj njihov ogroman odjel za razvoj patentirao. Sam kazes da su uveli ali ne i izmislili ili prvi donijeli na mobitel. I obje te kontradiktorne tvrdnje ponovis dva puta. Sta su to konkretno oni razvili od nule. Ne ukrali ideju i dobro je prodali vec bas razvili. I zaboravi na softverske patente jet to sam u USA ima. Patentiras pokret rukom. Budalastina.

Šta misliš cemu onda svi oni silni prostori Appleu? Ocito tamo ne proizvode. Dakle jedino može biti razvoj, dizajn, marketing.

Njihov odjel je patentirao gomilu toga, nego je prije mene dao link pa pogledaj. 200 patenata je bilo na 1.iP.

Rekao sam da neke od njih nisu izmislili/prvi donjeli cisto iz razloga što mi se neda ic provjeravat za svaki, a našao bi se bar 1 koji

je vec postojao negdje pa bi ispalo da ništa od tog nije tocno. Ovako ostavljam svakom da provjeri ako zanima.

Npr.zumiranje s 2 prsta nisam nigdje vidio prije nego je to Apple predstavio i to nije budalaština nego prakticna stvar vrijedna patentiranja.

Nažalost nemamo uvide u tocnu tužbu pa je besmisleno govoriti o kojim se tocno patentima radi. Reci da Apple samo kopira, to je budalaština.

mrjimmypage kaže...
Sinatra kaže...

ovo prvo možda, nemam pojma

ali ovo drugo ja mislim da nije. Eno u svakoj anketi koja se provodi uvijek stoji da netko bolje stoji od applea ili symbian ili android što se tiče telefona huhuhuhu

a neka, treba apple platit

nek dođu na naplatu jednom one laži tipa "ovo nikad niste vidjeli, nešto potpuno novo i nikad viđeno i super kul, mi to zovemo..." i onda tamo kažu neki video poziv, a nokia N70 imala to

Eh vidiš krivo gledaš. Symbian i Android nisu kompanije, nego OS-ovi kompanija i kao takvi nisu mjerilo koja je kompanija najjaca.

Osim toga uređaji sa Sy.i Androidom imaju više proizvođaca tako da je teško tu reci koji tocno više prodaje.

Ali pošto je Sinatra govorio o jačini kompanija u mobilnoj industriji, a ona se vecinom ipak najobjektivnije može

sagledati zaradom kompanije na mobitelima i samom vrijednošcu kompanije Apple tu jest prvi.

Nema jeftine verzije mobitela i na svakom prodanom fino zaradi pa to nije ni cudo.

Ono što je cudo da je Apple u tom segmentu ni 5 godina, konkretno najmlađi proizvođac mobitela uopce

a u tako kratkom razdoblju doslovce je potukao neke starješine poput Nokie koje su s nama vec 20 godina.

EVO kaže...

1. True!

2. False 

Pretpostavljam da najjača znači, najbitnija. Apple to nikad neće bit, jer on nema neki odjel za istraživanje, kao Nokia, već on samo rebrandira, ili modificira postojeće tehnologije, dakle ako propadnu nokia,samsung,motorola itd. najvjerojatnije će propast i Apple, jer neće imat od koga uzimat postojeću tehnologiju :)

Cak ako uzmemo tvoju tezu da najjaca znaci najbitnija, nekako mi se cini da je to i dalje Apple.

Jer prica obicno ide ovako nekako: Apple izbaci neki proizvod/uslugu, i svi nakon njega slijepo

ponove taj potez bio dobar ili loš. Naprosto se ceka što ce Apple napraviti. Dokaz tome je i Samsung

koji je brzo promjenio svoj tablet cim je izašao iPad2 a njegov celnik je prije godinu dana inace govorio

da je idealna dijagonala tableta upravo njihovih 7".

Apple da bi propao ako propadne Nokia, Motorola, Samsung ili ostali? Moš si mislit.

Prije ce Nokia propast ako propadne Apple jer je ocito ovo što ce izvuc iz Applea najbolje što trenutno može,

a i Samsung bi time ostao bez prilicno vaznog kupca svoje elektronike. Da ne kaže da nebi imao kopirati ciji dizajn.

Ova spika da nema odjel za istraživanje mi je smješna. Ok, povjerovat cu vam, ali izvolite mi dati

dokaz da Apple doista ne posjeduje odjel za istraživanje. U protivnom nemojte pricat bedastoce.

Ne dozvolite da vas obeshrabre oni koji su razočarani životom i koji su postali gluhi za najdublje i iskonske želje svoga srca - IVAN PAVAO II
16 godina
neaktivan
logic kaže...

Fugiranje ploćica .

"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"
14 godina
neaktivan

ma nokia je nokia i nevjerujem da če ostat u stanju u kakvom je sad...samo čekajmo sljedeči model nokie pa če mo vidit a apple je za mene jedno veliko amersko čsme!!!!!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
popstar kaže...
logic kaže...

Pogledaj vijest koja je tema ovog threada i razmisli ko pravi plagijate. Nokija za raliku od applea ima istrazivacki i razvojni odjel.

Da, ovih 50'000 osoba sto rade za Apple samo su tu da bih pratili sta Nokia radi i kopirali ih. {#} 

Nemoj pisat takve gluposti ako hoces da te ljudi shvacaju za ozbiljno.

Samo specifikacija GSM standarda ima oko 50.000 stranica. Tako da to nije samo posjedni hiljadu ljudi pa će oni to nekako... I da, nokia ima stotinu tisuća zaposlenih pa ne uspijevaju parirati iphoneu tako da ti je to vrlo glup argument

15 godina
neaktivan

naravno, nokia nemoze parirat iphone-u - kazu apple fanboyi...

ja znan, da ako cu ic negdje u prirodu s ekipon na rostilj, navigacija ce me dovest tamo

poslikat cu sve, pribacti slike na stickove, pustat muziku na radio itd...

iphone to sve moze s hrpon kabela, a ni onda ne radi toliko dobro

sve zavisi sto kome treba

reci da je jedan mob bolji od drugog je glupost

ako ste vi appleovi klonovi, nismo mi drugi

ne shvacajte salu ozbiljno
16 godina
neaktivan
Egregični kaže...

Samo specifikacija GSM standarda ima oko 50.000 stranica. Tako da to nije samo posjedni hiljadu ljudi pa će oni to nekako... I da, nokia ima stotinu tisuća zaposlenih pa ne uspijevaju parirati iphoneu tako da ti je to vrlo glup argument

"Nije u šoldima brojkama sve." Ima i optužnica našim generalima na stotine stranica, pa je pola toga mazanje ociju  {#}
Sumnjam da svatko od proizvođaca razvija svoju tehnologiju za GSM. Šta to nije standard i eventualno se placa?

Osim toga nije GSM izmislila Nokia, nego European Telecommunications Standards Institute. Eto tu je fino navedeno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2011 16:14 (alen-c).
17 godina
protjeran
alen-c kaže...
Egregični kaže...

"Nije u šoldima brojkama sve." Ima i optužnica našim generalima na stotine stranica, pa je pola toga mazanje ociju {#}
Sumnjam da svatko od proizvođaca razvija svoju tehnologiju za GSM. Šta to nije standard i eventualno se placa?

Osim toga nije GSM izmislila Nokia, nego European Telecommunications Standards Institute. Eto tu je fino navedeno.

Od onoga što je navedeno u History odjeljku, iza gotovog svakog first-a stoji  - pogodi tko. Standard navodi "što" i kojim redosljedom, znanje je u "kako" i "s čime". Nema tu neke filozofije ni navijanja; možeš probati s još starijom tehnologijom - automobilima npr. pa ćeš teško potući toyotu ili VW.

17 godina
protjeran
alen-c kaže...
Egregični kaže...

"Nije u šoldima brojkama sve." Ima i optužnica našim generalima na stotine stranica, pa je pola toga mazanje ociju  {#}

moze stajati kakvo god ime, ali da nije bilo nokie nebi bilo ni gsm standarda, jer nokia je razvila vecinu TEHNOLOGIJE koja stoji iza njega

http://www.erepublik.com/en/referrer/GrimyHR
15 godina
neaktivan
logic kaže...

Koliko ja poznajem zakon legalno nemas taj izbor vec je to princip ukradem pa ako me ne uhvate super a ako me uhvate jbg. Fenomenalan nacin poslovanja za tako respektabilnu firmu koju toliko dizete u nebesa. Druze svagdje na svijetu se to smatra kradjom osim ovdje na balkanu gdje kazu snasao se.

Ma hajdemo rec da je Apple izabrao dobru taktiku i da im je lakse platit Nokiji sada kad su puni love nego prije 5 godina, kada je konto na racunu bio znatno tanji a posao s iPhoneom nosio odredjeni rizik :-).

Kao sto su jos neki formasi i ja obrazlozili u prijasnjim postovima , to placanje i neinzistiranje na daljnjem sudskom procesu moze biti i strateska odluka Applea...

15 godina
neaktivan
apoteka kaže...

naravno, nokia nemoze parirat iphone-u - kazu apple fanboyi...

ja znan, da ako cu ic negdje u prirodu s ekipon na rostilj, navigacija ce me dovest tamo

poslikat cu sve, pribacti slike na stickove, pustat muziku na radio itd...

iphone to sve moze s hrpon kabela, a ni onda ne radi toliko dobro

sve zavisi sto kome treba

reci da je jedan mob bolji od drugog je glupost

ako ste vi appleovi klonovi, nismo mi drugi

Svakako je Nokia korisna, to nitko ne spori. I sam sam Nokia korisnik no ipak, Nokia ne moze konkurirati iPhoneu.

Eto, nitko se ne krsi da je kupi. Nemaju model za kojim bi gomila bacala pare i bila sretna jer je to ucinila. Tako nesto svaki proizvodjac zeli. Appleu je to uspjelo.

A nastranu i sve to, cudne poteze ta Nokia vuce u zadnje vrijeme...ono, od nastanka iPhonea.

17 godina
neaktivan

Strateska? A jbg ljudi. Kradja je kradja  ma koliko vi sutjeli o tome. Strateska je u smislu da je bolji platiti nego da ih sud proglasi lopovima.

15 godina
neaktivan

Moguce. I sto bi sa sobom moglo povuc i da jos neki plate, jos neki koji nemaju toliko love.

I eto koristi za Apple - zagorcavanje zivota konkurenciji.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Naravoucenije. Kradja se isplati. Bravo.

15 godina
neaktivan
mapir kaže...

Moguce. I sto bi sa sobom moglo povuc i da jos neki plate, jos neki koji nemaju toliko love.

I eto koristi za Apple - zagorcavanje zivota konkurenciji.

Nelojalna konkurencija?

So then I typed GOTO 500 - and here I am!
15 godina
neaktivan
respect666 kaže...

ma nokia je nokia i nevjerujem da če ostat u stanju u kakvom je sad...samo čekajmo sljedeči model nokie pa če mo vidit a apple je za mene jedno veliko amersko čsme!!!!!!

Nokia je Nokia u tom i jest problem. Jedva čekam sljedeći model to će biti prava zvijer {#}

Kad ne spavam budan sam
15 godina
neaktivan
logic kaže...

Naravoucenije. Kradja se isplati. Bravo.

Ma daj molim te, tko zna sto su se oni dogovorili iza zatvorenih vrata.

Nitko ne zna detalje...

Vidjet cemo uskoro plodove toga deala.

16 godina

Ajde, koliko puta su ljudi spominjali propadanje Nokie, pa je i dalje tu, nisu oni ovdje došli tek jučer, sigurno imaju neki trik u rukavu sa WP7.

http://www.speedtest.net/result/917164172.png

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
EVO kaže...

Ajde, koliko puta su ljudi spominjali propadanje Nokie, pa je i dalje tu, nisu oni ovdje došli tek jučer, sigurno imaju neki trik u rukavu sa WP7.

Rijetko tko propadne preko noci. Taj proces može potrajat godinama. U svakom slucaju Nokiji gori pod petama,

jer da nije tako nebi pošto poto prešli na WP7 nego bi razvili do kraja vlastitu MeeGo platformu i rasturili tržište.

Ovo ce im malo popravit situaciju, ali pitanje je koliko dugo.

Nokia jednostavno s WP7 ide na sve ili ništa. Druge ni nema.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice