Jeftinije LED-ice

poruka: 29
|
čitano: 5.846
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Jeftinije LED-ice".
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Hmmmm, kako je izrada obicnih zarulja 20x jeftinija?

Kao prvo, najjaca LEDica ima cca 5W (javljaju se one i od 10W ali...) i kosta reda 15 - 20 USD. Obicna zarulja od 60W kosta 3kn sto znaci da bi samo LEDice kostale reda 200USD sto je 300x skuplje!

Naravno, LEDice zahtjevaju istosmjernu struju sto znaci da se mora u cijenu ukalkulirati i elektronika. To je dodatnih 5 - 10 USD.

Kad samo pozbrojimo cijene ispada da je LED rasvjeta 300x skuplja. Sto je s time sto LED daje svijetlo u uskom snopu i moze se zaboravit za osvjetljavanje prostorija?

Trenutno, a ni u skorije vrijeme, NE ISPLATI se ugradjivati LED rasvjetu jer su troskovi puno veci od ustede. Upitne su i sparne zarulje jer one kineske za 20kn imaju vrlo kratki vijek trajanja.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Jeftinije LED-ice
možda su malo pojeftinile lai i dalje su papreno vruće za ljude srednjeg ranga.
Viva la vida
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Ja kupujem ledice po 3kn each i mogu ih spojit na AAA bateriju i ledica gori oko 7h-cca

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 14:11 (Hex).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Piše:

"Trenutno je izrada usporedive LED-ice 20 puta skuplja od izrade žarulje."

Pod usporedivo se ne misli na ulaznu snagu nego na količinu svjetlosti.

Kao što je napisano na početku članka, LEDice su daleko energetski efikasnije od standardnih žarulja. Mislim da onaj 20X sasvim stoji.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
manic kaže...

Piše:

Kao što je napisano na početku članka, LEDice su daleko energetski efikasnije od standardnih žarulja. Mislim da onaj 20X sasvim stoji.

Ček malo, govorimo li ovdje o istim ledicama?
17 godina
neaktivan
Hex kaže...
manic kaže...

Piše:

Ček malo, govorimo li ovdje o istim ledicama?
Pa kolike su ti snage te ledicei? Osim toga, te AAA baterije koje si spominjao nemaju baš neki kapacitet.
Ako misliš na cijenu, ne moraju te tvoje ledice biti isto kvalitetne kao ove skuplje i nije sve isto koje su snage.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 14:24 (manic).
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Ma daaaaaaj,koliko tehnologija ledica mora biti komplicirana da bi se razgovaralo o kvaliteti. Ledica ko ledica, svaka svijetli jednako; u čemu je problem?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Ako ti to želiš tako promatrati, dobro, to je tvoje pravo, ja ne mislim da je tako. Inače, samo me zanima, što te nagnalo da se upitaš jesu li to iste ledice, zbog cijene, potrošnje, čega?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Jer nikada nisam vidio neku ledicu koja svijetli ko sunce i koja je tako skupa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hex kaže...

Jer nikada nisam vidio neku ledicu koja svijetli ko sunce i koja je tako skupa.

E pa ta koja svijetli kao sunce je i skupa toliko Namigiva.
Ne možeš uspoređivati one male od nekoliko mW (što ti imaš) sa ovima od nekoliko W Smijeh .
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Uploadaj neku sliku pa da ja to vidimNeodlučan

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hex kaže...

Uploadaj neku sliku pa da ja to vidimNeodlučan

Pa upiši na google LED 5W i otiđi na slike
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Dobro, vidio sam, i šta sada da prokomentiram?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Hex kaže...

Dobro, vidio sam, i šta sada da prokomentiram?

Pa ne trebaš komentirati, sam si pitao za sliku, dakle ako si sada skužio kakve su to ledice onda je dobro.
17 godina
neaktivan

Kolko ja vidim oni kazu:

Trenutno je izrada usporedive LED-ice 20 puta skuplja od izrade žarulje.

Dal neko ima doma 5W zarulju na stropu?

Tesko.

17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Ja ju imam u spavaćoj sobi, i to 3 njih...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Drazen kaže...

Kolko ja vidim oni kazu:

Tesko.

Ne znam što time želiš kazati.
Ja znam gdje ljudi kvalitetno rješavaju rasvjetu  tako da prerasporede nekoliko ledica po stropu.
Tko kaže da mora biti 5W, zašto ne 2W ili 1,3W.
Ionako to nije važno, jer ono što je autor teksta rekao stoji, dakle govori se o omjeru proizvodne cijene uređaja koji daju istu količinu svjetlosti i eventualno neka druga svojstva kao trajnost (jer je razlika između žarulje koja pukne za 2 dana i one koja traje godinama). Stvarno ne vidim sada kakve veze ima tko što ima na plafunu.
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 15:26 (manic).
17 godina
Drazen kaže...

Kolko ja vidim oni kazu:

Tesko.

Ne mozes porediti zarulje i LEDice po snazi zbog razlicite iskoristivosti. Porede se po kolicini svjetlosti koju daju. Tako ce LEDica od 5W davati istu kolicinu svjetlosti (svijetliti) kao zarulja od (ne znam tacno ali dosta vise) W.
Uostalom da si procitao cetvrti post na ovoj temi od manic, to bi saznao i ne bi pisao ovaj drugi post.
Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
17 godina
neaktivan
Hex kaže...

Ledica ko ledica, svaka svijetli jednako; u čemu je problem?

Ne. Imas na stotine vrsta ledica, i svaka razlicito svijetli, vrijednosti onih 5mm koje se mogu kupit u ducanu se obicno krecu od par mcd pa do nekih 15 000 mcd. Takoder imaju razlicit ulazni napon, najcesce od 2v do 3.5v i trose oko 20mA , a malo rijede 5v i 12v....

Za autora prvog posta:

1w LED != 1w obicna zarulja

LED bez problema radi na izmjenicnom naponu, moze se dodat kondenzator da se izbjegne trepterenje, kojeg kinezi naprave tisucu kom za 2 zrna rize, i mozda trafic ako ih ne zelis spajat u seriju.

I da sigurno je 300x skuplje ulaganje u ledice kad u 3 god promjenis 1 LED umjesto 30 zarulja i pri tome potrosis 8 puta manje struje....
MSI 745 ULTRA Athlon XP 1900+ Thoroughbred-B @ 600Mhz - patio je u proslosti 512Mb DDR 200Mhz GeForce 4 MX440 @ 250/333
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 16:52 (Koki007).
17 godina
Drazen kaže...

Kolko ja vidim oni kazu:

Tesko.

A jesi naporan Osmijeh

Pametni ameri za takve odma napišu koliko "wati" svjetla dotične led žarulje daju Cool

Za modele proizvođača sa linka omjer snage (za istu količinu svjetla) je nekih 1:8
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 16:44 (segregator).
17 godina
protjeran
Jeftinije LED-ice

Le diode su skupe???

Pa naravno kad nasa banda ima marze od 300% nadalje.

Pgledajte ove cijene:

http://www.hebeiltd.com.cn/?p=z.pricelist.led.diode

MorciTheCroat Dwarf Champion lvl.21
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Koki007 kaže...

Kak to mislis 1W LED = 1W obicna zarulja?
Nadam se da mislis na potrosnju, jer 7W LED zarulja svijetli kao normalna 70W zarulja (vise manje).
17 godina
neaktivan
MorciTheCroat kaže...
Koki007 kaže...

Nadam se da mislis na potrosnju, jer 7W LED zarulja svijetli kao normalna 70W zarulja (vise manje).
 "!=" zapravo znači "nije isto". Ovaj zapis kuže više manje samo programeri, jer se to tako piše u programskim jezicima, tako da se je lako zbuniti.
17 godina
Jeftinije LED-ice

LED rasvjeta tek je u povojima - ne toliko zato što je skuplja, nego zato što bi tvornice žarulja/štednih žarulja bankrotirale da svi preko noći pređu na LED rasvjetu (a kod nas su i štedne žarulje gotovo pa novotarija). Ne znam da li ste primjetili, ali gotovo svi novi auti srednje i više klase po defaultu imaju LED rasvjetu za stop-svjetla, žmigavce - čak i male farove (BMW, AUDI...). LEDice su budućnost - ali moraju to profurati malo-po-malo.

To što su fokusirane odnosno usmjerene ne predstavlja problem. Stavi se neki disperzijski materijal (ima ga u svakoj lampi za scanner/fax, u rasvjeti novih LCDa - iako su tamo još najčešće fluorescentne katodne ili xenon lampe) i od usmjerenog snopa postane raspršeni. Uzmeš 5 komada tih ledica od 5W, staviš disperzor i mali trafo, pa za 100-150 Kn imaš žarulju koja će raditi najmanje narednih 10 godina. Običnim žaruljama najviše smeta često paljenje i gašenje (tada je najveće naprezanje materijala) - dok ledice možeš paliti/gasiti gotovo bezbroj puta (pogledaj samo neki switch/router ili HDD LED koji trepere godinama i godinama bez ikakvog problema).

Lampa od scannera Lampa od scannera
LED rasvjeta - žarulja LED rasvjeta - žarulja
...And then You will die, when Your ideals You deny...
Poruka je uređivana zadnji put pon 21.7.2008 19:02 (Lt Dalius).

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
manic kaže...
MorciTheCroat kaže...
Koki007 kaže...

"!=" zapravo znači "nije isto". Ovaj zapis kuže više manje samo programeri, jer se to tako piše u programskim jezicima, tako da se je lako zbuniti.
 E fakat nisam znao za "!" tak da sam stvarno bio zbunjen jer se slazem s cijelim tvojim postom :-)
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Koliko znam, trenutno su LED-ice na nekih 40-ak lm/W, low-current idu do duplo. Halogenke 30-ak, štedne žarulje 60-ak, neonke do 100 lm/W. Tako da mi nije baš u potpunosti jasna rečenica

Popularne LED-ice daleko su energetski efikasnije od bilo kojeg tipa žarulja

iz članka. Uzevši u obzir da u bilo koji tip žarulja spadaju i nisko i viskokotlačne živine i natrijeve lampe (kojima se npr. osvjetljava cesta-dakle monokromatske su) čija je efikasnost oko 180 lm/W LED-ice definitivno još nisu blizu da preuzmu taj primat. Kod njih se možda sustavima leća i reflektora postiže visok intezitet svjetla, ali to se bez problema može izvesti i s ostalim žaruljama. I ne znam kako je trenutno riješeno njihovo hlađenje koje je prije koju godinu bilo limitator maksimalne snage po svjetlećem tijelu ali mislim da i tu još daleko štekaju.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Istina.

92% tinejđera sluša turbo folk. Ako si ti među onih 8% koji još uvijek slušaju pravu glazbu kopiraj si ovo u potpis.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jeftinije LED-ice

Mislim da nije baš točno tako kako se opisuje. U posljednje vrijeme jačina LEDica je i 100lm/W što je usporedivo sa velikom većimo postojećih žarulja. Kut svjetlosti je 120° to je također super. Za mene jedini nedostatak im je što ne svjietle 360° kao obične žarulje i cijena. Cijena jest visoka ali daleko iplativija od obične usporedive žarulje. Trajnost LEDice je vječna u idealnim uvjetima (ali takvi uvjeti naravno ne postoje). Najveći ograničavajući faktor je elektronika koja ide uz LEDicu. Elektronika traje od 10000 do 50000 sati. LEDici samo slabi intenzitet svjetla ali neće izgorit (u idealnim uvjetima govorimo). Najbliži uvjeti mogu se stvoriti da se LEDica osigura dobrom elektronikom, okolinom i elektro-zaštitom. Pa tako LED žarulje od 3W traju 20000-50000 sati ovisno o proizvođaču dok 20W halogenka (koja jednako slabo ili jako svijetli kao 3W LED žarulja) traje samo 1000-2000 sati. Prosječno 35000 sati - NASPRAM - 1500 sati ................... 3W (4W sa elektronikom) - NASPRAM - 20W halogenka .................. sad si izračunajte koliko je LED žarulja isplativija od halogenke (oko 80% isplativija)

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.8.2008 17:23 (dafu).

0 0 hvala 0
17 godina
Jeftinije LED-ice

Za ove koji se prepiru oko razlike u jačini svjetlosti koju daje obična žarulja i LED: jačina svjetlosti se ne izražava u watima...

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice